Jump to content
BulForum.com

Нещо за софиянци и топлофикация


Engineer Rangelov

Recommended Posts

Отворено писмо до проф. Константин Шушулов

 

Обръщам се към вас като председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. В приравнителната ми сметка за отоплителния сезон виждам, че „Топлофикация София” е подгрявала топлата вода, която моето домакинство е изразходвало, на цена почти 43 стотинки за 100 литра.

Простата сметка показва, че Топлофикация загрява водата по-скъпо от обикновен електрически бойлер. При нагревател от 3000 вата водата в 100-литров бойлер достига 60 градуса за около 40 минути или са изразходени 2 киловатчаса електроенергия. По действащите цени на тока това би струвало 35 стотинки при дневната тарифа и 20 стотинки при използване на нощен ток.

Като добавим и това, че водата от топлофицирания кран никога не достига температура от 60 градуса, стигаме до извода, че Топлофикация е около 2 пъти по-скъпа електрическия бойлер. Това не може да е нормално! Още повече, че в тази сметка не влиза таксата мощност, която дори и в летните месеци е близо 12 лева

Този дребен пример илюстрира очевидното за всеки технически грамотен човек в България, а именно, че цените на топлото в България са нереално завишени.

 

http://korektiv.com/?go=article&p=detail&articleId=83

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...