Jump to content
BulForum.com

мнение за PC конфигурация


cafu'wE

Recommended Posts

здравейте, интересувам се от мнението ви за следната PC конфигурация, ако имате някакви критики кажете ги:

 

MB: Gigabyte EX58-UD3R

CPU: Intel Core i7 920, Box

Cooler: Xigmatek S1284 EE + Xigmatek LGA1366 Bracket

RAM: OCZ Gold Kit 3x2GB DDR3 1600 (CL8)

HDD: Samsung SpinPoint F1 HD103UJ, 1TB, 32MB

GPU: nVidia GTX275 / Gigabyte HD4890

ODD: Asus DRW-2014L1T, SATA, Black

PSU: Cooler Matser Silent Pro M700, 700W

Case: Cooler Master RC-690

 

В този вариянт машината излиза около 2400лв с ДДС, като съм включил кутия и оптика.

Link to comment
Share on other sites

Идеална е. Само може да смениш кутията. Мисля, че е достатъчно широка за охладителя на процесора защото е над 21 сантиметра широка, но не е зле да се увериш, че ще стане. Може да се огледаш за по-широка кутия като на сървър или по-големичък фулл тауър за да си сигурен. Може да сложиш и още един хард тая машина заслужава 2 ТБ.

Link to comment
Share on other sites

Вторият ми въпрос е, понеже не съм запознат с магазините в Пловдив, от къде мога да закупя тези части?

Link to comment
Share on other sites

Системата е прилична и би се държала доста адекватно.

Що се отнася до въпросите... всъщност, аз виждам само един въпрос -от къде? Ами до скоро i7 предлагаха единствено МОСТ, сега вече може да ги има и другаде, но не съм проверявал. Е, някои от марките, които си подбрал, не се предлагат от тях, така че или трябва да търсиш някой, който предлага точно тези неща, или да направиш корекция в търсенето.

Дъното е чудесно.

За процесора няма какво да говорим.

Не съм сигурен, че имаш нужда от допълнителен кулер за процесора -боксът си е доста приличен, но ако ще клокваш... ти си знаеш.

Паметта е доста "маркова", не знам дали не е и много скъпа. Аз лично бих предпочел 3х2 А-Дата 1600+ или А-Дата 1600G -цената е направо смешна.

За видеото, аз бих предпочел ATI. HD4890 ще я пробвам тези дни, щото е доста нова. Но от HD4870 и HD4870х2 имам достатъчно добри впечатления.

С точно този хард нямам опит, но аз лично на тази машина бих направил Райд масив с 2х500 в страйп, но понеже нямам доверие на 2 диска, бих сложил още 2х500 в мирър, т.е 4х500 в режим 10. Оскъпяването би било незначително на общия фон, а работата с дисковете е най-слабото място (най-бавният елемент) на тази система.

Захранването ще е достатъчно. Аз ползвам FORTRON EPSILON 700 или EVEREST 800, а ако е с видео х2 и райд -EVEREST 1010.

Кутията не съм я търсил да видя каква си избрал. Вземи такава, която има възможност за монтиране на 120мм вентилатори отпред и отзад и достатъчно тихи и производителни перки, за да си сигурен в охлаждането. Добре е и да е широка. Ако решиш да правиш и райд тогава става малко по-сложно, щото изборът на подходящи кутии не остава голям. Аз лично доста обикалях да намеря кутия, в която да влязат 4 харда и HD4870х2.

Успех със системката!

Link to comment
Share on other sites

Системата без съмнение е добра, само помисли пак дали си струва сега да хвърлиш 2 бона за i7, като скоро цените им ще паднат.

920 е най-евтиния процесор засега на i7, и е 5-600 лв. Другите са по 1100 и 2000 лв.

Според мен ако изчакаш още няколко месеца и можеш да потърпиш със сегашната система...

щото после ще съжаляваш, че си дал няколко стотин лв за машина, която вероятно не ти е била толкова спешна към момента.

Ако парите не са никакъв проблем, тогава я взимай и ѝ се радвай :) .

