Jump to content
BulForum.com

Наизяснен проблем с видеото


The AnGeL

Recommended Posts

Преди 2 месеца някъде си купих нов компютър. Накратко: ASRock M3A785GMH/128M, Phenom II x4 945, 2x2GB DDR3 RAM, ATI 5770 1GB, WD Caviar Black 1TB, захранването се води Point of View Black Diamond 500W.

 

Сега какъв е проблемът: при пускане на компютъра, вентилаторът на видео картата започва да фучи, след 5 секунди някъде си минава на нормалните обороти, мониторът изобщо не зацепва, че е свързан някъде и си стои в stand by режим. Не е от монитора, тъй като имам един 17" CRT Samsung SyncMaster 795MB и един 24" LCD Samsung SyncMaster 2433. Точно все едно съм дръпнал кабела. Когато махна кабела и пак го бучна във видео картата, мониторът започва да търси сигнал и не намира. Това се оправя просто като, след като стартирам, натискам reset бутона. Това е от ден първи на покупката така. Реших, че не е кой знае какво, тъй като това се случва само, когато компютърът не е работил много време (cold start). След това при рестартиране или shut down и включване в близкия половин, че даже и един час, няма никакви проблеми. Да, ама веднъж докато играех една игра изведнъж всичко изгасна, а вентилаторът на видеото започна да вие, все едно на 100% работи и така докато не се изключи напълно компютъра. Обикновен ресет не помогна и помислих, че може нещо да е прегряло, тъй като и играта беше тежка, а и в стаята беше топло. Изчаках 2 минути и всичко си тръгна тип-топ. И така до днес, когато играех една съвсем непретенциозна игра (даже вентилатора не вдига особено оборотите докато я играя) и бум, пак същият номер. Пак изчаках малко време и всичко отново си е наред, даже си довърших играта.

 

Та започнах да се чудя дали двете неща не са свързани и дали няма да почне да се влошава. Също не съм съвсем сигурен от къде идва цялата мизерия. Почти на 100% съм убеден, че видеото НЕ прегрява. В idle режим поддържа 50 градуса, вентилаторът показва 40%. При големи натоварвания (Crysis на enthusiast) - около 65-68 градуса и 65% вентилатор. Това го проверявам директно след alt tab от играта. Освен това няма прах никъде, така че за мен прегряването е изключено. Потърсих малко из нета и видях, че има и други хора със такива проблеми. Повечето са със ATI карти и то от 4-та или 5-та серия, но има и такива с карти на nVidia. За проблема при буутването имаше мнения да се погледнат настройките на вградената видео карта. Аз още отначало това направих, в BIOS съм й дал DISABLED, а primary graphics adapter е сложенa картата на PCI-E x16 слота. Така че не е от това. За проблема със забиването на машината и черния екран и полуделия вентилатор пък имаше интересни предположения за кофти захранване - лош кабел, недостиг на ток (тука картата искала много ток, ама нямало, затова се изключвала и веднага се включвала, което водело до ефекта с вентилатора).

 

Нека някой, ако се е сблъскал с подобен проблем или има идея точно от какво се причиняват тези досади, да сподели. Аз утре ще ходя до фирмата, от която си купих конфигурацията, да ги питам и тях. Кой знае, може вече да са получили други такива рекламации :) Все пак ще е хубаво и ако някой друг може да помогне.

 

 

 

По-малко важна, според мен, информация, но да я добавя:

 

OS: Windows 7 Ultimate 64-bit (тука някой може да каже, че е от ОС, ама тва се е случвало на хора с 32 битови XP, Vista, 7)

 

Версия на BIOS: 1.20 (в сайта на производителя видях, че има и по-нови - 1.30, 1.40, 1.50, но те изглежда само добавят поддръжка за процесори, а и от ровенето ми из нета излиза, че ъпдейт на биоса не помага)

 

Сега съм с Catalyst 10.4, но преди това съм бил и с 10.3, 10.2.

 

Мисля, че това е всичко, което имам като информация.

 

 

ninja edit :ph34r:: Проблемът наистина беше във картата, но от вносителя не искаха да я сменят. Така или иначе, след месец и половина разправии, най-накрая съм с нова 5770, която за сега не ми прави проблеми.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Според мен това дъно не пасва с останалия хардуер и нещо по него издъхва.

Евтините дъна с вградено видео са измеслени за офис/нет компютърчета със Семпорн, ако искаш да гледаш HD може и някоя куца карта да му сложиш, но Phenom и 5770 някак си не се връзва...

Link to comment
Share on other sites

Според мен това дъно не пасва с останалия хардуер и нещо по него издъхва.

...но Phenom и 5770 някак си не се връзва...

Сериозно?! Не думай...

 

The Angel със същото дъно съм, както и с Phenom II x2 545 (даже със същото захранване). Картата ми е Sapphire HD 3870 GDDR4. Досега проблеми с игрите (с конфигурацията ми в момента) не съм имал. Това със стартирането и високите нива на шум се случва и при мен, но го считам за нещо нормално, като се има предвид, че фабричното охлаждане на картата ми си е доста шумно. :) Колкото до буутването и черните екрани.....предполагам, че видеото ти прави парчета...

Link to comment
Share on other sites

Да, видях и аз из форуми, че в началото, докато си зареди нещо, вентилаторът наистина трябва да тръгне на високи обороти, но при мен, за нещастие, е съчетано с липса на образ. Предполагам, първото, което ще ми предложат, е да се подмени видеото. Така или иначе нищо не губя, само една разходка :)

 

За дъното, честно казано, също се съмнявам да не ми прави парчета нещо с вградената карта. До сега не бях купувал подобно дъно, ама те сега като че ли всички са с някаква видео карта, а и нямаше особен избор като го взимах. Иначе ми се струва стабилно. На предишния си компютър също бях с ASRock дъно и за 6 години един проблем не ми е направило (за сметка на това смених 2 видео карти:)).

