Jump to content
BulForum.com

TP-Link TL-WR841ND


samkijot

Recommended Posts

при опит за слагане на firmware излиза следната грешка:

 

 

Error code: 18005
Upgrade unsuccessfully because the version of the upgraded file was incorrect. Please check the file name.

 

 

... и никъде в мрежата не намерих да се разисква подобен проблем. някакви идеи :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

опитваш се да сложиш firmware 5 на хардуерна версия 3, което не става, ако твоя е "3", firmware само от "3" може да се инсталира.

Link to comment
Share on other sites

още един въпрос за този рутер. лапа поддържа N стандарта и в момента рутера предава на него. ако друго устройство с wi-fi, но на G стандарта се опита да се свърже с рутера, ще успее ли? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Простият отговор на въпроса е "да", ако пуснеш рутера в "mixed" режим.

 

По-сложният отговор на въпроса е - ако освен нямаш нужда, не го прави, защото устройства от по-нисък клас g/b/a спрямо n бутат от скороста на устройствата свързани по n.

Link to comment
Share on other sites

Определено при mixed почва да се скапва яко трансфера, ако някое нахално G дърпа яко...

Иначе съм много доволен от същия рутер. Като е само в N няма ама никакъв проблем при яка експоатация.

Link to comment
Share on other sites

аз пък нещо не съм доволен от тоя рутер ... особено от това, че през определен период нямам свързаност към www.bulforum.com :D

Link to comment
Share on other sites

Човекът в една друга тема тук сподели, че без рутер проблеми с интернета и достъпа няма, и откакто е с тоя рутер проблеми има, така че твърде е възможно проблемите да са причинени точно от рутера. Не се изживявам като експерт, просто се опитвам да вкарам малко логика, базирана на други изказвания на samkijot.

Link to comment
Share on other sites

Е аз как нямам проблем с достъпа до www.bulforum.com и като цяло , като съм с рутера?

 

edit: Не че рутера е нещо особено , но чак пък такива елементарни проблеми...

Link to comment
Share on other sites

Е, CyberHill, не се обиждай, то и аз съм с рутер, а проблеми нямам с достъпа до никъде (освен до собствения си сървър чрез външното ми IP, но това е друга тема, за която засега не съм открил лек).

А и той може да се е пошегувал с примера за булфорум.цом. Но беше казал, че има проблеми откакто е с рутера. Може просто да не е барнал някоя настройка както трябва. Преди време имам спомен, че samkijot се оплакваше от разнообразни проблеми, вероятно с машината си, кой знае какъв е проблема при него. Може ван порта да не се разбира с дцц, при един приятел който взе като моя рутер, се наложи да слага суич между ван-а и апаратурата, за да няма проблеми. Иначе дропове и проблеми.

Link to comment
Share on other sites

Според мен , просто проблема не е в рутера. Е той може да усложнява нещата, но не е създателя на проблема.

btw, мисля че беше миналия ден , аз също имах проблеми с bulforum...

Link to comment
Share on other sites

(освен до собствения си сървър чрез външното ми IP, но това е друга тема, за която засега не съм открил лек).

 

аз също не мога да си достъпвам сървъра - нито аз, нито "външни" хора.

Link to comment
Share on other sites

Е, външни хора го достъпват моя, то се прави едно правило в опциите (port forwarding) към вътрешен IP адрес и става.

Проблемът е, че от сървъра като напиша външния си ИП адрес, рутера ми връща страницата за конфигуриране (иска ми парола и т.н.). Иначе с 192.168.11.2 и с 127.0.0.1, и за външни за мержата ми лица, разбира се няма проблеми.

 

Между другото сега чак пробвах и активирах на рутера ми 40MHz опцията и постигнах ~18 MB/s трансфер към лаптопа :) . Сравнено с 2-та МБ на G, е космическо.

Link to comment
Share on other sites

между другото сега копирам от настолния комп към лаптопа файлове (към 18GB) и скоростта на трансфер е по-малко 4MB/s .... до тук с така хваления от някои N стандарт ... или аз пак нещо не съм разбрал като хората :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Твоето нали не беше нормален лаптоп, а нетбуца? В комбинация с рутера, може да е нормално. Пробвай да смениш канала с незастъпващ спрямо околните мрежи около теб. Виж какви мрежи и на какви канали излъчват около вас. Около нас примерно има поне 10 мрежи, слаби но все пак.

Може тоя рутер да не е напълно добре разбиращ се с всички адаптери по еднакво добър начин. Отделно е с 2 антени. Премълчавам евентуалната връзка на цената на рутера с максималната реално постигана скорост.

 

Както споменавах, на 20 МХц (стандартно беше така) средно 9МБ/с имам, нощем и до 11.

Затова го хвалех аз лично. Нека някой друг да каже колко постига. Но виж в HWBG, там е пълно с примери как повечето постигат скорости над 7 МБ/с с N.

