Jump to content
BulForum.com

ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА


Veli

Recommended Posts

Език


1. Добрият тон е абсолютно задължителен! Уважавайте останалите участници във форума, дори когато не сте съгласни с тях. Отнасяйте се с другите така, както искате те да се отнасят с Вас. Горещо препоръчваме да се изразявате на кирилица!

2. Не е разрешено използването на псувни, цинизми, обидни думи, преки характеристики или самоцелни саркастични забележки, особено когато целят разпалване или подклаждане на конфликт.

3. Отправянето на обиди и заплахи (вкл. и чрез системата за лични съобщения) е недопустимо.

Погазването на Т. 2. или Т.3. се счита за грубо нарушение. Пост с такова съдържание се редактира или трие, а авторът му се наказва с предупреждение (warn). При упорито и системно незачитане на тези правила участникът се лишава от права за даване на мнения в този сайт.


Започване на нови теми / търсене сред старите


4. Ако търсите филм, игра, песен, албум, софтуер или нещо друго, използвайте закарфичените теми Requests - такива има специално направени във всеки раздел. Request-и извън тези теми водят до затваряне и/или изтриване на темата и забележка за участника. Събирането на всички request-и от дадена секция на едно място се прави с цел да бъдат улеснени онези, които могат да изпълнят Вашето желание, или да Ви упътят - за тях е много по-лесно да прегледат (и да отговарят в) една тема.

5. Преди да започнете нова тема проверете дали такава или подобна не е била дискутирана до момента (вж. 7.). Обърнете особено внимание на темите, обозначени като Pinned (закарфичени). В случай, че намерите вече съществуваща тема по въпроса, който ви вълнува - пишете в нея! Неспазването на това правило води до затваряне и/или изтриване на темата и забележка за участника. Не се безпокойте, че намерената от Вас тема е твърде назад и няма да се вижда - веднага след като добавите своето мнение, тя ще се придвижи до първа страница. Като пишете във вече създадена тема (вместо да отваряте нова), ще сте в помощ на останалите участници - за тях ще бъде много по-удобно да прочетат една-две теми, върнати от Search-а (т. 7), отколкото 5 или 10.

Настоящото правило не важи за секция КУПУВА/ПРОДАВА - в нея всеки, който желае да заяви, че купува или продава нещо, следва да направи отделна тема. Мнения от рода на "и аз продавам (купувам/предлагам/търся и т.н.) еди-какво си" във вече съществуващи теми за покупко-продажба се трият, тъй като внасят излишен шум в договарянето.

:excl: Преди да купувате или продавате нещо - непременно прочетете ПРАВИЛАТА ЗА КУПУВА/ПРОДАВА! :excl:

Не изравяйте безсмислено тема, която най-вероятно вече не е актуална, само и само за да отговорите на въпрос, зададен преди много време. Например...не е необходимо да давате съвет на потребител, задал въпроса си преди година, след като той самият може и да не е влизал във форума от тогава. Това важи с пълна степен и за обявите в раздела за покупко-продажби, но ако все пак държите да разберете дали обявата все още е в сила след толкова дълъг период от време (напр. повече от година) - напишете лично съобщение до продаващия (респ. купуващия).
Правете сверка с датата на темата и последния пост в нея!

6. Не е разрешено подновяването на затворени теми чрез отварянето на нови, в случаите когато темата е била затворена поради нарушения на т. 2., 3., 4. или 5. Същото се отнася за изтрити постове.

7. За търсене използвайте функцията Search. Намира се горе вдясно на всяка страница от този форум. По подразбиране търсенето не е ограничено по дата. Препоръчително е да търсите два пъти - веднъж на кирилица и втори път на латиница.

8. След като сте се уверили, че 'Вашата тема' не е дискутирана до момента, разгледайте добре секциите на форума и преценете внимателно къде трябва да постнете. Използването на секция Разни за теми, принадлежащи по съдържание към други секции на форума трябва да се избягва. Ако помествате снимки в темата си, избягвайте резолюция по-голяма от 1600Х1200, а ако това се налага по някаква причина - заместете снимката с линк към нея.

