Jump to content
BulForum.com

Debian 6.0 сcreen resolution problem


Recommended Posts

Здравейте на всички !

/offtopic start/

Преглеждам от няколко години секцията на форума и съм я изчел кажи-речи цялата, затова и малко се притеснявам, че моята тема ще е твърде " а'ла nooby style", но понеже няколко дни безуспешно търсих решение на проблема си в нета, най-накрая реших да помоля за помощ /offtopic end/

А, той е следния:

Наскоро получих ето тази машинка . Сложих и само нов HDD и след това WIN_XP.

Размислих обаче и махнах " XP "-то, като инсталирах Debian 6.0.0 XFCE,/заради по-ниските му изискавания/ защото съм доволен как този линукс се държи на старата ми настолна машина.

В последствие се оказа, че не мога да настроя екранната резолюция с параметри по-високи от 800x600. Като опция за решение на проблема видях да се препоръчва - редакция на xorg.conf и ръчно добавяне на желаната резолюция и честота на опресняване. Добре, ама във вариантите за местоположението му :

 /etc/X11 , /usr/lib/X11  

не го намерих. После пък прочетох, че в Debian 6.0 такъв файл въобще няма :confused.

Ще съм благодарен на всеки с идея как да конфигурирам този лаптоп до резолюция 1024х768.

P.S Опитах да сложа други дистрибуции - Ubuntu 9.10 и Puppy Linux не пожелаха успешно да се инсталират. Дадоха грешки с които не искам да ви заниамвам. Fedora 10 дойде доста тежка за лаптопчето и я махнах.

P.S. Лаптопа е бил предназначен за вътрешният японски пазар и не можах да намеря много информация на английски по форуми за инсталиране и настройка на линукс върху него.

Link to comment
Share on other sites

Трябва да стане по този начин, след това ще имаш файл в споменатата директория за да си го конфигурираш по начин по който тие удобно.

xorg -configure

 

Мисля, че убунту може да се запише, обаче трябва директно да му нагласиш настройките още при първо пускане с апенд към кернела, обаче няма как да съм сигурен.

 

Мисля, че за ксорг файлът си върви по същият начин като при убунту, след като е дебиан базирано... това са параметрите на монитора на тези лаптопчета, поне от прочетеното по някакви японски сайтове из кратко преглеждане.

След като направиш файла, конфигурирай го и го тествай, ако не тръгне, изтриваш го и пак така.

 

Section "Monitor"

Identifier "Generic Monitor"

HorizSync 28-51

VertRefresh 43-60

EndSection

 

Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Monitor "Generic Monitor"

SubSection "Display"

Depth 24

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

EndSection

 

Надявам се да се оправиш.

Link to comment
Share on other sites

xorg -configure

Съжалявам, но

xorg -configure

ми показа празен файл. Това четох че става /и/ в случаи, когато няма такъв файл и системата просто отваря нов със търсеното име - готов за редакция. Kакъвто и да е случая сега, направих един backup на тeекущия файл и поставих вътре тази информация.

Section "Monitor"

Identifier "Generic Monitor"

HorizSync 28-51

VertRefresh 43-60

EndSection

 

Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Monitor "Generic Monitor"

SubSection "Display"

Depth 24

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

EndSection

Save. Reboot. Системата отказа да стартира.

Системен диск, shell , върнах backup-a, reboot. Пак съм на същото дередже като отпреди.

Благодаря все пак. Сега поне знам параметрите на екрана. Страхотно е че си ги намерил. Аз също бая се тормозих с японските сайтове или поне това, което Google преводача ми предоставеше от тях.

Link to comment
Share on other sites

Знам, че е против правилата, но мисля да добавя решението на проблема си като отделен пост за да се отличава и така да бъде по прегледно.

Задачата започна да се разбулва, когато се погледне съдържанието на Xorg.0.log -> /var/log/Xorg.0.log - изключително полезен файл даващ подробна информация за поведението на цялата система по време на стартиране. И от там именно става ясно, че системата изисква определена хоризонтална и вертикална честота на опресняване на екрана, а именно :

HorizSync    28-51 VertRefresh  43-60

Любопитен е фактът, че системата отчита честотите, но не ги прилага за максималната резолюция или по-скоро ги прилага, но за "оптималната според нея резолюция" като взима предвид параметрите на видеоускорителя и очакваният пърформанс под тази резолюция. Какъвто и да е случаят, обаче беше необходимо да се редактират ръчно настройките.

Оказа се обаче, че Debian Sqeeze използва т.нар. динамични настройки за X-server и не създава, както е било в предишните версии - xorg.conf, където да ги съхранява. Но това както се убедих въобще не му пречи при нужда от ръчна настройка на параметри да се създаде конфигурационен файл, който системата да си използва. И така:

ctrl+alt+F1 --> su --> root

/

etc/init.d/gdm3 stop
xorg -configure 
mv /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf 
startx-->terminal--->
gedit /etc/X11/Xorg.conf

Тук просто добавяме диапазона на хоризонтална и вертикална честото на опресняване на екрана

Section "Monitor"

Identifier "Monitor0"

VendorName "Monitor Vendor"

ModelName "Monitor Model"

HorizSync 28-51

VertRefresh 43-60

EndSection

Save-->Reboot or restart x---> goal achived

P.S Благодаря сърдечно на lil_stenli за помощта.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...