 

За райда, такава машина заслужава не само райд, но и един добър контролер, примерно като на Дядомраз, 8-портов Areca SATAII. Е, цената е колкото половината компютър, но..

Дисковете не са пряко свързани с мощността на машината, така че и 160 ГБ хард може да му върши работа, според какво прави на него :) . Само той може да реши размера. и Дали иска сигурност (райд1) или скорост (райд0).

 

Гледам, че Jar имат в ценовата си листа i7.

Link to comment
Share on other sites

Тва с чакането никога не съм го уважавал като съвет. Компютър (или квото и да било друго) се купува тогава, когато имаш нужда от него. Е, или пари, изпаднали от някъде. Верно, че след 3 години тези процесори може да се и по 2 за лев (образно казано де), ама дотогава колко пари ще изгубиш от несвършена работа, респ. време и нерви, за да я свършиш със старата си машина? Или пък ще пропуснеш да си начешеше в момента крастата с актуалната игра, но затова пък някой ден ще имаш много изгодно остаряла вече машина, на която новите игри пак няма да вървят! Освен това, i7 в момента е каймакът на технологията и производителността и едва ли до няколко месеца цената му ще се срине под тази на c2duo (quad), някои екземпляри от които и сега го гонят (че и минават) по цена! Така че, щом имаш желанието и възможностите -смело напред.

За размера на хардовете е ясно, че зависи от потреблението. Аз дадох пример с 500гб поради приемливата им цена спрямо обема, който предлагат. А за да няма колебание по въпроса "сигурност (райд1) или скорост (райд0)" предложих 4 харда, за да направи 1+0. Така поне аз процедирам при машина от такъв клас. Иначе, ако не ускориш системата по този показател (т.е. спънеш я с един хард), спокойно можеш да минеш и със система от по-нисък клас. Е, относно необходимостта от външен райд контролер, съм вече скептично настроен. Освен ако не търсиш нещо за спортни рекорди с топ производителност, де. В което, обаче, се съмнявам, защото това така или иначе не са най-бързите компоненти, които може да избере човек в момента. В този ред на мисли, това е една доста мъдро подбрана система за производителността и парите си!

И, да, може вече и в Jar да имат i7 (най-малкото в листата си), но когато асемблирах първата си i7 система (преди повече от 4 месеца -леле как лети времето!), ги имаше само на едно място и всякакъв опит за получаване на алтернативни оферти от други фирми удари на камък.

Link to comment
Share on other sites

благодаря за съветите, ще ги имам впредвид :)

 

И все пак съм пред дилема... кое от двете видеота да избера - GTX 275 или HD 4890 ... :excl:

Link to comment
Share on other sites

Двете карти са на кантар. В зависимост към кое си по-пристрастен. Аз бих взел нвидията ако са еднакви цени. Пък и проца ти е добър, според запознатите нвидиа с добри процове си показва силата.

 

А с Marvin определено не съм съгласен.

Чакането принципно е така, че ако човек чака, ще си остане с чакането. Но винаги има по-добри и по-лоши моменти за ъпгрейд. Още повече цена/производителност графиката не е линейна, и в уравнението има доста променливи, които повлияват на това дали даден момент е най-изгоден или не чак толкова, за конкретен потребител. Т.е. не само текущите цени на пазара са решаващи.

Ако човекът може да поизчака някой месец, и има конфигурация, която засега му върши работа, и все пак парите не ги копае в градината си, може да изчака, i7 е нова платформа и като всяко ново нещо, в началото е скъпо. Като гледам за няколко седмици най-евтиното Асус дъно P6T SE е паднало значително като цена, и скоро ще го видим и за под 400 лв.

Ако не си съгласен с разсъжденията ми, всеки си решава за себе си. Форумите са за това, претеглят се нещата от различни гледни точки.

Link to comment
Share on other sites

И все пак съм пред дилема... кое от двете видеота да избера - GTX 275 или HD 4890 ... :excl:

 

4890.

 

--------------------------------

 

И сега малко оффтопик. Tая тема ми прилича малко на: "Ще си купувам Veyron, кажете дали е бързо."

