Jump to content
BulForum.com

ПРАВИЛА ЗА СЕКЦИЯТА КУПУВА/ПРОДАВА!!!


Recommended Posts

Тези правила са допълнение към ОБЩИТЕ ПРАВИЛА на форума и важат САМО за този раздел.ПРАВИЛА ЗА РАЗДЕЛА КУПУВА/ПРОДАВА
 
Този раздел на форума е предназначен най-вече за некомерсиални покупко-продажби, което означава, че ако сте фирма и/или искате да продавате масово нови продукти, то мястото на обявата ви не е тук, а някъде където ще трябва да си платите. Такива теми ще бъдат изтривани, а потребителят, който ги е пуснал ще бъде предупреден. Целта е да не превръща форума в място за комерсиално въртене на бизнес. Казаното важи с пълна сила и за големи количества селскостопанска продукция, дори и да е лично производство. Модераторите си запазват правото да определят дали в конкретен случай става дума за масова продажба, както и дали умишлено не се заобикалят правилата с включване на повече бройки в позициите, определени от точка 12.

1. Формулирайте темата и мненията си в дадена тема съобразявайки се с общите правила на форума към www.bulforum.com

2. excl.gif Задължително е при продажба на някаква стока, продавачът да определи и напише в самата тема реалистична цена. При неспазване на това правило се трие темата ! Директно се трият и фиктивни постове от рода "Цена - за правилата 1 лв."! excl.gif
При купуване/търсене, поставяне на цена не е задължително, но е препоръчително да се направи - по този начин ще се предлагат само оферти, които търсещият може да си позволи.
За улеснение на останалите напишете от кой град сте и дали работите с куриерски фирми.
При приключване на сделката, укажете ясно това в самата тема или пуснете рапорт за затваряне на темата, но преди това е препоръчително да изтриете от темата личните си данни (телефон, адрес и др.). Освен личните данни не трийте нищо друго - оставете да се вижда историята на продажбата и не редактирайте след това постовете си, както неправилно е направено например в тази тема.

3. Не е позволено да се създават няколко теми, за един и същ обект на продажба, на покупка или на замяна.
При пускане на нова тема с група продукти, в която фигурира дори и само един продукт от вече отворена стара тема, то новата се изтрива цялостно, така че помнете какво сте продавали (купували) досега. Правилото важи и за прехвърлянето на продукти от тема в тема, предлагане на бонуси от други теми и др.
Наказанията по тази точка са предупреждение и поставяне под модераторско наблюдение.
Правилото дублира вече съществуващо такова от общите правила на форума, но е добавено, заради зачестилите нарушения.

4. Задължително е да се пише в заглавието на темата какво продавате или купувате (вид на стоката, марка и модел). Пример:"Продавам видеокарта GeForce GT 730 / 1024MB / 128bit". Вътре в самата тема сте длъжни да дадете максимума информация за стоката, която продавате. Снимките се поместват в първия пост на темата (указание-прочети!) или в следващ пост с редукция на цената или промяна на условията, но не и в самостоятелен такъв, съдържащ единствено снимките (това се счита за ъпване). Теми, за които модерaторите преценят, че имат нужда от снимки, но такива липсват или вместо тях стои изречение "Снимки на скайп, имейл...." и подобни - ще бъдат затваряни или изтривани. Ако продавате повече от един продукт, трябва да упоменете това в заглавието на темата. Ако нямате инфо за стоката, задължително споменете за това в темата си и то още при отварянето й. При продажба на няколко бройки от един и същ продукт, задължително се написва общата продавана бройка. Също така се забранява изписване на заглавието на темата изцяло с включен CAPS LOCK. При нарушаване на това правило се трие темата !

5. Забранява се безцелния коментар на цените, които са определени от продавача, но не се забранява пазарлъка при интерес от страна на купувача. Постове от сорта на "Това го има за 2лв. на руския пазар" ще бъдат санкционирани. Всеки има правото да реши сам каква е цената на стоката която продава. Ако желаете да съобщите за по-ниска цена на същия продукт в магазин, но нямате интерес за покупка - пуснете рапорт с линк към цената в магазина. Абсолютно забранено е да се коментира продаваната стока от хора незаинтересувани от покупката й. Наказанието е 'уорн' !
Също така в търговските теми са забранени коментари и питания към модератори за техни действия. Такъв род въпроси се решават в специализираната тема за коментиране проблемите в раздела, където ще ви бъде отговорено. При неспазване се прилага 'уорн' или поставяне под наблюдение.

