Jump to content
BulForum.com

hormona na rasteja?


Recommended Posts

Nqkoi moje li da mi pomogne tursq informaciq za hormona na rasteja oba4e ne6to v bg net prostranstvoto nqma po4ti ni6to....mnogo 6te sam blagodaren na vseki koito moje da helpne s ne6to.... :punk

Link to comment
Share on other sites

  • Соматотропин
     
    Соматотропинът, както му е медицинското название, безспорно е най-добрият препарат за качване на мускулната маса. Той е известен и всепризнат по всички краища на света. За никого не е тайна, че вече и в България има състезаteли, които го употребяват. Тук е момента да подчертая, че наред с анаболните си свойства хормонът на растежа е един от най-противоречивите и опасни медикаменти. При него страничните ефекти са необратими и остават за цял живот. Употребата му далеч не е препоръчителна, но е добре да знаете какво представлява той. Все пак има всяко тяло го произвежда. Соматотропинът е полипептиден хормон, състоящ се от 191 аминокиселини. В тялото ни той се изработва от хипофизната ни жлеза, отделя се при конкретни дразнители - тренировка, стрес, сън, ниско съдържание на захар в кръвта и други. Накратко казано хормонът на растежа повишава биосинтеза на рибонуклеиновата киселина, а тя е необходимо звено при синтеза на белтъците. Друг ефект на соматотропина е повишения пренос на аминокиселини от кръвта в клетката. Добре е да знаем, че отделения при стрес соматотропин не оказва непосредствено влияние на организма а го кара да отделя инсулиноподобни фактори и соматомедини. Които вършат цялата работа. Сигурно вече си мислите че това е препарат чудо. Проблемът е в това, че черния дроб може да изработва само ограничени количества от тези вещества. Тоест ако хормоните се вкарват с инжекции от вън, те само биха подтикнали черния ни дроб към отделянето и изхвърлянето на същите без да могат да окажат пряко въздействие върху организма ни.
     
    До преди години се срещаше само хормон на растежа отделен от мъртви хора. Науката обаче доста напредна и скоро се изобрети синтетичен хормон на растежа, а днес вече има и изкуствено отгледан такъв. Търговските му наименования са най различни “Генотропин”, “Соматотропин”, “Соматасорм” и други. Спортистите обаче най предпочитат марката “Сайзен”. Оказва се, че той е уникален по своята чистота и активност. Производителят казва, че в състава му влиза и инсулиноподобен фактор на растежа. Препарата е невероятен колкото и цената си от 100$.
     
    В случай, че естественото производство на хормона на растежа е нарушено се появят хипофизен нанизъм т.е. джуджета или хипофизен гигантизъм, великани. Ако сте човек който не тренира, но за сметка на това употребявате соматотропин биха започнали да ви растат дъгите на черепа над веждите, пръстите и ушите.
     
    Соматотропинът въздейства на организма по няколко начина. Повишеният синтез на белтъците го споменахме. Друго действие е , че хормона на растежа оказва силно влияние върху топенето на мазнините. Ако инжектираме соматотропина в слой подкожна мазнина на тялото, тя би се топила за сметка на по-бързото и разцепване. Това води до увеличено потребление на мазнини и повишаване на кетоновите тела и отделянето им чрез урината. Друго действие на хормона на растежа е, че той укрепва съединителната тъкан, сухожилията, костите и хрущялите, което е обяснение на прилива на енергия у атлетите които го ползват. На всичко отгоре това не е маса, която си отива като при употребата на анаболни стероиди.
     
    Поради високата цена на соматотропина около 6-7 долара за ампула той често се взима самостоятелно, което е голяма грешка. Първоначалният прием на хормон на растежа предизвиква мощно отделяне на инсулин, след седмица процеса затихва а след месец изобщо спира почти изцяло. Затова приема на соматотропин без инсулин понякога може да се окаже фатално. Същото е и с хормона на щитовидната жлеза. Просто казано за да е оптимален ефекта от приема на соматотропин ни трябват три хормона:соматотропин, хормон на щитовидната жлеза и инсулин. Като цяло на атлетите които не са твърде напреднали не се препоръчва употребата на соматотропина, вкарван отвън с инсулин-достатъчно е да се хранят пълноценно на всеки 3-4 часа. Така нивото на инсулин е постоянно през целия ден, но нека не забравяме, че многото инсулин би ви направил мазни и дебели. Добър вариант е лекар, които да ви мери захарта в кръвта и да преценя точно от колко инсулин имате нужда.
     
