Jump to content
BulForum.com

Freerun - The Art of The Movement


DamnedSoul

Recommended Posts

Паркур е отклик на дълбоко внедреното чувство на човека: да се движи. Това е изкуство, което изисква истински дух на войн и предлага чист екшън на тези, които го практикуват.

 

По същество, паркур е ествествен метод за трениране на човешкото тяло да се движи по-бързо, използвайки заобикалящата го среда п овсяко едно време. Това ”изкуство на движението” не изисква никакви специални аксесоари за да се практикува. Тялото е единственото, корто ви трябва. Това е атлетична дисциплина достъпна за всички, защото комбинира естествените умения на човешкото тяло: тичне, скачане, катерене... Това е спорт който позволява изучаването на потенциала на собственото ви тяло.

 

Всичко опира до това да се изправиш пред препядстията пред теб, независомо дали си в природата или в града, търсейки движение, което комбинира ефективност и контрол.

 

Небходимата екипировка е просто тениска, леки и удобни панталони и чифт маратонки.

 

\"C\'est comme si votre corps avait toujours ?t? en pilotage automatique et que vous d?couvriez soudain que vous ?tes capable de le piloter vous m?me.\" – или все едно тялото ви досега е било на автопилот и вие сте открили за пръв път, че сте способни да го контролирате! Бягане, клекнало ходене, скокове, претъркулване, висейки от нещо, балансиране са горивото на този спорт. И всичко това заради една единствена цел: да не бедете спряни от нито едно препядствие (дали ще е стена, решетка, издутина, парапет, дърво или друго разстение, скала, кола, дупка и т.н.) и винаги да се приспособявате. Начинът на движение съществива още от зората на времето, когато първите хора, трябвало да се научат да се движат умело за да ловуват, да нападат или да се защитават. По-късно специални групи като нинджите и по-късно командосите учели движения за да могат да изпълняват различни мисии. Днес огнеборците, войниците, и специални полицейски отряди още се учат как да се движат без да бъдат затруднявани от препядствия.

 

Един човек – Дейвид Бел – отдал живота си за развитието на това изкуство. Заобиколен от смейство състоящо се от спортни герои, Дейвид практикувал спортове, които му позволили да се движи с лекота (като гимнастика, атлетика, катерене и бойни изкуства).

По този въпрос ,Дейвид Бел казал (превод от френски): ” Страст, начин на живот, а днес спорт – Паркур най-вече беше начин за развитие на качествата, които са в природата на човешкото тяло. Да повиша силата, издръжливостта и скоростта си бяха първите стъпки в моето търсене. Като практикуващ гимнастика, атлетика и бойни изкуства вече имах определени качества и възможности, които открих, че са ограничени от уредите изисквани за различните видове спортове, които тренирах. И така, реших да създам спорт в моя собствен стил, така да се каже без много материална ограниченост; удобни панталони, тениска, добри маратонки и мен самия.

Бягайки, аз си избирах място, което да е моята цел и си казвах: ” Ще отида там; директно, отивам там; ще го стигна бързо и нищо няма да ме спре”. Трябва да собавя, че винаги съм се възхищавал на Деърдевил, Спайдърмен и други суперчовешки персонажи от комиксите, анимациите и екшъните. Всички великолепни воини и всички толкова свободни.”

 

Основната идея е чеовек, който тича, и който не може да спрян от нищо.

 

Паркур цели да бъде ”цялостен” спорт заради начина на мислене който внушава на тези, които го практикуват, просто заради уменията, които развива. Това е труднва дисциплина, защото постоянно предлага на изпитание възможностите на всеки трениращ. Отнася се до това дали някой е готов да следва съществуващи граници, или е готов да разшири тези граници възможно най-много...

 

Възможно е за всеки над 15 годишна възраст (поради необходимото физическо развитие), Паркур позволява да се подобри физическото здраве, докато развива волята, решителността, мотивацията, силата, издръжливостта, подвижността и смелостта: жизненоважни качества и в живота! Паркур обучава младите, които са жадни за нови преживявания.

 

Паркур е повече от спорт. Това е начин на живот, начинът да ”намериш себе си” дори; да се научиш как да контролираш тялото си. Практикуващият става по-силен и се научава как да преофолява както психически така и веществени препядствия.

 

Предупреждение: определени хора – безрасъдните такива – които надценяват своите способности и/или не обмислят рисковете достатъчно добре често биват изненадвани непреиятно – и дори получават сериозни травми. В света на Паркур, начина на мислене е правилен, когато комбинира тялото и духа, силата и контрола. Смешно е да ”търсите свобода” и да се окажете в инвалидна количка – така че бъдете предпазливи! Може даже да се каже, че един Трасьор (трниращ паркур) ще се справя умело и с други спортове, които изискват трезво мислене, подвижност, сила, добър контрол, качеството да наблюдава околната среда и още много качества разививани от Трасьорите докато практикуват \"L\'Art du Deplacement\".

