Jump to content
BulForum.com

скално катерене


Recommended Posts

искам да попитам има ли занимаващи се с това чудо ...знеате ли в плвдв курсове по скално катерене

 

единствените ми знания за тва получих веднъж като ходих с приятел да катерим над понеделник пазара ...направо се учудих като видях колко много хора се събират там секви ПРО-та имаше

нямах възможност редовно да посещавам събиранията и за това се обръщам към вас (писачите в форума )да кажете някои занимавал ли се е ?

да споделите опит...

 

относителната цена на екип (обувки колан магнезий) както и на метър въже колко е

 

бтв. въжетата какви видове са (освен че се различават по дебелина)

 

edit: еми явно няма заинтересовани ...

Link to comment
Share on other sites

Един приятел преди няколко дена завърши курса за алпинисти и си взе изпита. Ще го пренасоча към съответната тема. Аз предпочитам лекия пешеходен туризъм по планините лично и само понякога ми се е налагало да правя скално катерене, но за не повече от 10тина метра и разбира се без екипировка...

Link to comment
Share on other sites

Аз съм този, който преди няколко дни завърши курса.

 

Започвам с цените... Катерачните обувки (наречени още еспадрили) освен, че изглеждат ужасно и са много неудобни, са и много скъпи. Естествено, с тях най-добре се катери. Български се намират и за по 40-50 лева, но в момента не ги правят и не се знае кога пак ще започнат (нямат гума). Вносните са от 120 нагоре. Има и по над 200. Като за начало е по-добре да са евтини, защото докато се научи човек как се стъпва ще отиде един чифт. Те не че и после не се хабят, но не толкова. Иначе може да се купува гума и да се лепи, което излиза евтино.

 

Седалките започват от към 70 лева. Трябва да се внимава с тях, при неправилно ползване човек може сериозно да се повреди.

 

Магнезий и торбичка - към 30 лв.

 

Въжетата са два вида - статични и динамични. Динамичните се разтягат повече, т.е. обират повече енергия при падане. Те са по-скъпи и обикновено се взима едно цяло (50 или 60 метра) - към 200 лева. Статичните стават за катерене на установка (въжето минава през осигуровка отгоре). С тях не е редно да се води по тур, където се очакват по-големи падания. Те са по-евтини, произвеждат ги и в България. Май са под 2 лв. метъра. Обикновено динамичните са цветни, а статичните са предимно бели.

 

На тепетата има доста трудни турове, но са малки. Най-близкия до Пловдив относително истински катерачен обект са скалите на Бряновщица. Там има добре екипирани турове.

 

Курсове по чисто скално катерене не знам дали някой изобщо прави в Пловдив. Това, на което се записах, беше курс по алпинизъм - доста по-обширно нещо, включващо движение по сняг и съответните методи на осигуряване, както и доста теория. По-скоро се научихме не как да катерим, а как да ползваме оборудването и да се осигуряваме. Катеренето човек си го научава с времето (ако иска) и реално не може да се научи в курс.

 

За по-точни цени проверете в магазина - БГ Спорт, на ул. "Антим I" 13. Там може да потърсите Георги Черноземски, той организира курса. Скоро не знам дали пак ще има такова нещо, но той може да ви свърже с подходящите хора.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 years later...

Не смятам , че някога ще почна да се занимавам с това , ама спорта наистина си го бива , зяпала съм как се катерят , обаче най-много ме впечатли някъв побелял чичка дето изкачи Камината на Бряновщица както аз изкачвам стълбите пред ДНА :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...