 

Набутал си най-скъпите части, които си видял в ценовите листи и искаш мнение за компонентите? Какво очакваш да чуеш по-точно??

 

Забравил си да добавиш и най-скъпите тонколони в ценовите листи, Logitech Z5500 / Creative Gigaworks S750. И звукова карта нямаш: Creative X-Fi Elite.

 

--------------------------------

 

e-peen measurement thread.

 

Едит: забравих нещо:

 

hummer.jpg

Link to comment
Share on other sites

От цялата система най-голям шанс на нещо да спадне драстично цената мисля че има само рам-а другите компоненти в близките няколко месеца не вярвам да спаднат много цените :)

Link to comment
Share on other sites

4890.

--------------------------------

 

И сега малко оффтопик. Tая тема ми прилича малко на: "Ще си купувам Veyron, кажете дали е бързо."

 

Набутал си най-скъпите части, които си видял в ценовите листи и искаш мнение за компонентите? Какво очакваш да чуеш по-точно??

 

Забравил си да добавиш и най-скъпите тонколони в ценовите листи, Logitech Z5500 / Creative Gigaworks S750. И звукова карта нямаш: Creative X-Fi Elite.

--------------------------------

..

Съгласен :) .

За тази платформа няма кой знае колко достъпни дъна и процесори (точно 3 с големи разлики в цените), и даже посоченият процесор е най-евтиния, вземи i7 965 и ще те призная :bgrin: .

Асус имат 5-6 дъна за i7, и там изборът е лесен и няма какво да се мисли.

 

Човекът иска да чуе : Честито :) .

Да си го ползваш със здраве, може да се коментира единствено видеокартата каква да е, останалото смисъл никакъв, засега.

 

Звукова карта наистина е забравена, примерно X-Fi Platinum, за игрите. Иначе с вграденото аудио на тази система ще е престъпление.

 

И може би харда, аз бих избрал WD 1TB Black, но и от този самсунг отзивите са добри.

 

Цената на дъното ми се струва добра.., но аз ще си взема АСУС P6T някоя разновидност като взимам :) .

 

За цените на дъната съм съгласен че по-бавно ще падат, но за процесорите, до края на годината съм почти сигурен, че ще може да се намери на доста по-добри цени. 940 е 1100 лв, за процесор си е много. Някой спомена, че тва лято щели за излизат нови серии от Интел, тогава ще видим.

 

Е то е ясно, че с конфигурация за половината пари ще може да играе всичко на макс освен ако няма 30" монитор. Ама имал пари дал ги. Дали е избиване на комплекси той си знае. Аз и да имам пари примерно няма да си взема вейрон ама не съдя тия дето ги карат.

И с теб съ съгласявам, точно това говорех, че на тоя етап да се пръснат толкова пари е единствено ако просто ги копае и му е все тая.

Зависи за какво го ползва, може да иска поне 3г. напред да не го бара, но тогава с i7 920 ще дойде слабо след време, затова просто едно по-добро дъно сега, да може после само рам и проц да сменя след 1.5г примерно.

 

 

Основната ми идея беше, че когато цените са нормални и падат относително линейно, е оправдано. Но за нови процесори, дето тепърва почват да се появяват модели..

И все пак, за 390 лв дъно, според мен е добре, и човека няма да сгреши много :)

Единственото му притеснение ще бъде да може да поддържа бъдещите процесори, които Интел ще изкара до половин-една година.

Дядомраз така - беше си купил доста добро и скъпо дъно преди, но се оказа, че не поддържа C2D, а само до P4 дуал или там преди C2D. Дори само заради тази причина аз бих поизчакал малко, до към след лятото.

 

AAA, тва дъно има само 4 слота за памет и п оддържа до 16 ГБ рам - твърдо НЕ!

Аз не бих го взел дори само заради това!

Link to comment
Share on other sites

Е то е ясно, че с конфигурация за половината пари ще може да играе всичко на макс освен ако няма 30" монитор. Ама имал пари дал ги. Дали е избиване на комплекси той си знае. Аз и да имам пари примерно няма да си взема вейрон ама не съдя тия дето ги карат.

