Jump to content
BulForum.com

Въпрос относно CD-та


Recommended Posts

Здравейте,

 

На колата Audio Player-a е малко капризен и чете само дискове записани на много ниска скорост(4x или 8x). Купих си Verbatim, но веднага след като вкарам диска ниските скорости от настройките на Nero моментално изчезват. Най-ниската е 16x, която не ми върши работа. Диска прескача. Предишните Verbatim нямаха този проблем... За да не се набутвам с още една кутия с дискове, които не поддържат ниски скорости бих искал да ми препоръчате какви да си взема.

 

Благодаря предварително. :)

Link to comment
Share on other sites

Аз също записвам аудио основно на 16Х, но нямам проблеми със записания материал. Кофти, че в последните 7-8 години всички производители на дискове и дискови устройства гонят максимални скорости и изобщо не ги е еня дали записвачката, в съчетание с едикоя си марка диск ще покаже освен 52+ скорости и нещо по-малко от 16Х...даже имам чувството, че изобщо са забравили, че освен данни, на CD-тата може да се записва и аудио. :ghost

Твоят проблем е възможно да се корени не единствено във Вербатим-а, а в записвачката ти, в съчетание с Вербатим-а, което ще рече, че е напълно възможно на друга марка записвачка, същите тези дискове да изкарат 8Х например. Понеже предполагам, че няма да сменяш записвачката, купи 3-4 различни марки дискове и виж всеки един от тях какво ще покаже като скорост. Аз лично ползвам за аудиото Максел и то от доста време, без оплаквания (записал съм няколко хиляди аудио диска на чужда авторска продукция...всичките ми записвачки са LG). В днешно време 90% от празните CD-та в търговската ни мрежа са достатъчно качествени (правил съм проби с много марки), така че не робувай непременно на някоя конкретна фирма, а си избери това, което ще ти върши работа и дава възможност да се записва на бавна скорост.

 

П.П. А и както сам спомена - проблемът при прескачанията невинаги се дължи на скапана записвачка или некачествена CD бланка...не трябва да се забравя и плеъра, който ще проиграва записания диск и затова когато един диск прескача на няколко плеъра, чак тогава причината се търси в процеса и устройствата преди това.

Link to comment
Share on other sites

Ще ги пробвам Maxell-а. Иначе и моята записвачка е LG.

 

Отностно дали проблема е в player-a - едва ли, предишните дискове, които имам вървят без проблем. :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Това за плеъра го казах по принцип. А Макселите, освен че са стабилни за аудио, са и най-евтини, особено ако ги взимаш на шпиндели от по 50 или 100 броя. Ако искаш ще ти дам 2-3 да пробваш каква най-малка скорост ще изпишат на твоето LG и после виж как ще ги просвири плеъра в колата ти.

Link to comment
Share on other sites

Някога си бях правил тестове - един и същи албум на всички възможни скорости и после сканирам дисковете.

На 32х даде най-малко отклонение.

 

След като на 32х записа има най-малко грешки, с какво ще е по-полезен за плеъра диск, записан на 4х с повече неточности? Самия запис ли става различен като дълбочина или...?

Link to comment
Share on other sites

След като на 32х записа има най-малко грешки, с какво ще е по-полезен за плеъра диск, записан на 4х с повече неточности? Самия запис ли става различен като дълбочина или...?

 

Трудно е да се каже какво точно става в реалността, понеже плеърите понякога имат различно "мнение" от това на тестващата програма, а и ако пускаш теста на устройството, на което е бил записан диска е логично да дава и най-малко грешки.

Но си прав до известна степен, че от много време насам и дисковете, и записвачките са оптимизирани най-вече за високи скорости и няма гаранция, че диск с аудио, записан на 32Х няма да е по-четим от диск със същата марка, записан на 4Х. Аз също съм изхабил голямо количество бланки само за експерименти с различни скорости и записвачки и просвирването после на най-разнообразни плеъри. Спрял съм се на 16Х като разумен компромис за малко чакане при запис на голямо количество дискове, като сравнително бърза скорост за оптимизираните за високи скорости днешни дискове и едновременно с това на не чак толкова високата скорост от 16Х, която да натрупа грешки, които схемата за корекция на грешки при различните плеъри (дори и по-евтините) да не може да поправи и като краен ефект някой трак да прескочи или да даде дефект в аудиото на определено място. Иначе когато правех експериментите и при мен до около 32Х се четяха добре при 90% от ползваните при опитите плеъри, но тъй като мен 90% не ме уреждат, прескочих 24Х и се спрях на 16Х, защото там имам стабилност от 99.9% (100% в реалния живот не съществува :) )

Link to comment
Share on other sites

Има някои CD-R дискове, които се водят Audio. Никога не съм ползвал такива, но може да са с нещо по-различни и точно за тази цел?

Link to comment
Share on other sites

Преди десетина години взех за проба и няколко такива. Единствената разлика е, че бяха оптимизирани за най-бавните скорости, но по онова време и останалите дискове не бяха кой знае колко бързозаписващи (~16Х). Иначе покритието им като качество и трайност с нищо не се различава от това на data-дисковете, но само заради това, че върху тях пишеше "Audio", струваха 3 пъти повече от останалите.

Link to comment
Share on other sites

@Midex: Ако си в Кършияка, може в обедната почивка да мина да ти открадна някой и друг диск. Ако си по-далече, няма смисъл тъй като не съм от Пловдив и след работа директно си тръгвам към Пазарджик и ще ми по-изгодно да мина през някой магазин да купя 2-3 диска, вместо да се забутам в трафика вечерта да изгоря нафтата. :D

Отностно темата за 32x, ще взема да пробвам, знае ли човек... :D

 

EDIT: Тези Verbatim, които съм взел са точно CD-R. Сега таман се засилих да записвам на 32x и ми изкара "Supported Write Speeds: 16x; 24x; 40x; 48x" :D

Link to comment
Share on other sites

@Midex: Ако си в Кършияка, може в обедната почивка да мина да ти открадна някой и друг диск.

