Jump to content
BulForum.com

10-те най-големи банкови кражби в България


lada_1500

Recommended Posts

1.“Непроследимите”

В ранните часове на 24 март 2004 г. група маскирани мъже напускат софиийския клон на банка Биохим. Те носят вещи и банкноти на стойност около 7 млн. лв.

Ако трябва да се прави класация на банковите обири в България, това несъмнено е най-големият. И не просто заради сериозната плячка, а заради всички детайли около действието. Крадците проникват през тунел, който е свързан с мазетата на прилепения към банката блок. Бомбоубежището, чиято цел е да закриля хората, сега е превърнато в троянски кон. Апашите пробиват дупка в пода на банката, който е изграден от около 40 см железобетон. Елиминират датчиците на охранителната система и разбиват 41 сейфа от общо 600-те.

Излизането е не по-малко ефектно от влизането. След себе си те покриват земята с червен пипер, за да заличат следите и изсипват цял чувал с чужди косми, събрани от фризьорски салони. За още по-сигурно те разбиват и тръба на канализацията и наводняват помещенията. Обирът остава неразкрит.

 

2. “Точка на пречупване”

Минути след края на обедната почивка в калоферския клон на Хебросбанк трима мъже и една жена нахлуват в банковия салон. Двама от крадците насочват автоматите си Kалашников към служителките зад гишетата и ги принуждават да легнат по очи.

Престъпниците са с маски на лицата (макар и не на US президентите като във филма “Точка на пречупване”). Облечени са в дълги до пода черни шлифери. Пазачът на банката е обезоръжен и проснат на земята. Крадците прибират в сак всичките налични 16 млн. лв. от касата на трезора, след което се качват в паркирания пред входа на сградата бял автомобил и с мръсна газ напускат местопрестъплението. Обирът, извършен на 1 юни 1998 г., остава неразкрит.

 

3.“Ужилването - с вълшебния ключ”

Изключителната наглост и изобретателност на крадците, участници в този екшън, съчетани с добрите “резултати”, им отреди място в челната тройка.

През 2005 г. започват серия банкови кражби в работно време и в присъствието на охранители, без никакви видими следи. Престъпленията се установяват със закъснение от по няколко дни. МВР опитва да скрие случаите от медиите и обществото, затова и загубите не може да се измерят. По изчисления на специалистите тук говорим за щети в размер на най-малко 2.5 млн. лв.

Бандитите отварят личните сейфове с подправени ключове. За това свидетелства откритият по ключалките парафин. Крадецът наема собствен сейф и докато е сам в помещението, както тогава позволява правилото за личната тайна, прави отливки от ключалките на околните сейфове. След тези случаи редът за ползване на сейфове е променен. Това е единственото разкрито престъпление в челната десетка, но в крайна сметка извършителят е пуснат под гаранция от 5 хил. лв.

 

4. “Телефонна клопка”

През нощта на 8 февруари 2005 г. част от абонатите на ГлоБул в Ботевград остават без покритие. Интернет достъпът също е блокиран. Освен сигналите изчезват и над 1 млн. лв. от клона на ОББ.

Маскирани крадци за секунди обезвреждат сигнално-охранителната система и обират около 40 частни сейфа в трезора на банката. В този клон няма жива охрана през нощта, така че служителите разбират за обира едва сутринта, когато пристигат на работа. Тук крадците разсипват червен пипер по пода, за да не бъдат надушени от специално обучените полицейски кучета. Въпреки наличието на заподозрени обирът остава все още неразкрит.

 

5. “Третият елемент”

На 28 февруари 2007 г. крадци задигат валута, пари и злато на обща стойност над 1.5 млн. лв. от инкасовия автомобил на Първа инвестиционна банка. Бронираният джип Чероки паркира пред Техномаркет Европа в столичния квартал Божурище. Двамата охранители излизат, заключват и влизат в магазина, за да вземат оборота.

Крадците дебнат на паркинга и за секунди разбиват ключалката. Задигат две чанти с пари. При опита да отмъкнат и трета биват забелязани и охранителите откриват огън по крадците. Бандитът зарязва чантата, качва се в голфа и успява да избяга заедно с партньора си. По-късно колата е открита опожарена, а от крадците няма и следа.

 

6. “Да изчезнеш за 2х60 секунди”

Само 120 секунди отнема отварянето на служебния вход на софийския офис на ПроКредит Банк в Младост. Тази теория бе доказана от група млади специалисти през нощта на 22 март 2005 г. След успешния експеримент те решават, че заслужават награда, и вземат от двете каси на банката долари, евро и левове на обща стойност 365 хил. лв.

