Jump to content
BulForum.com

Мнения за тази тема


XMD

Recommended Posts

ЗА КУЛТУРИСТИ

 

Ако извършвате силова тренировка (с тежести), правилният режим на хранене е еднакво важен, както периодите на загряване и отпускане. Всъщност, ако не ги комбинирате, като краен резултат ще получите изпъкнали (напомпани) мускули, обвити в мазнина, които едва ли ще допринесат за общата кондиция и спортна форма.

Независимо от факта, че белтъчините изграждат и възстановяват мускулатурата, комплексните въглехидрати са тези, които осигуряват енергия за продължителните и многократни мускулни съкращения, характерни за удължената тренировка на културиста. За да постигне оптимални резултати, трябва да получавате 80-90 % от калориите от комплексните въглехидрати и не повече от 10% от белтъчините в месото.

Особено подходящи са естествените анаболни средства за стимулиране на мускулатурата - аминокиселините с разклонена верига: левцин, валин и изолевцин. Тези аминокиселини регулират оползотворяването на белтъчините в организма и играят уникална роля за метаболизма им в мускулите. Докато всички останали аминокиселини се разграждат в черния дроб, аминокиселините с разклонена верига се окисляват в периферните мускули. Те са основен източник на енергия за мускулатурата.

При интензивно физическо натоварване се потиска синтеза на белтъци в мускулите. Получава се деструкция на мускула, но аминокиселините с разклонена верига практически прекъсват този процес. Те са анаболни – изграждат мускулите. (Мускулатурата съставлява половината от телесното тегло, а аминокиселините с разклонена верига са 15-20% от нея.) 50% от приетите аминокиселини с разклонена верига са на разположение на мускулите след 1 час, а останалите 50% след още един. Този тип аминокиселини могат да намалят апетита, но запазват непокътнати натрупаните в организма белтъци. Те оказват пряк ефект върху промените в мускулатурата и телесното тегло.

Витамин Е (токоферол) - оказва изразен ефект в спортната практика при натрупването на мускулна маса, при мускулни дистрофии.

 

Биологично активни добавки на Вижън, подходящи в спортната практика

АНТИОКС Богатото съдържание на витамини А, Е, цинк и селен спомага за натрупване на мускулна маса. Те предизвикват мощен антиоксидантен ефект, който спомага за изчистване на токсините в мускулите и за подобряване на метаболизма в тях.

 

ХРОМВИТАЛ В състава му е включен елевтерокок, който активизира процесите на синтез на белтъчини, т.е. активно спомага за натрупването на мускулна маса.

Друга съставка е спирулина - морско водорасло, признато в целия свят като един от най-многообещаващите белтъчини сред растенията. Белтъчините съставят повече от 60% от биомасата на спирулината, балансиран по отношение на незаменими аминокиселини. В спирулина е открит неидентифициран фактор, наречен “фактор на контрол на растежа”, който управлява процесите на растеж и развитие на клетките. Спирулина нормализира белтъчната, липидната и въглехидратната обмяна. Използва се в специализираното хранене на спортисти за понижаване на излишната телесна маса.

 

АКТИВИ и ЛАМИН

Тези биологично активни добавки спомагат за бързото възстановяване на организма след активно физическо натоварване. В състава им са включени корен от женшен, зелено кафе, цветен прашец и женшен, които повишават умствената и физическа работоспособност и издръжливостта и захранват клетките с всички витамини и незаменими аминокиселини. Особено подходящи са за спортисти по време на тренировка и за бързо възстановяване след изтощителна тренировка. Препоръчително е включването му в специализираното хранене на спортисти

 

 

Майка ми ме пита дали искам да ги пия тея двете добавки защото знае, че пия протеини и тренирам и мисли че ще са ми от полза. Въпросът ми е дали наистина ще са ми от полза затова моля тези които са по-наясно да си кажат мнението. Благодаря предварително :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...