Jump to content
BulForum.com

Cinemania 2005


benita_

Recommended Posts

Започва поредният филмов маратон, естествено отново в София. Голяма част от нас, пловдивчаните, няма да имаме възможността да присъстваме, но пък може да си го пресъздадем...в домашна обстановка... :)

 

Така че, обявявам киноманията за открита!

 

Който може, да помага.

 

:)

 

Официален сайт

 

~ : ~ : ~ : ~ : ~ : ~

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ами, именно... Филмите в черно са тези, които имаме до момента. Постепено ще запълним цялата програма. А е по дни, тъй като това все пак е фестивална програма и е хубаво филмите да се гледат по този ред, т.е. те не са подредени така без никакъв умисъл. Има си поток на емоции, логика, както и да го наречем, който си тече и определя цялостното впечатление от фестивала. И аз няма да мога да гледам нито един в София, но ще си ги гледам тук по този ред, което ми се струва по-удачно...

 

Иначе всеки си решава как да ги гледа... :)

Link to comment
Share on other sites

Не си много глупава, да знаеш. Има истина в тая работа и само липсата на време ме ограничава да не последвам и аз примера ти. Идеята е хитра и получаваш поздрав от мен за тая работа. Жалко наистина, че не можем да идем и да гледаме, защото киното е друга магия, когато е в кино. Колкото и идиотско да звучи като изречение.

Link to comment
Share on other sites

Че аз не съм и казала, че съм глупава... А за киното да...докато някое пловдивско кино не поеме инициативата да пуска и европейски филми, ще сме така...

 

* * *

 

А ето и списък на филмите отделно:

 

 

ЛЕЙДИ ЗИ

Lady Zee

Сюжет: Младата Златина, която е израснала груба и самоуверена в дом за изоставени деца, е точен стрелец. Уменията й привличат вниманието на Найден - бивш възпитаник на дома, който сега държи стрелбище. Той се грижи за нея като за свой пигмалион, тренира я, учи я и накрая се влюбва в нея. Но Златина, която си е изградила животински инстинкт за оцеляване, е подозрителна спрямо неговата самоотверженост и се страхува за непостоянната им връзка. Тя убеждава момче от дома да оберат Найден и отива в Гърция, за да се препитава като проститутка. Когато се озовава в евтин публичен дом, най-лошите й кошмари се превръщат в реалност.

 

 

ПРЕКЪРШЕНИ ЦВЕТЯ

Broken Flowes

Сюжет: Бил Мъри навлиза в нова фаза от своя минималистичен период в партньорството си с Джармъш, при което играе мъж, когото всъщност го няма. На пръв поглед, героят му Дон Джонстън прилича на празна черупка. Това, което го изважда от летаргията му, е неподписано писмо, написано на розова хартия, в което бивша любовница му съобщава, че му е родила син преди 19 години. Новината изглежда не го обърква но любопитният му приятел Уинстън го подтиква да си припомни имената на жените, които е познавал по това време. Точно Уинстън намира настоящите им адреси и изпраща Дон на път из младостта му. Строгостта на подобна структура е бързо е разсеяна от деликатната режисура на Джармъш и великолепните изпълнения на Мъри и четирите даровити актриси.

 

 

ДЯВОЛЪТ В ЕМИЛИ РОУЗ

The Exorcism of Emily Rose

Сюжет: В този филм, съчетал психологически трилър и съдебна драма, Емили Роуз e 19-годишна колежанка, която започва да се държи смущаващо. Действията й започват да стават все по-разрушителни и шокиращи, а тя се изразява странно и унищожава всички религиозни символи край себе си. Родителите й са убедени, че в нея се е вселил дяволът, и Католическата църква се съгласява да се приложи заклинателство спрямо младата жена. Отец Мур е натоварен да прогони демоните от тялото на Емили, но момичето умира насред изнурителната церемония, повтаряна няколко месеца. Отецът е обвинен в убийство по небрежност заедно с родителите й. Адвокатката Ерин Брънър е наета да защитава отец Мур пред обвинението, което възнамерява да докаже, че е имало медицинско обяснение за поведението на Емили - тя е страдала от епилепсия и шизофрения. Всичко това води до разгорещен съдебен спор между възгледите за вярата и за науката. Филмът е вдъхновен от истинската история на Анализе Михел - млада германка, починала през 1976 г. след като свещеници от Вюрцбург прекарват 8 месеца в опити да изгонят демоните от тялото й.

 

 

ЕЛИЗАБЕТТАУН

Elizabethtown

Сюжет: Дрю Бейлър e нафукан създател на маратонки, но последната му идея струва на шефа му астрономическа сума. Станал за посмешище, Дрю замисля драстични мерки да избегне позора. Ненадейно идва вестта за смъртта на баща му и той трябва да отиде на погребението на човека, когото твърде слабо е познавал. В празният самолет към Кентъки той среща Клер - сияйна, витална и сякаш леко луда стюардеса. Дрю преоткрива любовта и топлотата на голямото семейство на баща си и намира у Клер сродна душа, която възражда доверието му в себе си и страстта му към живота.

 

 

ЛЕТАТЕЛЕН ПЛАН

Flightplan

Сюжет: Кайл Прат е преуспяваща аероинженерка, която наскоро е преживяла травмиращата смърт на съпруга си. След пътуване до Берлин заедно с 6-годишната си дъщеря Джулия, Кайл заспива по време на обратния полет до Ню Йорк. Но при събуждането си открива, че дъщеря й е изчезнала. Да не знае къде се е дянала Джулия е достатъчно затормозващо, но още по-смущаващо е настояването на пилота Карсън и капитана Рич, че нищо не показва че детето въобще се е качило на борда. Кайл става все по-отчаяна в опитите си да открие дъщеря си, но в същото време трябва и да докаже на екипажа, че момичето се е качило с нея и че тезата й не е продукт на въображението й. Но ако Джулия е изчезнала, кой я е отвлякъл и защо?

 

 

НИЩО ОБЩО

In Her Shoes

Сюжет: Маги е прелестна, популярна и дива, но дислексията, от която страда, не й позволява да се задържи на каквато и да е работа за повече от няколко седмици. Нейна пълна противоположност, по-голямата й сестра Роуз е учила в Принстън и работи като адвокат в преуспяваща филаделфийска фирма. Ала претовареният й график и неподдържаното й тяло са повлияли на любовния й живот. Спречкване заради мъж заплашва да сложи край на връзката между сестрите завинаги, докато съдбата не ги среща с Ела - баба им по майчина линия, която отдавна са считали за починала. Чрез новото си приятелство с темпераментната старица, сестрите може и да се научат да си прощават.

 

 

СКРИШНА ИГРА

Hidden / Cache

Сюжет: Филмът започва с комфортния, но самодоволен живот на европейско буржоазно семейство. Оказва се, че някой е снимал на видео тяхната къща откъм улицата. Непознатият воайор изпраща касетите - придружени от странни, изпълнени с насилие рисунки - на Жорж, Ан и сина им Пиеро. Тъй като "подаръците" стават все по-лични и започва да личи работата на някой, който го познава, Жорж започва да се опасява че е наказван за несправедливата си постъпка спрямо алжирското момче Маджид в разгара на френската колониална окупация на северноафриканската страна. Тормозен от параноя и ярост, Жорж подозира свой някогашен приятел в търсене на отмъщение, но когато го проследява, започва да се съмнява кой точно чия жертва е.

 

 

ТЪМНО МИНАЛО

A History of Violence

Сюжет: Том Стал живее в градчето Милбрук, щата Индиана, заедно със съпругата си - адвокатката Еди, синът им, тийнейджърът Джак, и по-малката им дъщеря Сара. Той е гражданин за пример, водещ нормален, с нищо незабележителен живот, докато един ден двама бандити не правят опит да оберат скромната закусвалня, която Том държи. Животът му вече няма да е същият. С развитието на събитията друг нежелан и енигматичен непознат - зловещият, облечен в черен костюм Карл Фогарти пристига в града, като настоява че има недовършена сделка с Том и решен да оправи старите сметки. Еди и децата са сащисани от обрата, който животът им е предприел. Кои са тези натрапници, и защо Том се е превърнал в мишена на този сблъсък?

