Jump to content
BulForum.com

История на скаутизма.


Grimjaur

Recommended Posts

Вчера George_131 даде идеята за тая тема - ето, осъществявам я.Тъкмо този материал ще ви помага за изпита, защото няма откъде да го намерите...А не си водихте и записки ;)

 

ИСТОРИЯТА

Скаутското движение е основано от РОБЪРТ СТИВЪНСЪН-СМИТ БАДЕН ПАУЕЛ (Б-П или Пит). Роден на 22 февруари 1857г. в Англия. На 13 години го пращат да учи в колежа Чартърхаус. Любимото му занимание през годините, прекарани там, била една малка горичка(шубрака), която се намирала в съседство с колежа и по правило била забранена за колежаните. Там той залагал капани, изпичал уовения дивеч, и използвал всички хитрини и лукавства на сиуксите, за да не бъде открит от учителите. И най-вероятно там и по онова време се ражда СКАУТСТВОТО.

 

Винаги, когато било възможно, Б-П излизал на различни експедиции с по-големите си братя. Плавали с лодка или се скитали дни наред с раница на гръб и се грижели сами за себе си.

 

След години Б-П постъпва в армията като се класира втори от 700(!) кандидати и след преминаване на базовото обучение бива изпратен като лейтенант във военния корпус в Индия. Там той остава цели 10 години и развива своите умения да наблюдава, да се укрива, да живее под открито небе, да се грижи сам за себе си, спортува постоянно. Командва и обучава отделение военни разузнавачи-скаути(scout-лице /не шпионин!/), кораб или малък самолет, изпращан напред за да събира информация за силите и разположението на противника-Оксфордски речник). По-късно е аташиран в Русия където талантът му жъне възхищение и похвали.

 

По време на Англо-Бурската война 1899-1901 ( Бурите /холандски заселници в северните части на сегашна ЮАР/) водят война с англииските заселници с цел да разширят правомощията си) само с 1000 боеца под свое командване Б-П води отбраната на градчето Мейфкинг в Южна Африка. Бурите обсаждат града в продължение на 217 дни. Б-П използва всички възможни средства да защити града от набезите на десетократно превъзхождащият го противник. Към края на обсадата остават толкова малко бойци, че той се принуждава да назначава момчета като куриери, наблюдатели, часови…

 

Градът е освободен от дошлите на 16 Май 1900 подкрепления и Б-П се вижда изведнъж национален герой. На 42 годишна възраст е произведен в чин генерал-майор и организира южноафриканската конна полиция. В нея влизат хора способни да вървят по следа, да правят скица на местноста, да водят наблюдение без да бъдат забелязани, да работят с чувство за отговорност.

 

Опитът натрупан при подготовката на тези части Б-П описва в книгата си “ В помощ на разузнаването” (“Aids To Scouting”), която е посрещната с голям интерес от обществото и особено от младите. Върнал се в Англия Б-П вижда, че повечето момчета в големите градове няма какво друго да правят освен поразии. Това подтиква Б-П да опита идеите си за едно ново младежко движение, като се осланя на положителните си впечатления от работата си с момчетата от Мейфкинг.

 

Така на 29 юли 1907г. с 20 момчета - синове на приятеи и хлапета от квартала той отива на лагер на остров Браунси в залива Пуул, пред Дорсет, Южна Англия. Това е първият скаутски лагер, предвиден за седмица, но продължил десет дни, защото момчетат просто не искали да се прибират! Целта на лагера била да се закалят момчетата физически, да се научат да помагат на другите, сами да търсят и открият Бог. Всичко това е публикувано още същата година в книгата “ Скаутсво за момчета” (“Scouting For Boys”).

 

Много скоро след издаването на книгата из цяла Англия момчета започват да организират патрули. Движението се разраства толкова много, че се налага Б-П да напусне редовната си военна служба, за да се посвети изцяло на новото младежко движение.

 

Две годино по-късно в Англия се наброяват вече над 108 000 бой-скаути, както са се наричали отначало, и 8 000 гърл-гайдове. На първото Световно Джамбуре (Джамбуре-голям лагер където се срещат скаути от различни градове и страни) в хотел ”Олимпия” в Лондон през 1920г. Баден Пауел бива провъзгласен за Световен Старши Скаут.

 

За обучаване на водачи Б-П използвал един постоянен скаутски лагер на североизток от Лондон- “Гилуел Парк”, разположен в гората Еппинг. През 1929г. в признание за залугите му към младите той получавяа титлата барон и става известен като Лорд Баден Пауел от Гилуел. Разделя се с движението през 1937г. по време на голямото Джамбуре в Холандия пред 28 000 скаути от цял свят. Оттегля се в Кения, където умира през януари1941г. Последните му думи са “БЪДИ ГОТОВ!”. На надгробната му плоча е инкрустиран знака на Скаутското движение и думите, с които скаутите съобщават за пристигането си: “Завърнах се удома!”. Лорд Баден Пауел е погребан в Найроби, Африканска Кения по негово желание.

