Jump to content
BulForum.com

Може ли кабел DVI-HDMI да се ползва в обратна посока HDMI-DVI?


Recommended Posts

Здравейте,

дълго време ползвах един кабел dvi->hdmi за да прехвърлям сигнала на тв. Въпроса е там че на ТВ ми изгоря платка на HDMI входовете и вече не мога да ползвам HDMI. Но пък VGA входът му си работи, та се чудех дали въпросния кабел може да се ползва в обратна посока, т.е. да го вкл в хдми изхода на видео картата и с един преходник dvi-vga да си ползвам пак ТВ-то.

За съжаление монитора ми също е само с аналогов вход и сега ми се налага да ползвам и тв през аналоговия а на видеото имам само един DVI изход.

Понеже не ме бива много в обясненията прилагам и схема на хитрия ми замисъл :)

shema.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

Здравей,

 

Няма да можеш да направиш това, HDMI не подържа аналогов сигнал RGB. Преходника DVItoVGA е само пасивен и "преобразува" само механично конекторите по форма, а всъщност видеокартата (някои, не е задължително да го прави) изкарва стандартен VGA сигнал през определените пинове на DVI - DVI-A.

 

HDMI е вече само цифров стандарт, и в неговия конектор не са предвидени пинове за аналогов сигнал, така че задължително трябва "активен" преборазувател - електронна схема, например такова устройство:

http://www.reset.bg/catalog/28/2801/2801115

 

само че не си струва парите (120лв)

Link to comment
Share on other sites

А ако вместо адаптера накрая към тв, сложа тази кутийка? Дават я HDMI to VGA Converter, даже и звук има. И далеч не е толкова скъпа. Имам и нужния кабел HDMI-HDMI за нея. Даже има няколко вида има и с отделно захранване, малко по-скъпи.

Link to comment
Share on other sites

Да, това става. Но това е търг, може да поскъпне. А и като други стоки, тази цена е нереално ниска.

Ами за този вид цената е 25-30$ за 30-35$ има същото, но със собствено захранване. Аз съм виждал доста едни и същи неща които при нас струват 100+ лв а в ибей са по 20-тина $, така че цената не ме притеснява. По скоро се чудя кое от двете да взема. Май ще избера това със собственото захранване, някак по-надеждно изглежда. Ето

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...