 

 

УОЛЪС И ГРОМИТ: ПРОКЛЯТИЕТО НА ЗАЕКА

Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit

Сюжет: Шантавите приключения на пластилиновия тандем с големи очи са още по-смели в тази енергична приказка, след като хаосът връхлита спокойното английско предградие, обитавано от Уолъс и Громит. Като домакиня на ежегодния Конкурс за най-голям зеленчук, съблазнителната лейди Тотингтън (неподражаемо озвучена от Хелена Бонъм Картър) се обръща към "Анти-Песто" - компанията на Уолъс и Громит за унищожаване на хора, за да залови мистериозният звяр, унищожаващ зеленчуковите площи на града. Уолъс и Громит трябва не само да се справят със създанието, но и да надвият лукавия и надменен Виктор Куотърмейн, който драпа не само за славата на спасител, но и за симпатиите на лейди Тотингтън.

 

 

WALK THE LINE

Walk the Line

Сюжет: Младият Джони Кеш предприема пътуването на живота си, провокирано от внезапната смърт на брат му и от грубия му баща, който обвинява него за инцидента. Пътят му към славата с хитовете "A Boy Named Sue" и "Ring of Fire" минава през борбата му с амфетамините, барбитуратите и алкохола. Нестабилността му - както финансова, така и емоционална - води до провал на първия му брак. Няколкото успеха в нещастната му младост идват след участия в радиопрограмите на Джун Картър - бляскавата дъщеря на първото семейство на кънтри музиката. Години по-късно пътищата им се пресичат и нейната преданост и подкрепа стават негово спасение. "Walk the Line" е поклон пред тяхната страст и вяра, задълбочили връзката и музиката им.

 

 

ВСИЧКО Е НАРЕД!

Alles auf Zucker!

Сюжет: Яки Цукер отново е затънал до уши в дългове. Този път е по-лошо от обичайното за дяволития, духовит и здраво пийващ си берлински комарджия, известен преди като Якоб Цукерман. Яки щастливо е оставил всичко еврейско у себе си назад преди десетилетия, когато майка му и брат му са заминали на Запад точно преди да бъде издигната Берлинската стена. Когато научава, че майка му е починала и е оставила значително наследство, той изумява от щастие... но има и уловка. Яки първо трябва да се помири с отдавна отчуждения си брат Самуел, който живее като ортодоксален евреин във Франкфурт, и сега пристига заедно със семейството си за традиционно погребение в дома на Яки. Щурото приключение, което следва, заварва Яки и също толкова нерелигиозната му съпруга отчайващо опитващи се да се представят като съблюдаващи обичаите. А човека просто иска да се отърве от навлеците и да си поиграе на комар.

 

 

ДА

Yes

Сюжет: "Да" е историята на страстната връзка между американка и мъж от Средния Изток - връзка, която ги кара да се сблъскат с някои от най-големите конфликти на нашето време - религиозни, политически и сексуални. За да могат персонажите й по-добре да изразят идеи, които изглеждат абстрактни или трудни за възприемане, Потър решава да напише диалозите им в стихове. Находчива и визуално изкусна както винаги, в "Да" Потър демонстрира съвършенство в съчетаването на кино на идеите с кино на емоциите, ангажиращо както сърцето, така и ума.

 

 

ИБЕРИЯ

Iberia

Сюжет: Последните филми на Карлос Саура бяха впечатляващо отдаване на почит на различни регионални танци от испаноезичния свят. Преплитайки различни форми на изкуството, те са изпълнени с чувственост, която ангажира не само съзнанието на зрителите, но и сърцата и телата им. В най-новия си филм той адаптира откъси от сюитата "Иберия" на Исак Албенис по повод 100-годишнината от написването й, канейки плеяда испански звезди да играят, танцуват и пеят модерни, фолклорни, оперетни и фламенко вариации на произведението. Чрез безсюжетните си филми като "Фламенко" и "Иберия", Саура пресъздава циганската култура на Южна Испания. В този филм музиката и танците са изпълнени сред минималистичен декор и са представени само с имената на пиесите и артистите. Простотата на спектакъла завладява със своя финес, а всеки епизод извиква безброй емоции.

 

 

ЛЪЖИ НА РАЗДЕЛЕНИЕТО

Separate Lies

Сюжет: Ан се радва на наглед идеален брак с Джеймс, докато не пристига Бил и трагичен инцидент в идиличното им селце не заплашва да разкрие всички техни лъжи. Ан и Джеймс живеят прекрасно между двете си къщи - една в Лондон, удобна за неговата работа в града, и другата, в прекрасно кътче в провинцията. Джеймс вярва, че животът им е щастлив и пълноценен, но нехае за щастието на Ан. Когато тя среща загадъчния и безгрижен Бил Бъл, светът й се променя и тя осъзнава че никога вече няма да бъде наистина щастлива с мъжа си. Връзката на Ан с Бил излиза наяве, когато Джеймс разбира че двамата са въвлечени в трагичен инцидент, при който е загинал местен човек. Изправен пред шокиращата реалност на признанията на Ан, съкрушеният Джеймс се опитва с любов да защити съпругата си. Но объркан от разследването на инцидента, той не усеща как живота отново променя посоката на техните лъжи.

 

 

СЕЗОНЪТ НА БУКВИТЕ

Bee Season

Сюжет: Сол Науман изглежда идеален баща и съпруг. Професор по религия в Калифорнийския университет в Бъркли, Сол е дълбоко духовен мъж с интерес към Кабала, който прекарва много време със семейството си и е предан на съпругата си Мириам и двете им деца - Еърън и Илайза. Но равновесието в живота му се променя, когато научава, че Илайза има талант за популярните в САЩ състезания по правопис. Решен да помогне на дъщеря си да се усъвършенства и завладян от начина, по които конструирането на думите се вписва в Кабала, Сол започва да прекарва все повече време с Илайза, което обаче притеснява момичето. Мириам и Еърън също реагират на внезапната липса на интерес у Сол към тях - Мириам започва да посещава чужди къщи непоканена, а Еърън се увлича по хиндуистката вяра след като среща красивата Чайли, посветила се на Хари Кришна. Актьорите са подбрани изключително удачно. Но именно децата се откровението в този филм, правейки силни и затрогващи роли в своя филмов дебют.

 

 

ТЪМНА НОЩ

Dark night

Сюжет: Седемнадесетгодишният Александър е стъписан пред отговорностите си като самостоятелен член на обществото. Той расте в заможно семейство, което изпълнява всичките му капризи. Родителите, дори са избрали и бъдещата си снаха - момиче от приятелско семейство, което също се радва на висок жизнен стандарт. Всичко изглежда повече от благополучно - сполучлив брак, осигурена блестяща кариера. Но Александър продължава да търси. Той трябва да избира между успеха и предварително очертаното бъдеще от една страна, и търсенето на щастието, любовта, отвоюването на собствено място в живота - от друга.

 

 

ВОЛЯ

Wit

Сюжет: Д-р Вивиан Биъринг е професор по литература, специализирала се в поезията от XVII в. и в частност - сонетите на Джон Дън. Считана е почти за гений в своята област. Самоуеверена, преуспяваща жена, тя е сломена от неочакваната новина, че е болна от рак. Лекуващият я лекар - д-р Джейсън Познър, е присъствал на неин семинар като ученик и е получил от нея оценка 6-. В началото тя се отнася снизходително към бившия си ученик, но скоро започва да осъзнава, че Познър споделя страстта й към поезията. Познавайки я добре, д-р Познър успява да я провокира да преодолее страховете си с помощта на несломимамата си воля.

 

 

ЕРОС

Eros

Сюжет: Единият от режисьорите и вдъхновител на проекта "Ерос" е великият Микеланджело Антониони. Неговата инициатива привлича още двама големи: Уон Карвай и Стивън Содърбърг. Резултатът са три много различни интерпретации на ероса, в които и тримата режисьори са във вихъра си."Ерос" започва с "Ръката" на Уон Карвай и неговия поглед за платоничната любов между красива куртизанка и нейния шивач. Мис Хуа използва чувствените си ръце, за да накара своя шивач докато шие дрехите й да мисли само за нея. След много години шивачът ще срещне Мис Хуа при много различни обстоятелства. "Равновесие" на Содърбърг е закачливата история за Ник, който е измъчван от еротичните си фантазии за мистериозна пленителна жена, посещаваща го насън. Проблемът е, че е женен и се чувства виновен заради развинтеното си въображение. Затова се обръща за помощ към своя психиатър. Версията на Содърбърг за ероса е забавна и ексцентрична.