Криминалистите, които работят по случая, изчисляват, че за разбиването на обикновената алуминиева врата на служебния вход трябват около 30 секунди. Въпреки забавянето си на входа крадците наваксват с времето, като изключват алармата със заглушително устройство. Щом влизат в банката, те облепват датчиците и камерите със сиво тиксо. След това срязват захранващите кабели на СОТ, изкъртват металната врата с щанга, а касите отварят с флекс.

Преди да избягат, разбиват една от тръбите на канализацията, наводняват помещението и разсипват кофа жълт латекс, за да заличат следите си. Не са заловени все още.

 

7. “Подай ми оксижена, моля”

Петък вечер, хората празнуват края на работната седмица. Но явно не всички. В прохладната вечер на 11 май 2007 г. няколко души работят усилено в Айтос. Режат кабели, унищожават записи. Личи, че са добре подготвени и познават отлично организацията на работа в банка Алианц. Затова и в края на вечерта крадците си тръгват с около 50 хил. лв., освободени от данъци.

След себе си оставят множество обгорели банкноти, защото разрязват с оксижен огнеупорната каса на банката. В помещенията са открити и два кашона с киселина, които те са използвали за разяждане на металните ключалки. За “частното парти” служителите и полицията разбират чак в понеделник. Кои са извършителите, до днес никой не знае.

 

8. “Бандата от Ямбол”

В ранните часове на 3 февруари 2007 г. в Ямбол група младежи решават да изтеглят малко пари от кварталния банкомат, за да напазаруват. Само че объркват всичко.

Първо магазинът се оказва затворен и те заглушават предавателя на СОТ. След това срязват прозоречната метална решетка на складовото помещение и проникват вътре. Вместо по стандартния начин те решават да извършат транзакция от задната част на банкомата. Разрязват касата на устройството с ъглошлайф и изтеглят почти 120 хил. лв. от банкомата на Райфайзенбанк. И до днес случаят остава неразрешен.

 

9. “А ти знаеш ли, че имаш прекрасни очи”

В края на работния ден на 23 ноември 1995 г. към 16.30 ч в Павликени служителите се готвят да си тръгват. В клона на Първа частна банка се обслужват последните клиенти. Сред тях и група престъпници, които минути по-късно ще излязат от банката с близо 250 хил. лв.

Тяхното изпълнение се различава от всички останали обири най-вече с безкрайна безочливост и високомерие. Престъпниците отвличат вниманието на касиерката и докато обясняват колко прекрасни очи има, задигат парите. Обирът остава неразкрит.

 

10. “Луди пари - в кухнята”

Много хора се събуждат вечер и навестяват хладилника в кухнята, но за пръв път банка е обрана през кухненското помещение. В края на януари тази година пернишкият клон на Пиреос Банк беше разбит по този начин.

Крадците проникват през прозореца на кухненското помещение, набързо преодоляват техническата защита.

Пробват с оксижен да срежат вратата на огнеупорна каса, но след като не успяват, пробиват дупки в стените на металния сейф и оттам измъкват парите.

Охранителната система се е задействала в полунощ, но на полицията е съобщено едва сутринта. Когато органите на реда отвaрят касата, установяват, че в нея са останали едва 1000 лв. Смята се, че липсват общо към 49 хил. лв. Разследването продължава и към момента обирът остава неразкрит.

 

По света

Куриози

Мъж в инвалидна количка обира банка през 2006 г. в Калифорния, САЩ. Полицията все още издирва сакатия рецидивист.

Въоръжена баба задигна 4.7 хил. USD от трезор в Пенсилвания, САЩ, миналата година. 75-годишната пенсионерка е заловена след дълга гонка с органите на реда. Старицата нахлула маскирана със ски маска и незареден пистолет.

Банков мениджър опитва да обере собствената си банка през юни 2006 г. в Оукланд, Нова Зеландия. Шефът наел банда разбойници да ограбят кредитната му институция. За всеки случай той въвлякъл в престъплението и приятелката си, та ако не успеят, и тя да влезе с него в затвора. Провалят се.

След 20 години преследване спипаха обирджия, задигнал 17 млн. USD. Той е извършител на един от най-скандалните обири във Франция - този в градчето Сен Назер през 1986 г.

Крадци прокопават 80-метров тунел и задигат 69.8 млн. USD във Форталеза, Бразилия. Действието се развива през август 2005 г., работата им отнема общо 3 месеца, като нанасят финалния си удар през август 2005 г.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...