Jump to content
BulForum.com

раждането на гениалните идеи


snejko

Recommended Posts

Винаги съм се чудила коя точно характеристика отличава идеята от гениалната идея. Това, че е нещо ново, това, че е нещо старо казано по нов начин или просто всяка една неразбираема безмислица може да бъде обявена за гениална.

Освен това... при какви условия се ражда - трябва ли да си луд, пиян и надрусан или човекът, който всеки ден става в 6 и отива на работа също е потенциален носител на гениалност? Друго... правите ли разлика м/у гениално откритие и гениална идея и каква точно е тя? И на коя идея сте или бихте били привърженици:

- колективният разум, който в даден момент след много напъване и колективни усилия ражда нещо гениално чрез някой конкретен човек

- тип "Милиард години до свършека на света" на братя Стругацки, където природен закон не позволява достигането на свръхразум

- или проявите на гениалност са просто прояви на случайността

Link to comment
Share on other sites

Гениално е нещо (идея за нещо), което върши работата си перфектно и практично, по начин, за който никой друг не се е сетил.

Link to comment
Share on other sites

Гениалното откритие е нещо невероятно,което никой друг не се е сетил да открие.А гениалната идея е това хрумване което спомага за извършването на нещо по начин,който никой друг не се сетил да използва.

Link to comment
Share on other sites

...ами честно казано досега съм приемал всичко обявено/набедено за гениално без да се замислям защо точно е така...Но ей сега в момента си мисля, че гениалната идея в никакъв случай не би трябвало да е нещо ексцентрично, а точно обратното - практично и с колкото се може по-широко приложение за да може повече хора да я приемат като гениална....За раждането на такава идея смятям, че може би всеки би могъл да получи някакво "просветление свише", но почти винаги то е резултат от това, че дори и подсъзнателно, някъде дълбоко, нещо си го е занимавало и накрая е узряло и изплувало на повърхността...И доста по-рядко това е резултат на странно стечение на обстоятелствата. И накрая за разликата (хех, имам чувството, че пиша есе...) - за мен гениалното откритие е с една стъпка по-близо до появата си като нещо реално работещо, докато идеята може да си я има като такава с векове и все пак да си остане нещо нереализирано.....

...А братя Стругацки rox!! :)

Link to comment
Share on other sites

Дрън дрън пчелица златна в чайника падна :) (справка - Алиса в странта на чудесата ...)

P.s. или беше "Бръм бръм" ?

Link to comment
Share on other sites

Гениалните неща са винаги прости.

 

Пример:

 

"Настане вечер,месец изгрее,

звезди обсипят свода небесен.

Гора зашуми,вятър повее,

Балканът пее хайдушка песен"

 

Цяла природна картина в една строфа(четиристишие)

Link to comment
Share on other sites

Седиш си в кенефа, понапънеш се....мислиш за някаква простотия, а изведнъж те осени как да си направиш курсовата по програмиране....после настава едно бързане.... така поне е при мен :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Аз пък си седа вкъщи на стола пред компа и чакам гениалната идея да ме удари в главата :P

 

P.S. Това никога нестава. НЕ ви препоръчвам този метод!

Link to comment
Share on other sites

...аз по-горе писах едни работи, като си мислех за наука и др. подобни...ако става въпрос обаче за гениално изкуство нещата са по-различни естествено....и доста относителни според мен...

Link to comment
Share on other sites

велики мисли идват когато имаш запек-тряя да висиш по 1 час в кенефа и кат няма кфо да правиш почваш да мислиш гениални хави.хехе:)

Link to comment
Share on other sites

Аз мога да говоря само в личен план и макар, че нямам гениялни идей, за да ми хрумне някаква "добра" идея трябва доста да се позанимавам с проблема преди това(а можеби просто съм прекалено тъп ;) )

Link to comment
Share on other sites

Понякога става и просто седейки на спирката и чакайки 4-ката...само да се намира нещо за писане около теб, защото много бързо се забравят хубавите идеи. А понякога идват една след друга, решаващи един проблем. Тогава се чудиш коя е по-удачна, понякога се оказва, че никак не са били гениални :)

 

Иначе онова лилаво хипопотамче по-горе много ме кефи :punk

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...