Link to comment
Share on other sites

пуснах темата с цел съвет дали дадената конфигурация е добре балансирана и има ли по-подходящи компоненти с които да заместя текущите... вместо това, получавам критики, че съм избивал комплекси и т.н. това каква машина ще си зема си е моя работа и си имам причини заради които да го правя.. и мога да кажа на w00x, че не съм взел от ценовата листа най-скъпите части и на готово да пусна конфигурацията. преди това доста съм ровил в нета и съм търсил ревюта и т.н., запознавал съм се с различните видове части за да избера точно тези... ама нали е по-лесно да плюете чуждата работа..

Link to comment
Share on other sites

Ok, всичко изглежда добре, за видеото, ако не си антифен на АТИ, взимай 4890 1 ГБ.

За дъното, по-нагоре си казах мнението, дори само заради 4-те слота за памет, не бих го взел.

i7 има триканален вграден мемори контролер, и АСУС са го направили по-добре, с 6 слота за памет, по двойки можеш да сложиш 3х2 ГБ, за да ти работят в триканален режим. Или 6х2 или 6х4 ГБ до 24 ГБ. Този гигабайт поддържа до 16 ГБ. Вече има памети по 4 ГБ парчето.

Аз бих някой лев отгоре за АСУС дъно.

Виж все пак за тепърва излизащите процесори дали ще има поддръжка каквото и дъно да вземеш. Гаранция след година-две ще искаш да сложиш примерно 2.93 ГХц-овия модел като спаднат цените, или някой от новите. Макар че по-вероятно да почнат да излизат по-бюджетни модели, и наистина сигурно ще сложиш някой от текущо достъпните.

Друго какво да се коментира..

Link to comment
Share on other sites

Гложди ме само мисълта, че едно двупроцесорно дъно за Xeon с 2 бюджетни Xeon-и и 24 GB DDR2 рам която си е без пари + една Х2 карта (кадето са свързани 2 карти в корпуса на една) би била по производителна. Но вече отива повече към сървър отколкото към домашен компютър.

Link to comment
Share on other sites

Гаранция след година-две ще искаш да сложиш примерно 2.93 ГХц-овия модел като спаднат цените, или някой от новите.

 

Ще клокне тоя и готово :P

Аа и гигабайт в момента са по-добри, не само за клок ами и като цена/качество.

 

Захранването е ненужно мощно според мен. 550-600W стигат. Не ми се пишат романи с обяснения защо, накратко - новите неща са на по-малко нанометри и не са лакоми за ток, както бяха 65 и повече нанометра процесори/видео.

Кутията наистина не е много широка, но щом събрах ей това няма да имаш проблем

scythe-ninja2.jpg

И ultra 120 extreme дори събират.

В Пловдив тея кутии ги има в Риск (малко след Каменица). Там и в ресет има захранвания Cooler Master, но аз бих ти препоръчал Corsair, като захранвания със схеми на Seasonic.

 

Рам и аз бих взел по-"нормална" като A-Data именно заради съотношението цена/качество и това, че в повечето случаи се клоква еднакво добре, както скъпите марки.

Не слушай tedy :lol: повече от 2 плочки рам сериозно спъват овърклока (в твоя случай 3 плочки - по една на канал), така че не ти трябва дъното да има много слотове. Всъшност ако не се занимаваш с клок вземи каква да е рам, която е най-евтина - тогава няма никакво значение.

 

Хард бих предпочел на WD или Seagate като доказани марки.

 

Естествено може да решиш, че е все тая за захранването или рама дали ще спестиш пари, така и така даваш над 2000, но пък можеш да си вземеш примерно добра звукова карта за тези пари.

Вградените, дори и при хай-енд дъната са много фалшиви и са колкото да пише много екстри - HD, много канали и тн, а звука е гаден. И ако ти трябва истинска звукова карта с качествен звук не препоръчвам никакъв Creative, ами M-Audio или E-mu.

