Jump to content
BulForum.com

Internet sharing


Recommended Posts

:blink:

 

Значи трябва ми малко помощ!

 

Имам си аз едно PC у дома, което е свързано с кабелен модем ( през USB) за Евроком.

Сега имам и Laptop, който има вграден wareless lan и се чудя как да си ги свържа така че да имам нет и на двата компа и лаптопа да си го разнасям из къщата.

хайде помагайде - switches, access point и други такива. Ако някой го е правил или знае как - молим да помогне!!

 

10х :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Трябва ти поне AP - вързан към PC-то.

Ако искаш нещата да са идеални - взимаш т.нар. Cable/DSL/Wireless Router - машинката има един RJ45 порт за кабелен модем, 4 порта за LAN (switch) и в същото време е и АР. Цената на това нещо е съвсем малко по-висока от тази на обикновения АР, но има всичко за една малка мрежа - NAT, DHCP и т.н. ;)

Link to comment
Share on other sites

OK, значи в лаптоп-а имаш предполагам PCMCIA адаптер по 802.11 стандарта за 2.4GHz, която работи като wireless client. Такъв тип адаптер може да работи в два режима: ad-hock и традиционен при който клиента се асоцира към Access Point (AP). В първия режим на работа може да си намериш няйкое по евтино WLAN адаптерче на USB и така да го включиш кам PC-то където е включен и кабелния модем. Мрежите от този тип са с равноправен достъп, управлението на средата е по-неефективно.

Втория вариант е да ползваш АП, да кажем на SMC което се вклочва кам PC-то чреж мрежови адаптер. Ще трябва да сложиш такъв на ПЦ-то и да пуснеш някакъв рутерен софруер, да кажем WinRoute, WinProxy, WinGate или пък вградения шеринг в Windows - Internet Connection Sharing (ICS). Настройваш след това WLAN адаптера на лаптоп-а да се асоцира към SSID-то на АП-то и всичко ще е ОК. След това все едно настройваш типична локална мжежа: задаваш: Default Gateway, DNS server да отговарят на IP-тата на ПЦ-то където е кабелния модем, задаваш и IP-та на двете машини преди това.

По принцип при избора на АП трябва да се пробва - това зависи от самия безжичен адаптер в лаптопа. Някои модели на различни марки не се разбират помежду си и дори да има 100% гарантиран сигнал може причината да е в това че моделите са несъвместими един с друг.

Link to comment
Share on other sites

Здравей, аз имам едно такова устройство в излишък. Купих го от USA преди няколко месеца, но си реших мрежата по друг начин и сега ми е в излишък.

Става въпрос за D-Link DI-614+, представлява Wireless Router с 4 портов switch. Така че ти спестява и купуването на switch. Има вграден NAT с поддръжка на много протоколи. Мисля че ще ти свърши повече работа от колкото на мен :)

Повече информация тук: http://www.dlink.com/products/?pid=20

 

Ако те интересува пиши ми на: valio@valio.eu.org

Link to comment
Share on other sites

B)

10x Кръсник

 

А къде мога да си купя такова чудо

 

В RESET дали има а ?

Има ги на много места, просто трябва да развъртиш едно-две телефончета ;)

Виждал съм много евтини машинки (от типа на безименните - made in Taiwan или China), но по-добре е да се вземе нещо от типа на D-link, Benq, Micronet - пак е тайванско, но от утвърдени производители ;) Иначе Linksys са много добри, ама все пак са фирма на Cisco и там цените идват по-соленички :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...