Jump to content
BulForum.com

Водна костенурка

Recommended Posts

здравейте колеги, току що се прибирам с водна костенурка у нас....

някакво хлапе я оставило пред магазина и съответно аз я прибрах :confused: костенурчето е малко около 5 см дълго, зелена с жълти точици по главата и жълти ивици между квадратчетата с опашка като на гущер заострена дълга около 3 см.

как обясних само :confused:

понеже не знам какво яде съм и нарязал ситно салам, краставица, морков ама не ще да яде. пуснах една печка от далече да й духа и се препича, явно й е било студено.

та някой от Пловдив, който НАИСТИНА има мерак и ще я гледа, изяви желание ще му я доставя още тази вечер на място!

аз нямам нито аквариум, нито имам време да се грижа за нея, а и не знам как точно...

давайте на скайп: ivo-stanchev

или ICQ# 179635573

Направо да се разбираме утре да я взема.

ако е повече черна/тъмнозелена и само с тук-там жълти петна, значи е българска блатна/речна костенурка. защитен вид са и са забранени за лов и отглеждане. би било хубаво да я пуснеш в естествената й среда, т.е. да речем в марица. тя ще си намери пътя и начина да се оправи. другия вариант е да издириш по планините некое по-закътано вирче с малко преминаващи хора около него и да я пуснеш там.

ако има червени/оранжеви петна оформени зад очите на мястото на ушите, значи това е декоративна червенобуза южноамериканска водна костенурка. нея пък в никакъв случай не трябва да я пускаш в българските естествени среди защото е доста по-агресивен вид от нашия и има сериозни шансове да подтисне популацията на българските. ако не можеш или не желаеш да я гледаш я предай примерно в природонаучния музей или зоологическа градина, но не я пускай по реките или вировете наоколо. да, и на мен ми е ясно че с една костенурка едва ли ще направиш голяма беля, но логиката е аналогична с изхвърлянето на боклук на улицата - тя не се замърсява от една хартийка, а от много хора пускащи по една хартийка.

костенурката е тъмно зелена с жълти точици по цялата кожа, опашката й е като на гущер дълга и заострена, корубата е тъмно зеленикава.

нямам представа какъв вид е.

ако наистина е някаква българска застрашена, то по-добре да я предам в природонаучния музей :wacko:

нямам представа как да я определя, но със сигурност не е червенобуза.

костенурката е тъмно зелена с жълти точици по цялата кожа, опашката й е като на гущер дълга и заострена, корубата е тъмно зеленикава.

нямам представа какъв вид е.

ако наистина е някаква българска застрашена, то по-добре да я предам в природонаучния музей :wacko:

нямам представа как да я определя, но със сигурност не е червенобуза.

Със сигурност не я давай в музея. Пусни я в някоя от локвите покрай марица.

прилича горе долу на тая, и има почти същата опашка, малко по-остра

9_1126645300.jpg

колега, ако искаш утре сутрин да ти я покажа щом ги разбираш и да я пуснем някъде ако трябва :unsure:

Дай я на Aquila - той ще ти каже даже латинското й наименование. :) ...а и със сигурност знае как да се грижи не само за водни костенурки, ами и за много други видове животни и влечуги... :punk

точно българската речна е това. ако е с по-дълга опашка вероятно е мъжка. не я прави на супа :lol:

разберете се с Aquila да я прибере - той ще се погрижи за нея.

благодаря на всички за съдействието!

след малко ще се опитам да слезна до Марица, за да я пусна на свобода :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...