Link to comment
Share on other sites

пуснах темата с цел съвет дали дадената конфигурация е добре балансирана и има ли по-подходящи компоненти с които да заместя текущите... вместо това, получавам критики, че съм избивал комплекси и т.н. това каква машина ще си зема си е моя работа и си имам причини заради които да го правя.. и мога да кажа на w00x, че не съм взел от ценовата листа най-скъпите части и на готово да пусна конфигурацията. преди това доста съм ровил в нета и съм търсил ревюта и т.н., запознавал съм се с различните видове части за да избера точно тези... ама нали е по-лесно да плюете чуждата работа..

 

Много ще ме извиняваш, но изобщо не ти плюя "работата".

 

Не искам да злобея, но:

 

8 ноември 2008

 

Ти през 5 месеца ли си сменяш компютъра? 2 страници съвети и накрая, след 6 месеца, още една тема.

 

Ами тук?:

 

8 юни 2008

 

Явно 8-ми е твоята дата. Само дето тоя месец нещо те е възпрепятствало и си изостанал с един ден.

 

И не само, че 8-ми е твоята дата, ами събитието се случва на всеки 6 месеца. Странна работа. Да не си получил някое верижно писмо, което ти предвещава 10 години нещастна любов ако не не пускаш тема със запитване за конфигурация в някой форум на всеки 6 месеца, на 8-ма дата?

Link to comment
Share on other sites

Гложди ме само мисълта, че едно двупроцесорно дъно за Xeon с 2 бюджетни Xeon-и и 24 GB DDR2 рам която си е без пари + една Х2 карта (кадето са свързани 2 карти в корпуса на една) би била по производителна. Но вече отива повече към сървър отколкото към домашен компютър.

И 50 ядра да сложиш, няма да спечелиш нищо с повечето десктоп приложения, които работят обикновено в еднонишков режим, т.е. добре е да има все пак по-висока честота, а повече от 4 ядра на тоя етап за десктоп ми се струва глупаво, хардуера е добре да е мощен, но той върви заедно с възможностите на софтуера, така че..

За 24-те ГБ рам, ох мале, ама честно казано, 12 ГБ рам на мен ще ми дойдат абсолютно точно. В момента с 8 са ми достатъчни за ВСИЧКО, но при i7 за да работят в триканален, или 6 или 12 или 24 ГБ ще иска, а между 6 и 12, без замисляне бих взел 12, 6 ще ми дойдат леко малко. А в момента масовите платки са по 2 ГБ, така че всичките 6 слота бих заел, и 4-слотово дъно не би ми свършило работа.

24GB може би на хора които работят с Photoshop и много големи файлове, ще им свършат работа и ще се оползотворят, така че дали сървър или раб. станция, винаги има за какво да влязат в употреба.

 

Ще клокне тоя и готово :P

Аа и гигабайт в момента са по-добри, не само за клок ами и като цена/качество.

По-надолу говориш "ако не се занимаваш с клок", а тук по default даваш съвет за клок. ТОй ще го клокне и сега (примерно), и тогава винаги ще върви с "едни гърди" напред и ще иска да клоква и новия :) .

Рам и аз бих взел по-"нормална" като A-Data именно заради съотношението цена/качество и това, че в повечето случаи се клоква еднакво добре, както скъпите марки.

Аз пак като неклокър ще се изкажа - и аз бих взел добра марка, най-малкото като съвместимост и лично успокоение, ще има и добри синкове, няоклко лв в повече, но веднъж се купува (относително). Аз така разсъждавам. Още повече с няколко A-data-и съм имал преживявания на приятели и познати. Ако иска да ме слуша.

Не слушай tedy :lol: повече от 2 плочки рам сериозно спъват овърклока (в твоя случай 3 плочки - по една на канал), така че не ти трябва дъното да има много слотове.

Както казах по-горе, ако иска да сложи 12 до 24 ГБ РАМ, с 4 слота бая гимнастики ще трябва да прави след време, освен това с 4-те слота надали ще работи в триканален режим ако ги запълни с памети, да кажем 4х2 = 8 ГБ - определено са малко за подобна машина. Както казах, аз бих сложил мин. 12GB, и ще сложа, не знам как ще ги "събере" с какви комбинации.