9. Заглавието на темата трябва точно и ясно да указва на участниците нейната цел и връзка. Ценете както своето време, така и това на останалите участници, и го пестете. Теми от сорта на "помощ" или "help" се трият без обяснение; същото се отнася и за теми като "ave shto ne staa taka", "писна ми вече" и др.  - подобни заглавия показват от една страна ниско ниво на култура, а от друга не дават никаква представа за какво става дума в темата.
Същото важи и за покупко-продажбите - теми със заглавия като: "Продавам" ; "Вижте вътре" ; "Изгодно" ; "BUY" и др. подобни, ще бъдат затваряни или изтрити, а при второ нарушение ще има предупреждение към автора на темата.
Теми, чиито заглавия са написани само с главни букви се изтриват без предупреждение.

10. Ако ще провеждате гласуване (poll), старайте се да подберете недвусмислени и взаимноизключващи се отговори. Максималният им брой е ограничен до 10.

11. Забранено е пускането на една и съща тема в една или няколко секции на форума, независимо колко спешно искате да получите отговор — един екземпляр е напълно достатъчен. Ако желаете да покажете, че темата е важна, може да използвате иконката " :excl: " като post icon.


Форма и съдържание на мненията


12. Писането на кратки и безсъдържателни мнения просто "за лаф" е особено нежелателно. Форумът не е чат канал! Изключение правят някои известни единични теми в раздела "Размисли и Страсти", които са предназначени единствено за тази цел. Фалшивите линкове в мнения (или теми), водещи до гласуване и/или трупане точки на съответния човек се третират като спам и се наказват.

13. Не пишете прекалено разноцветно, с очеизбождащо голям размер на шрифта или пък само с главни букви. Помнете, че хората ще четат това, което пишете. Опити да компенсирате липсата на съдържание чрез използването на крещящо оформление са проява на лош вкус и такива мнения могат да бъдат изтрити без предупреждение. Правилото важи както за мненията, така и за заглавията на темите.

14. Когато цитирате (с бутон Quote) мненията на други членове с цел да онагледите отговора си, запазвайте само частта от цитата, която ще коментирате, а не целия цитат.

15. Пишете конкретно по темата, за да бъде всичко нагледно и подредено. Така ще улесните бъдещите участници.

16. Избягвайте пускането на няколко последователни (непосредствено едно след друго) мнения в една и съща тема (за раздела КУПУВА/ПРОДАВА това е абсолютно недопустимо). Ако има нужда да допълните или редактирате мнението си, и все още никой не е писал след Вас, използвайте бутона Edit (редактиране). Намира се долу вдясно на всеки Ваш пост.

17. Ако търсите помощ за решаването на някакъв софтуерен или хардуерен проблем, бъдете колкото се може по-подробни при описанието на проблема. Не разчитайте, че някой ще "усети" какво точно не е наред. Освен това, така ще получите по-бърз и точен отговор.

18. Когато желаете да попитате нещо и въпросът Ви не се вписва в никой от разделите на Форума или тема, или пък е твърде незначителен и особен, за да пуснете нова такава - то тогава моля да използвате Pinned (закарфичената) тема за кратки въпроси.

19. Въздържайте се от безцелни коментари по отношение на цените или стоките в темите за покупко-продажба (раздела КУПУВА/ПРОДАВА), особено когато не проявявате реален интерес. Споровете в темите за покупко-продажби също са крайно нежелателни! :excl: Непременно се запознайте с  ПРАВИЛАТА В КУПУВА/ПРОДАВА! :excl:

20. Информацията, изнесена от Вас във форума, става притежание на BulForum.com (без да може да се използва за комерсиални цели) и всеки член на общността може да разполага с тази информация както намери за добре. Затова мислете преди да пишете!


