aurche Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 това е Усилвател эстония ум-010 2000лева. Предусилвател эстония уп-010 400лева. ____________________________________________________________________ ModNote: Да не си добавил без да искаш някоя нула в повече? Ако не - обоснови се защо цената на стар руски усилвател (серийно производство) 2 Х 85 вата, па макар и с тороидален траф е толкова висока. Горното се налага да го направиш заради изречението в Т.8 от правилата на раздела, третиращо точно този момент. П.П. Временно разрешавам аудио-спецовете във форума също да се изкажат по пазарните цени на такъв род усилватели, а след изясняване на ситуацията ще почистя темата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aurche Posted October 13, 2008 Author Share Posted October 13, 2008 Мидекс (познах ли?), от тоя усилвател са произведени 2000 до 2500 бройки, във военния завод на Талин, столицата на Естония. Всики елементи са военно качество. До тук стига ли? Или да дам схемата на крайното стъпало? http://myamp.hit.bg/ar5.JPG Link to comment Share on other sites More sharing options...
TED Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Ами щом е позволено да се намеся и аз Първо за "военните" елементи, на схемата никъде не видях военни резистори, кондензатори, бобини, трансформатори, релета, транзистори или диоди. ВСИЧКИ СА ЦИВИЛНИ!!! Електронните компоненти произведени в СССР за военни цели са с други наименования. Ако има нещо военно то не е на схемата, може би кутиятата е военна с цвят "каки". Друг проблем на руската техника от този период (и на военната също) са електролитните кондензатори, изсъхват. Аз имах руски усилвател от същият клас Одиссей 100У-021 на който смених всички кондензатори без тези от захранването и после го продадох в този форум за 100лв. http://www.bulforum.com/index.php?showtopic=26965 тук има още малко снимчици и на моето "говедо", и то беше с тороидален траф Одиссей 100У-021С А сега за цената. Не съм запознат с точната бройка произведени Естония УМ-010, но ако наистина са произведени само 2000-2500 броя то усилвателя има нумизматична стойност и е направо "безценен". Само мога да препоръчам на купувача да поиска отстъпка в цената от 40-50 лв. колкото евентуално биха му взели за подмяна на кондензаторите в сервиз. Естествено ако ще се ползва като музеен експонат такъв ремонт е крайно нежелан, защото се нарушава автентичността. В този случай усилвателя остава както си е с всички произтичащи от изсъхналите кондензатори проблеми. Сега за мощността, 100 руски Вт са бая повече от 100 американски W За да си купите "западен" усилвател с подобна мощност ще трябва да се разделите с поне 500-600 BGN за нов и 150-200 BGN за "втора употреба". По-лесно обаче ще е да намерите т.нар. ресивър (5 канален усилвател с тунер и Dolby digital/DTS декодер) 5 x 100 "истински" W за 700-800 BGN. Сега за предусилвателя, понеже най-вероятно също е уникат и затова и цената му е толкова уникална. Той задължително страда от същата кондензаторна болест. Покупката му заедно с усилвателя по-горе е задължителна, защото усилвателят е само крайно стъпало и не може директно да се свърже към повечето източници на звуков сигнал. Извинявам се за многословният отговор, но подобни "уникати" на такава "уникална" цена си заслужават писането Link to comment Share on other sites More sharing options...
pamporov Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Към продавача, опитай в този форум - http://www.bgaudio.org/modules.php?name=Fo...wforum&f=13 там има върли аудиофенове ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aurche Posted October 13, 2008 Author Share Posted October 13, 2008 АААА, яко завеян съм - кондензаторите са сменени, без тези от захранването - те са спецялни( с голям разряден ток). Сменени са с Елна и ничикон. Но все пак те не са в звукувия път. Там има само един неполярен полипропиленов кондензатор. Абе роднина е работил в завода, тъй че тука няма лабаво за произхода. Военни елементи като транзисторите са подбрани с еднакви параметри. Резисторите са с 0,125% точност. А стойностите им са явно нестандартни. ТЕД, твоя усилвател е 2ри клас, а моя първи - най-висок 010 - 021. В бгаудио не искам и да го видя, който чува посоката на кабела да ходи там. Усилвателя го продавам защото минах на слушалки. Повечето плеъри имат Променлив изход така че спокойно ще може да си захрани човек усилвателя( крайното съпало) оттам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tango Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 аз имах усилвател ЛОРТА УП-203 С или Амрифон 75у-101с както го знаят повечето и мога да кажа,че схемата е същата даже при мен предусилвателя е със активен еквилаизер и всичко с крайното стъпало е монтирано на едно място изработката е къде по-компактна http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1122/1102093901.JPG всички сме с военни разбаботки Link to comment Share on other sites More sharing options...
aurche Posted October 13, 2008 Author Share Posted October 13, 2008 Изтрите спама по темата балабар с темата. Аз ви казах, как стои положението. Схемата е уникална само за този амп - споко твоя е пълен боклук. Половин жигула е струвал. Знаеш ли какво е активен еквалайзер? Не, нали. Link to comment Share on other sites More sharing options...
virtuozo_ Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Aurche -що се палиш бе? Никой от по горе писалите не се е отнесъл неуважително и не се чуди че се интересуват от подобни въпроси-след като търсиш 2000 лева за някакъв руски усилвател който е произведен когато още не сме били родени,та затуй сме незапознати с превъзходните му качества. Според мен твоя експонат щом е струвал колкото половин нова жигула когато е бил нов то сега би следвало да струва колкото половин жигула от цените на жегулите в mobile.bg към днешна дата или може би в него военните са заложили невероятната възможност да става все по добър с времето.Иначе за мен непросветения е интересно как си е вдигнал цената до 5 ЦЕЛИ жигулита. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aurche Posted October 13, 2008 Author Share Posted October 13, 2008 Абе няма значение. Една жигула е 11-12 хиляди лева нова кажи 2 хилки колко пъти по-малко е? ИЗТРИЙТЕ ТЕМАТА УСИЛВАТЕЛЯ Е КАПАРИРАН. ПП. Направих отстъпна на човека заради доставката на 40+ кила апаратура. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.