И пак - ако иска да ме слуша ;) .

Хард бих предпочел на WD или Seagate като доказани марки.

WD да, но за Seagate не. След тия проблеми с фърмуера на 7200.11 серията, която не е ясно и дали в 7200.12 не съществува все още, аз не бих рискувал с SG, след като един WD 1TB Black е може би най-добрия и производителен избор за единичен и голям диск в момента. Или самсунга, който е избрал.

 

За звукова карта да, с вградената ще има само проблеми, но в зависимост и какви пари му се отделят за такава, Creative X-Fi са си съвсем читави за парите, не виждам закакво ги плюете толкова, за нормален юзър са повече от идеални. Освен ако M_Audio не може да се намери по-евтино.

Без да разбирам много от зв. карти, някъде гледах ревюта, че и M-Audio не са върха на сладоледа.

Link to comment
Share on other sites

Е, относно необходимостта от външен райд контролер, съм вече скептично настроен. Освен ако не търсиш нещо за спортни рекорди с топ производителност, де. В което, обаче, се съмнявам, защото това така или иначе не са най-бързите компоненти, които може да избере човек в момента.

 

Глупости на таркалета. Толкова наизуст си го написал това че няма накъде. Първо контролерите на дъната са пълна пръдня и освен за RAID0 за друго не стават а и тогава пак се дънят. С 4 диска има осезаема разлика при нормална работа дори в RAID0, а за RAID5 просто не ми се коментира колко неадекватно работят контролерите на дъната. А допълнителната памет, която имат сериозните контролери ($500+) и процесора който управлява заявките доста повишават производителността. Изказването ти беше леко в стил "абе какво толкова гледате кеша на дисковете и без кеш той пак толкова бързо се върти" но всички знаят че диск с 32мб кеш е по-добре от такъв с 16 или 8. Хайде сега сети се какво става ако имаш 256мб на контролера...

 

Отделно мога да ти обясня че не съм усещал забявяне при избор на програма и swap-ване на виртуалната памет откакто съм с този контролер...

 

Все пак зависи на кой какво му трябва. Аз повече компютър без сериозен контролер не искам да видя и изобщо не става дума за спортни рекорди колкото за защита на информацията и работа с по-големи обеми данни. От друга страна I7 не ми трябва - натоварвам процесора доволно рядко за да не ми е проблем да изчакам "античния" си P4-D да посмята минута-две вместо 10те секунди за които I7 би се справил - 2 мин на ден не са ми проблем, докато загубата на информацията ми ще ме вкара в психиатрията.

 

 

Рам и аз бих взел по-"нормална" като A-Data именно заради съотношението цена/качество и това, че в повечето случаи се клоква еднакво добре, както скъпите марки.

 

Да да... КОЛКО по-скъпи са? И колко често я сменяш за да си струва икономията от 20-50лв? Ако събираш бюджетна машина - да. Тогава 50лв са цифра, ако събираш машина над 1000лв просто разликата в цената е пренебрежимо малка и ако с нещо ДЪРЖА да нямам проблеми това е RAM-a след него е диска.

 

 

 

cafu'wE, всичко зависи от това за какво ползваш компютъра си. Ако ще са игри - слагай 2 по-сериозни видеокарти и бърза рам - 4 или 8Г ще са ти предостатъчни, ако ще правиш анимация и ще работиш с CAD системи слагай по-добър процесор и повече рам - колкото поддържа дъното и взимаш някакъв по-голям монитор - 24 или 30 инчов. Ако имаш информация на която държиш - 1во RAID контролер в RAID5 или 50 и след това правиш архиви редовно на някакъв външен диск който държиш в сейф или на друго място (примерно диска в къщи, компютъра в офиса). Или поне архиви на DVD-та.

 

Процесора за мен е излишно да слагаш най-бързия за момента. Да не падат толкова бързо но след година примерно ще има хем по-добри хем този ще е доста надолу като цена. Въпроса е какво ти трябва и защо искаш да е най-добрия за момента. 3д анимация ако ще смяташ и това ще ти икономиса време - да струва си. Ако просто искаш да си гъзар и да ти завиждат всички от махалата - също. За друго обаче не виждам смисъл аз. Даже игрите не товарят толкова процесорите колкото видеокартите...

