Jump to content
BulForum.com

Open Source, мнението на Калчев...

ov3rm4n

Recommended Posts

http://abs.bg/~delyan/whats-running.html

Показателно. След като прочетох мнението на Калчев, относно Отворения код, останах с впечатлението, че човека не познава материята. Което не е недостатък за един министър - не може всичко да знае, я... Но министрите си имат екипи - те са, които подготвят оценки по теми, от които шефа им хал си няма. Значи, явно в ДА не работят достатъчно специалисти по темата, или пък и тези които работят мислят като министъра си - си помислих аз тогава. Грешка. От посочената горе справка става ясно друго. Явно Калчев, вместо да пита специалистите, е предпочел да попрепише от едно пасквилче, превръщайки го по този начин в официална държавна позиция... Жалко и за държавата и за нас. За него не ми е жал - човека явно живее, за да се излага. И се справя добре - да се направи горната справка е елементарно, за Калчев даже повече от елементарно, като се има предвид позицията му. И сигурно все някой от ДА е на ясно с положението в действителност. Тогава е нормално да се попитаме - защо?! Мотивите, да правиш едно в действителност, а да говориш друго за пред хората, са загадка... Поне на пръв поглед. На втори - не толкова.

ov3rm4n, то тази жалка история, освен че е смешна, си е направо и престъпна, щото можеш да си предстваш колко пари са наляли за M$ лицензи точно за тези сървъри, пък те си карат на Apache, Linux и FreeBSD, интересно защо...

Същата ситуация е в образованието: платиха една камара лицензи за XP, които покриват като бройка голям процент компютри, на които точно това XP няма да отлепи посмъртно :wacko:, на останалите ще върви едва-едва и само на 10% от машините може би реално е инсталиран.

Абе тва е да си министър на ДА и да ти идват емисарите на Мицро-софт на гости. Тогава кафенцето бая ти се услажда :D :lol:

Godfather said:
Абе тва е да си министър на ДА и да ти идват емисарите на Мицро-софт на гости. Тогава кафенцето бая ти се услажда  :D  :lol:

Само да уточним - не е достатъчно да си министър на ДА. Необходимо условие да се случи далаверката е да си министър на ДА в България!

ov3rm4n said:
Само да уточним - не е достатъчно да си министър на ДА. Необходимо условие да се случи далаверката е да си министър на ДА в България!

Ами много ясно. То ако това се беше случило в някоя нормална държава, този министър отдавна щяха да са го изяли с парцалите :tongue :D

Честно казано кофти ми става като гледам как се харчат парите на данъкоплатците (значи и нашите) за глупости - кой нормален човек ще си инсталира виндовз за сървър :blink: то е ясно никой, ама сигурно наистина и за т'ва са платили, да не говорим за офис пакетите с отворен код с които някой тупан дето ползва word, excel i mail ще върши точно толкоз работа без да се харчат луди пари за лицензи - ама да друго си е да си правиш лафа (и далаверата) с пичовете от Редмънт ;)Да не говорим за безпрецедентната тъпотия със виндовз в училищата - много ми и е интересно да вида как Калчев инсталира XP на P100 (или на 486 или най-добре на някой P82 изваден от някой училищен склад...) и после бачка с него :P Баси пича то в университетите няма навсякъде компютри на които да върви XP (например във физическия факултет на ПУ комповете са P133 втора ръка, а преди това бяха 386) той за училищата го купува :confused Вместо толкоз пари за боза XP да купи хардуер за даскалата и да им хакне по един free ОС и точка, кво учениците не могат да се учат на UNIX или за калчев тогава няма да има кинти :devil

Пичове, все повече се убеждавам, че в този случай действат всякакви други фактори, само не професионални. Може да има корупция, може да има нещо от "голямата политика", може да има и съвсем банални фактори. Аз от корупция и "голяма политика" не разбирам, но виж - от банални фактори - да :). Хайде сега да си представим, че съм шеф на ИТ-отдела, и трябва да съветвам министъра. В случая с Отворен код - това значи да ми преоценят (може и да намалят) бюджета за закупуване на софтуер, на хардуер (защото ОК може да работи на по-слаб h/w); значи да пращам моите подчинени на курсове (включително зълвите на оня замминистър, третия братовчед на царя, и т.н.) - ми те веднага ще почнат да ми търсят цаката. Така ли? Само М$, М$ rulez :P . Хем ще ми увеличат бюджета, хем протежетата в отдела ще са доволни - а значи и техните "благодетели", ще има командировки... Няма какво да му мисля повече. М$ е правилният избор в тоя случай.