 

Това е причината Паркур да е толквоа цялостен спорт. Той изисква и развива всички физически способности на човешкото тяло, като по същото време изисква постоянна концентрация и мислене в три измерения – преценяване на разстояния, преценяване на възможности и преценяване на риск. Днес, паркур се развива с регионални разлики тук-там. Медийте постепенно превземат тази възможност; трасьори биват използвани в музикални клипове, реклами и дори филми!

 

Coppyrights Parkour.NET

 

Източник: http://parkour.net/parkour/articles/item.php?itemid=1

Превод: foolmastah от Parkour-BG.com

 

Официален сайт на Българската организация по Паркур: http://parkour-bg.com

Link to comment
Share on other sites

извинявай, може би не му е тука мястото, но от доста време търся рекламата на Nike в която участвал един от основателите на туй нещо free run-a, имаше документален филм за него където чух за тази реклама

 

случайно да си я мяркал някъде ?

Link to comment
Share on other sites

да, наистина имаше нещо за Лондон във филма, ходеха да искат разрешение да скачат по разни известни сгради

сега като знам имената може да ги потърся тези документални филми

 

btw, чак сега се зачетох, баси малоумния превод, този как не го е срам да си оставя името отдолу, поне да беше написал че е ползвал няква програма и въобще не си е направил труда да го поледне какво е излезнало

Link to comment
Share on other sites

Единия се намира тук -> Jump London - http://info.datacom.bg/scrappy/ ;)

 

ЕДИТ:

Ами незнам дали го е превеждал или не :) Аз само го копирах и му турих името, за да не каже, че съм го копирал ;)

А иначе тои е от софииския тим.

Link to comment
Share on other sites

Дръпни клипчетата, даже особенно от http://store2.data.bg/mcfoboz/ тези и ще ти хареса още повече ;)

мда.....снощи с дудовете от класа пробвахме няколко vault-a и сме доста зарибение :) при theaft vault обаче мааалко си изкълчих глезена...малко вече не ме боли, но не беше приятно...има ли някви неща за по-малка вероятност от наранявания...демек екипировка?

Link to comment
Share on other sites

Добре ако има желаещи да се присъеденият към нащо crew - влезте в официалния ни канал #IJC и ще видим какво ще кажат лидерите ;)

Link to comment
Share on other sites

Добре ако има желаещи да се присъеденият към нащо crew - влезте в официалния ни канал #IJC и ще видим какво ще кажат лидерите ;)

Ами аз мисля да си направим едно crew с френдове...като гледам може и squad да спретнем даже :)...ще ми отговориш ли на горния въпрос?

Link to comment
Share on other sites

Както искате ;)

Ами няма точно определена екипировка, но гледай да скачаш с маратонки или обувки с висока подметка, но да са леки, а не некви кубинки хах :)

Link to comment
Share on other sites

Mi v u4li6te ima 2ma zapalqnkovci ne znam da li sa gledali filma Iamaka6i ama pravqt mnogo zarebeni nomerca.Zad u4ilishte ima nqkolko legnali na duljina paneli(betonni plo4i).I sa leko legnali.Moje da se pravi matricata naprimer da se vurvi po tqx.Ima edin se kazva Roki i se zasilva se kum panelite ka4va se po4ti do vurxa i se obru6ta na zad pravi zadno salto i pada na krraka i tova vsi4ko vuv vuzduha.Napravi go su6toto tova samo 4e vurve6e po tqh i togava pravi zadno.I toq kak padna na kraka ne znam:confused :blink:.Ima6e i drugi uprajneniq koito napravi ama ne moga da vi gi obqsnq :cryU4ili6teto se kazva Sv.Sofroni Vra4anski ili 60klasnoto.

Zabele6ka :Izvenete 4e ne pi6a na kirilica ama neshto mi se e skapal flextypa :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

@DamnedSoul: А случайно да ти се намират и снимки от джама... който аз изпуснах... *мрънка*

 

Иии за да няма стресирани погледи ако някога цъфна при вас, момиче съм... и съм зарибена по паркур. :P

Link to comment
Share on other sites

Мнах.. там не струват.. друго си е Jump Britain и Jump London.. както и Предградие 13. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Тоя паркур е супер зарибявка, от другата седмица почвам да тренирам и аз. :D

 

Мдааам, и аз ги разправям тия от януари... и още не съм започнала. :D

Link to comment
Share on other sites

Я, я кажете кои сте вие? :)

 

ПП:

Бях е забравил тази тема, но сега я промених :) Добавих едно доста по добро инфо, за това какво представлява паркур-а!

Превода е на един приятел от сайта на наща Официална организация ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...