 

 

ИДВАМ

Vengo

Сюжет: Изпълнен със суровите, страстни ритми на фламенкото, "Венго" разказва историята на кръвната вражда между две цигански фамилии. Како - игран от известния фламенко танцьор Антонио Каналес - е горд мъж, който трябва да се бори за честта на фамилията си и безопасността на своя млад, умствено изостанал племенник Диего. След като става очевидец на смъртта на обичната си дъщеря, Како насочва закрилящата си любов към Диего - синът на брат му, който се укрива след като е убил член на клана Каравака. Нежелаещ невинния племенник да разчиства сметките на брат му с Каравака, Како се оказва разкъсван между предаността си към семейството и съзнанието за неутолимата жажда за справедливост, обзела Каравака. [/size]

 

КЪЩА ОТ ПЯСЪК И МЪГЛА

House of Sand and Fog[/size]

 

Сюжет: Историята на двама души, водени от отчаянието си, които стигат до крайни мерки в търсенето на правото си върху собствеността на една къща. Въпреки че въпросният дом е просто малка къща в щата Калифорния, за Кати Николо това е последната надежда да води живота си, почти съсипан от пристрастеността й към алкохола. В резултат на административна грешка, Кати е изгонена от дома си и не може да предотврати продажбата му на цена, далеч по-ниска от реалната му стойност. Новият собственик - Масуд Амир Бехрани, вижда имота като въплъщение на американската мечта, която преследва откак е напуснал Иран заедно със семейството си. Бивш полковник от Иранските военновъздушни сили, Бехрани пристига в Америка и приема нискоквалифицирани работи с надеждата, че ще дойдат и по-добри дни. Сега, когато е вложил всичките си спестявания в придобиването на тази къща, той вярва че това ще донесе благополучие на него и семейството му. Докато спорът за имота става все по-ожесточен, Кати намира съюзник в лицето на Лестър Бърдън - полицай, станал уверен и опасен защитник на нейната кауза.[/size]

 

[/size]

 

МИЛЕНИУМ МАМБО

Qianxi manbo[/size]

 

Сюжет: Това е първият от планирана поредица филми, с които носителят на "Златен лъв" '89 Ху Хсяохсиен възнамерява да представи калейдоскоп на живота в днешен Тайпе. "Милениум Мамбо" разказва за Вики - млада жена от Кеелун, която идва в Тайпе, намира си работа в бар и скоро заживява с Хао-Хао - млад мъж, опитващ да пробие на рейв-сцената, чиято ревност я влудява. Тя хич не е доволна от цялата дрога, с която той се друса, и му разказва колко зле се е чувствала, когато са я арестували заради кражбата на ролекс оВ собствения й баща. Тя отвреме на време му изневерява с по-възрастния Джак - дребен гангстер, който я счита за най-добрата си приятелка, но продължава да живее и с Хао-Хао по-скоро по навик, от който не може да се откаже.[/size]

 

[/size]

 

НАЙ-ТЪЖНАТА МУЗИКА НА СВЕТА

The Saddest Music in the World

 

Сюжет: По време на Голямата депресия бирената баронеса лейди Порт-Хънли (Изабела Роселини във върхова форма) обявява конкурс за най-тъжната музика на света. Музиканти от цял свят се стичат в Уинипег, за да се надпреварват за щедрата награда от 25 000 долара; сред тях е и семейство Кент. Честър, провален бродуейски продуцент (и някогашен любовник на дамата) е готов да зашемети всички с малко "Янки Дудъл"-какофония. Брат му Родерик - челист, завърнал се от следвоенна Сърбия, е неутешим след изчезването на обичната му съпруга. Баща им Фьодор е обзет от чувство за вина заради ампутацията на краката на единствената му истинска любов.

 

 

НАЙ-ХУБАВИЯТ ДЕН В МОЯ ЖИВОТ

The Best ay of My Life / Il Piu bel giorno della mia vita

 

Сюжет: Ирене е около шейсетте. Овдовяла жена с внуци, която още изглежда добре, тя живее сама в рушащата се семейна вила в Рим. Три поколения от семейството й са отраснали в къщата, но да бъдат накарани да се върнат обратно - дори за кратки посещения - не е лесно. Най-голямата й дъщеря - Сара, също е вдовица. Тя запълва празноата с грижи за порасналия си син, тревожейки се че той може да катастрофира, да се дрогира или да стане гей като чичо си Клаудио, нейният по-малък брат. Рита - другата дъщеря, води по-пълноценен живот (или поне така изглежда): тя обитава красива къща, омъжила се е за съпруга си Карло по любов и има две дъщери - Силвия и Киара. Но зад фасадата се крие дълбоко недоволство: след раждането на по-малката дъщеря тя е неспособна да има сексуална връзка с Карло и сега е привлечена от очарователния ветеринар Давиде. Клаудио никога не е бил близък с майка си Ирене, и въпреки че сега е преуспяващ адвокат, необходимостта от дискретност възпира връзките му.

 

 

МЪЖЪТ, КОЙТО ПЛАЧЕШЕ

The Man Who Cried

 

Сюжет: Годината е 1927-а. Малката еврейка Фегеле живее щастливо с баща си - църковен певец, и баба си в руско селце. Но под постоянната заплаха от преследване баща й предпочита да замине за Америка, а след като си намери работа, да прибере и семейството си. Скоро след като напуска страната, насилието нахлува в селото. Фегеле е изгонена заедно с някои свои съселяни, които се надяват да се доберат до Америка, но се озовават на кораб за Англия. Фегеле е преименувана Сюзи, изпратена в християнски приемен дом и в училище, където й е забранено да говори идиш, но пък се научава да пее. 10 години по-късно тя напуска Англия, за да отиде в Париж, където става хористка и се сприятелява с амбициозната руска танцьорка Лола. Започва да спестява с надеждата да събере пари за път до Америка. Заедно с Лола си намират работа в новата оперна трупа на импресариото Феликс Периман. Сюзи се влюбва в дресьора на коне Сезар, а Лола - в Данте Домино, арогантен италиански оперен певец. Когато германците нахлуват в Париж, Данте и Лола тутакси минават на тяхна страна, а Сюзи тръгва със Сезар и групата му от цигански музиканти...

 

 

ПОСЛЕДНАТА ЦЕЛУВКА

L'Ultimo bacio

 

Сюжет: Карло и Джулия са двойка на около трийсет. Когато Джулия открива че е бременна, те разбират, че окончателно са се простили с безгрижната младост. Въпреки че Карло вече е свикнал със семейния живот, той вижда родителството като първата стъпка към превръщането им в типични жители на предградията от средната класа, които той никога не е понасял. Приятелите му също са със смесени чувства относно зрелостта: Адриано не може да реши държи ли на брака си с Ливия, Паоло се опитва да завърти бизнес с баща си, а Алберто води самотна война срещу моногамията, съблазнявайки колкото се може повече жени. Джулия също се колебае дали й е време да има дете, а собствената й майка Ана e раздвоена между радостта за дъщеря си и страха, че вече е достатъчно възрастна, за да бъде баба.

 

 

РАЙ

Eden

 

Сюжет: 1936 г. Тънък сняг покрива хълмовете на Кънектикът. 25-годишната Саманта и съпругът й - трийсетинагодишният архитект Дов Ернст, са в разгорещена дискусия с бащата на момичето. Те се опитват да го убедят да емигрира в Палестина заедно с тях. Той живее сам, но предпочита да остане и да се посвети на писането на мемоарите си. Прегръща ги за сбогом и им пожелава щастие и късмет. Хайфа, 1939 г. Дов се опитва да създаде модерна среда за работниците в тяхната нова страна. Когато не прекарва нощите си над чертожната дъска, Дов взема Саманта със себе си, за да й покаже как мечтите му се превръщат в реалност. Саманта се възхищава на съпруга си, но губи самоувереност. Тя е, по нейните думи, "не напълно родена все още". Скоро започва Втората световна война. Дов се записва като доброволец в Съюзническите войски в Европа. В негово отсътвие Саманта бавно се научава да преодолява несигурността си за своя външен вид и способности. През следващите години, в търсене на идентичността си, тя е повлияна за добро или лошо от четирима мъже: своя съпруг-социалист; либералния си баща, останал в Америка; брат й - капиталистът Калман, който гледа на Палестина като на неподходяща бизнес територия; и ционисткия й любовник Оскар - интелектуалец, напуснал Берлин след 1933 г. Филмът е заснет по роман на прочутия, вече покоен, драматург Артър Милър, който дебютира като актьор в ролята на бащата.

