Jump to content
BulForum.com

Ускоряване на компютър s.AM2 - какво още?


PhrozenCrew

Recommended Posts

Здравейте,

 

Искам да си ускоря малко старата машина. Към момента съм сменил процесора с AMD Athlon 64 X2 5200+. Стария беше Sempron и беше много слабичък. Добавих и една плочка RAM 4Gb 800Mhz, а преди бях с 1Gb. Смених си захранването с по-тихо с перка 120mm.

 

Дъното ми е ALiveNF6G-DVI и използвам вградената видео карта, която мисля е доста слабичка и влачи цялата машина. Поддържа слотове 1 x PCI Express x16 slot, 1 x PCI Express x1 slot.

Не разбирам особено много от хардуер и за това моля за съвет - какво да добавя?

Мисля си да добавя някаква по-читава видео карта и по-бърз хард диск. Правилно ли съм се насочил.

Ако може препоръка с какво видео ще усетя осезаема разлика. Предполагам трябва да търся PCI-E поне 512Mb.

Мога ли да си сложа някакъв SSD-диск на това дъно? Примерно SanDisk X110 128GB. Притесняваме съвместимостта между SATA III на харда и SATA2 на дъното. В сайта на Сандиск пише: backward compatible to SATA Revision 2.0 (3 Gb/s) and SATA Revision 1.0. Това означава, че ще стане, нали? А дали ще се разпознава тоя диск от WinXP.

120 GB би трябвало да ме устроят. Необходими са ми около 100 Gb за Win, вероятно ще са ми достатъчни и за Win7 или 8. И още 20 GB за Linux. Често тествам различни Live Linux-дистрота от флашка и забелязвам, че скоростта е супер. Това ме наведе на мисълта, че един SSD-хард ще освежи доста системата.

Бюджета ми е около 200-230 лв.

 

Извинявам се, ако въпросите ми са лаишки!

Предварително благодаря за съветите и идеите!

Link to comment
Share on other sites

Като за начало кажи за какво си използваш компютъра и какво ти е захранването.

Също така имай предвид, че системата ти е доста стара и да слагаш нови ссд и карта си е малко като даване пари на вятъра, защото няма да усетиш абсолютния макс от двете нови части. Процесорът по всяка вероятност ще спъва картата, дъното ще спъва ссд-то.

Link to comment
Share on other sites

В общи линии компютъра го ползвам за програмиране, браузване, 3D-рендване на дребни детайли, фото-обработка, филми и музика. Но сегашната машина издиша на BlueRay филмите, да не говорим за рендването, където рейтрейсинга на елементарен обект трае часове.

Започвам да се замислям за тотален ъпгрейд на системата. Само се чудя до колко да се филмирам. От 2004-а година съм на AMD и мисля пак да заложа на тази платформа. Виждам, че са излезли много интересни процесори с вградено видео. Този особено ме впечатли, като параметри: AMD A10-7700K Kaveri. Видях, че мога да го купя най-ниска цена от 263 лв, което мисля, че е прилична инвестиция, при положение, че няма да има нужда (предполагам) от видеокарта. В процесора е интегриран Radeon R7. Като му чета параметрите, би трябвало да ми е повече от достатъчен за моите нужди. Игри не играя и няма никакъв шанс да заиграя.

В момента с бюджета ми мога да си закупя процесора.

Предполагам, че от сетгашната машина мога да изкарам около 100-на лева, като запазя кутията, захранването и единият хард 500Gb. Тия 100 лв ще ги инвестирам в дъно - харесал съм си Gigabyte GA-F2A88XM-DS2 s.FM2 за около 85лв. Остава да събера още някой лев за читав RAM поне 4Gb и SSD-хард.

Правилно ли съм се насочил?

Link to comment
Share on other sites

Браво :)

Харесва ми, когато от другата страна има човек, който е прочел доста по материята. :)

Много правилно си се ориентирал, а щом няма да играеш игри и си с малко по-ограничен бюджет, то това е перфектния избор за теб.

Има и още по-евтини дъна на Асрок за 70 лева, та може да спестиш някой лев и от тук.

Хубаво е да сложиш 8ГБ на тази машина, защото четирите няма да ти стигнат много за нуждите, а имай предвид, че и вградената ще вземе малко от паметта.

Та, това е. Слагаш след това ссд-то и няма да си познеш компютъра :).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...