Jump to content
BulForum.com

Възможен ли е ъпгрейд на системата или се нуждая от нова?


Recommended Posts

Здравейте, имам едно старо компютърче и се чудя, да му правя ли ъпгрейд (и дали е възможно изобщо) или директно да се ориентирам към нов ( за когото мога да заделя максимум 300-320 лв. , колкото и е бюджетът ми за евентуален ъпгрейд на старата система).
Характеристиките на сегашния комютър са:

Mainboard :    Gigabyte M61SME-S2L
Chipset :    nVidia GeForce 6100V
Processor :    AMD Sempron LE-11520+ @ 2000 MHz
Physical Memory :    2048  KB (2 x 1024 DDR2-SDRAM )
Video Card :    NVIDIA GeForce 6100 nForce 405
Hard Disk :    ExcelStor Technology J340 (41GB)
Network Card :    NVIDIA nForce Networking Controller


Реално разбирам, че всичко е бая старичко и трябва да се смени, повече въпросът ми би бил, мога ли да задържа нещо от сегашната система, за да не се налага да харча допълнителни пари. И каква би била евентуалната конфигурация за толкова парички. С цените долу-горе съм запознат, но нямам идея коя марка с коя се погаждат.

п.п. Не знам дали темата е за този раздел, така ми се стори удачно, ако съм сгрешил, моля някой модератор да ме коригира. Благодаря предварително!




 

Link to comment
Share on other sites

А какво не ти харесва в сегашната конфигурация? Т.е. кое ти идва слабо? То това е основния въпрос. Оттам ще дойде и отговорът.

То почти всичко е доста слабо по принцип. Проца със сигурност може да се сложи доста по-добър, примерно някой Х2 4800+ или 5600+, за 40-50-60 лв какъвто се намери.

Паметта поне 4ГБ, но ще трябва да продадеш твоята. Там 4ГБ ще легнат поне 70 лв, ако извадим твоята, към 40.

Видеото е доста слабо, общо взето всяко което вземеш, ще тръгне, и ще можеш да си го запазиш при бъдещ ъпгрейд на дъно и каквото и да е.

Диска няма нужда от коментар - подмяна и пак - ще можеш да си го ползваш и в бъдеще. Имаш САТА, а тоя хард сигурно е АТА. Размер и марка - по предпочитание. Сигейтите над 1ТБ са доста чупливи и много гърмят, не бих взел такъв над 1ТБ.

Но пък тоя чипсет последно като гледах май има някакви проблеми с Win7, нещо дали му идва стар, но ако сменяш и дъно, то сменяш направо всичко. Ако смениш всичко, естествено най-добре, и ддр3 е по-евтина, но пък така или иначе ще ти дойде малко по-скъпо. Другите неща както казах ще можеш да си ги ползваш и после, а само проца и рама дето ще са такива дето няма да можеш.

Зависи изцяло от нуждите ти. Ако един хубав двуядрен проц и 4ГБ (дъното гледам поддържа до 8 ) ще ти стигнат за дълго време, може да е по-добрия избор, от ново дъно, проц и рам. На кантар е малко, защото твоето дъно не е ясно колко живот има и как е коландрено, но пък новите по подразбиране са боклуци така че... поне по-евтините.

Link to comment
Share on other sites

А какво не ти харесва в сегашната конфигурация?

Прекалено стара е вече. Процесорът ми е слаб, видеото, харда... Надявах се да запазя рама и дъното евентуално.

А 1 ТБ хард ми е много и на 320 би ми бил повече от достатъчен, процесорът също не искам да е извънземен, но да е повече от 2 гхз.. Ще ми се някаква средна работа, не се целя високо с оглед на факта бюджета ми.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...