Jump to content
BulForum.com

Клок


AMD fen

Recommended Posts

Здравейте.Наскоро попаднах на една машинка със следните параметри:процесор-Intel pentium4 3GHz,дъно-ASUS p4p800-x,видео Nvidia fx5700LE.Искам да ви попитам до колко и как мога да клокна процесора при факта че не съм се докосвал до АМИ биос никога.И ако може пълноценно как да се клокне видеото.

Link to comment
Share on other sites

Здравей, за да клокнеш ASUS p4p800-x влизаш в bios-a в меню advanced, избираш Jumperfree configuration и AI Overclock Tuner го "сетваш" на една от желаните опции(Overclock 5%,Overclock 10%,Overclock 20%,Overclock 30%). За по-напреднали потребители AI Overclock Tuner има и опция Manual. Ще те посъветвам да започнеш от най-ниската стойност и ако започне да се държи нестабилно веднага връщаш настройките по подразбиране. Успех!

 

026216766.jpg

Link to comment
Share on other sites

Вече ти обясниха, аз само ще допълня, че когато разбереш до колко точно с овърклокнат процесор системата ти не забива никъде (игри, тежки програми и т.н.), може да си фиксираш тази стойност с ръчната настройка в биоса. Не забравяй да смъкнеш обаче скоростта на паметта, защото със сигурност няма да издържи ако работи 1:1 спрямо скоростта на шината, тъй като скоростта й е взаимосвързана с нея. Другият вариант е да клокваш направо под Windows, което също е добро решение, но все пак е добре предварително да имаш някаква представа до какви гигахерци всичко се държи стабилно. А видeото може да си го клокнеш пак с помощта на някоя системна програмка - не знаm коя точно, тъй като досега на компютрите си съм имал само карти на ATI и съм клоквал през ATI Tray Tools, а за NVidia май беше Riva Tuner, ако не ме лъже паметта.

 

 

P.S. И друг път слагай по-конкретни заглавия на темите, защото с това "Клок" човек остава впечатление, че вътре ще се разискват глобални проблемите на клока като такъв.

Link to comment
Share on other sites

Привет,

също така трябва да помислиш и за читаво охлаждане, защото тоя P4 с Prescott ядро, ще пече като печка чудо :). С боксово охлаждане с медна сърцевина може да си позволиш 20-на процента клок, но пак ще грее доволно и ще го изпържиш.

Относно видеото - каква марка е картата? Може да пробваш с последния драйвер от сайта на Nvidia и http://downloads.guru3d.com/download.php?det=163 - Рива Тунер.

С клока на картата по-полечка, карай мегахерците плавно нагоре.

Ако има auto режим, пробвай с него - програмата проверява и тества картата на какви честоти памет/ядро е стабилна. Пусни после един 3D marк, за да я тестваш за стабилност.

Каква е идеята за клока на картата? повече fps или просто гъдел?

Имай впредвид, че и за картата може да ти трябва по-добро охлаждане от фабричното и евентуално синк-ове за паметите на картата.

Ако имаш въпроси, питай.

Поздрави.

 

P.S. За паметта, Midex го е написал.

Link to comment
Share on other sites

ПресХот имат много голям потенциал за клок, но дъната на сокет 478 не особено. Паметта ще я смъкнеш, но това което също трябва да се има предвид е дали дъното има заключване на PCI/AGP. Ако има ще се клоква яко, ако не - клокваш си едновременно и всичко по тези шини, което води до нестабилност и освен това е опасно.

Пример: сокет 775 прескот 2.8гхз на дъно с i915 (без заключване) - максимален стабилен клок 3.4. Същия процесор на дъно с P35 и заключване - 4.5GHz :bgrin:

Следи си температурите, но не се притеснявай - не е старо АМД и няма да гръмне, а просто ще се задейства термал тротлинг и ако това не помогне - ще се изключи системата.

Link to comment
Share on other sites

Да, забравих да го предупредя за заключването на PCI/AGP шините - най-вероятно в биоса ще я има тази опция.

 

 

П.П. А за онова горе, дето е стигнало до 3.4 без заключване, направо се чудя как го е докарало дотам. :blink:

Link to comment
Share on other sites

На късмет... всичките слотове без този на видеото бяха свободни. По едно време реших да си сложа 2ра лан карта и имаше изненада :D

Link to comment
Share on other sites

Аз имам един стар атлон 4000+ с боксово охлаждане и си грееше доста.На този пентиум вентилатора му е телстар но имам в резерва един на артик-не му знам модела.Та процесора го клокнах до 3,3 и почна доста да си грее и го изключих защото вече беше късно някъде към 2-3 и днес само пробвах картата.Стигна на ядрото до 500Мхз!!!А на паметта бутнали над 200 и монитора дава ,че не открива сигнал и трябва да се ресне.Довечера ще пиша и за процесора.Сега приятен обяд

Link to comment
Share on other sites

Значи максимум го вдигхах на 3,5 гхз после почна много да загрява и да се изключва.Затова предложете ми вентилатор за 50-60 лв защото артика не става за този процесор.А относно видеото държа го както горния пост но hd клиповете пак ми секат.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...