Jump to content
BulForum.com

HiFi Клас А усилвател


Recommended Posts

Мощност 2 по 5Вата на 8 ома и 2 по 7,5В на 4 ома

Звука е перфектен, отличава се с голяма динамика и брум няма!

Захранването е изпълнено с 200Вата тороидален трансформатор, като за двата канала общото е само първичната на трансформатора, ултра бързи диоди, 8 по 10000 микрофарада кондензатори филтрация, на платката на стъпалото има локална филтрация от 1000мФ + 100нФ неполярен кондензатори. Частите който са използвани са се доказали по качество. Само маркови кондензатори, като аз съм сложил най-любимите ми Ничикон. Неполярните кондензатори са на Вима, всички резистори са с 0,2% точност и са безиндуктивни. Кутията е дървена, изработена е от орех, като само на задния панел се показва радиатора. Самия усилвател тежи около 15 кг, вече не си спомням точно. Сминки след 2 дена, защото сега е при приятел. Усилвателя е мое дело.

 

Цената е 500лева, като има малко толеранс към сериозни купувачи.

След 2-3 дена, ще има снимки.

Link to comment
Share on other sites

zizirixo, изглежда не си особено много запознат за какво става дума.

Естествено, че е транзисторен клас А, и естествено, че 5 вата, а не 50.

 

Да си виждал лампов с радиатори, или интегралки в клас А?

 

а за 50 вата клас А ще ти трябва кутия от от акумулираща печка.

 

 

 

aurche, дай снимки - от чисто любопитство да го видим как изглежда, и как е направен

/човекът е писал, че ще има снимки след 2-3 дена, а zizirixo не е запознат, а и не е длъжен да знае, че има DIY усилватели с 2 Х 1 ват, които струват сериозни 4-цифрени суми./

Link to comment
Share on other sites

Ако беше ламБов, щях да посоча, ако беше интегрален щях да го изхвърля. 5Вата на 8 ома и 7,5 на 4 ома. Цената е леко на загуба за мен, но все пак няма смисъл да стой и да ми краси шкафа. А иначе усилателя има 1 вход на позлатени чинчове и изход за 4мм банани пак позлатени. А 50Вата клас А не се наемам да правя, защото ще тежи и може да има контузия в кръста.

Link to comment
Share on other sites

Не разбирам много( дори грам ),но ще ми кажеш ли защо е с такава слаба мощност? Предполагам , че звукът ще е кристален...

Ще ми обясните ли може и на лично...

Link to comment
Share on other sites

Ами мощноста не е малка... дори е много. С ефиктивни озвучителни тела с чувствителност към 95dB/W^2 се чува доста силно. Схемното решение клас А се слави с малка ефиктивност, голям ток на покой и верен звук. А българия е засипана с рисийвъри с данни за по 5 канала по 200Вата а захранването му е 300Вата, ако не е перпетум мобиле, значи няма такава мощност. А тук в случая за 10 - 15Вата изходна мощност има 200Вата захранване.

Link to comment
Share on other sites

@aurche колега не свички сме навърте в нещата... Все пак тепърва прохождам в DIY. Питах дали не е 50W заради прекалено мощното захранване(аз ги смятам 50W @ 8Ома = 150W захранване) (което като правя сметки само то струва около 250лв, та да не и повече ;) ) Питах какъв е защото не съм запознат с класовете(все още), а и както знеш има и хубридни решения (транзистори и лампи ;) )

 

За съжаление на мен няма да ми свърши работа, но бих се радвал ако споделиш на пм/лс къде си намерил тези реситори, че съм обикалял толкова да търся с малко отклонения, но без усех.... (0.2% са перфекти...) аз под 1% не съм намирал!

Link to comment
Share on other sites

Усилвателя е продаден! Резисторите са от собствени запаси, иначе са руско военно производство, има 0,1, 0,2, 0,5 и 1% всичко нататък мисля че не си струва.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...