Jump to content
BulForum.com

Обсъждат легалността на колите на Агури и Торо Росо


Recommended Posts

Шефовете на отборите във Формула 1 се събират този петък, за да обсъдят, дали болидите на Супер Агури и Торо Росо за сезон ’07 нарушават правилника. Част от тях открито подозират, че двата екипа ще използват готови шасита догодина, а това не е позволено от договора Конкорд. От друга страна, както японците, така и във втория отбор на Дитрих Матешиц, гарантират, че напълно спазват правилата.

Проблемът е, че вероятно пилотите на Агури Сузуки ще карат подобрена версия на тазгодишната Хонда RA106, а колите на Торо Росо STR2 ще бъдат всъщност шасита на Ред Бул, но с различна задна част, заради двигателя Ферари.

Според повечето специалисти междинният болид на Супер Агури, който дебютира миналата седмица в Барселона, наистина изглежда идентичен с RA106. По тази причина Колин Колес разпространи писмо до шефовете на екипите в F1 и ФИА, в което описва подробно сходните черти между колата на Супер Агури и шасито на Хонда от 2006 г.

Колес призна, че отборите имат право да правят каквото си искат по време на тестове. Румънецът обаче е убеден, че японците ще използват подобрена версия на този междинен модел следващия сезон, а подобни действия са забранени в раздел 3 на Конкорд.

Един от защитните аргументи на Супер Агури е, че тяхната кола не е конструирана във фабриката на Хонда в Бракли, а в завод на компанията в Япония. Интелектуалните права върху RA106 са били прехвърлени от състезателния отбор Хонда върху Хонда Мотор Къмпани, за да може Супер Агури да развие концепцията.

В защита на своя отбор Даниел Аудето заяви: „Това не е модификация. Ще направим възможно най-добрата кола според съществуващите правила. Това е нашата цел. Искаме да сме колкото се може по конкуренто способни, естествено няма да сме много добри, но целта ни е да завършим шампионата в топ 10. Знаем правилата, изучавали сме ги. Получаваме много помощ от Хонда. Затова, трябва да се възползваме от предимствата, които са позволени”

 

 

Аз лично си мисля че СА трябва да се забранят само за зимните тестове. Тъй като в правилника изрично е записано. ШАСИТА НЕ СЕ КУПУВАТ И НЕ СЕ ДАВАТ ПО НАЕМ. Шасито трябва да е произведено от тима. Иначе си има ИРЛ. А СА са си жива ХОНДА от края на миналия сезон ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...