Jump to content
BulForum.com

Подарявам луковици Шафранов минзухар (Crocus Sativus)


Recommended Posts

929500b3de88419af7894a5cbbc6abf6.jpg

68849dec51ca42d7a9b3a164a62e133d.jpg

 

 

От това растение се получава подправката шафран.

 

Подарявам по една луковица на човек.
 
Има два варианта да си я получите.
 
Ще направя 2 срещи в близките дни в центъра на Пловдив, до сградата на Централна поща, под часовника. Ориентировъчно време - около 18-19 ч. Ще пиша часа и датите в темата. Който иска, ще му пиша и на лично съобщение.
 
Втората среща ще е в сряда (25 ноември 2015), в 18:30 ч. Ще нося синя чанта, така че лесно ще ме познаете.
 
Другият вариант е да дойдете да си ги вземете в ж.к. Тракия. Който се интересува, ще му пратя карта с точния адрес. Срещата става така. Следобед или вечер ми звъните на телефона от подписа (0886 569 129) точно преди да тръгнете. Аз ще ви кажа дали съм там и дали да идвате. Ако не, ще ви кажа кога пак да пробвате. С някои хора ще стане от първия опит, при други от втори или трети. Но този метод на срещи при мен дава най-добри резултати.
 
На въпроса, каква е ползата да се засадят сега луковиците вместо примерно напролет, мога да кажа следното - ако сега засадите 1 луковица, през зимата тя ще се размножи и напролет ще имате 2-3 луковици. Ако пролетта си вземете 1 луковица, ще имате 1 луковица. Това е разликата.
 
През лятото луковиците са в спящо състояние. Но от есента до пролетта се развиват активно и съответно имат корени и листа, т.е. изглеждат като типично цвете. Могат да се отглеждат на открито или в саксия. Шафрановият минзухар не образува семена и затова се размножава само чрез луковици.
 
Crocus Sativus е културен вид минзухар, цъфтящ през есента. Расте при естествени условия в Югозападна Азия. Култивиран е за първи път в района на Гърция. От близалцата на неговите цветове се получава подправката шафран, смятана за най-скъпата подправка в света. 90% от шафрана в световен мащаб се добива в Иран. Останалите 10% се поделят между Гърция, Испания, Франция, Италия, Турция и Индия. За производството на 1 кг шафран са необходими между 110 000 и 165 000 цвята. Затова пък много малко количество шафран е достатъчно, за да придаде на ястията богат златисто-жълт цвят и характерен аромат.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ами по принцип колкото по-рано след като цъфне се обере, толкова по-добре. Но може евентуално и след 1-2 дни. Обаче когато прецъфти вече едва ли е в много добро състояние, поне като аромат, иначе цвят би трябвало пак да пуска.

Link to comment
Share on other sites

А за следващия път може ли да се издъпат близалцата, а цвета да си остане?

 

Да се издърпат не знам дали ще стане, защото някъде ще се скъсат, а не знам къде. Но по-лесно ми се струва с малка ножичка да се отрежат докъдето се виждат. В основата трите червени близалца се съединяват в едно, така че е възможно и само на едно място да се среже. Така почти целият шафран ще може да се вземе, а цветът да си остане цял.

 

 

 

Когa трябвa дa се рaздели луковицaтa нa отделните кълнове,нaпролет ли ?

 

Да, напролет. След като напълно изсъхнат листата и луковиците заспят. От 15-ти май нататък може спокойно да се вадят. Преди това не е за препоръчване.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Трабва ли да се вадят луковиците или може още да стоят в саксията. Като се извадят и разделят може ли да се засадят веднага или трябва да се съхраняват на сухо и тъмно до есента.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...