Jump to content
BulForum.com

USB Flash вместо RAM на Win7


bibiiip

Recommended Posts

Чудя се дали това в тази статия може да бъде вярно, че имам нужда от РАМ и ми е чудно дали ще мога да мина само с фласшка, но нямам свободна и дали има смисъл да купувам. Ако някой го е тествал моля да сподели? Благодаря!

 

 

 

 

" Windows 7 е една от най-добрите операционни системи, които Microsoft са създавали някога, но въпреки това, компютрите, на които е инсталирана тази платформа, също могат да създават проблеми с бързодействието. Много пъти сме разглеждали темите за ускоряване на бързодействието на компютрите, но дали същите правила важат и за Windows 7 компютрите?

 

Според анализаторите на Gadget Wise, начините за постигане на тази цел са няколко, и е добре да ги познаваме добре, за да знаем как да постъпим. В крайна сметка, ако сме наясно с всички изисквания и предпоставки за гладка работа на домашния ни компютър с Windows 7, ще можем да се възползваме максимално от предимствата на тази платформа.

 

Понякога машината е с недостатъчни ресурси за стартирането на толкова прогами по едно и също време, от колкото имаме нужда. Причината може да се крие в приложенията, които използвате, тъй като те може би изискват повече памет, така че ако добавите още RAM това със сигурност би помогнало.

 

Дали обаче няма начин да се справим и без да правим допълнителни разходи? Оказва се, че има начин да използвате преносима USB флач памет като компонент за допълнителна RAM памет. Как става това?

 

Тайната се крие в опцията ‘ReadyBoost’, която се възползва от капацитета на преносимата памет за оптимизиране на RAM ресурсите на вашия компютър, но запомнете, че за да използвате ‘ReadyBoost’ с Windows 7, Microsoft препоръчват големината на USB паметта да е минимум 1 GB. След като включите USB флашката към компютъра, изберете опцията ‘speed up my system’ от AutoPlay прозореца на Windows 7, който се показва при включване на медия.

 

ReadyBoost дойде още с Windows Vista), и може да използва и същите карти памет, които се използват в цифровите камери. Тя обаче може да бъде активирана и деактивирана, за да я използвате само когато имате нужда, и да не се налага да държите паметта включена през цялото време.

 

Какви са стъпките за това?

 

1. Включете USB паметта към компютъра. За постигане на най-добри резултати, големината на свободното място на флаша паметта трябва да бъде поне два пъти големионата на RAM паметта на компютъра ви.

 

2. От AutoPlay прозореца под менюто General options, кликнете ‘Speed up my system’. Ако AutoPlay не се отваря, можете да кликнете с десен бутон върху устройството под My Computer, и да изберете Open AutoPlay. Ако искате занапред AutoPlay да се отваря автоматично, трябва да активирате тази функционалност. За целта отидете на Start > Control Panel > Open AutoPlay, и да изберете опциите, които искате да се показват при всяко включване на медия (диск, или флаша памет) в компютъра.

 

3. От прозореца ‘Properties’, изберете таба ReadyBoost, а след това една от следните опции, според нуждата:

За да деактивирате ReadyBoost off, кликнете ‘Do not use this device’.

За да използвате максималното свободно място на флаш паметта, кликнете ‘Dedicate this device to ReadyBoost’. Windows няма да изтрие файловете, които са записани, а ще използва останалото свободно място, за да увеличи бързодействието на вашия компютър.

Ако искате да използвате само част от флаш паметта за оптимизиране на скоростта, кликнете ‘Use this device’, и преместете слайдера според количеството, което искате да използвате.

 

4. Натиснете OK.

 

И дали има значение как е форматирана флашката, че мъча с една 2 ГБ и никак не се получава.

Link to comment
Share on other sites

...

 

И дали има значение как е форматирана флашката, че мъча с една 2 ГБ и никак не се получава.

Важното е чиповете памет да са бързи, иначе Windows по подразбиране изключва отметката за ReadyBoost (понеже се губи смисъла заради бавната скорост).

Лично аз я опитвах веднъж, но нямаше драстично подобрение в производителността.

Така, че не очаквай чудеса.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...