Jump to content
BulForum.com

Принтер в мрежа


semiloma

Recommended Posts

Здравейте,

 

Преди 2 дена купих един цветен лазерен принтер на старо, Gestetner DSc38.

 

Искам да използвам вградения network interface за да може всеки компютър в мрежата да използва принтера БЕЗ да се налага да превърна някой компютър в сървар т.е. да бъде включен, да споделя принтера итн ...

 

В гугъл не намерих нищо ясно по въпроса, ако включа принтера в рутера какво ли ще стане ? Това ли е начина ?

 

Мерси предварително.

 

ЕДИТ:

 

Имам някакъв напредък. Включих принтера в рутера и му зададох статично вътрешно IP. Всички компютри в мрежата могат да пингват към принтера. В настройките на самия принтер има някои неща, които не са ми ясни, можете ли да ми дадете идея коя функция да е включена и коя не ?

 

 

Network Setup/Access Control/000.000.000.000

Network Setup/Access Mask/000.000.000.000

Network Setup/NetworkBoot/DHCP или NONE , DHCP e избрано.

Network Setup/Frame Type (NW)/AUTO, ETHERNET II, ETHERNET 802.2, ETHERNET 803.3, ETHERNET SNAP - AUTO е избрано.

Network Setup/Active Control/TCP-IP/Active, None - Active е избрано.

Network Setup/Active Control/Netware/Active, None - None е избрано.

Network Setup/Active Control/NetBEUI/Active, None - None е избрано.

Network Setup/Active Control/AppleTalk/Active, None - None е избрано.

Link to comment
Share on other sites

"Ъпвам" темата с цел да ви разкажа как се справих с гореописания проблем.

 

Включих принтера в рутера, след това отидох в страницата на рутера (192.168.1.1) и видях, че се разпознава като отделно PC.

 

На принтера, който се разпознава като отделно PC, му зададох статично вътрешно IP, в моя случай 192.168.1.100.

 

На всички компютри активирах протокола NETBIOS, a на принтера му активирах протокола NETBEUI. За щастие принтера поддържа DHCP, така не се наложи да задавам IP, gateway и маска ръчно.

 

След това на всеки компютър в мрежата добавих нов принтер посредством "add a new printer > a network printer, or a printer attache to another computer".

 

От възможните 3 опции избрах "Connect to a printer on the internet or on a home or office network" и в полето URL написах адреса който зададох като статично в рутера т.е. http://192.168.1.100/printer

 

След това изскочи един въпросник за избор на принтер, но тъй като моя принтер го нямаше в този списък натиснах бутона "have disk", посочих драйверите на принтера и инсталирах ново печатащо устройство.

 

Статичния адрес, който зададох на принтера в мрежата го пинг-нах и всичко работи. Даже като напиша адреса в браузъра ми излиза КОНТРОЛЕН ПАНЕЛ НА ПРИНТЕРА, от където могат да се направят куп настройки, като смяна на мрежова група, имена итн ....

 

Не знам дали и при другите принтери процедурата е същата, но ако някой случайно си вземе Gestetner DSc38, определено може да се обърне към мен.

 

Поздрави :)

Link to comment
Share on other sites

Ами да, това е начинът. Щом принтерът си има мрежов интерфейс е безсмислено да се връзва към компютър. Нали смисълът на този интерфейс е именно да се ползва в мрежа, иначе с компютър тази работа я може всеки принтер. Можеше да намериш упътване за принтера в нета и да си спестиш главоблъсканиците. Иначе всеки обикновен принтер може да се включи директно в мрежа чрез рутер, имащ USB или СОМ порт и си става мрежов. В упътването на рутера има подробни обяснения за това как се прави.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...