play_me Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 Razbira se vtora upotreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 Ти си не знам кой на брой дето не разбра че не е законно да се препродава Уиндоус. Лиценза е само за един човек и това е първия купувач на въпросния уиндоус. Всеки следващ балък, дето си е купил "втора ръка" Ундоус притежава все едно пиратското копие от уареза, което съвсем не е лицензирано. Link to comment Share on other sites More sharing options...
play_me Posted November 30, 2005 Author Share Posted November 30, 2005 Ти си не знам кой на брой дето не разбра че не е законно да се препродава Уиндоус. Лиценза е само за един човек и това е първия купувач на въпросния уиндоус. Всеки следващ балък, дето си е купил "втора ръка" Ундоус притежава все едно пиратското копие от уареза, което съвсем не е лицензирано. GOLIAMA GRESHKA!!!! Lichno sum prouchil no ne si ti tozi na koito shte davam ot4et. Iavno nikoga ne si kupuval software i neznash kak stava/ima documentacia kum vseki paket, b koito ne se upomenava sobstvenika/ a inspektorite na Microsoft ne se zadulbavat v proizhoda mu . MOLIA ne davaite mnenia bez pone malko da ste kompetentni.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 Лично не знам какво си проучил, но не е тука мястото да споря с тебе. Какви документи ти трябват за да ти продам два лицензирани Уиндоуса, че на мене не ми тряват. Единия ми е 98 чист, другия е 98SE. Цената на бройка е 50лв. Имам и 2000 лицензирано, ама то ми трябва все още. Link to comment Share on other sites More sharing options...
firmajiq Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 Преди време, когато имах зала, проучих как стои въпросът с препродаването на Уиндоус. Допитах се до счетоводители и адвокати, специалисти по авторското право. Като краен извод стигнахме до това: - Уиндоус до МЕ включително ИМАШ право да го препродаваш, ако можеш да докажеш, че си го деинсталирал от РС-то, което ползваш. В България си има закони и никой (дори и Майкрософт) няма право да ги нарушава. В случая лицензното споразумение, което приемаш с натискането на бутон "I Agree" е в нарушение на търговския закон. На всичкото отгоре - то е на английски, а ти не си длъжен да знаеш английски. Друго нарушение беше свързано с т.н. "ОЕМ" версии - Майкрософт България изискваше (отново в нарушение на Българския търговски закон) да не се пише отделна цена за хардуер и отделна за Уиндоус, а цялостна цена, например "компютърен модул МИШКА с лицензен Уиндоус 98". В случая ако си купил такъв Уиндоус, пак трябва да го продадеш със същия компютърен компонент. Не случайно НЯМА НИТО ЕДИН подсъдим, или следствен затова, че си е купил Уиндоус от друг краен клиент - просто в съда не важи нито "лицензното споразумение", нито изискването да не се препродава, нито изискването да се продава само в комплект с хардуер, защото са в противоречие с нашите закони. За Уиндоус ХР не съм компетентен - там май не купуваш самия Уиндоус, а правото да го ползваш. Но за всичко до МЕ - мнението на компетентите лица е, че може да се препродава. Естествено, Майкрософт България казват "не може" и толкова - без обяснения, без подробности. Но пак повтарям - Майкрософт България не е завело нито един иск срещу клиент, притежаващ ОРИГИНАЛЕН Уиндоус, пък купен откъдето си искаш. Изискванията за легалност са: - Притежание на оригинален диск (не е задължително за ОЕМ вариант) - счетоводен документ за придобиване, където изрично е споменат Уиндоус-а (фактура, или договор за покупко-продажба от частно лица) - стикер със сериен номер (за по-старите Уиндоус-и - книжка със сериен номер) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 На единия имам стикер на другия имам книжка. Фактура ще измисля някаква Така че "бизнеса" е готов. Стига човека да го устройва цената. По вашата логика би трябвало всичко да е законно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrEvil Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 или договор за покупко-продажба от частно лица Така, че фактура не ти трябва да мислиш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inherit.hit.bg Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 и после го ползваш само на един компютър ли? личен или фирмен? Link to comment Share on other sites More sharing options...
firmajiq Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 Теоретично може да ползваш една бройка на колкото искаш лични компютри, стига да деинсталираш предишния - така ми обясниха. Например - имаш в къщи РС, обаче отиваш на вилата за 3 месеца, там имаш друг. Деинталираш първия и си го инсталираш на втория - и си легален . Презумпцията е да не можеш да работиш едновременно на двата... А между личен и фирмен в случая няма никаква разлика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gadef Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 Аз преди година си купих NT 4 Workstatin за 20 лв. от една фалирала адвокатска кантора и до сега са ми идвали на проверка 2 пъти и нищо не са ми казвали --------------------------------------------------- Така че купува до Вин МЕ както вика Фирмаджията и хич да не ти пука ако нещо се заядат ще им кажеш че едни пичове в един Форум ми казаха че мога да си купувам и препродавам каквото си искам Успех Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEFARIOUS Posted December 1, 2005 Share Posted December 1, 2005 От къде са ти идвали на проверка ??!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mafiot^ Posted September 20, 2006 Share Posted September 20, 2006 аз имам 98 обче нямам такива докомети на кои е ако те итересува пиши Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.