6. Цената се определя от продавача. Предлагане на суми, които са с голяма разлика под цената определена от продавача, ще се трият директно.
От друга страна - определяне на цена, еднаква или по-висока от тази в официален магазин, на един и същ продукт, с едни и същи екстри към него, е крайно нежелателно и е възможно да бъде третирано от модераторите като изкуствено завишена цена с цел бъдещи ъпове с редукция на цената, така че сверявайте цената си, преди да я поставите! Помислете, че никой няма да предпочете да купи от човек дадена стока, при положение, че абсолютно същата стока се продава в магазина нова и с гаранция. За цени на по-стари продукти, за които търсачките на цени не дават резултат, можете да ползвате специализираната тема за въпроси в раздел "Хардуер".
Забележка: Рапорти за завишени цени, непридружени с линк към магазина с по-ниската цена, както и рапорти с линкове към продукт, различен от продавания - не се разглеждат.

7. С изключение на еднократен разрешен "ъп", забраняват се постове, целящи да вдигнат темата по-нагоре от останалите теми. Това също важи и за 'UP'-ване на много стари и най-вероятно вече невалидни теми за покупко-продажби. Вдигането на тема може да се осъществи само в случай, когато има промяна в първоначалните условия, предлага се нова по-атрактивна цена и/или някакъв бонус към продаваната стока. Фиктивните бонуси по преценка на модераторите се отчитат като "ъп", както и допълнителните постове за коментар на цената. Намаляването на цената не може да се прави в проценти, а само в левове и трябва да е съобразено с дадените по-долу цифри. При неспазване се прилага 1 наказателна точка ('уорн')!

- За продукти с цена под 10 лева, минималното понижение на цената е 1 лев.
- За продукти с цена между 10 лева и 30 лева, минималното понижение на цената е 2 лева.
- За продукти с цена между 30 лева и 100 лева, минималното понижение на цената е 5 лева.
- За продукти с цена между 100 лева и 400 лева, минималното понижение на цената е 10 лева.
- За продукти с цена между 400 лева и 1000 лева, минималното понижение на цената е 25 лева.
- За продукти с цена между 1000 лева и 2000 лева, минималното понижение на цената е 50 лева.

- За продукти с цена между 2000 лева и 10 000 лева, минималното понижение на цената е 100 лева.
- За продукти над 10 000 лева, минималното понижение на цената е 200 лева.


Допускат се и промоционални цени за определен период (еднократно в тема!), но след изтичане на съответния период, продавачът няма право да върне предпромоционалната цена, а е длъжен да направи редукция от предпромоционалната цена, съобразена с цифрите по-горе.
/Пример: Последната цена на продукта е била 150 лв. ; прави се тридневна промоция на цена 100 лв.  ; след тридневния срок, нов пост може да се пусне с цена 140 лв./
Същото важи и за затворени поради нерегламентирано "ъпване" теми - нова тема се допуска само след редукция на цената.
/Пример: Ако някой е пуснал стока с цена 50 лв. и след това двукратно пусне пост "up", темата му се затваря и продавачът евентуално получава 'уорн'. Нова тема със същата стока може да се пусне с цена 45 лв./

Когато намалявате цени - винаги оставяйте и предишните, за да се вижда хронологията на редукцията. При неспазване - темата се затваря без предупреждение!

Допълнение от 18.10.2016: В двете секции на търговския раздел няма да се санкционира еднократното ъпване в тема, без значение по кое време е направено. Всяко следващо ъпване след еднократното обаче, ще се наказва с 'уорн' + затваряне на темата.

8. Забранява се предлагането на подобна стока в тема пусната от друг потребител. Ако имате еднаква стока за продаване сте длъжни да я обявите в нова тема. Това се отнася и за раздел "Купува" - ако търсите подобна стока, отворете си ваша тема. При неспазване - 'уорн' и триене на мнението !

9. Ако има двама купувачи, които спорят за дадена стока, наддаването трябва да се прави със стъпка минимум от 1 лев. Всякакви стотинкови наддавания ще се приемат като подигравка с форума и продаващия стоката. Изключение правят случаите в които се продава стока, чиято стойност е в стотинки . При неспазване се прилага 'уорн' !

10. При обявяване на търг (който трябва да се обяви още в заглавието на темата), продавачът трябва да определи края на търга с указани дата и час (ако последният липсва, за краен час/минута се приема часът и минутата на пускането на темата), стартовата цена, блиц цената и задължително минималната стъпка на наддаване, която да не бъде стотинкова. Изключение правят случаите, в които се продава стока, чиято стойност е в стотинки! При нарушаване на това правило се трие темата !
Наддаванията могат да се правят до последната минута, включително. Например, ако крайният час на даден търг е 15 часа и 30 минути, наддаване, направено в 15.30 е валидно, а в 15.31 - невалидно. Ако има няколко участника, наддали една и съща сума в една и съща минута, за спечелил търга се приема този с последния пост. Приоритет има най-високата сума в пост, което означава, че участникът наддал най-високата сума в срока за наддаване, печели търга, независимо, че след него може да има и други участници с по-ниски ставки. Наддавания и предложения, направени извън темата се считат за невалидни!

