exo Posted November 30, 2006 Share Posted November 30, 2006 Zdrasti Ami problema e slednia: Smenih si distroto na Fedora Core 6 (x86_64) i v nea nqma dhcpcd, a ima dhclient. Do tuk dobre, no ako modema mi se restartne po nqkakva prichina - neta spira Trqbva rachno da se izpalni /etc/init.d/network restart za da tragne pak. Pod Windows toa problem go nqma, znachi e ot nastroikite na dhclient-a. Chetoh man-a i se rovih v google, probvah da smenq nqkoi nastroiki ama nishto ne stava. Pomognete molq ... PP: Sorry za latinicata ama toku shto installnah i oshte nqmam kirilica ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted November 30, 2006 Share Posted November 30, 2006 Skii tuka, moze da ti pomogne: http://www.evrocom.info/invision/index.php?showtopic=47625 Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted December 1, 2006 Author Share Posted December 1, 2006 Skii tuka, moze da ti pomogne:http://www.evrocom.info/invision/index.php?showtopic=47625 Ami da ti kaja ne, ne mi pomogna Ne razbrah, sega kakvo traa da naprava, da smenq dhclient-a s drug ili kak ... ? btw: Ей тва ако го прочетете кажете че не мога да разбера дали си опраих кирилицата ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted December 1, 2006 Share Posted December 1, 2006 Vi6 moze6 li da installne6: isc-dhcp3-client-3.0.5.r2 The ISC Dynamic Host Configuration Protocol client Na men mi pomogna, za6toto vgradenia dhclient ne se spravia6e s gadnia EK internet Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted December 1, 2006 Author Share Posted December 1, 2006 Vi6 moze6 li da installne6:isc-dhcp3-client-3.0.5.r2 The ISC Dynamic Host Configuration Protocol client Na men mi pomogna, za6toto vgradenia dhclient ne se spravia6e s gadnia EK internet Ami tova go nqma v repo-tata na fedora, no predpolagam ot tuka traa da go svala ... ? Samo ne znam toa source dali sha moje da se compile-ne kato sam na x86_64 arch ... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted December 1, 2006 Author Share Posted December 1, 2006 E install-nah go - pak sashtoto, bez rezultat ... EDIT: Такаа дано това да може да се чете (май вече си оправих кирилицата ). Мисля че намерих проблема, но все пак да ви питам какво ще кажете. Като се рестартне модема ми ако съм под Windows той веднага изревава: "Local Network Connection: Network Cable is Unpluged" Демек няма linking защото в този момент (примерно) съм дръпнал щепсела на модема. И съответно когато го включа пак следва "Local Network Connection: Network Cable is Pluged in" или вече има линкинг. До тук добре обаче при Fedora Core тоя момент май нещо се губи, защото когато дръпна щепсела на модема - ifconfig все още показва eth0 като активен. Според мен системата изобщо и не проверява дали през дадение nic има linking или не ... и съответно не предприема нищо по въпроса (например да си рестартне dhclient-а за да си поиска пак параметрите) ... Другата част на проблема е dhclient ето какво имам предвид (извадка от man dhclient.conf): When the client is restarted, it first tries to reacquire the last address it had. и това става с помоща на файла където си пази последния(ите) lease, dhclient.leases. При нас от както евроком направиха врътките с тяхния dhcp това е не само излишно но май и вредно, защото забелязвам че като се рестартне модема докато dhclient-а не направи нова заявка - няма нет.Това са само предположения, дали е така не мога да кажа за това моля и за вашето мнение ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted December 1, 2006 Share Posted December 1, 2006 в крайна сметка според мен вдигаш много шум за нищо. Така го направиха, че ако не подадеш заявка към DHCP, gateway-a не ти пуска интернет, логично като се има впредвид ротациите на IP адреси. В крайна сметка си напиши един bash script и не го мисли много. Аз лично, понеже постоянно ползвам различни писита, с различни карти МАС адреса си остава проблем и съм си направил един малак bash script: /usr/sbin/service network stop /usr/sbin/ifconfig eth0 hw ether 00:xx:xx:xx:xx /usr/sbin/service network start Ползвам същия този скрипт, когато през 5 мин ми спира модема и трябва да направа заявка към DHCP. При теб един /usr/sbin/service network restart е напълно удачен. Ако не ти се изписва цялата команда, направиси го на баш и като стане бозата просто го еxecuте-ни. ПС. Гном има индикатори, когато машината загуби линка с модема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted December 1, 2006 Author Share Posted December 1, 2006 в крайна сметка според мен вдигаш много шум за нищо. Така го направиха, че ако не подадеш заявка към DHCP, gateway-a не ти пуска интернет, логично като се има впредвид ротациите на IP адреси. В крайна сметка си напиши един bash script и не го мисли много. Аз лично, понеже постоянно ползвам различни писита, с различни карти МАС адреса си остава проблем и съм си направил един малак bash script: /usr/sbin/service network stop /usr/sbin/ifconfig eth0 hw ether 00:xx:xx:xx:xx /usr/sbin/service network start Ползвам същия този скрипт, когато през 5 мин ми спира модема и трябва да направа заявка към DHCP. При теб един /usr/sbin/service network restart е напълно удачен. Ако не ти се изписва цялата команда, направиси го на баш и като стане бозата просто го еxecuте-ни. ПС. Гном има индикатори, когато машината загуби линка с модема. Ами шум по принцип не вдигам само си споделям разсъжденията. Това за командата - проблем никакъв, а какво правя когато не съм в къщи и искам да "стигна" до pc-то (през ssh да речем) ? edit: Аз съм с KDE edit2: Е добре де, май сбърках за линкинг-а и все пак не мога да намеря нормално решение на проблема: Dec 1 23:51:16 linux kernel: eth0: link downDec 1 23:51:27 linux kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex edit3: За сега намерих временно решение на проблема: #!/bin/sh # Reshenie na problema s dhcp servera na EK ping -c 5 217.10.240.2 if [ $? != 0 ]; then /etc/init.d/network restart fi Ей тва cron траа да го "пуска" от време на време ... Ако някой има друга идея да каже ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted December 7, 2006 Author Share Posted December 7, 2006 Постоянно решение на проблема: netplugd is a daemon that responds to network link events from the Linux kernel, such as a network interface losing or acquiring a carrier signal. When an Ethernet-style network interface on a host is plugged into a pow- ered-up switch, hub, or other host, the two use a carrier signal to establish that the link is alive. The Linux kernel makes this informa- tion available through its netlink interface. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.