 

Днес скаутското движение е едно от най-големите младежки движения, обединяващо повече от 25 милиона момчета и момичета в повече от 160 страни, всички обединени от една мисъл, от един завет:

“БЪДИ ГОТОВ!!!”.

 

В България скаутството се появява само 4(!!!) години след остров Браунси. :)

До днес.

 

"Обичай своята родина, и вслушвай се във нейний зов. Балкана, всеки лес, долина, ти шепнат твоя дълг-светиня: Бъди Готов!"

 

 

Портрет на Баден Пауел.

post-1125-1116143264.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

За униформата

 

 

 

 

Унифрмата е нещото което разграничава всеки скаут от останалото сиво множество на неориентираните младежи. Униформата е съставена от тъмносиня барета, скаутска риза (бежава на цвят), тъмносини панталони (къси или дълги, според сезона) и, естествено, скаутска връзка.

 

Ризата и панталоните са неизменима чест от униформата на Българските скаути. Докато уставът позволява малка свобода за шапките ("Ако по време на строй скаутът или гайдът нямат барета или канадка(в зависимост от заеманата длъжност) те могат да са без шапка") за останалата част от униформата е доста стриктен. Самият произход на униформата е много интересен. Бейдън-Пауел е избрал за цвят на мъжките ризи този бежов цвят защото: "Този цвят е установен за колониалните части на Великобритания (все пак Б-П е англичанин), освен това този цвят позволява на момчетата да се прикриват по време на техните игри". Историята на самия цвят също е много интересна: "При изпълнение на една полицейска задача в Индия една англииска дружина била принудена да премине една тинеста мътна река, пълна с "КАК"-кестеняв прах. Преминали реката, воиниците излезли на брега целите изцапани в кафяво-зелената кал и нямайки време да се измият влизат в бой. След сражението, обаче, загубите в тази дружина били много по-малко от тези на дружината деистваща от другата страна, облечени в бяло."

Това кара Б-П да избере за цвят на ризите този бежав цвят. За панталоните той избира тъмно синьо поради една много проста причина, виждайки как се цапат панталоните(бежави) на воиниците си в Индия и Африка, Б-П разсъжадава че ще е по-подходящо за момчетата да носят тъмно панталони. Не се спира на черни защото те много по-бързо избеляват отколкото сините.

Това се запазва докато през 1912г. лейди Бейдън-Пауел не решава да се заеме с организирането и на женска част към организацията. Тъй като и момичетата влизат в тази организация те също трябва да имат униформи. Но точно защото са момичета техните униформи трябва да се различават от мъжките, но не много. Затова се променя само цвета на ризите: те са светло сини. Лейди Б-П се спира на този цвят поради две причини:1- не иска ризите да са същите като мъжките защото все пак те са за момичета;2-не иска да са бели или светлосиви, защото белите ризи се цапат лесно пък и са като униформите на женския помощен корпус на армията, а светло сивите са като тези на детегледачките и гувернантките.

 

edit-Tolimir давам и картинки за по-голяма яснота

post-8670-1120562163.jpg

post-8670-1120562187.jpg

Link to comment
Share on other sites

История на скутското движение в България

 

Скаутизмът е най-голямото младежко движение в България през ХХ век. Той навлиза в страната в началото на века-след1911г. (4 години след Първият Лагер на о-в. Браунси), но точно сведения кой е първия център на скаутската идея няма. Смята се, че това е или Варна или София. Избухването на Първата Световна Война, обаче пречи за разпространението на идеята в България.

През 1921г.-само година след провеждането на Първото Международно Джамборе в Лондон, се учредява Организациятя на Българските Младежи-Разузнавачи (ОБМР). По-видни нейни дейци са Димитър Александров, Стефан Янчулев, Петър Траянов, като последния е избран за Върховен Скаут в станата. През 1923г. в София се организира лагер-школа, в която участват 186 момичета и момчета от всички краища на старната, а през 1924г. Българските скаути са признати за пълноправни членове на Световната скаутска организация. Над 2000 са участниците в първия национален лагер-сбор през1925г., проведен в Борисовата градина, която остава постоянен бивак за скаутските палатки. Накой от провежданите паради в неделните дни из софийските улици са предвождани лично от Цар Борис ІІІ.