Иначе за коментара, че не се вързва дъното с хардуера... Ми не знам, дъно дет да поддържа най-новите четириядрени процесори на AMD и DDR3 памет... според мен не е насочено съвсем към офис клиенти :) А HD може и с вградената карта да се гледа (ATI HD4200).

Link to comment
Share on other sites

Честно казано за дъното не мога да кажа и една лоша дума до момента. Когато си купувах конфигурацията и говорих с техника от сервиза на фирмата, човека ми сподели, че по-често му връщат изпляскали дъна на Asus и Gigabyte, отколкото AsRock. Няма как да се каже със сигурност от какво ти прави проблема, докато не се тества. Ако ти се занимава, и можеш да поседиш няколко дена без PC, най-добре го закарай на хората от фирмата от която си го купил да го погледнат.

 

...и само да допълня - "дъно дет поддържа най-новите шестядрени процесори на AMD"... ;)

Link to comment
Share on other sites

... Това се оправя просто като, след като стартирам, натискам reset бутона...

 

 

Това не е нормално. Според мен проблема не е в картата или в дъното, може би имаш проблем със захранването. Не казвам,че не е достатъчно, а може би не "пали" както трябва. Ако имаш възможност пробвай с друго. Даже и един Фортрон 400 ще ти е достатъчен.

Link to comment
Share on other sites

...

 

Просто пробвай видеото на друго РС. Аз подобно на теб се видях в чудо докато разбера какво му има на компа ми, в крайна сметка се оказа видеото. Пробвах го за всеки случай на 2 други РС -та - същото. Занесох я, изчаках един месец и си взех друга.

Link to comment
Share on other sites

Според мен това дъно не пасва с останалия хардуер и нещо по него издъхва.

Евтините дъна с вградено видео са измеслени за офис/нет компютърчета със Семпорн, ако искаш да гледаш HD може и някоя куца карта да му сложиш, но Phenom и 5770 някак си не се връзва...

И какво точно не се връзва на феном и 5770.Като дупе и гащи са :).Явно картата е дефектна.Автора да и пусне 3d mark furmark-това правят в сервизите като върнат карта за гаранция...

Link to comment
Share on other sites

Така, тази сутрин успях да пробвам с друга видео карта (geforce 7600 gt) и всичко си тръгна както е нормално. След това сложих обратно мойта 5770 и пак няма образ при буут :S Май ще сменям видео картата. те отварят сега в 9 и 30, направо по телефона ще им се обадя да питам имат ли в наличност бройки, направо да си взема заместваща.

 

Сега ще го видя тоя furmark.

 

 

 

 

EDIT: видях го :) Оставих stability теста за 20 минути. Резултатът е 93 градуса максимална температура, като очевидно си поддържаше 90 градуса с високи обороти на вентилатора. Min FPS: 59, Max FPS: 119, Avg FPS: 73. Също ми се струва, че малко допринесох за глобалното затопляне, щото от кутията излизаше горещ въздух :)

Link to comment
Share on other sites

Ако и в сервиза прави същите номера ще я сменят 100 процента!Обаче няма да е веднага :).Поне седмица ще те мотат...Намери си временно някакво старо видео.

Link to comment
Share on other sites

имам същото дъно само че с феном 2 550 като му отключа ядрата и издупя вграденото видео на 750МХз и при мен го има този проблем и трябва няколко пъти рестарт за да тръгне има една опция буут фейлиър гайд като го махна понякога се оправя проблема го реших като си взех фортрон 400вата се оправиха нещата сега няма никакъб проблем дори си държа процесора на 4ГХз иначе мойто захранване беше някво голдън нещо си от ера за 30лв 460вата уж така че може да е от захранването

а пък ти си пробвал с 7600 но тя харчи по малко от 5770 така че може да е от недостиг на ток :)

Link to comment
Share on other sites

А бе това не е от недостиг на ток. Неговата 5770 има същите изисквания като моята 3870 - "450W or greater"...

При положение, че имаме еднакво захранване, проблема е само от видеокартата му.

Link to comment
Share on other sites

Следобяд го оставих целия компютър в сервиза. Казаха, че 2 дена ще му правят тестове, за да се види точно дали е от захранването, видеото или нещо друго мистериозно. В сряда ми казаха да се обадя, така че евентуално тогава ще науча какво е станало. 

 

А самото захранване струва 90 лева и не е от най-евтините ;) Иначе нормално онва GF 460W да прави проблеми, при положение, че фортрон 400 вата струва двойно повече. При мен има вариант да е кофти нещо връзката с допълнителното захранване, защото 7600 гт няма нужда от такова и там проблеми няма. За съжаление нямаше как да тествам с друга по-нова енергоемка карта, но за това е гаранционният сервиз :P

 

 

Link to comment
Share on other sites

А бе това не е от недостиг на ток. Неговата 5770 има същите изисквания като моята 3870 - "450W or greater"...

При положение, че имаме еднакво захранване, проблема е само от видеокартата му.

Захранването е добро аз със 500 вата храня същата карта и клок на процесора и даже за още има :).

Link to comment
Share on other sites

Окончателно от сервиза ми казаха, че видео картата е дефектна, след 2 дена тест. Там на други ПЦ-та се е държала по същия начин. Казаха, че вече ся я пратили в София за "ремонт", та ще си почакам няколко седмици :) През това време ще трябва да се задоволя с вградената хд4200.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...