Jump to content
BulForum.com

Кой Linux да избера?


Recommended Posts

От вчера ми попадна един стар полубракуван служебен компютър - Pentium, 100MHz, 16Mb RAM и CD. Кой от Linux-ите на warez-a може да стане за него?

Link to comment
Share on other sites

От вчера ми попадна един стар полубракуван служебен компютър - Pentium, 100MHz, 16Mb RAM и CD. Кой от Linux-ите на warez-a може да стане за него?

Трябва да пробваш някоя от "микро" дистрибуциите - машинката е доста архивна и няма смисъл да я мъчиш с друго.

Вариантите са много: от Freesco, през Dachstein та до Koyote linux.

На сайта на Linux devices има информация за доста такива дистрибуции, както и интересни устройства, на които може да се инсталират ;)

Link to comment
Share on other sites

Малко със закъснение да се обадя - надявайки се, че все пак не е твърде късно...

 

http://warez.ru/invision/index.php?showtop...indpost&p=69204

 

Това бих ти препоръчал и на теб, както по-преди препоръчах и на друг по същия въпрос... Freesco, Dachstein и Koyote linux са чудесни, но няма да ти дадат представа за Линукс, както и възможност да се "гъбаркаш", така да се каже, с него. И трите са правени с определена цел и поне според мен не са пълноценни ОС. Особено Dachstein - при разработката му е използван busybox като заместител на оригиналните команди и като спестител на място. Орязани са доста команди и инструменти, други не са представени в пълната си функционалност. По причина на простия факт, че е правен за рутираща с-ма - като такава работи перфектно, но нищо повече от него не може да се иска. FreeSCO - с него не съм работил, имам само бегли наблюдения, но изхождайки от предназначението му - едва ли е по-богат и по-близо до истински *nix от Dachstein. Coyote Linux до колкото съм цъкал по конзолата му е малко по-богат на функции и с повече "истински" *nix команди от предните два, но все пак е много далеч от пълноценна Линукс ОС... Този MuLinux (произнася се "мюлинукс", защото в оригиналното име тва Mu отпред е гръцката буква мю) е доста "по-истински", запазвайки предимствата на останалите - работи от флопи на слаби машини. Но има възможности за инсталиране на хард и за добавяне и разширяване на функционалност, далеч над предлаганите от останалите. А и бидейки правен точно с цел да бъде система за "гъбаркане" и опознаване ще ти е много по-френдли работата с него, като същевременно си остава работа със пълноценна ОС - може да се каже, че с него наистина работиш на Линукс за РС.

 

п.с. - Ако търсиш ОС за прилагане в специфична област - Godfather те е ориентирал по-добре от мен с линка, който е дал - там може да си намериш каквото ти трябва. Аз просто кой знае защо реших, че търсиш възможност да се опознаеш с Линукс чрез попадналата ти машина...

Link to comment
Share on other sites

Никак не е късно даже за добър съвет. Ще пробвам и това предложение.

 

Edit: до ov3rm4n

Вече го изпробвах. Работи перфектно. Започваме курса!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...