През съшата, 1925г,. Излиза първият брой на списание “Разузнавач”. Ето откъс от заглавната статия на първия брой на списанието:

“Преминаха като буря изнурителните и тежки по изпитания войни. Загина цветът на нашия народ, но в това време израсна младото поколение, буйно, стремящо се към нещо ново, но оставено без насока и контрол. По кой път ще тръгне нашата младеж, ето въпроса, който всеки си задава, и погледът на всички е обърнат към нашата младеж, в нея са надеждите и бъдещата гордост. На нашата страна са нужни граждани, достойни за паметта на хилядите борци за род и идеали...” В усилията за изграждане на тезидостойни граждани се включва българския елит. Наред с имената на министър-председателя Александър Цанков, министри, духовници, сред които и Митрополит Стефан, народни представители, са и Алеко Константинов, Елин Пелин, Консулова-Вазова, Добри Немиров, подп. Стойчев и др.

Скаутския марш е написан от големия български поет Теодор Траянов:

“Напред, разузнавачи смели,

към подвиг с братски богослов.

Напред към родните предели,

Свещени зов, Бъди Готов...”

През 1926г. се провеждат областни Джамборета за северна България в гр. Плевен, а за южнав Стара Загора. През 1929г. се провежда и Второто национално Джамборе, на което носител на купата за отрядно първенство става Първи Пловдиски Отряд, а на Третото национално Джамборе през 1931г. Носител на купата е Единадесети Плавенски Отряд “Иван Бурджев”.

Най-голямата проява на българските скути през двадесетте години е решителното участие в помощ на бедстващите, в следстви на заметресениетов Чирпан през1928г. Наколко десетки отряда от стара Загора, Пловдив, софия, Перник и др. се грижат за пострадалото население като изграждат шест палаткови лагераи две полеви кухни. В продължение на два месеца те се грижат за ранените, участват във въстановителните работи и т.н. Дори английският вестник “Таймс” пише за доказана ефективност и благородство на българските скаути. В началото на тридесетте години ОБМР наброява над 60 000 души почти във всички населени места в България. Скаутите участват и в няколко международни прояви- Второто международно Джамборе в Лондон през1929г., Третия международен конгрес в Бирмингам. На Четвъртия международен конгрес във Виена през1931г. ОБМР е представена от Скаут-Мастър ген. В. Лазаров, станал в последствие Върховен Скаут и Водач не лагер-училището “Стефан Стоянов”.

Към края на тридесетте години, се правят няколко опита за ликвидиране на Организацията и превръщането й в казионна (проправителствена). По време на министър-председателя Богдан Филов се създава паралелна на ОБМР правителствена организация “Бранник”, която просъществува само 3-4 години. След установяването на власт на комунистическата партияпрез1944г. със закона от 1946г. се забраняват всички младежки неправителствени организации. Под ударите му попада и ОБМР.

Възстановяването на Организацията на българските скаути става през1992г. с навлозането на демократичните процеси в нашата страна. Бившите вълчета и пчелички, а сега ветерани скаути, успяват да възродят скаутските идеи под името Организация на Скаутското Движение в България.

Националната Скаутска Организация на България е приемник на закритата през1946г. Организация на Българските Младежи-Разузнавачи. Възтановяването на движението в България става през 1992г. под името Скаутско Движение в България, а сегашното си име приема в началото на 2000г. В своите първи години организацията започва да формира регионални структори, отначало в Плевен, София, после в сливен,Ямбол, за да достигне разпространение през1999 в 16 региона от цялата страна с повече от 1700 души членска маса.

Най-голям е броят ба скаутите и гаидовете от 12 до 18 години. През 1996г. бе сложено начало и на вълчарството и роверизма, съответно за малките скаути и за тези навършили пълнолетие. В момента те съставляват общо около 35% от членската маса на Организацията.

През 1998г. е учреден духовен съвет от представители на Българската Православна Църква. Още от своето създаване НСОБ започва да организира практически семинари, курсове и лагер-училища за патрулни, отрядни и дружинни водачи. През проведените 15 лагер-училища, първото от които е в местноста “Кайлъка” плевенско, са преминали 637 души. Организацията разполага с добре квалифицирани специалисти, 14 от които Мастър-Скаути, 43 опитни скаути. През 1996г. в гр. Казанлък се провежда 4-тото Национално Джамборе (предишните три са в периода 1926-1937г.) на което присъстват над 400 скаути от цялата страна както и представители на пет скаутски организации от чужбина. Националните летни лагеристават вече традиция за НСОБ. През 1997г. със съдействието на Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта, се провежда такъв в с. Св. Влас карй Слънчев бряг, а през 1998 по случай 150г. от рождението на Христо Ботев в м.”Паниците” край град Калофер.в тези две прояви участват около 800 младежа. Третия национален лагер беше в местноста “Брязовец” край Котел през 1999г.

