Jump to content
BulForum.com

Относно килобайтите на филмите


valbg54

Recommended Posts

Темата отдавна ме вълнува, защото когато гледам филм който ми харесва, го свалям на диск. По този начин постепенно създавам домашна филмотека. Наскоро реших да запиша цялата сага "Star Wars", докато чакам да излезе

Епизод III. Но докато всички епизоди- I,II,IV и V са на две CD-та, ЕпVI е с

обем 1.32 GB и не може да се запише на CD от 700МБ. Подобно е положението и с много други филми. Например "The Passion Of Christ" или "The Bourn Identity".

Но не ми се говори за възможността за сваляне в DVD формат. Който се е занимавал с правене на DVD-та в домашни условия, знае колко дълго, несигурно и капризно е цялото цялото начинание.

От друга страна, съвременните методи за компресия на video и audio, отдавна сложиха кръст на стандартния надпис на CD-тата :700МB/80min.

сега спокойно може да се направи и запише филм над 2ч на 700МБ, ако

напр. се компресира в XVID.MPEG-Leyer3. Друг начин е филма да се "Разцепи" на две части. Явява се и проблем със субтитрите, защото по законите на MPEG (дай да излъжем окото, че вижда по-добре от това, което гледа), се променя броя на кадрите и тайминга трябва да се оправя допълнително. Допълнителен проблем е формата на филмите. Например "Страстите Христови" са във формат 1:2, докато програмите, с които работя, позволяват формати от 3:4, до 9:16,

което прави някои филми с по-издължени образи от оригинала. Но може да се

каже, че качеството на филмите почти не се влошава.(Спомнете си какво значи MPEG!!!)

Aз имам готовност да кача два "оправени" филма- ЕпVI и "Страстите Христови", но на FTP folder няма място, или аз нещо не правя като хората.

Та думата ми е и за тези, които качват филми- нека по възможност да са под 700МБ и да не са с "екзотични" екстензии, като .bin; .iso и т.н. Предполагам, че някои ще се затруднят с отварянето.

Link to comment
Share on other sites

Drugo reshenie (otchasti) e da si kupish 870 Mb CD-ta - pochti vsichki ot novite zapisvachki gi zapisvat perfektno s Nero. Ne e mnogo, no vse pak sa oshte 170 Mb. Az lichno postojanno imam v nalichnost desetina v sluchaj, che popadna na neshto izvan standarta. Razbira se, govorja za sluchaja kogato edno CD izleze 700+ Mb.

 

P.S. A na FTP-to naposledak naistina njama mjasto. :)

Link to comment
Share on other sites

Ама вие четете ли темите за филмите във този форум. Отдавна се каза, че някой по-популярни и обикновени филми ще се качват във VideoCD формат и при наличие на по-нов формат ще се сменят. Има хора, които точно с това се занимават. И моля ви се, формат XVID. DivX e с къде-къде по-големи възможности. За сведение: филма ЖЕГА на 600МБ. над 2 часа и още филм. Колкото до звука, не съм запознат но AC3 e най-добро според мен. Я споделете нещо по въпроса? А да, за големите филми, ами има една програма, казва се Vitual Dub, Open Source е.

 

 

 

 

Явно се нуждаем от малко теория. XVID е ISO MPEG-4 видео кодек, който компресира, като използва предшестващия кадър за създаване на следващия. Движението на видео се получава без компресия от 25 кадъра/сек, като в XVID могат да са по-малко. Т.е. XVID “реже” кадрите, които не допринасят за пресъздаване на движението. В крайна сметка човешкото око не долавя разликата, ако гледа успоредно компресиран и некомпресиран филм. Освен това може да се използва част от картината. QPel (quorterpel motion compensation) и GMS ( Global motion compensation) - два начина за това, коя част от картината да се използва. Друга стъпка в XVID е “Quontization”- нормално всеки 16X16 блок от кадъра се разделя на същата стойност като в оригиналния, но с “адаптивно изравняване” за всеки блок поотделно.

По-просто казано, ако в кадъра има лица и фон, лицата ще се компресират по-малко, а фона повече, без това да влоши възприемането на кадъра от човешкото око.

 

DIVX е AVI MPEG4 кодек, който компресира по-подобен на XVID начин. Но DIVX e определено по-добър за интернет транспортиране.

 

Разпространението на DIVX по света през последната година е все по-голямо, защото е търговски продукт (за разлика от XVID) и се използва в широка гама дигитални продукти- от медийни устройства, до медицинска техника (напр. ЕКГ холтери)

XVID се разпространява безплатно от MPEG (Moving Pictures Experts Group)

 

AC3 (Dolby AC-3) e флексибилен аудио формат, който компресира от 1 до 6 канала аудио в ниско информационен поток . Разполага със собствена mix-система(АС3 алгоритъм, стандартизиран съгласно SMPTE. Препоръчва се 5.1 канална подредба- централен говорител, ляв, десен, ляв surround, десен surround, нискочестотен (LEE) канал (не е равен на subwoofer)

 

МPEG layer3 (MP3) компресира аудио в два стеро канала по два модела: Joint stereo IS и Joint stereo MS в зависимост от височината на звука в МHz. Особено подходящ за видео файлове плюс аудио. Но за “дивите” аудио уредби, е по-добър АС3 филтъра.

 

 

Още малко търпение! Нека правим разлика между екстензия и компресия. Най-често използваните екстензии за видео са:

ISO09600 standart cd-image ext .iso

CDRWin CD image format .bin .cue

RealAudio/RealVideo .rm .ra .ram

Quick Time .mov .qt

VQF Digital Audio .vqf

Intel Video Technology .ivf

Windows Media .asf .wma .wmv

Autodesk Animator Flic .fli .flc

Moving Pictures Expert Group .mpg .mpeg .miv .mp2 .mp3

.mpa .mpv2

Audio/Video interleave .avi

Link to comment
Share on other sites

От известно време се бях зачудил какъв е "дълбокия" смисъл на това филми, които са означени като TeleSync да са съпроводени с АС-3 звук, или по-точно как така филм записан с камера от кино ще бъде с такъв звук... просто ми се струваше безмислено. Обаче след бърза справка в Google...

Precisely Telesync means a copy which was shot in an empty cinema or from the projection booth with a professional camera, directly connected to the sound source.

се оказа че имало смисъл в на пръв поглед безмислицата. :)

http://www.afterdawn.com/glossary/terms/telesync.cfm

 

Едва ли има какво да се добави към поста на valbg54.

Само бих добавил малко история за DivX и XviD.

В самото начало DivX;-) е разработен от няколко хакери като най-вече от човек наричaщ себе си gej. В самото начало кодека е базиран на майкрософската версия на MPEG4 технологията наречена Windows Media Video V3.

През 2001 оригиналните "разработчици" пускат вече легална версия на DivX;-) наречена DivX (но без усмивката).

XviD е open source video codec проект започнат през 2001 година като целта му е да продължи развитието на постигнатото в Project Mayo.

За повече информация:Какво е XviD...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...