Link to comment
Share on other sites

най-важната инвестиция при безжичните мрежи е добрата (скъпата) wifi карта, не рутер. 90% картите, които идват с лаптопи и вградени по дъната на десктоп машини са евтин, бюджетен боклук.

 

Все едно на чисто ново PC с quad core CPU да му сложиш най-евтината видео карта от 50лв и да се чудиш защо игрите на иначе новото ПС едвам зацепват.

 

samkijot, този рутер е правен по N-Draft версия 2.0. Само ще кажа, че до ратифицирането на N стандарта версиите бяха 9 ...

Link to comment
Share on other sites

Аз не съм видял домашен рутер в магазин, който да е по драфт, по-голям от 2.0. Който пък датира от 2007-ма, така че.. като казваш 9 версии вече, човек може да си помисли, че е от миналия век.

 

Освен това моят лаптоп хич не е скъп, а си е нискобюджетен, wifi-то му е Ralink някакъв.

От двете страни стоят безжични устройства, и според мен и двете са еднакво важни за добра и стабилна връзка, ако греша, моля да ме поправиш ;) .

В случая вероятно щото става дума за нетбук, но дори така, рутера е с 2 антени и се предполага че по-бързо ще пада скоростта с разстоянието.

 

CyberHill, забравих, ти като си със същия рутер, и имаш нов лаптоп с N, какви скорости постигаш?

Link to comment
Share on other sites

значи причината за слабия трансфер е в wifi картата на нетбука?

... и как се "активира" рутера да работи на по-високи MHz? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Според slick така излиза. Аз затова питах CyberHill колко постига със същия рутер, но пък той е с нормален лаптоп Acer, и затова ми е любопитно дали постига горе долу като мен, защото доколкото си спомням и неговия, и моя лаптоп, са близко-бюджетни.

За MHz-ите, в настройките на рутера търси, при мен се казва 300M mode, с дропдаун с два избора - 20 и 40 МХц. Някъде по Wireless config.

В този режим лаптопа ми установява линк от 270 мбит/с, срещу 130 в 20МХц режим. Ама трябва и нетбука ти да поддържа тоя режим, пробвай.

Link to comment
Share on other sites

@теди , за съжаление , няма как да го тествам. Към рутера се връзва едно G устройство плюс моето N и нищо друго. Нямам настолен компютър вързан директно към LAN или друго N за да пробвам различните комбинации. Скоро ще купувам някакво настолно PC ще го вържа по ЛАН и ще пробвам. За съжаление има мнооого голяма разлика от mixed до only N. Реално едиственото нещо което мога да пробвам е дали хващам максималната скорост която ми идва от ISP-то и да хващам я , достигал съм 4мб/с от замунда в mixed режим. Но друго освен това за сега няма как да пробвам.

Link to comment
Share on other sites

Оф, верно :) .

То за да се види, трябва да имаш и wired машина към рутера, да.

Но сигурно ще хващаш повече от samkijot, вероятно wifi-то му толкова си може на нетбука..

Link to comment
Share on other sites

... но пък той е с нормален лаптоп Acer, и затова ми е любопитно дали постига горе долу като мен, защото доколкото си спомням и неговия, и моя лаптоп, са близко-бюджетни.

 

каква е разликата между "нормален" лаптоп т.е. notebook и т.нар. netbook? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Ми размера, теглото, параметрите :) .

 

Иначе не знам, мога само да предполагам. Примерно възможно е на нетбука поради липса на място, да е по-орязана картата, понеже N *стандарта* има най-различни скорости, не е само 300. Има N рутери (и адаптери) до към 125 или 150 мбита, нещо такова, по-евтини. Може антената в нетбука да е по-дребна, по-слабо да хваща щото и картата да е по-малка, процесора да е слаб и да не може да обработи по-тежък трафик, и така нататък.

Ако си пробвал на различни канали и все е така, виж процесора дали се товари, и да се чака някой да каже с тоя рутер дали постига повече. И с какъв адаптер е.

Link to comment
Share on other sites

Има рутири пускани с различни н-драфт версии, но малко от тях пишат кое точно подобрение по стандарта са използвали в продукта си. Истината, е че още преди официално да излезе "драфт"-а, имаше един тон други MIMO-G продукти.

 

След около 6 месеца до година, когато производителите на чипове ще започнат масово разпорстранение на ратифицирания Н продукт, цената на този вид рутери за бг ще е над 100лв за средно-добрите рутери.

 

Няколко думи за чиповете на wireless картите.

Ralink, с накои изключения, традиционно правят добри чипове, с много добър фирмъер и добре поддържани драйвери за всички платформи.

Atheros са добри.

Realtek не са лоши

И някои други малки производители като zydas.

 

Избягвайте карти с чипове:

Broadcom

Intel

Marvell

Aironet

 

Най-добрите производители на wifi кари са Alfa, Ubiquity и в последно време Rockland. Интересно, обаче, че тези карти ги няма на българския пазар.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...