НСОБ поддържа международна връзка с над 50 скаутски страни.нейните представители вземат активно участие в европейски джамборета в Австрия и Белгия, съответно през 1993 и 1997г., както и 25-тото световно джамборе в Холандия през 1995г. Възможност да се срещнат с папа Йоан-Павел ІІ имаха група от 45 скути по време на Международните младежки дни в Париж през1997г. През 2000г. се проведе 5-тото Национално Скаутско Джамборе в м. “Шумнатица”, край Боровец. Над 500 младежи от цялата страна се събрха за 10 дни сред красотите на Рила планина. През 2001г. НСОБ беше приета за член на Федерацията на Европейските Скаути. Това позволи на два отряда български скаути да участват в ЕвроДжам-2003 в Р. Полша (край град Честахова, близо до Краков). Това беше най голямото събиране на скаути от ФЕС-повече от 10 000 гайдове, скаути, роувъри, вълчета живяха за 10 дни в един своеобразен град от палатки, арки, пилони, музеи, сцени, огньове, непрекъснати забавления и игри. Момчетат и момичетата които посетиха този огромен лагер бяха цветът на Организацията и се представиха повече от идеално.

Днес НСОБ е дна от най-големите (да не кажа най-голямата) неправителствена, невоенна организация в България която се стреми да научи младите хора да бъдат добри и съвестни граждани.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Как се е зародил скаутизмът в САЩ

 

Един ден през 1909г в Лондон, американец, на име Уйлям Д. Бойс се изгубил в непрогледната мъгла. Той спрял под една улична лампа и опитал да разбере, къде точно се намира.

 

Изведнъж едно момче излязо от мъглата пред него и го попитало, дали може някак да му помогне.

 

"Вероятно можеш." - Казал Бойс и обяснил на младежът, че трябва да стигне до един известен бизнес офис в центъра на града.

"Ще Ви заведа там..." - Отвърнало момчето.

 

Когато стигнали до мястото, Бойс бръкнал в джоба си, за да се отплати за получената помощ. Но момчето го спряло с думите "Не сър, благодаря Ви! Аз съм скаут. Не желая нищо в замяна на помощта ми."

 

"Скаут ли? Какво трябва да е това?" - попитал Бойс.

 

Тогава момчето разказало на учудения чужденец за себе си и за братятя си скаути. Така, след като свършил работата си, американецът поискал от момчето, да го заведе в клубът им, при останалите скаути. Там той се запознал с Робърт Стивънсън Бейдън-Пауел - прочут британски генерал, основател на скаутското движение във Великобритания. Бойс бил толкова впечатлен от всичко, което видял, че твърдо се решил да пренесе идеята за скаутизма в страната си.

 

И така, на 8 февруари 1910г. Бойс, заедно с група изявени и доказали се водачи основали скаутското движение в Америка. От този ден нататък, скаутите честват 8 февруари, като рожденна дата на скаутизма в САЩ.

 

А какво се случило с момчето, което помогнало на Бойс да намери пътя в мъглата? Никой незнае. То никога не поискало пари и дори не казало името си... но никога нямало да бъде забравено. Доброто му дело дало началото на скаутизма в Америка. В скаутския тренировъчен център в Гиулел Парк, Англия, скаути от Съединените Американски Щати издигнаха паметник на американски бизон, в чест на този непознат скаут.

 

Ето така, ЕДНО добро дело на ЕДИН човек, е довело до доброто дело на МИЛИОНИ американски момчета. Такава е силата на доброто дело. За това скаутизмът гласи:

 

ДОБРО ДЕЛО ВСЕКИ ДЕН!

 

 

Беше написано от Morskia ама аз забравих да го покажа. Както каза той дължа му мнооо би.... чай ама с лемон:)

Не се сърди аз съм недобре.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ауе ората... скаутьити! Поствайти линк от оригиналата, за да съ знаи от къде е взеть мат'рьиала. Иначье си е чьиста кражьба. Разбрахти ли?

Link to comment
Share on other sites

НЕ! В случая да... но по принцип е добре да се слага линкче, щото някой хора са сърдят. Не че аз ще претендирам за авторски права, просто го отбелязвам. Мани го тоа оффтопик, че ми загрозява гледката.

 

И за Тольо... - там квото и да липсва, съм го компенсирал в сайто... само чакам одобрение на хост и домейн :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...

01.07.2007г.

 

Времето да подновим своето скаутско обещание.

100г скаутизъм с света.

Един свят - едно обещание!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...