Jump to content
BulForum.com

VBoot - VHD Booting Solution от VMLite


lil_stenly

Recommended Posts

Vboot

logo.png

Homepage / Forum

 

VBoot e boot loader специялно направен да зарежда ОС от виртуални дискове.

Очаква се да излезне в близкият месец! Вече от сайта може да си свалите тестови файлове с Убунту, като поддръжката на Windows е все още в бета статус и не е достъпна за потребителите.

 

Информация:

На кратко, VBoot ще ви позволи да заредите операционна система (linux или windows), която не е директно инсталирана върху хард диска, а се зарежда от файл / виртуален диск, подобно както при виртуалните машини. С "малката" разлика, че още при пускането на компютъра може направо да заредите ОС-а, без нуждата от други програми или друга ОС.

По-точно е същото като Wubi инсталатора, който убунту предоставят.

Готиното тук е че ще може също така да инсталирате по този начин Windows върху linux файлова система.

 

Базиран е на Grub2 boot loader-a, което го прави много гъвкав и с доста опции.

Целта е така нареченият multi-boot / dual-boot процес през който потребителите минават, когато искат да имат повече от една ос на пц-то да се направи по-лесен.

Както и да се избегне подготвянето на харда с различни файлови системи, разцепване на дялове и директното писане на буут лоадъри по хардиска, което намалява шанса човек да обърка нещо.

 

VBoot ще може да зарежда през виртуален хард диск, следните ОС:

Windows 2000, Windows XP, Vista, Windows 7, 2003 Server, 2008 Server и Linux 2.6, 32-bit - 64-bit.

 

Някой от плюсовете, които са ясни до момента:

1. Пълна поддръжка на VHD файлов формат, за виртуалните хард дискове.

2. Ще поддържа динамичен размер на виртуалните дискове.

- Тоест, един виртуален хард диск ако е 250ГБ, то файлът на който е виртуалният диск ще заема само толкова място, колкото заемат файловете записани на него.

- Пример: 5ГБ ос, инсталирана на 250ГБ виртуален хард (като сметнем, че останалото място от тези 250ГБ е все още незапълнено), файла ще заема около 5ГБ на вашият реален хард диск и ще нараства като записвате повече неща на него.

3. Ще поддържа всичко версии на Windows 7.

4. Boot loader-a на всяка ос ще за зарежда индиректно от VHD файла.

- Което ще рече, че ще имате един лоадър инсталиран на харда, който да зарежда лоадъра записан вътре във виртуалният хард диск.

5. Ще може да зарежда Windows, който е инсталиран върху линукс/мак ос файлова система и линукс от windows файлова система.

 

Няколко картинки, показващи как изглежда и работи.

vboot-grub2-thumb.png

vboot-thumb.jpg

 

П.П. Не знам дали темата е за Windows раздела или за другият, обаче ако модераторите сметнат, че е се вписва тук, тогава да преместят темата на по-подходящо място... по тяхна преценка. :)

Link to comment
Share on other sites

Само аз ли си мисля, че тези виртуални хардове/имейджи ненужно забавят файловите операции?

 

По-добре да си инсталирам ОС-ите в истински партишъни и да си настроя един grub вместо да си играя с поредната виртуална машина. Ако на човек му е кеф да си държи ОС-ите по виртуални имейджи, то по-добре да ползва VMWare или VirtualBox... :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Абе забавят, колко да забавят!? (бая де)

Честно да ти кажа, не мисля че виртуална машина е по-добре, виж ако успея да си направя инсталация на ос върху VHD имидж, след това ще буутвам имиджа за да инсталирам която и да е ос, имам на предвид по лесният начин, сега е яко зор с тея усб-та.

 

Друго, забавя, обаче убунтуто го ползвах през имидж и всичко беше перфектно, почти не се усещаше забавяне и все пак при бърз хард диск е така.

 

П.П. Виртуалната машина е по-добре само ако ти се наложи веднага да пуснеш друга ос за да провериш нещо... без да е нужен рестарт, във всичко останало не може да се сравни с буутване от имидж, директно.

 

Впрочем, забелязъл съм, че динамичните по размер дискове бавят много повече от статичните, а това е ясно на какво се дължи... и е голям минус и при виртуалната машина и при директното буттване на имидж в случея.

Link to comment
Share on other sites

Ние говорим за забавяне, не за забиване, то забивките ги има навсякъде, все пак дебили (хора) правят програмите. :)

Пък то windows както си работи на 1 машина, така ще си работи и на същата машина през виртуален диск. На виртуална машина е друго, там се пресъздава цяла машина с устроствата си и всичко, тук имаш просто виртуален хард диск, хардуера си ти е същият.

 

Искам да кажа, че не разбрах за какво го написа това. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

do sia go machih tva chudo i hich neshte kvo li ne pravih razmestvah iso-to i vhd-to po razlichni dialove neshte i neshte nito mi namira vhd-to nito nishto daje sega poslednite opiti izobshto ne mi zarejda loader-a napravo restartirva pc-to

 

edit: vazmojno li e da si instaliram OS prez virtualbox i da polzvam samo loader-a

Link to comment
Share on other sites

Програмата подържа само VHD формат за сега (тоест Virtual PC имидж ще трябва да използваш) и версията, която е пусната за тест работи само с XP/Server ос, което е гадно. Обаче се чака да излезне новичка.

Програмката е базирана на grub2 лоадъра, затова ако знаеш как стават там нещата ще се оправиш. :)

П.П. Не съм проверявал сайтът, може и да има нова версия.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...