Jump to content
BulForum.com

koi spored vas trqbva da kupi btc


snake

Recommended Posts

Evrocom>Net :P

 

Друг въпрос е колко ще трябва да вложи купувачът за модернизирането на така наречената телефонна мрежа :)

Link to comment
Share on other sites

Още малко време да мине и БТК ще остане оператор основно в малките градове и селата, а може и там да изчезне  :tongue

emi taka e.Te malkgo li se nagushixa i produljavat

Link to comment
Share on other sites

Още малко време да мине и БТК ще остане оператор основно в малките градове и селата, а може и там да изчезне  :tongue

he-he-he, mechti :)

Link to comment
Share on other sites

Още малко време да мине и БТК ще остане оператор основно в малките градове и селата, а може и там да изчезне  :tongue

Godfather, при цялото ми уважение, ми се струва, че няма да стане точно така. БТК имат изградена огромна национална инфраструктура и по доста експертни оценки няма кой да ги бие в тази област. Нещо повече - колкото и да ти се струва невероятно, БТК са доста добри в изграждането и поддръжката на национална инфраструктура. Проблемите им аз ги виждам така (и не само аз де :P ):

1. "Last mile" - това общо взето е медния чифт от абонатния шлейф в местната централа на БТК до телефона на абоната. Това е най-остарялата и ненадеждна част от мрежата. В момента по оценки на CEO-то на БТК Димитрачков цената за поддръжка на един меден чифт е към 15 лв./месец, а средномесечната сметка на абонат е 10 лв. Само оттук се генерират загуби от поне 5 лв./месец/чифт. Истинският въпрос е какво евентуалния оператор на инфраструктура ( CLEC - Competitive Local Exchange Carier го наричат в USA ) да направи в случая? Тук още не е ясно законодателството - чия собственост всъщност са трасетата в населените места? А извън населените места? И тъй като трасетата са само утвърдените пътища по които може да мине кабел (пунктирни линии в кадастъра) - чия е собствеността на вече прокопаните канали, на тръбите (т.нар. "цевки" на жаргон) в тях? Ами не е ясно... Е кой CLEC ще инвестира при това условие?

 

2. Допълнителни услуги - имам предвид не само стандартните CLIP, CLIR, и т.н. Говоря за т.нар. Centrex - това е виртуална учрежденска телефонна централа. Това е подходящо за фирма с поделения дори в различни градове. Има разбира се и други интересни услуги. За всичко това обаче е необходим upgrade на телефонните централи. Какво да направи евентуалния CLEC? Решението е едно - никакви конвенционални (колкото и модерни да са) централи. Сега на мода в телеком Hi-Tech-a са т.нар. softswitch устройства; softswitch-a наистина решава едни проблеми и поставя други :), а и цената е доста солена....

 

3. Billing система - това е системата която най-общо чете данните от телефонната централа и изготвя сметките на абонатите. БТК се опитват да направят единна система. Проблемът с такава система е доста по-голям отколкото изглежда на пръв поглед, дори в съвременната телеком-история има примери (пак в USA), когато именно предимствата и недостатъците на такава система са решавали конкурентната борба м/у два оператора. Какво да направи евентуалния CLEC? Да закупи и адаптира готова система или да мине по трънливия път на търг, разработка (справка - здравната каса, самата БТК )? Цените (между нас казано) са главозамайващи за системи дефакто стандарт в телеком-индустрията :) .

 

4. Законодателство и лицензи (и май с това ще отговоря в най-голяма степен на твоя пост) - именно с цел да се избегнат ситуации, в които един оператор "обира каймака" като работи само с платежоспособни (бизнес) абонати, а друг опъва кабели между села и паланки за по 2-3 лв./абонат/месец, лицензите вероятно ще имат териториален обхват, и операторите на инфраструктура с лиценз за тази територия ще са задължени да включат към мрежата си всеки, който заяви желание да стане абонат.

 

Още не малко време, може би над 10 години БТК ще си остане единствения сериозен оператор на инфраструктура в България. В този период БТК ще има два типа конкуренти: като инфраструктура - на отделни направления (напр. София-Пловдив, София-Варна, Пловдив-Бургас), и като оператори на услуги ползващи чужда инфраструктура (напр. Орбител).

Нарочно не съм написал нищо за един важен фактор - това са кабелните оператори като Еуроком, МСАТ, ЕвроТурСат, и т.н. Анализите в тази посока вече струват пари :) - който иска да ми пише :P .

 

Е, аз май доста се отнесох в писане, но пък и доста време отсъствах от форума, та нека ми е простено :) .

Link to comment
Share on other sites

kkk, прав си да ти кажа. Лошото е, че, както казах, "националната политика" води тази компания и цялата й инфраструктура на майната си. Ако продължат така да я "продават", накрая нищо няма да остане от нея - това ми беше мисълта.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...