Jump to content
BulForum.com

Втория PCI-e x16 работи на x4


w00x

Recommended Posts

Имам дъно:

 

Gigabyte EP35-DS3P

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2742#ov

 

Имам видеокарта:

 

Sapphire Radeon HD 3870 512MB GDDR4 Ultimate

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=1&gid=3&sgid=305&pid=150&psn=&lid=1&leg=1 (мисля, че е тази, че не ми се отварят снимките на сайта нещо.)

 

Проблема е следния. Преди няколко месеца си закупих допълнително плочки РАМ. Тъй като бяха високи, а радиатора на картата е голям, не можеха да се съберат и трябваше да преместя картата от PCI-e слот 1 на този, по-далеч от процесора, който се ползва за Crossfire.

 

Сега отворих драйвера да погледна нещо и с изненада установих, че пише PCI-e x16 @ x4. Свалих и GPU-Z за всеки случай, да погледна. Пише същото - BUS Interface PCI-E x16 @ x4. Не съм сигурен какво е пишело преди да я преместя на втория слот, но имам някакъв спомен, че си работеше на x16.

 

 

Докато пишех това, погледнах спецификациите на дъното в сайта на Gigabyte.

 

2 x PCI Express x16 slots (The PCIE_16_1 slot supports x16; the PCIE_16_2 supports x4.)

 

Отговорих си на въпроса, но ме интересува дали това, че картата работи на x4 вместо на x16 влияе много на производителността и хардуерно ли е ограничението, или софтуерно. Ако потърся, може ли да намеря някакъв начин да го заобиколя?

Link to comment
Share on other sites

Влияе зле на производителността - виж тестовете ТУК.

Само x38 и 48 подкарват и двата слота на 16х. P35 и P45 ползват слотовете на 16х/4х или 8х/8х - виж в биоса дали нямаш опция да го пуснеш на 8х.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ами аз гледах едни тестове на Tom's Hardware пак, но не от 2007 за PCI-E, а за PCI-E 2.0 и разлика имаше само при Microsoft Flight Simulator X. Ще погледна биоса, но щом в спецификацията пише, че работи на х4.. надали ще имам успех.

Link to comment
Share on other sites

Такъв тест намерих за 10 секунди. Независимо от версията на pci-e, можеш да си направиш изводите как влияе скоростта на слота върху производителността.

 

Незнам защо съм се заблудил - имах EP35-DS3 някога и съм останал с впечатлението, че втория слот може да се ползва на 8х, но в сайта на гигабайт пише:

2 x PCI Express x16 slots (The PCIE_16_1 slot supports x16; the PCIE_16_2 supports x4.)

така че освен да си смениш паметта или да орежеш с дремела каквото пречи :lol:

Link to comment
Share on other sites

Това влияе само на обема между паметта и видеото нали? Другите неща, които си ги прави самата карта не се влияят от това нали? Питам леко лаишки, но доколкото съм наясно как работят картите една голяма част от нещата които правят ги правят самите карти без участието на РАМ и процесор.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...