Ето така си представям разсъжденията на един високопоставен чиновник.

Не знам, нямам опит и като високопоставен чиновник... Но дори и така да се е случило - това според теб оправдава ли нелепата ситуация? Мен, като човек и гражданин, който си плаща данъците, въобще не ме вълнуват личните вълнения на такъв един тип "високопоставен чиновник". Защото аз съм работодателя на този чиновник. И определено не му плащам за такива безумозаключения. И второ - останал съм с впечатление, че в IT сферата място за чиновници няма. Или си професионалист и като такъв разсъждаваш като професионалист, или не си за там, и дори и ако те подпират, самата система ще те игнорира и изхвърли. Случвало ми се е да попадна на едно и също място и в един и същи момент с тези хора неведнъж и не съм останал с убеждението, че някой от тях би разсъждавал така. Довода за хардуера също не ми изглежда издръжлив - нали не мислиш, че там работят с последната дума на техниката? Според мен е точно обратното. И пак казвам - изумен съм, че сериозно си се замислил за някакво възможно извинение на тия хора! Извинение няма. Ако харчеха собствените си пари - тяхна воля, да правят каквото си искат. Но не харчат собствените си пари. Извинявай, но не мога да го приема на сериозно, предполагам, че просто иронизираш ситуацията, а аз не схващам сарказма... Сигурно защото не съм поспал все още през последните 24 часа.

По-скоро давам израз на отвращението съм към подобни хора с подобен начин на мислене. И още нещо - не знам как, но трябва и неспециалисти, чиновници, и всякакви подобни да бъдат заинтересовани от по-ефективно изпълнение на работата си. OpenSource движението трябва да намери някакъв начин да докаже силата на идеите си, силата на "OpenSource имплементациите", и то пред подобни хора. Не говоря за корупционни методи.

Казваш - ние сме им работодатели. Илюзия. Ние сме им спонсори. И то май насила. Но както и да е, за политика нека не говорим - поне в този форум.

sasquatch said:
Вместо толкоз пари за боза XP да купи хардуер за даскалата и да им хакне по един free ОС и точка, кво учениците не могат да се учат на UNIX или за калчев тогава няма да има кинти  :devil

Тази простотия в образованието е дори по-коварна от далаверите в ДА, защото чичо Б.Г.Г III е тарикат - той знае, че ако в училищата навсякъде повсеместно се лее боза, то шанса порасналите вече ученици да продължат да си пият бозичка е много голям.

Ако учениците имаха достъп до софтуер с отворен код в училищата, както е абсолютната нормална логика на нещата, картинката със сигурност щеше да е друга.

kkk said:
По-скоро давам израз на отвращението съм към подобни хора с подобен начин на мислене. И още нещо - не знам как, но трябва и неспециалисти, чиновници, и всякакви подобни да бъдат заинтересовани от по-ефективно изпълнение на работата си. OpenSource движението трябва да намери някакъв начин да докаже силата на идеите си, силата на "OpenSource имплементациите", и то пред подобни хора. Не говоря за корупционни методи.

Казваш - ние сме им работодатели. Илюзия. Ние сме им спонсори. И то май насила. Но както и да е, за политика нека не говорим - поне в този форум.

Явно наистина се нуждая от сън... :D . Тичкам към леглото. Знаех си че нещо ми убягва. Ивинявай.

Проблема е, че ОС общността у нас е една такава каша, такава каша... и пак заради стария спор - кой да води бащина дружина. С риск пак да ме обвиниш в негативизъм срещу българското - само българи са способни да работят всеки срещу всеки и всички срещу идеята, дето уж защитават.