Модериране


21. Модераторите на форума имат право, без да дават обяснения на когото и да било, да премахват определени теми и мнения, когато преценят, че последните нямат място във форума на BulForum.com, или че нямат общо с дейността, която извършва сайтът. Пуснатите след това специални теми или мнения от участника, направил нарушението и търсещ обяснение кой и защо е изтрил темата или мнението му, отново се изтриват и участникът получава постоянен мод-режим. Обяснение може да се поиска с ЛС до модератор или администратор, а в търговския раздел - в специализираната тема за коментиране проблемите в раздела. При особено нагло държане на потребител, при отправяне на заплахи и др. подобни - същият получава ban (забрана) и бива отстранен от форума.

22. При нарушение на правилата на форума от страна на участниците, модераторите могат да поставят предупреждение (или warning points). То се измерва в точки, като тези, които са получили максимума от 5 предупреждения, могат да бъдат лишени от права за поместване на мнения във форума.

23. В случаите, когато нарушението на правилата е нагло и съзнателно направено, участникът минава за определено време на "цензуриран режим" (moderated mode). В този режим всички негови мнения се четат от модератор, който по свое усмотрение преценява дали да ги пусне или не. Режимът може да бъде удължаван или прекратяван в зависимост от поведението на участника. Демонстративното нарушаване на правилата по време на цензуриран режим се наказва със забрана (ban). По преценка на администраторите, цензурираният режим може да бъде прескочен като наказателна мярка в полза на забраната (ban).

24. Всички изтрити мнения се местят в скрита за участниците зона. Ако смятате, че сте спазили всички от изброените по-горе изисквания за постване, а мнението Ви е било изтрито неоснователно, може да се оплачете обосновано в рамките на 1-2 дни след изтриването му като пратите лично съобщение на отговорния за съответната секция модератор. Когато за секцията няма обявен модератор, може да пратите съобщение до който и да е от модераторския екип или да ползвате бутона за рапорти (Report).


Aкаунти (Регистрации)


25. Регистрирането на повече от един акаунт за определен участник е абсолютно забранено! Подобен род действия се приемат за умишлена злоупотреба и се наказват, по преценка на администраторите, с 3 предупредителни точки или направо със забрана (ban). Ако желаете да смените потребителското си име, помолете произволен администратор да направи това за Вас.

26. Забранено е преотстъпването на акаунта на приятели, роднини или познати.


Сигнатури (Подписи)


27. Ограничението за ползване на сигнатури е 100 пиксела по височина и достатъчно по ширина за да не разпъва страницата хоризонтално при разделителна способност от 800x600. Размерът 100 пиксела не включва допълнителен текст. Ако искате и текст и картинка тогава във всички случаи картинката трябва да е по-малка от 100 пиксела и текстът да е с обем, който в комбинация с картинката да не надхвърля 100-те пиксела ако сигнатурата е съставена само от една картинка. На неизпълнилите това правило сигнатурите ще се изтриват без предупреждение. При връщане на сигнатурата ще се налагат по-сериозни наказания. Все пак форумите са за дискусии, не за показ на картинки и текст под всеки пост. За тази цел има други полета, в които можете да пишете за вашите интереси, които се показват в страниците за всеки отделен потребител.
Подписи с фалшиви и подвеждащи линкове, водещи директно до ID-то на потребителя, участващ в някаква онлайн игра с награди или трупане на точки, ще бъдат изтривани без предупреждение. При връщане на такъв подпис се налагат наказания по усмотрение на конкретния модератор.
(Настоящото правило за подвеждащите линкове важи с пълна сила както за нови теми, така и за пуснати мнения в друга тема).


Допълнителна информация


28. BulForum.com се поддържа от независима група участници, които спомагат за неговото съществуване и развитие в свободното си време. Единственото "заплащане", което получават за посветеното време и труд, е думата "благодаря" от потребителите.

29. Правилата в този форум се определят от правоимащите. С присъствието си тук Вие автоматично се съгласявате с тях и се задължавате да ги спазвате. BulForum.com не е Хайд Парк. Ако сте очаквали пълна свобода на словото и сега се чувствате съкрушени — мястото Ви не е тук, а по-скоро в clubs.dir.bg.


Благодарим Ви, че прочетохте правилата.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...