 

 

РЪКОПИСЪТ НА ПРИНЦА

Manoscritto del principe, Il

 

Сюжет: Палермо, 50-те години. Принц Джузепе Томази ди Лампедуза започва да пише романа си "Гепардът". Филмът показва магическата и мистериозна среща на принца с доста младите Марко и Гуидо. Марко, от буржоазен произход, има талант и е амбициозен писател. Гуидо, уверен в себе си и изпълнен с виталност, е сред последните изтънчени представители на аристокрацията. Уроците по литература, които принцът дава на Марко, единственият му ученик, са сърцето на "Ръкописът на принца". По време на тях между учителя и ученика се установяват специални отношения, които изразяват класов конфликт, сблъсък между епохи и различни чувствителности. Томази ди Лампедуза няма да повери работата си на Марко за публикуване, а на Гуидо, когото счита за равен и възприема като син. Животът на двамата младежи е белязан от гигантската личност на принца.

 

 

САЛОМЕ

Salomé

 

Сюжет: Прочутата танцьорка и хореографка Аида Гомес репетира нов балет. Хореографията се оформя с помощта на момиче, чийто провокативен танц кара всички наоколо да се замислят. Танцьорите я аплодират. Внезапно групата танцьори се разпръсва, разкривайки силуета на мъж - саката фигура в инвалидна количка. Това е Ирод - кралят на Юда, и ние сме на празнуването на неговия рожден ден. Съпругата му Иродиада, започва да танцува, но Ирод обръща внимание само на доведената си дъщеря Саломе. Като всички други гости, и той е омаян от красотата й. Той се изправя непохватно, опитвайки се да танцува с нея, но се строполява и тя му се присмива. Унизен, той сяда обратно. Иродиада е покрусена и ревнува; тя мрази дъщеря си. Но младата Саломе пренебрегва майка си и продължава да танцува. Ненадейно се появява красив млад мъж. Това е Йоан, известен като Кръстителя - свят човек, обичан от всички. Всички се стаяват, за да наблюдават неговата поява. Тишина. Саломе е смаяна от елегантността му и вродения му авторитет... Режисьорът прекъсва танца. Йоан е мистична фигура, но също така и човек. Как да се съчетаят осезаемото и духовното му присъствие? Може би трябва да бъде поставен на сцената на малка подвижна платформа. Или да бъде съблечен от кръста нагоре? Или да го оставят да танцува неистово като дервиш само по бяла риза? Да, това е. Танцьорите се нареждат отново. Новият Йоан е впечатляващ. Драмата продължава. На сцената и извън нея.

 

<

Link to comment
Share on other sites

Проблемът не е в европейското кино, нито в нашите кина, а в големината (не можах да измисля еквивалентът на тая дума за малко) на пазара. До нас достигат много малко от добрите американски и направо никакви от много малкото европейски добри филми. Затова пък има самоинициатива...само дето губим онова с киното и киното...

Link to comment
Share on other sites

Да, пазарът се разширява..., но чрез какво? Трябва да има първо самоинициатива, която на свой ред да се усвои от останалите. Не става въпрос само за интернет пространството...тези фестивали (СФФ, Киномания...) са една прекрасна точно такава инициатива, подхваната в началото главно от 1-2 човека (тук веднага се сещам за Стефан Китанов и СФФ) и по-късно продължена от други. Ако погледнем назад, ясно си личи, че днес има не толкова повече като количество, а по-скоро като качество и иновация във фестивалите. Разширява се интересът към експериментални конкурси, скоро четох, че в София е имало такъв за заснемане на късометражен филм за 1 ден, който общо взето не е българска идея, но винаги така се започва или поне възражда...

 

Има, има и самоинициатива, но тя все още е концентрирана предимно в София... Сигурна съм, че след година-две няма да е така. А пазарът...в България има пазар и то голям особено по отношение на изкуствата (макар че там е малко неточно да се говори за пазар, по-скоро публика и достъпност), просто инициативата, вече подпалена, все още не се е разгоряла... :)

 

Да продължа с филмите...

 

* * *

 

 

СТЪПКИТЕ НА ТАНЦА

The Dancer Upstairs

 

Сюжет: Актьорът Джон Малкович дебютира като режисьор с този напрегнат политически трилър, ситуиран в неназована латиноамериканска страна. Агустин Рехас е бивш адвокат, който става полицейски детектив като по-директен начин да се справи с престъпността. Възложено му е да разследва терористична група, решена да свали настоящото правителство чрез всички възможни способи - от гнусни шеги до атентати и убийства. Рехас знае малко за терористите и никой от колегите му не е сигурен за самоличността или местонахождението на лидера им, който се нарича Президентът Езекиел. Колкото повече той напредва в разследването си, толкова те повишават активността си. Дъщерята на Рехас взема уроци по танци при Йоланда. Опознавайки се, те се влюбват, но скоро Рехас започва да подозира, че жената, която обича, работи за терористите, които той се опитва да залови.

 

 

ТРЕСКАТА

The Fever

 

Сюжет: Англичанка се събужда посред нощ в малък хотел в беден чуждестранен град, където се води гражданска война. Тя има треска и се опитва да си спомни защо се е върнала в тази плашеща страна. През нощта тя си спомня щастливото детство и не по-малко щастливото си битие като зряла жена - любезна, работлива професионалистка, която се радва на живота, обича музиката, изкуствата, семейството и приятелите си. Тя си припомня и необичайните събития, довели я на това място, и как хората, които е срещнала, са променили разбиранията й за света. Сблъсква се с ново, неприятно възприятие за себе си и своя живот. С разсъмването треската й стихва. Жената е стигнала до честна преценка коя е всъщност, най-накрая осъзнавайки собствената си отговорност за насилието над бедните.

 

Документална програма

 

 

САМОДЕЙЦИ

САМОДЕЙЦИ

 

Сюжет:

 

 

АКВАТОРИЯ

АКВАТОРИЯ

 

 

УЛИЦА 54

Calle 54

 

Сюжет: Носителят на "Оскар" Фернандо Труеба изследва необятния и чудесен свят на латино джаза: хибриден жанр, съчетал самба, фламенко, меренге и други ритми от Африка, Иберийския полуостров и двете Америки. Заглавието касае студията на "Sony Music", които се намират на 54-та улица в Манхатън, където са заснети всички музиканти, участващи във филма. "Улица 54" се превръща в неоценим исторически документ, събирайки на едно място великите фигури на модерния латино джаз - Тито Пуенте, енигматичният аржентински тенор-саксофонист Гато Барбиери (композирал музиката към "Последното танго в Париж"), кубинският пианист Бебо Валдес, бразилската клавиристка Елиане Елиас. Снимани от 6 камери, тези артисти свирят на живо в студиото - работи, писани за филма, неиздавани досега композиции или най-прочутите си хитове - с цел да покажат разнообразието на това музикално течение, родено от смесването на расите и създавано от латиноамериканските общности от Ню Йорк, Маями, Сао Пауло, Хавана и Пуерто Рико до Севиля в Испания.

 

 

АЮРВЕДА: УМЕНИЕТО ДА ЖИВЕЕШ

Ayurveda: Art of Being

 

Сюжет: Появила се в Индия, а след това стигнала и до Египет, Гърция, Рим, Тибет, Китай, Русия и Япония, Аюрведа е вероятно най-старата продължаваща да се практикува холистична медицинска система в света - начин да се балансира душевното и физическото здраве.В "Аюрведа - Изкуството да бъдеш", идно-френският режисьор Пан Налин, нашумял със "Самсара", пътува из цяла Индия и следва няколко индийци, практикуващи тази дисциплина. С невероятен успех те прилагат древните учения в нашата епоха на ядрена енергия, интернет и бърза употреба на всичко.В "Аюрведа" срещаме лечители, които могат да сканират пациентите си, покривайки тялото с кал, и така определят заболяванията им; племенни членове в отдалечени индийски селца, които никога не са се разболявали като просто са си казвали да не го допускат; лекари, изцеляващи левкемията с кора от конкретно дърво...Но "Аюрведа" не е за успехите на даден древен метод залечение. Филмът разкрива тайнствата на човешкия ум и тяло в светлината на Аюрведа: всяка болест е резултат от нарушения баланс на жизнените енергии в човешкото съществуване. Всякя болест се лекува с възстановяване и поддържане на този баланс."Аюрведа" е пътуване из Индия, носъщо и пътуване във времето: времето на древните лечителски методи, на племенните начини за изцеляване, но и времетона модерните начини за лекуване.

