Jump to content
BulForum.com

Internet Antena


Recommended Posts

Pi4ove kajete kolko varvat antenite i koi moje da mi prodade takava???ZA 2 anteni staa vupros>>>>4akam :woot

Link to comment
Share on other sites

По принцип дори и за такова малко разстояние е препоръчителна външната антена. Панелна в случая върши чудесна работа - диаграма на насоченост 60 градуса за по-далечни обекти и над 90-100 за близки, усилване около 11dbi. Излиза не много скъпо да си я купиш от фирмите които я произвеждат тук (чисто нова е, тествана и настроена за КСВ), пък конструкцията може лесно да се реплицира което дава малко влошаване на параметрите. За 150м-1км това обаче не е проблем, за разстояния 3-4км панелната антена трябва скед като се направи да се измери и със съответната техника, с помощта на която се и донастройва за минимално КСВ - тоест КСВ близко до 1,1. Ориентировъчно направата на нова илиза около 10лв с материалите за куплунг, кабек и др.

 

П.С: КСВ = "Коефициент на Стояща Вълна"

Link to comment
Share on other sites

ем.. колко децибела да му трябват... естествено 4е възможно най-много.... а ина4е.. то за тва разстояние няма нужда и от яги ми направо кръгова поляризация (май са по евтинки) :P ина4е и аз мисля да изграждам тука квартална мреа с безжични технологии ама много пари бе

Link to comment
Share on other sites

ем.. колко децибела да му трябват... естествено 4е възможно най-много.... а ина4е.. то за тва разстояние няма нужда и от яги ми направо кръгова поляризация (май са по евтинки)  :P  ина4е и аз мисля да изграждам тука квартална мреа с безжични технологии ама много пари бе

Значи не е много така :( Колкото повече децибела ти е антената значи повече смущения ще вкарваш в приемната част на радиочастта. Оттам ще се влоши чувствителността. Яги-то е възможно най-неудачното решение за такива приложения. Яги антените се хатактеризират с голямо усиване в права посока (11-13dbi) и същевременно с това и със сравнително лошо отфилтриране на смущенията отзад и от странични посоки. Т. нар. термин за това е "леписток" или казано по друг начин - яги антените имат големи задни и странични лепистоци. Панелните антени тип "двоен квадрат" се хатактеризират с малко по-ниско усилване но за сметка на това те имат превъзходни характеристики относно лепистоците и насочеността. Освен това са много по лесни за изработка и не са капризни към настройката. Излизат и по-еврино ако човек ги сравни с каквито и да е други антени (повярвайте пробвали съм над 20-30 разновидности на антени за всякакви бандове и всяккви конструкции и поляризации, включително и кръгова поляризация /не кръгова диаграма на насоченост - има разлика/- т.нар. спирални антени които се ползват предимно за сателитни СВЧ връзки).

Антената с кръговата диагтама е най-лошото решение понеже тя приема освен полезния сигнал от правилната дестинация и множеството от сигналите от странични и задни вредни смущаващи мрежи. Това намаля ефективността на радио-протокола. Истината е че независимо колко скъпо и качеаственно е радито то ако нямаш хубава антена няма да постигнеш кой знае какви параметри. Вярно е и обратното - с едно по-евтино радио и добро решение за антена може да постигнеп много по-добри показатели за дължина на връзката и стабилност на трафика (пропадания на пакети и т.н.)

Link to comment
Share on other sites

Awe pi4ove az opunah 120 metra kabel ama neshto ne staa rabotata!!!az za tfa pitam :cry

Тук има отговор на въпроса на какво разстрояние и как може да се пусне UTP кабел...

 

UTP cable length

 

Тук пък може да намериш и допълнително полезно инфо:

Switch-ове - модели и коментари...

Link to comment
Share on other sites

Зависи от марката кабел която се използва. Има обикновенно UTP което се вързва и на над 150 метра. Има и SFTP което среща сериозни затруднения на 120 метра. Много относителна работа е да уцелиш качествен кабел. Не мисля обаче, че 130 метра си заслужават играчката да правиш wireless network. По добре си купете един суич и си пуснете мрежата да ви е мирна главата. Но ако намерите свестен кабел можете и без суича да си пуснете мрежата.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...