Link to comment
Share on other sites

С доста от написаните неща мога да поспоря (ма не искам!), но се включвам единствено заради мнението на дядото, който ми е набутал разни приказки (че и цели дискусии в устата)! Пък и как ми чете мислите не мога да усетя! Щото така и не откривам тези "Глупости на таркалета", за които разправя! Радвам се, че се е ръснал за скъп контролер, ама не виждам някъде да съм писал, че той е по-кофти от вътрешния!!! Просто смятам, че не всеки е готов да инвестира 50% от цената на щайгата си в контролер -Тук нещо против? Остава да кажеш и че вграден райд с 4 диска е по-кофти от никакъв райд! Колкото и зле да е вграденият райд, достатъчно ускорява нещата, че да се усети разлика. Аз, в общи линии, нещо такова имах предвид. Пък за защита на данни все съм си мислел, че да имаш няколко харда е по-добре отколкото да имаш един, пък ако ползваш и сървър, на който да хвърляш важните неща, работата не изглежда чак толкова рискована, колкото от твоята уста. Всеки има право да си дава парите (или да се набута) за каквото си иска. Нека всеки да си има своите странности и паранои, ама да се правят генерални обобщения на тяхна основа... малко в повече ми идва.

Link to comment
Share on other sites

3д анимация ако ще смяташ и това ще ти икономиса време - да струва си. Ако просто искаш да си гъзар и да ти завиждат всички от махалата - също. За друго обаче не виждам смисъл аз. Даже игрите не товарят толкова процесорите колкото видеокартите...

 

Че той ако ще рендира, тия видеокарти дето ги е писал може да ги метне през терасата.

 

П.П. Не се косете бе хора. След 6 месеца, момчето пак ще пусне тема да пита за конфигурация.

Link to comment
Share on other sites

ама не виждам някъде да съм писал, че той е по-кофти от вътрешния!!!

 

Не, ти написа че нямало смисъл освен ако не искаш да постигнеш спортни рекорди, аз казах че на вътрешния нито може да се разчита много нито пък се справя особено добре със задачата особено при RAID5. Те са просто колкото да не е без хич

 

 

Остава да кажеш и че вграден райд с 4 диска е по-кофти от никакъв райд!

 

Не не е. Обаче вградения с 4 диска сравнен с Areca-та при RAID0 даже Аreca-та се справя доста по-добре а при раид 5 разликата не е в %-ти а в пъти.

 

Колкото и зле да е вграденият райд, достатъчно ускорява нещата, че да се усети разлика.

 

Тъй де - както казах - колкото да не е без хич. Нещо е.

 

Аз, в общи линии, нещо такова имах предвид. Пък за защита на данни все съм си мислел, че да имаш няколко харда е по-добре отколкото да имаш един, пък ако ползваш и сървър, на който да хвърляш важните неща, работата не изглежда чак толкова рискована, колкото от твоята уста. Всеки има право да си дава парите (или да се набута) за каквото си иска. Нека всеки да си има своите странности и паранои, ама да се правят генерални обобщения на тяхна основа... малко в повече ми идва.

 

Няколко диска шанса да замине нещо е точно толкова колкото и да е един но по-голям. Освен ако не копираш редовно нещата от единия на другия. И да наистина от години не ми е горял диск да чукна на дърво, само че един приятел смени 3 seagate-a точно от проблемния модел на теди. Добре че и той имаше подобен контролер та изживяването беше свързано единствено с носене на дефектиралия диск и взимане на нов (както и разправия какво става с диска и защо толкова често им ги връща).

 

Това за което говорех е че освен неземните 500+МБ в секунда трансфер самия контролер оптимизира и заявките а има и голям кеш. Това последното и на децата е ясно че ускорява доста.

 

Иначе си прав - нека всеки си преценява, но като се дават толкова пари според мен по-добре за няколко диска и по-сериозен контролер отколкото за излишно скъпа видеокарта или процесор който след 6-7 месеца и без това няма да е върха на сладоледа...