 

 

ДА СЕ УЧИМ НА ЧЕТМО И ПИСМО

Être et avoir

 

Сюжет: Изключително успешен документален филм, направен с много любов, за селско училище във Франция, където всички деца учат в една класна стая. Директорът преподава едновременно на най-малките, на първолаците и по физическо. Режисьорът Никола Филибер винаги е искал документалните му филми да разказват истории. Те не са толкова далеч от игралните, и той предпочита да се нарича кинематографист, а не документалист. Доста време той е мислил да направи филм за обучението на децата. В същото време той е смятал да прави и филм за провинцията. По естествен начин двете теми се обединяват в "Да се учим на четмо и писмо". Филмът е заснет в мъничко училище с 13 ученика на възраст от 4 до 11 години, всички учещи в една и съща класна стая. Училището е в селце в сърцето на Оверн - един от най-отдалечените високопланински райони на Франция. Филибер снима учениците и учителя им Жорж Лопес от най-лютата зима до лятната ваканция. Недотам традиционният стил на преподаване на Лопес и детската искреност са заснети от режисьора с любов и човечност. Има и доста забавни моменти, като например борбата на децата с модерните технологии под формата на ксерокс. А прощалните сцени преди лятната ваканция задълго ще останат в паметта ви.

 

 

ДУШЕВНО

Soulful

 

Сюжет: Село Кавракирово е разположено в подножието на Огражден планина и е познато може би единствено с това, че е съхранило по-добре от всяко друго място зурнаджийската традиция в България, а с нея - мирното съжителство на двете общности от българи и роми. Тук от край време живеят най-добрите изпълнители на този инструмент, събрани не в една, а в 7 конкуриращи се групи.Демко Куртов е наследник на "баш майстора свирач" отпреди повече от сто години Курта Демов... Курта Демов родил Лиман и Исмаил... Лиман Куртов родил Шеин и Демко, Мечик, Осман и Курта... Исмаил Куртов родил Асен, Васко и Наско...Демко Куртов родил Самир и Селим... Синове и внуци, братя и братовчеди... Все големи майстори на зурната и бащи на нови зурнаджии...Известно качество на българската музика е нейната демократичност, нейната отвореност към орнаментите и изразните средства на съседните народи. Тя е нещо като обединено общество на балканските стилове и причината, според нас, е в това, че самият български музикант, бил той от ромски, турски или еврейски произход, е човек свободен и отговорен към останалите.Такъв е и Самир - героят на филма "Душевно".

 

 

ИСТОРИЯТА НА ПЛАЧЕЩАТА КАМИЛА

Die Geschichte vom Weinenden Kamel

 

Сюжет: Заснет сред обширните, поразително красиви пространства на пустинята Гоби, "Историята на плачещата камила" разказва за приключенията на семейство пастири, които изпадат в криза, когато една от камилите им отхвърля новороденото си камилче-албинос. Разчитащи на древен ритуал, стопаните призовават музикант от далечно село, който трябва да помогне на приобщаването на майката към детето. Изследвайки екзотична и далечна култура, в която традициите, митовете и семейната общност са основни елементи, филмът дава шанс да видим начин на живот, който е на път да изчезне.Сп. "Variety" отбелязва: "Филмът заплита измамна мрежа от детайли, която води до изненадващия, стягащ гърлото финал... Ако "Оскар"-ите някога въведат категория за най-добро изпълнение от животно, тази камила, трябва да е първият носител на наградата."

 

 

МУЗИКАТА НА ИСТАНБУЛ

Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

 

Сюжет: "Да прекосиш моста" представя западната гледна точка - поглед от дистанция към чуждия, еротичен, опасен, изкушаващ град. Филмът е търсене, одисея, предприета за да се проучат музикалните извори, влияния и перспективи на града. Истанбул е изгарящ град. Ако Берлин бе най-модерният град в началото на 90-те години, а Хавана - в края на 90-те, може би началото на новото хилядолетие даде на Истанбул шанса да представлява тоталния мегаполис на Европа - просто трябва да го усетите! Но принадлежи ли Истанбул въобще на Европа? Напоследък доста диджеи, музиканти и артисти от цял свят идват в Истанбул. Те търсят вдъхновение, опитващи се да разкрият тайните на прелестната красота. Всички възможни предубеждения, които сте имали спрямо турската музика, ще изчезнат тутакси след като се докоснете до неимоверно богатото съчетание от музикални стилове в "Да прекосиш моста". Сред най-силните моменти във филма са кюрдска жена, пееща в турска баня, от чийто божествен глас ще ви побият тръпки на радост, и рап-певец, който изстрелва по 1500 турски думи в минута в най-впечатляващото рап-изпълнение, което някога сте чували.

 

 

Тук може спокойно да се препоръча още един филм на същия режисьор, който е добра комбинация с този: Head-On (2004)

 

 

ИЗКАЧВАНЕ

ИЗКАЧВАНЕ

 

Сюжет: Филмът "Изкачване", продукция на "Елф Влади Ковачев" и Ринг ТВ се завърна с награда от тридесетото юбилейно издание на фестивала "Златна ракла" в Пловдив. Той бе единственият български документален филм, взел награда от международното жури в раздела за документално кино - Наградата на Новотел Пловдив.Филмът разказва сагата на едно семейство, която би била злощастна, ако погледът на неговите членове към съдбата им и нейните обрати не бе съвсем друг. Гледната точка на главния герой на филма, вечно чупещ се човек, хроничен гост на Пирогов, на който дори се стоварват все нови и нови беди и неволи, придава ведър дух на филма, въпреки понякога трагичната маска на битието му. Самото "изкачване", освен че присъства конкретно в сюжета, е естествено и една метафора на живота. Според авторите на филма, Пенка Монова и Владислав Ковачев, най-вече става дума за това, че ако човек някъде се провали или падне, просто трябва да преодолее това място, за да може да продължи напред. И в такива случаи чувството за хумор само помага. Да не говорим за любовта.

 

 

 

 

Френско кино

 

 

ЛОВКО ИЗМЪКВАНЕ

Esquive, L'

 

Сюжет: Младежката страст и театралните амбиции се преплитат в "Ловко измъкване" - завладяващ ансамблов филм с впечатляващи млади актьори, акцентиращ върху парижкия проект за приютяване на бездомниците. Това не е поредният войнствен филм за бедните райони в предградията, изпълнен с клишета като групови изнасилвания, дрога или бракове по принуда, но тъкмо затова посланието му е така силво и позитивно. За Кримо - тийнейджър, живеещ в парижките предградия, дните минават отегчително. Но ето че отнякъде дочува няколко реплики от пиеса на Мариво от XIX в., и внезапно нищо вече не е същото: русата красавица Лидия, облечена в сценичен костюм, репетира училищна пиеса. И Кримо се влюбва в нея. Въпреки репутацията си, той ще приеме роля в пиесата, за да изрази любовта си. Ала дали ще намери точните думи?...Този филм изненадващо надви над шедьовъра на Жьоне "Най-дългият годеж" на тазгодишните "Сезар"-и и спечели 4 награди.

 

 

ДЕМОНЛАВЪР

Demonlover

 

Сюжет: Младата Диан работи за мултинационална корпорация, управлявана от Анри-Пиер Волф. Поради разнообразните си дейности - от продажби на недвижими имоти до моден дизайн - "Волф Груп" преговаря за покупката на "ТокиоАниме": японска компания, която продуцира нов вид манга и техните порнографски версии (хентай) в дигитални триизмерни изображения, които биха демодирали и унищожили конкуренцията на този неимоверно рентабилен пазар. Две компании се борят придобият ексклузивните права за разпространение на новите изображения на "Волф" в мрежата: "Мангатроникс" и "Демонлавър". "Мангатроникс" са наели Диан като индустриален шпионин. Тя трябва да провали договора на "Демонлавър", действайки отвътре. Връзките между "Демонлавър" и някои насилствени и нелегални порносайтове заплашват да провалят контактите с "Волф Груп", неподозиращи за съществуването им. Диан установява и че те имат своя стратегия и шпиони като нея - наглед неутрални, наивни колеги. Твърде скоро тя се превръща в заплаха за "Демонлавър" и като че ли няма изход, освен да се скрие в кибер-реалността, от която може би е станала част от самото начало.