    Хормон на растежа се купува предимно на черно. Тук възниква въпроса какво купувате?. Известни за случаи на подмяна на хормон на растежа с гонадотропин, затова трябва много да се внимава и да знаете как изглежда.Соматотропина. Прилича на лека въздушна бучка. Съхранява се на прохладно място, иначе губи ефективност. Освен всичко казано на ампулата пише, че съдържа 4 IU соматотропин, но дали е така никой не може да каже със сигурност.
     
    Сигурно някой от вас вече се чуди как се употребява това чудо. Може да се правят подкожни инжекции, които трябва да се слагат всеки ден-примерно по 8-10 IU дневно. Средната доза варира от 4 до 10 IU дневно. Хормонът на растежа трябва или да се взема в големи количества или изобщо да не се взема. Някой атлети разделят приема му на две през деня. Това се прави за да може черния дроб да произвежда инсулиноподобни фактори в ограничени количества. Според някой местното инжектиране на хормона на растежа топи подкожна мазнина, такъв ефект определено съществува, но никой не може да каже защо.Времето за прием може да е от 6 седмици до няколко месеца , но риска от странични ефекти рязко се увеличава след шестия месец употреба.
     
    Вероятният страничен ефект може да е възможния дефицит на захар в кръвта това означава, че можете да заболеете от диабет.Възможна е и хипофункция на щитовидната жлеза, а това може да ви УБИЕ. Сигурно някой от вас вече си мисли”Все пак хормона на растежа го има в тялото ми и без да си го инжектирам, няма ли начин по естествен път да повиша производството му ?”. Бих отговорил да има такъв начин, според учените някои храни комбинирани със здрава тренировка, могат да засилят отделянето му , но това не означава повече растеж. За да има растеж ни трябва добър сън, възстановяване, хранене суплементи и т.н.
     
    Алфа глицерил-фосфорил холин е природно получаващ се фосфолипиден прекурсор и метаболит извличан от соевия лецитин. Този перкурсор задържа отделянето на соматостатина. А именно соматостатинът подава сигнал на хипоталамуса да спре отделянето на хормона на растежа.Тоест ако блокирате него няма да има кой да каже на тялото ви да спре или намали собственото производство на соматотропина.Алфа глицерил-фосфолилът се взима от 200 до 600 мг в две отделни дози като едната е 30-60 минути преди тренировка, а другата преди лягане. В почивните дни го взимаме сутрин и в приблизителното време на тренировката. За да избегнете страничния ефект гадене е добре да започнете с една четвърт от тази доза като постепенно увеличавате.За най-добър ефект се взимат без храна тоест на гладно. Идеалната комбинация е да се взима mucuna pruriens това е съставка която увеличава производството на соматотропина а алфа глицерил-фосфорола блокира соматостатина. Странични ефекти се наблюдават в редки случай те са диария, замаяност, ускорено сърцебиене, безсъние и безпокойство.
     
    L-аргин. Това е аминокиселина, за която е доказано че увеличава хормона на растежа чрез подтискането на соматостатина. Спортистите обикновено го взимат по 5-10 мг разделени на две дози през деня. И тук странични ефекти почти няма, но е възможно да ви се гади.Ако имате някоя от формите на болестта херпес е добре да се консултирате с лекар.
     
    Най-широко разпространения начин да стимулирате производството на соматотропин е чрез протеинно-въглехидратни суплементи или така наречените гейнери. Интересно е, че те увеличават и инсулиноподобния фактор на растежа, а както споменахме той е нужен за пълноценната употреба на соматотропина. Учените препоръчват 30 минути преди тренировка да взимаме по 0,22 грама за килограм тегло протеин и 0,44 грама за килограм въглехидрати. Веднага след последното повторение е добре да вземем 0,44 грама протеин на килограм тегло и 0,55-0,77 г също на килограм тегло въглехидрати. Като цяло най-ефективния начин си остава целесъобразната тренировка. Които цели да стимулира производството на соматотропин трябва да тренира с по малки почивки между сериите и с повече повторения от порядъка на 10-15 за група и 15-20 за краката.Д обавянето на променлива аеробна тренировка достигаща максимум за няколко секунди също дава голям резултат.
     
    Тук някой, който доста е чел по въпроса може да каже, че още много фактори могат да увеличат количеството на соматотропин като например липсата на сън (интересно нали) или постенето.
     
    В края на статията искам да кажа, че употребата на хормон на растежа е изключително опасна. Всичко става само под лекарски контрол, дори тогава рисковете са огромни. Има известни смъртни случаи. Така че недейте да разчитате на този препарат.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...