Jump to content
BulForum.com

лепене на естествен фурнир


Recommended Posts

Здравейте, моля ако някой се е занимавал с изрязване и лепене на различни форми от естествен фурнир да сподели опита си.
Интересува ме начина, необходимите инструменти, лепипа, и всякакви нужни материали.

Благодаря!

Link to comment
Share on other sites

Отиди в техникума по дървообработване и ще ти обяснят подробно, но не знам от къде ще намериш фурнири. Най-важното е огромно търпение, точна ръка и спокойствие. Най-грубо - изрязват се парченцата за интарзията, залепват се едно за друго с хартиено тиксо и с лепило за дърво се залепват върху шперплат (би трябвало да се остави на преса, за да не щръкне някъде). След това се заглажда и лакира. Звучи много лесно, но всъщност е изключително трудно да се напаснат всички парченца до микрони и да се получи нещо красиво. Инструменти ... остър нож и точна ръка, дъска, върху която да се реже, молив, може би фина шкурка. Щом имаш желание - започни от нещо малко и просто, на десетия път ще се получи и с времето усложнявай картината. Успех!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Естествен фурнир можете да залепите и с помощта на универсално лепило за дърво. Това, което можем да Ви предложим е ТЕРАФЛЕКС® WOOD GLUE D2 или ТЕРАФЛЕКС® WOOD GLUE D3 (в случай, че има вероятност от контакт с влага). Разбира се, можете да използвате и продукти с аналогични характеристики от производител по Ваш избор. 

Link to comment
Share on other sites

Благодаря много за отговорите. А може ли още малко разяснения? Аз не знам как точно трябва да изглеждат съединените елементи, допустимо ли е да имат малки фуги които после се запълват при шкуренето. При лепенето няма ли да излезе лепило между елементите? Мислите ли че в техникума по дървообработване някой ще му се занимава да ми обяснява?

Link to comment
Share on other sites

Дядо ми е бил преподавател там и съм виждал много интарзии, които е правел - това е много трудна изработка. Парченцата трябва да съвпадат до микрони, не милиметри и да има фуги, за да изглежда добре. На Джумаята преди доста време, когато продаваха картини, се появиха интарзии, но бяха отвратителни - с по 2-3 мм. луфтове между парченцата, некадърно изрязани и т.н. Лепилото - няма да излезе като се слага достатъчно количество - нито малко, нито много. Ако е малко няма да се залепи, а ако е много - ще излезе отгоре и ще омаже всичко. За техникума - опитай, не знам кои преподаватели са останали и дали някой от тях знае как се прави, но предполагам с удоволствие накратко ще обяснят, защото на учениците изобщо не им пука и хората се радват като някой проявява интерес. Обърни се към директора - много отзивчив човек! :))

Link to comment
Share on other sites

Леле ама как микрони? Явно нещо ми обягва сериозно и ще отскоча до техникума. Аз когато отрежа парче от фурнира то не съвпада съвсем точно на същото си място та комо ли да изрежа парче от друг фурнир. Личи си сряза. А като гледам например шаховете и таблите за игра, колко точно си съвпадат отделните елементи, си мисля че едва ли на ръка може да се докара такава точност, но  може би се лъжа и явно трябва доста тренинг.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...