 

 

ИЗГУБЕНИТЕ

Égarés, Les

 

Сюжет: Юни, 1940 г. Германците са на подстъпите към Париж. Одил, разколебана от ширещата се атмосфера на паника, напуска града заедно с двете си деца. Синът й Филип е 12-годишен, а дъщеря й Кати - на 7. Като всички останали, и те поемат на юг. Пътуват денем и нощем с колата си. Пътищата са претоварени, всички се движат много бавно. Скоро остават без вода. На втория ден от пътуването германските "Щуки" обстрелват колоната бежанци. Колата пламва. Одил и децата й губят всичко. Иван - момче в пубертета ги отвежда в близката гора, за да ги предпази от въздушни атаки. Какво могат да сторят? Да навлязат навътре в гората или да се върнат обратно на опасния път? Прекарват нощта на открито. На зазоряване поемат из пустата провинция, която прилича на необитаем остров. Те са откъснати от света, далеч от войната и вероятно извън времето. Те просто вървят към неизвестното...

 

 

НАТАЛИ

Nathalie...

 

Сюжет: Жена на средна възраст се опасява, че нейният съпруг й изневерява и избира твърде необичаен метод да потвърди параноята си в тази психологическа драма, написана от сценариста на "Порнографска връзка". Катрин e преуспяваща парижка гинеколожка, в чийто дълъг брак с Бернар напоследък липска страст. Докато прослушва съобщенията на мобилния му телефон един следобед, тя открива двусмислено "благодаря" от негова млада колега, което само задълбочава бездната между двамата. Отчаяна, Катрин отива в скъп стриптийз-клуб наблизо, където моли за услуга проститутката Натали. Изглежда Катрин моли Натали да съблазни Бернар и да й докладва всяка седмица - ангажимент, който първоначално е объркващ за Натали, но с времето й харесва все повече...

 

 

КАК ДА СЕ СПАСИШ ОТ УВОЛНЕНИЕ

Placard, Le

 

Сюжет: В този неистов френски фарс, Франсоа е скромен разведен счетоводител, чийто живот е изпълнен с отегчителната рутина на средната възраст. Той разбира, че корпоративната гилотина на съкращенията ще падне и върху неговата глава след години лоялна служба на производител на презервативи. На помощ се притичва съседът - симпатичен възрастен гей, който му предлага брилянтно решение. В страна, където е незаконно да бъдат дискриминирани хомосексуалистите, те решават да пуснат слуха, че хетеросексуалния, смотан Франсоа е обратен. Така спасяват работното му място, но, разбира се, планът води до безкрайна поредица от смешни, непредвидими последици. Всички жени в офиса, които досега не са му обръщали внимание, решават да го съблазняват непрестанно; други колеги пък решават, че той си пада по момченца и трябва да бъде възпрян; отчужденият син тийнейджър най-накрая вижда готиния баща, за който винаги е мечтал; и най-смешното от всичко - неотразимият Депардийо в ролята на тесногръдия шеф на персонала, който отчаяно се опитва да докаже че не е хомофоб, разбира че е воден за носа. Отдавайки почит на някои класически комедии, "Как да се спасиш от уволнение" обръща всичко в съвсем нова посока с модерно послание: да си анти-гей не е само лошо обществено и индивидуално поведение, просто не е гот.

 

 

ЕДИНИЯТ ОСТАВА, ДРУГИЯТ - НЕ

Un reste, l'autre part, L'

 

Сюжет: Два нормални брака са сериозно заплашени в изключително интимния филм на Клод Бери за това как да правиш любов, когато вече не си влюбен. Ослепителната Жюдит среща семейният мъж Даниел точно в период, в който той е изключително раним. Отношенията между галериста Ален и съпругата му Фани също са в криза заради африканската му асистентка Фарида. Точно както се пее в заглавната песен: единият остава, другият - не, но нищо не е безболезнено или без последствия в тази чудесна Врагикомедия.

 

 

НЕ ПО УСТНИТЕ

Pas sur la bouche

 

Сюжет: Докато пътува из Съединените Щати, Жилбер се омъжва за американеца Ерик Томсън. Този неин пръв брак се оказва провал. Все пак, тъй като бракът не е регистриран от френския консул, той така и не е приет като законен на родна земя. Завърнала се в Париж, Жилбер се омъжва за Жорж Валандрей - могъщ бизнесмен, работещ в стоманената индустрия. Жорж се радва на брачно блаженство, без да знае, че той не е първият съпруг на жена си. Лъжата е внимателно поддържана. Само сестрата на Жилбер - Арлет Пумаяк, която все още живее сама, е посветена. Но какво би станало ако, по чиста случайност, Жорж има работа с Ерик и се сприятели с него?

 

 

ИЗПОВЕДИТЕ НА МИТЕРАН

Promeneur du champ de Mars, Le

 

Сюжет: В тази въображаема филмова версия за края на политическата му кариера, Франсоа Митеран среща амбициозният млад журналист Антоан Моро, който описва президента, неговото лице, белязано от надвисвалата смърт, в разговор, простиращ се и върху темите за живота, смъртта, политиката и морала. "Франсоа Митеран въплъщаваше възможностите на социализма във Франция по същото време, когато в целия свят той бе в колапс. Независимо дали го е целял или не, той направи социалистическата мечта правдоподобна поне за десетилетие. Винаги съм се опитвал да правя популярни филми. За да бъде такъв, филмът трябва да предизвиква чувства - не непременно безкористни, но съществени, в смисъл на пробуждане на интелекта. Затова измислихме персонажа на Антоан Моро. Без него филмът щеше да бъде просто поредица от сцени и речи - хроника в буквалния смисъл. А драмата изисква поне двама герои. Антоан Моро, който като всички млади хора има нужда от герой, е жертва на страстта си. Той иска да изтръгне универсален урок от този стар човек, който, като всички на неговата възраст, има малко за споделяне. Причината е, че противно на общоприетото, нещата не се изясняват с напредването на възрастта, стават само по-сложни."Робер Гедигян

 

 

ВРЪЩАМ СЕ У ДОМА

Je rentre à la maison

 

Сюжет: Жилбер Валанс е театрален актьор. Талантът и дългата му кариера са му дали шанса да изиграе най-великите роли. Една вечер, след изпълнението му в "Кралят умира" от Йонеско, където той играе Беранже I, неговият агент и стар приятел Жорж го уведомява че жена му, дъщеря му и мъжа й са загинали в автомобилна катастрофа. С времето животът му успява да си възвърне подобието на нормалност. Жилбер Валанс сега разделя времето си между своя внук (когото обича безумно) и театъра. Новата му роля е Просперо, главният герой в "Бурята" от Шекспир. Той си възвръща старите навици: ежедневното кафе с вестник в бара, репетиции и представления. Дори и младата актриса, която играе Миранда, попада под неговото обаяние. Въпреки това той няма сърце да започне връзка с нея...

 

 

ПРЕДСКАЗАНИЕТО НА ЖАБИТЕ

Prophétie des grenouilles, La

 

Сюжет: Когато родителите на Лили отиват в Африка в търсене на крокодили за техния семеен зоопарк, момиченцето прекарва лятото със своя приятел Том и неговите баба и дядо - Фердинан и Жюлиет. Но те също си имат своето приключение. Откриват, че жабите в близкото езерце ги предупреждават за наближаващ потоп. Оправния Фердинан построява нещо като ноев ковчег, за да предпази децата и всички животни. Но слоновете са сърдити, а лъвовете, уморени да ядат само картофи, само притесняват овцете. Появява се странна морска костенурка с чудата история, излюпва се и малко костенурче, за което някой трябва да се грижи. Дали Лили и Том ще могат да се грижат за всички животни, докато бурята отмине?

 

 

 

РИСУВАЙ ИЛИ ПРАВИ ЛЮБОВ

Peindre ou faire l'amour

 

Сюжет: Уилям и Мадлен живеят в град, разположен високо в планината. Женени отдавна, предани един на друг и влюбени, те водят спокоен живот. Единственото им дете - дъщеря, живее в Италия, и сега те нямат за кого другиго да се грижат, освен за себе си. По време на една от разходките си по околните хълмове, Мадлен разпъва статива се пред стара къща и се запознава с Адам - мъж, който е изискан, начетен и сляп. Той разхожда Мадлен из къщата, рисувана от нея, която всъщност се продава. Тя се влюбва моментално, и заедно с Уилям решават да я купят. В седмиците, последвали покупката, Уилям и Мадлен са в състояние на блаженство. Те подреждат новия си живот около Адам и младата му приятелка Ева, чиято къща е на около стотина метра. Когато домът на новите им приятели изгаря напълно, Уилям и Мадлен ги приемат да живеят у тях. Предизвикани от младата двойка и вдъхновени от красотата на планинските пейзажи, Уилям и Мадлен буквално се освобождават от задръжките си и отприщват най-неподозираните си желания.