@Godfather - в тая връзка за мен са на едно ниво и Редмънд с неговите "стратегии" и наркодилърите, дето дебнат около школата - и двете злини в еднаква степен минират бъдещето на държавата (ако все още има такава, в което не съм убеден)... Но Б.Г. невиноват в ничто - луд изяжда и две баници, стига да има кой да му ги даде.

Godfather said:
Тази простотия в образованието е дори по-коварна от далаверите в ДА, защото чичо Б.Г.Г III е тарикат - той знае, че ако в училищата навсякъде повсеместно се лее боза, то шанса порасналите вече ученици да продължат да си пият бозичка е много голям.

Ако учениците имаха достъп до софтуер с отворен код в училищата, както е абсолютната нормална логика на нещата, картинката със сигурност щеше да е друга.

Нещата са доста навързани. Майките и бащите са свикнали с М$ бозите и ако в някое училище се започне сериозно с OpenSource - ще има рев: "на какво ни учите децата, какви са тия линукси, вие хакери-престъпници ли ще ги правите, после като почнат работа (например в ДА) - ми там ще им искат да знаят М$ бозите, бла-бла-бла...".

ov3rm4n:

Ето затова им казвам браво на швабите - за Мюнхен, но и там това, че има(ше) такава немска фирма като Suse си казва думата...

Според мен единствения глобален начин е Европейския съюз да тръгне към OpenSource, тогава и ние щем-не-щем, ще трябва да се съобразяваме. Но ще мине доста време.

Прав си за навързаното положение в училищата. Но мисля, че и там има изход. Например, почти съм успял да издействам от управлението на родното ми школо срещу изграждане и поддръжка на училищния LAN да ми разрешат извън класна работа с желаещите по Линукс и приложения... И казвам почти - защото се опасяват още някои хора, че искам чисто и просто да им изям хляба. Лошото е, че аз самият не съм на достатъчно високо ниво, за да "преподавам" чак - но като гледам, че никой нищо не прави, направо побеснявам. Та ще се учим с дечицата взаимно. През турско пак така по взаимната метода си спретнахме Възраждане на пук на всички - дано модела е печеливш и днес. А който проявява интерес ще намери начин да превъзмогне и ограничената ми педагогическа компетентност по пътя си към знанието.

ov3rm4n said:
Лошото е, че аз самият не съм на достатъчно високо ниво, за да "преподавам" чак - но като гледам, че никой нищо не прави, направо побеснявам. Та ще се учим с дечицата взаимно. През турско пак така по взаимната метода си спретнахме Възраждане на пук на всички - дано модела е печеливш и днес.

ov3rm4n, с децата е къде-къде по-лесно и приятно. Ела да видиш какво чудо е да набиваш акъл в главите на университетски преподаватели :woot :bgrin:

Той си знае едно и тва е. Аз съм стигал до люти разправии в това да ги отуча поне да не ползват онова мицрософтско недоразумение за електронна поща, при това имат на разположение превъзходни уеб-базирани атернативи (и то на български), обаче ефект никакъв :wacko:, независимо от ежеседмичните тотални скапвания и други проблеми :wacko: :bgrin:

Godfather said:
Ела да видиш какво чудо е да набиваш акъл в главите на университетски преподаватели  :woot  :bgrin:

Той си знае едно и тва е.

Какво да ти кажа, аз 4 пъти се явявах на виша алгебра, 4 пъти чета учебници и на петия вече ми писна и преписах мощно теоремите и оня пич си намери грешки в тях нищо че ги преписах със запетайките :blink: (ама взех изпита де :punk ) Та за университетските преподаватели понякога даже не е сигурно дали и тяхното си знаят, да не говорим че дори и да знаят нещо (поне в информатиката в ПУ) нещат да научат и студентите ами им пращат някой асистент дето му е през оная работа какво ще научиш и оставаш сам :D

Ей на това му казвам "качествено" образование, разбира се има и изключения но те са рядкост.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...