 

EDIT: Тези Verbatim, които съм взел са точно CD-R.

 

Не съм, но пък Новотела ми е близо и ако ти можеш да си там през почивката ти...няма проблем.

 

А по другия въпрос - като изключим презаписваемите с "W"-то, останалите всичките са CD-R, вкл. и онези, на които пише "Audio". Твоите "Вербатим" определено не са от "Audio"-то. :))

Link to comment
Share on other sites

Това за 32х е на МОЯТА записвачка конкретно, а не по принцип. Дисковете бяха Verbatim от смотаните индииски (от Метро :bgrin:).

Записвачката е някъв NEC на САТА, специално търсих преди да купя ревюта и тестове и за нея в нета пишеха, че заедно с (забравих модела) Lite-On са най-добрите за аудио от актуалните модели тогава.

Всичко това защото имам много готин CD плеър от 84та, който звучи в пъти по-добре от добра звукова карта. Тегля си лослеси на стари издания и винил рипове от нетя и си ги записвам...

Link to comment
Share on other sites

Ако можеш да си намриш от старите ЦД записвачки 98-99г.Те имаха ниски скорости и да пробваш дали ще стане с тях на ниска скорост.Евентуално да не се запъне записвачката заради скоростите на дисковете защото инфото за скорост,размер и производител е записано на диска.Без да стигаш до запис може през Nero CD-DVD Speed да видиш инфото на диска но зависи и от записвачката дали ще го прочете.Аз съм с 2 машини,с еднакви Nero - едната е с LG-H22L и освен капацитета на диска не показва нищо друго.Другата е Lite-On - при нея излиза и производител и скоростите на дисковете.Белите евтини Вербатими са CMC Magnetics (HP cd и в Кауфланд в найлоново пакетче по 10бр.цд-CMC) а Макселите са на Ritek.Имам стари Вербатими,сини отдолу AZO нещо се водеха при тях си изписва че са Вербатим.Имаше на EPRO черни дискове ако намериш пробвай и с тях.За едно PS1 съм записвал дискове през Алкохол 120,настройка за PS1- CMC (беля Вербатим) и EPRO ги чете ок докато Максела въобще не отчита че има диск.

Link to comment
Share on other sites

....което ще рече, че е напълно възможно на друга марка записвачка, същите тези дискове да изкарат 8Х например. ....

 

Ето още едно потвърждение на думите ми как една и съща марка и партида CD-та могат да покажат различни скорости на 2 различни записвачки, пък било и произведени от една съща фирма.

 

Днес трябва да запиша стотина аудио диска и тъй като CD-тата ми бяха привършили...се наложи снощи да прескоча да Метро да взема дискове и кутийки. Максели-те бяха свършили и взех един шпиндел от друга марка.

Както споменах по-горе, всичките ми записвачки са LG - на компютъра, на който пиша в момента също имам 2 LG-та (4167B и H58N). Сложих им по един диск от шпиндела за тестване и ето какво показаха двете записвачки:

 

 

 

957fefaa1034bf8c.jpg ce882f6ede18a891.jpg

Link to comment
Share on other sites

DVD Максел жълтите 16х-на LG GSA-H22L само 4х.При Lite-On DH-20A4P 2,4х 4х 6х 8х 12х.При Сони и Вербатим поне не съм забелязал разлика в избор на скорост.LG-то като го взех си купих и 5бр. LightScribe CD на HP но въобще не ги отчете че са за рисуване.Взех още 3 с надежда за друга партида но същата работа и се отказах да се занимавам с LightScribe.След няколко месеца видях на шпиндел Вербатим и взех 2 за проба-веднага ги засече,пуснах и HP след тях-пак нищо.А пък DVD LS на HP ги рисува без проблем.И firmware му смених на LG-то и пак същия проблем със CD на HP.

Link to comment
Share on other sites

DVD Максел жълтите 16х-на LG GSA-H22L само 4х....

 

Аз на жълтите Максел-ски DVD-та нямам проблем със скоростите - всичките (от 4 до 16) си излизат на всяка една записвачка. Само, че на пусналия темата DVD-тата не го касаят - той има проблем с аудиото върху CD-то в колата.

Link to comment
Share on other sites

Белите евтини Вербатими са CMC Magnetics (HP cd и в Кауфланд в найлоново пакетче по 10бр.цд-CMC)

 

Тия за които говоря бяха от скъпите лъскави - азо нещо си, обаче записвачката дава инфо Moser Baer - индия :laughing: , а аз очаквах да са Tayo Yuiden, Made in Japan каквито оказва се май не внасят вече в БГ...

Какви скорости дава записвачката зависи предимно от фирмуера и. Навремето с приятел си купихме от различни места по едно и също време LG-та 4163, моята даваше малко скорости, различни според диска - а неговата независимо от диска всички.

4-5 записвачки напред във времето, след като си бях флашнал НЕК-а за който говорех почна да ми дава да пиша на 18х и 20х на всички DVD+R дискове :D

 

А колкото до старите записвачки, в мазата някъде имам Плекстор и то от топ моделите за времето си. Добре, ама не виждам никаква разлика дали ше запиша диска със LG U10N на лаптопа, със Нек-а или с някоя от тях :unsure: При сканиране на готовия диск, на първо място по качество е NEC на 32х, после лаптопското LG на 24х и чак тогава плекстора :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...