 

СМЕЛОСТТА ДА ОБИЧАШ

Courage d'aimer, Le

 

Сюжет: Последната вариация на Клод Льолуш върху предпочитаните му теми за любовта и съдбата разказва за Шаа - млада улична певица, която работи заедно с уличния бард на средна възраст Масимо. Когато могъщ парижки импресарио й предлага да я промотира като следващата голяма звезда на френската музика, тя настоява първо да бъде лансиран Масимо. Проблемът е, че благородният Масимо не е само неин артистичен партньор, но и сродна душа. Сред поддържащите герои в драмата на Шаа е Ан, която обслужва бара в джаз клуба, където Шаа и Масимо правят своя пробив и е наоколо, ако се налага да утеши Масимо когато Шаа я няма.

 

ПРЕКАЛЕНО ЛИЧНИ ОТКРОВЕНИЯ

 

Confidences trop intimes

 

Сюжет: Минаха 15 години, откакто Сандрин Бонер изигра главната роля в "Господин Ир" - меланхолична любовна история, която утвърди Патрис Льоконт като автор. За пръв път оттогава Бонер отново играе главна роля в негов филм. Ана почуква на грешна врата един ден и това завършва с разкриване на брачните й проблеми пред финансов съветник на име Уилям Фейбър. Дълбоко привлечен от нейните тревоги, но също й приятно възбуден от цялата история, Фейбър просто не се наканва да й каже истината, че той не е психоаналитик. С течение на времето между Фейбър и младата жена се установява странен ритуал; нещо повече - връзката помежду им се задълбочава след всяка среща. Всеки път той е все по-привлечен и очарован да научи тайни, които жените обикновено пазят за себе си - тайни, които никой освен него няма да чуе. Но, всъщност - коя е тази жена Ана? Не вижда ли тя неговата малка игра?

Link to comment
Share on other sites

Британско кино

 

STONED

Stoned

 

Сюжет: От трите икони на "Ролинг Стоунс" - Мик Джагър, Кийт Ричардс и Брайън Джоунс - именно последният е енигмата, най-трудният за определяне. Но за мнозина той е музикалният гений на групата. Енергичен, амбициозен и красив, Джоунс е бил движещата сила зад ранните успехи на "Стоунс", когато те са свирели по клубове и са се борили за признание. Той се наслаждава на славата през 60-те години, но падението му е също тъй бързо, както и възхода. Близо 7 години след като става известен, той е наркотична сянка на самия себе си: саможив, апатичен и самодоволен. През 1969 г. е намерен мъртъв в басейна си - първата от големите рок-звезди на 60-те, умряла в разцвета на младостта си, едва на 27 години. Джими, Джанис и Джим ще го последват не след дълго.[/size]

 

[/size]

 

ШАРЛОТ ГРЕЙ

Charlotte Gray

 

Сюжет: 1942 г. Светът е във война. Шарлот Грей - млада шотландка, скача с парашут в тила на врага в Южна Франция. Само тя знае, че има двойна мисия. Официално е вербувана от Британското правителство за специална операция - да се свърже с местна група от Съпротивата, които използват партизански тактики срещу окупаторите от германската армия. Неофициално, тя търси своя любовник Питър - английски летец, изчезнал по време на акция след като самолета му е свален. Колкото повече Шарлот се сближава с бойците от Съпротивата, водени от Жюлиен Левад, толкова тя осъзнава че любовта й към Франция и хората й ще променят живота й завинаги.[/size]

 

[/size]

 

ТРАГЕДИЯТА НА ХАМЛЕТ

The Tragedy of Hamlet

 

Сюжет: Тази поразителна версия на "Хамлет" от легендарния режисьор Питър Брук оголва класическата трагедия от това, което той определя като "несъществено", за да се концентрира върху мита в основата на пиесата. Просто поставена и озвучена от завладяващ фонограма, в която има както приглушени камбани, така и звук от птичи криле, тази завладяващо оригинална и вълнуваща постановка впечатлява и от екрана.[/size]

 

 

НЕПОБЕДИМИЯ

Invincible

 

Сюжет: Цише Брайтбарт е млад ковач евреин, който е дарен с удивителна сила. През 1932 г. - годината, преди нацистите да дойдат на власт - той пътува от полското гето за Берлин, за да участва в Окултния театър на Ханусен. Тук, преоблечен като митичния германски супергерой Зигфрид, той забавлява както бомонда на града, така и нацистките щурмоваци със своята невероятна сила. Това е повелята на енигматичния, харизматичен магьосник Ханусен, който поразява публиката с впечатляващи изпълнения на хипноза, предсказания за неизбежната и неудържима слава на Германия и мечтите си да стане министър на окултното при Хитлер. Кризата настъпва, когато Цише решава да престане с фалшивия арианизъм и признава пред предимно фашистката публика, че е евреин.

 

 

ВОЙНЪТ

The Warrior

 

Сюжет: Британецът от индийски произход Асиф Кападия използва за основа на своя широкоекранен епос японска народна приказка, но пренася действието сред красивия пейзаж на Раджастан и снежните върхове на Хималаите. Сюжетът всъщност е морална притча, ситуирана някъде в миналото, в епоха на мечове и воини. Главният герой - невероятно умел и смел воин, решава да загърби сраженията и кръвопролитията след мистична среща. Той спира да се подчинява на своя вожд. За да накаже воинът за това внезапно решение, вождът да бъде обезглавен и убива сина му. Воинът е изкушен отново да поеме по стария път на насилие и да търси отмъщение. По пътя си той среща момче, чиито родители са били убити от някакъв воин, може би дори от него самия. Попада и на сляпа старица, която усеща, че лицето му е покрито с кръв. Воинът отново се възправя пред извечната дилема.

 

 

В МОЯТА СТРАНА

Country of My Skull / In My Country

 

Сюжет: Годината е 1995-та. Лангстън Уитфийлд пътува към Южна Африка, за да направи репортаж за Комисията за истина и помирение за своя вестник "Washington Post". Работата на комисията е да даде гласност на престъпленията, извършени по време на апартейда. Целта на изслушванията не е толкова да бъдат разкрити тези често брутални престъпления, колкото да се даде шанс на жертвите да разобличат виновниците. По време на заседанията, мъчителите - главорези и надзиратели, палачи и изнасилвачи, полицейски офицери и съседи - се изправят пред мъже и жени, изтърпели невъобразими страдания в техните ръце. Задачата на Уитфийлд в Кейптаун се превръща в изживяване, което поставя под въпрос всичко, което е знаел преди. По време на заседанията той се сприятелява с бялата южноафриканска писателка Ана Малан, която отразява събитието като радиожурналист.

 

 

Японско кино

 

 

УАРАБИ - КЪМ ПАПРАТОВИТЕ ПОЛЕТА

Warabinokou / To the Bracken Fields

 

Сюжет: Малко селце в областта Тоноку. Според местния закон, когато някой от жителите навърши 60 години, той трябва да се премести във Вараби, далеч от дома. Тази пролет 8 възрастни селяни потеглят натам. Рен - майката на селския старейшина, е една от тях. Те по принцип се подчиняват на закона, но скоро започват да ловят птици и животни за храна, въпреки че това е строго забранено. Една възрастна жена се опитва да задели малко храна за внуците си, тъй като селото и без това живее в недоимък. Всички старци измират един по един от студ. Преди да се отърват от бремето на остарелите си тела, те се чувстват щастливи и казват: "Сега се чувствам нетленен".

 

 

ТЪГА

Blue

 

Сюжет: Филмът е създаден по мангата на изключително популярния в Япония Кирико Нананан. Каяко Киришима учи вече от три години в гимназия край океана. Тя е загрижена за съученичката си Масами, която е останал да повтаря. Всички в класа я игнорират, въпреки че проявяват скрит интерес към нея. Един ден Каяко е кани да обядват заедно и двете бързо се сприятеляват. Каяко отива на гости на Масами и е привлечена от книга за изкуството, което провокира интереса й към рисуването. По време на лятната ваканция Масами изчезва за няколко дни, след което заявява че е била на самотно пътешествие. Каяко разбира, че Масами я лъже, тъй като се е виждала с бившия си приятел. След среднощен разговор те изясняват неразбирателствата си и решават да се разделят.