 

 

 

 

w00x, карай да върви, важното е да побистрим малко "политиката" :) накрая всеки ще си отвори бирата и ще си кажем едно виртуално наздраве ;)

Link to comment
Share on other sites

w00x нещо долавям заяждане с мен, без да имаш основателна причина ?! комплекси ли избиваш? форума е за това да се пускат теми и да си помагаме един на друг, ако искам и през 2 седмици ще пускам тема, т'ва теб кво те бърка?

Колкото до конфигурацията.. разбрах, че до края на месеца трябва да се появи nVidiata на нашия пазар, така че мисля да поизчакам до тогава.

Link to comment
Share on other sites

Че той ако ще рендира, тия видеокарти дето ги е писал може да ги метне през терасата.

Е, чак пък... Може да се пробва да ги модне в профсионални (поне радеона де) и тогава нещата изглеждат "малко" по-различно. То зависи и къв софт ще напъва де, щото ако е с чист DirectX и модване няма да му трябва.

Link to comment
Share on other sites

И 50 ядра да сложиш, няма да спечелиш нищо с повечето десктоп приложения, които работят обикновено в еднонишков режим, т.е. добре е да има все пак по-висока честота, а повече от 4 ядра на тоя етап за десктоп ми се струва глупаво, хардуера е добре да е мощен, но той върви заедно с възможностите на софтуера, така че..

За 24-те ГБ рам, ох мале, ама честно казано, 12 ГБ рам на мен ще ми дойдат абсолютно точно. В момента с 8 са ми достатъчни за ВСИЧКО, но при i7 за да работят в триканален, или 6 или 12 или 24 ГБ ще иска, а между 6 и 12, без замисляне бих взел 12, 6 ще ми дойдат леко малко. А в момента масовите платки са по 2 ГБ, така че всичките 6 слота бих заел, и 4-слотово дъно не би ми свършило работа.

24GB може би на хора които работят с Photoshop и много големи файлове, ще им свършат работа и ще се оползотворят, така че дали сървър или раб. станция, винаги има за какво да влязат в употреба.

По-надолу говориш "ако не се занимаваш с клок", а тук по default даваш съвет за клок. ТОй ще го клокне и сега (примерно), и тогава винаги ще върви с "едни гърди" напред и ще иска да клоква и новия :) .

 

Аз пак като неклокър ще се изкажа - и аз бих взел добра марка, най-малкото като съвместимост и лично успокоение, ще има и добри синкове, няоклко лв в повече, но веднъж се купува (относително). Аз така разсъждавам. Още повече с няколко A-data-и съм имал преживявания на приятели и познати. Ако иска да ме слуша.

 

Както казах по-горе, ако иска да сложи 12 до 24 ГБ РАМ, с 4 слота бая гимнастики ще трябва да прави след време, освен това с 4-те слота надали ще работи в триканален режим ако ги запълни с памети, да кажем 4х2 = 8 ГБ - определено са малко за подобна машина. Както казах, аз бих сложил мин. 12GB, и ще сложа, не знам как ще ги "събере" с какви комбинации.

И пак - ако иска да ме слуша ;) .

 

WD да, но за Seagate не. След тия проблеми с фърмуера на 7200.11 серията, която не е ясно и дали в 7200.12 не съществува все още, аз не бих рискувал с SG, след като един WD 1TB Black е може би най-добрия и производителен избор за единичен и голям диск в момента. Или самсунга, който е избрал.

 

За звукова карта да, с вградената ще има само проблеми, но в зависимост и какви пари му се отделят за такава, Creative X-Fi са си съвсем читави за парите, не виждам закакво ги плюете толкова, за нормален юзър са повече от идеални. Освен ако M_Audio не може да се намери по-евтино.

Без да разбирам много от зв. карти, някъде гледах ревюта, че и M-Audio не са върха на сладоледа.

Tedy едва ли автора на темата ще хоства сървър като теб та да му трябва 12 гб рам.3х2 ще му е абсолютно достатъчно.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...