Jump to content
BulForum.com

Почина Петър Славов от ФСБ


pamporov

Recommended Posts

In memoriam

Внезапно почина ФСБ-барабанистът Петър Славов

2 Април 2008

 

 

Изненадващо на 66-годишна възраст вечерта на 1 април почина барабанистът на рок-джаз формацията ФСБ Петър Славов. Негови близки съобщиха в сряда, че поклонението ще е на 5 април от 12.30 ч. на Централните софийски гробища. Известният сред приятелите и почитателите си като Пепи Славов музикант от дълги години е сред най-ярките лица на българския рок и джаз.

 

Започва кариерата си още 15-годишен, когато започва да обикаля сцените първо със школата "Джаза на оптимистите", свири с различни джаз формации. "Считан е за най-младото ярко попълнение на тази тайнствена и толкова, толкова желана и забранявана у нас музика през 50-те и началото на 60-те години у нас", пише на официалния сайт на ФСБ.

 

През 1965 г. става барабанист на групата"Джаз фокус 65", в която са Милчо Левиев, Симеон

 

Щерев и Любомир Мицов и пишат историята на джаза в България. Групата представя българския джаз на фестивала в Монтрьо през 1967 г. и си тръгва оттам с наградата на публиката.

 

Успехът им е последван от турнета в цяла Европа и участия в български и международни джаз фестивали. През 1970-1971 г. Петър Славов свири с групата "Сребърните гривни". През 1979 г. издава албума "Кълбото" и се присъединява към "Формация студио "Балкантон"(ФСБ), за която музикантът казва, че е била "единственото възможно бягство от тогавашното време към бъдещето".

 

Повече от 20 години работи с ФСБ, получавайки овациите на българската и международната публика след множество успешни албуми и концертни прояви. Паузата в активната дейност на ФСБ в периода 1993-1999 г. Славов посвещава на повторната си работа с пианиста Милчо Левиев, но този път като негов мениджър за България. Става продуцент на албума на "Акустична версия" – "Джаз в десятката", помага на млади джаз музиканти и барабанисти, посвещава се и на работата на сина си Петър Славов-младши, който също е музикант, но е контрабасист.

 

Жалко за добрия музикант но живота е неумолим.Поклон пред паметта му !

005518647.jpg

Лека му пръст

Link to comment
Share on other sites

R.I.P!Много ме кефеше тоя човек,но никой не е вечен за жалост!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...