 

 

СМЕЕЩА СЕ ЖАБА

A Laughing Frog / Warau kaeru

 

Сюжет: Ипей Курасава присвоява пари от банката, в която работи, и изчезва безследно. Съпругата му Риоко е избягала от хорските погледи и води спокоен живот в провинциалната къща на родителите си. Когато Ипей се появява, уморен от непрестанното криене, двамата се сблъскват един в друг. В първия момент Риоко го убеждава да се предаде, но скоро му предлага да го скрие за седмица при положение че той подпише документите за развод, тъй като тя иска да се омъжи за новия си любовник Йошидзуми. Ипей неохотно се съгласява и се скрива в килера. Това не пречи на Риоко да приема гости и да се среща с любовника си. Ипей наблюдава всичко това от дупка в стената и желанието му спрямо Риоко се възвръща. След няколко дни се появява полицай, който съобщава, че е намерен труп на мъж, приличащ на Ипей. Само Риоко и мъжът й знаят, че загиналият не е Ипей. Но когато той заявява, че ще се предаде, защото не иска да се разделя с нея, Риоко го излъгва че е бременна от Йошидзуми и му позволява да избяга.

 

 

СКЪРБИТЕ НА ПОЩАЛЬОНА

Postman Blues / Posutoman burusu

 

Сюжет: Саваки e болнав и уморен от досадните си задължения с ежедневната поща. Един ден той среща свой стар приятел от училище - Ногучи, който пренася наркотици за якудза. Въпреки опасностите на работата си, Ногучи я обича, твърдейки, че да работиш за мафията най-малкото прави живота ти интересен. Тази случайна среща пробужда нещо у пощальона. Той започва не само да кръшка от работа, но и да чете писмата, които разнася. Едно от тях, написано от умиращо от рак момиче на име Сайоко, което се лекува в местната болница, събужда интереса му. Той я посещава на следващия ден и веднага се влюбва. В същата стая той среща друг пациент, болен от рак - патологично честния наемен убиец Джо, когото Саваки също моментално харесва. Полицията е по следите на Ногучи и подозира, че Саваки е също част от неговата наркомрежа. След като намират отрязания пръст на Ногучи в апартамента на пощальона, те решават че той е и кръвожаден главорез. Скоро мафиотът, пощальонът и наемният убиец се преследват един друг, а освен това и ченгетата са по петите им.

 

 

БУХАЛ

Fukuro

 

Сюжет: Комедиен трилър, ситуиран в едно от първите селца в дивия Север. Някога дом на 20 семейства, безплодната земя на селцето почти не дава поминък и жителите му буквално се разпръскват. Само Юми и дъщеря й Емико остават. Живеещи сами в запуснатото село, те са посещавани от време на време от разни хора, като работници от близкия язовир или служител на електрическата компания, но един по един всички те мистериозно изчезват. Същото се случва и със самите Юми и Емико. Има само един свидетел на тези странни събития - бухал, който живее в гората зад селото.

 

 

 

Корейско кино

 

 

СОПЬОНДЖЕ

Seopyeonje

 

Сюжет: Bълнуващ филм по пътя в корейски стил, разказващ историята на трима музиканти, изпълнители на пансори (традиционна корейска народна опера). Донг-Хо пътува из страната, търсейки навсякъде своята доведена сестра Сонгва. В детството си двамата са били ученици на известния майстор на пансори Юбон. Той настоява, че те трябва да жертват всичко за изкуството си, но Донг-хо се опълчва на учителя и си тръгва. Сонгва избира да остане и да усъвършенства пеенето си, но губи зрението си... Десетилетия по-късно те се срещат и Донг-Хо слуша пансори песента на Сонгва - опит за емоционален контакт между отчуждените членове на семейството, принудени да се разделят отново след нощ, прекарана заедно.

 

СКАНДАЛ

Scandal - Joseon namnyeo sangyeoljisa

 

Сюжет: Двама благородници - лейди Чо и братовчед й Чо Уон, посвещават живота си на изкуството на съблазняването и отмъщението. Съпругът на лейди Чо се кани да си вземе нова, 16-годишна наложница, и разярената аристократка предлага на братовчед си да съблазни момичето. Прелъстяването на невинна девойка далеч не е предизвикателство за Чо Уон, който вместо това предпочита да насочи вниманието си към лейди Чън, известна със своята целомъдреност. Докато той се опитва да съблазни добродетелната дама по всички правила на непочтеността, лейди Чо търси пореден кандидат, чрез който да отмъсти на съпруга си...

 

 

 

* * *

 

Ами, това е...Оттук нататък...допълване и гледане... :)

 

А може и някое мнение от време на време... не само за филмите като такива, но и за мястото им във фестивала... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Идеята ми харесва. И на мен ми е любопитно да видя част от нещата, прожектирани на "Киномания 2005". Този фестивал насочи вниманието ми към някои интригуващи филми, част от които вероятно нямаше да забележа другаде.

 

Добавен е "Scandal - Joseon namnyeo sangyeoljisa" ("Untold Scandal"). В каталога вече може да бъде открит "The Warrior", а скоро и "Confidences trop intimes" ("Intimate Strangers") ще бъде там.

Link to comment
Share on other sites

Прекрасно начинание,benita!!!Започвам да ги гледам лека-полека,макар и не по реда,по които ги е подредил екипът на Киномания 2005.За жалост имаме още доста филми да попълваме,но вярвам,че ще стане хавата.

Чакам Джармуш с нетърпение :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

А ето и една бърза равносметка...

 

...:~:...

 

THE WINNERS OF THE EUROPEAN FILM AWARDS 2005:

EUROPEAN FILM 2005

CACHÉ (Hidden), France/Austria/Germany/Italy

Directed by Michael Haneke

Produced by Les Films du Losange, Wega Film, Bavaria Film, BIM Distribuzione

 

EUROPEAN DIRECTOR 2005

Michael Haneke for CACHÉ (Hidden), France/Austria/Germany/Italy

 

EUROPEAN ACTRESS 2005

Julia Jentsch in SOPHIE SCHOLL, DIE LETZTEN TAGE (Sophie Scholl, the Final Days), Germany

 

EUROPEAN ACTOR 2005

Daniel Auteuil in CACHÉ (Hidden), France/Austria/Germany/Italy

 

EUROPEAN SCREENWRITER 2005

Hany Abu-Assad & Bero Beyer for PARADISE NOW, Netherlands/Israel/Germany/France

 

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2005

Franz Lustig for DON'T COME KNOCKING, Germany

 

EUROPEAN COMPOSER 2005

Rupert Gregson-Williams & Andrea Guerra for HOTEL RWANDA, UK/South Africa /Italy

 

EUROPEAN EDITOR 2005

Michael Hudecek & Nadine Muse for CACHÉ (Hidden), France/Austria/Germany/Italy

 

EUROPEAN PRODUCTION DESIGNER 2005

Aline Bonetto for UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES (A Very Long Engagement), France

 

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

Sir Sean Connery, UK

 

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2005

Maurice Jarre, France

 

EUROPEAN FILM ACADEMY DISCOVERY 2005 - Prix Fassbinder

ANKLAGET (Accused), by Jakob Thuesen, Denmark

 

EUROPEAN FILM ACADEMY CRITICS AWARD 2005 - Prix Fipresci

CACHÉ (Hidden) by Michael Haneke, France/Austria/Germany/Italy

 

EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2005 - Prix ARTE

UN DRAGON DANS LES EAUX PURES DU CAUCASE (The Pipeline Next Door), by Nino Kirtadzé, France

 

EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM 2005 - Prix UIP

UNDRESSING MY MOTHER by Ken Wardrop, Ireland

 

EUROPEAN FILM ACADEMY NON-EUROPEAN FILM 2005 - Prix Screen International

GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK, by George Clooney, USA

 

THE JAMESON PEOPLE'S CHOICE AWARDS 2005

 

for Best European Director

Marc Rothemund for SOPHIE SCHOLL - THE FINAL DAYS

 

for Best European Actor

Orlando Bloom in KINGDOM OF HEAVEN

 

 

for Best European Actress

Julia Jentsch in SOPHIE SCHOLL - THE FINAL DAYS

 

 

 

Официален сайт

Link to comment
Share on other sites

Прекрасно начинание,benita!!!Започвам да ги гледам лека-полека,макар и не по реда,по които ги е подредил екипът на Киномания 2005.За жалост имаме още доста филми да попълваме,но вярвам,че ще стане хавата.

Чакам Джармуш с нетърпение :rolleyes:

 

 

 

Хех... и той дойде...невероятен ;)

 

Broken Flowers

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Хммм, хубаа темичка, как ми е останала встрани от погледа...

 

Като гледам така тука са се събрали хора, дето се интересуват. Ако искате хвърлете един поглед на едно друго форумче, където вярвам, ще намерите интересни неща и ще има с кого да си обсъждате подобни неща - http://info-film.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...