Също така за невалидни ще се считат наддаванията в постове, които са били редактирани, независимо по каква причина! :excl:
При участие в търг, участвайте със суми, които наистина може да заплатите ако спечелите търга! Сделката между продавача и купувача трябва да се осъществи в рамките на 7 дена след края на търга или в допълнително договорен срок между двете страни. Ако след края на търга се откажете по някаква (уважителна) причина - уведомете максимално бързо за това продавача и/или някой модератор. При неспазване на последното се получават 'уорн' + временна забрана за писане във форума (по преценка). При липса на наддаващи, продавачът има възможност да прекрати търга преждевременно по негова преценка.

11. Могат да бъдат продавани и купувани всякакви стоки и услуги, стига тези стоки и услуги да не са в разрез със законите които се прилагат в България към този момент. Коментари по отношение качество и продаваемост на стоката/услугата ще бъдат наказвани с 'уорн' ! Имайте предвид, че безсмислените шеги/постове в раздела са крайно нежелателни!

12. Допълнение от 05.01.2011: Всяка тема може да съдържа максимум 10 позиции за покупка или продажба, като впоследствие в същата тема нови позиции не могат да бъдат добавяни. Модераторите могат да допуснат изключения при разпродажба на части на единичен продукт (автомобил, компютър и др.) или по усмотрение. При по-малко от 10 позиции в тема се допуска добавянето на нови във времето, но във всеки момент може да бъдете помолен от модератор да опростите темата, ако междувременно е станала прекалено претрупана с нови постове, в които са добавени новите позиции.

13. Забранени са изолирани постове, несъдържащи никаква конкретна информация относно сделката, от сорта "имаш мейл", "имаш ПМ", "Пиши ми на скайпа", "-----" и т.н. По преценка на конкретния модератор, такива постове е възможно да доведат до 'уорн' или мод-режим, така че го имайте предвид.

14. За особено тежък спам в темите за покупко-продажби ще се считат фалшивите линкове, водещи до гласуване и/или трупане точки на съответния човек. Също така - самоцелни линкове, водещи до други сайтове, в които се продават стоки могат да бъдат изтривани без предупреждение от модераторите (като го придружат с наказание по усмотрение), а при повторно поместване - потребителят получава по-строго наказание.

___________________________________________

Модераторският екип Ви благодари предварително за прочитането, асимилирането и спазването на тези правила. Ако нещо от правилата не Ви е ясно - попитайте на ЛС произволен модератор.

Тъй като ситуациите в живота понякога не са само бели и черни, екипът си запазва правото да преценява във всеки един отделен случай, доколко е нарушено дадено правило и какво наказание трябва да се наложи. Един от случаите например е за теми с множество продукти, където новите постове с информация кое от списъка в първия пост е продадено или запазено, не се санкционират по принцип, но при системна злоупотреба с такива постове е напълно възможно темата да бъде затворена заради нерегламентирани ъпвания, което е нарушение на точка 7.

Не е необходимо да изпращате лични съобщения с протести. Правилата не са завинаги такива и могат да се променят (добавят) с времето. В този си вид сме установили, че изпълняват добре предназначението си вече доста време.
Ако все пак искате да коментирате нещо, свързано с раздела, моля да не пускате цяла тема само за това, както и да не ползвате темите за покупко-продажби. За целта използвайте закарфичената тема за коментиране на проблемите в КУПУВА/ПРОДАВА или темата НЕКОРЕКТНИ Продавачи / Купувачи.
Ако подозирате, че сте измамени от някой продавач или купувач - пуснете рапорт или ЛС до администратор/модератор, като опишете случката и след това отново опишете подробно случката в темата за некоректните продавачи / купувачи. Визираният човек ще бъде приканен да даде неговата гледна точка по случая, като в зависимост от това (и дали изобщо ще реши да отговори), ще се предприемат или не някакви конкретни мерки.

excl.gifМоля спазвайте правилата ! Ако не виждате мнението или темата си, значи или сте нарушили някое правило, или сте под мод-режим. excl.gif

П.П. ...и една препоръка:
Aко продавате/купувате дадена стока и не сте сигурни каква е реалната цена на продукта...ползвайте търсачките за цени: Pazaruvaj.com
, Izgodnobg.com или попитайте в тази тема.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...