Jump to content
BulForum.com

N3 / Vivacom


Recommended Posts

Успех от мен, в началото бях доволен, от един момент натам - хич само че за ТВ още нямам алтернатива а със сателити ме мързи да се занимавам...

 

Аз също бях доволен преди сега не съм.Точно като теб нямам и алтернатива за ТВ.Кабелните оператори само ЕК ме покриват, а със сателитните хич не се занимавай.Те имат 100 условия и неможаха да ми обеснят след като ми включват 2 телевизора с 2 приемника едновременно що трябва да плащам 2 пъти инсталационата такса.......

 

Моят въпрос е имате ли покритие по бул. Христо Ботев?Става въпрос за кабелна телевизия интернет съм на ITD, така че ме интересува само кабелната.Ако предлагате кабелна там още от другият месец ви ставам абонат.Нещо по тая карта на покритие в нета немога да се ориентирам.

 

П.П.Нещо снощи явно съм имал проблем с нета.Да виждам че не съм в обхвата на компанията.Жалко още едно доказателство че другха алтернатива за ТВ освен ЕК нямам..

Edited by jozo
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 7.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Аз имам няколко въпроса:

 

1. В сайта ви пише ENTRY LAN, което какво значи, ползвате оптика или old school UTP ?

2. Коя версия на ДОКСИС ползвате за кабелен интернет?

3. Има ли неустойка при предсрочно отказване от услугата?

4. Какво става след изтичането на едната година от сключения договор?

5. Телефонията кога ще бъде включена и как ще бъде оформена като пакет с другите услуги, колко безплатни минути ще влизат в плана, каква ще е цената за минута и прочие?

6. Защо се пуска втора тема при положение, че вече има отворена такава, до колкото знам това е против правилата на форума?

Link to comment
Share on other sites

1. за блокове се прави FTTB (fiber to the building) , до клиента продължава меден кабел. за къщи - FTTN (fiber to the neighborhood) и пак се продъллжава с меден кабел.

 

2. 2.0

 

3. Предплагам че има. Ако някой предпочита да не се обвързва може да се върже като си купи или вече си има оборудването (цифров приемник или кабелен модем) и плати инсталационна такса. Така няма да има дългосрочен договор и няма да получи безплатен първи месец.

 

4. преминава в безсрочен предполагам.

 

5. телефонията ще е от външен VoIP оператор, още обаче не е решено дали ще се работи тясно с един конкретен или просто ще дадем списък с препоръчани независими оператори от които да си избереш. плюс евентуално помощ при конфигурирането за който има нужда.

поради все по намаляващата употреба на стационарна телефония интереса е нисък и не се насочват много усилия в тази насока, знам че звучи тъпо но е така.

 

6. защото исках първите 2 поста да са мои, някой ми е изтрил втория обаче, което не трябваше да прави.

 

покритието си е проблем. няма да стане за една нощ.

 

в обозримото бъдеще ще има покритие в останалата част на Каршияка, Център-запад и Тракия. Това ще стане постепенно в рамките на следвашите 6 месеца, става дума за пълно покритие, начално покритие в Център-запад вече има, в Тракия надявам се до месец ще са пуснати първите абонати.

 

за хората извън тези квартали за момента N3 не е вариант. да не чакат. периодите тук се измерват с години. Винаги има шанс плановете да се променят не е нещо на което може да разчитате.

 

w00x, мнението ти за ЛАНа не е много обективно, ако мрежата е изградена и поддържана добре тя не е по нестабилна от коаксиалната.

Link to comment
Share on other sites

w00x, мнението ти за ЛАНа не е много обективно, ако мрежата е изградена и поддържана добре тя не е по нестабилна от коаксиалната.

 

Да, прав си. Но за мен ЛАН интернета като цяло е ... несериозен.

Link to comment
Share on other sites

Конкуренция винаги е хубаво да има, но ако са еквивалентни скоростите. Погледни тук как стоят нещата. ЛАН интернета изобщо не го обсъждаме. Гледай кабелния.

Цифровата забелязах, че е на пакети и ако искаш всичко, ще ти излезе към 18 лева.

 

В момента плащам на ЕК над 30лв/месец за цифрова, HBO и аз не знам какво още... И нямам алтернатива мамицата му!

 

w00x, доскоро и аз така мислех, но благодарение на хората от Langame/WiNet вече съм на друго мнение. Майтапа настрана но с ЕК последните дни когато бях на тях имах повече проблеми отколкото сега с "несериозния" Lan. Добре каза фуриозо че ако е направено както трябва и се поддръжа няма проблеми.

Edited by djadomraz
Link to comment
Share on other sites

Знам че нямам 2 висши и съм леко тъп но защо има на 2 места N3 а на картата само около едното е потъмнен района? Ако може разясни че аз се кокорих известно време и не успях да разбера какво значи...

 

 

----------------

 

Не знам коя е актуалната тема но най-добре някой да затвори излишната от 2те...

Edited by djadomraz
Link to comment
Share on other sites

има на 3 места, зуум аут-ни малко да видиш третото. а ако цъкнеш на тях ще разбереш защо са 3

 

Това го видях, не ми стана ясно какво се има предвид и кой е точно района... конкретно за адрес ул. Чаталджа No.8 ли става дума или и за района около нея и ако е за района за колко далече ОКОЛО нея става дума?

Link to comment
Share on other sites

ми има едно зелено, полу-прозрачно петно , това е покритието, ако си с по-екзотичен браузер освен да не ти излиза както трябва.

 

а, писал си че го виждаш ... с иконките marker-n3.png са обозначени местата на офисите ... мислех че е ясно ...

Edited by furiozo
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Абонат съм на Н3 и съм много доволна от цифровата телевизия. сега ще си прекарвам интернет и се чудя дали да е с кабелен модем , или ЛАН . Цената все излиза 28 лв, така че, моля кажете ми кое е по-добре и изобщо каква е разликата?

И още един въпрос - много се зачудих , че трябваше да подпиша запис на заповед когато ми инсталираха цифровата телевизия. Попитах на касата защо, момичето каза , че такава била практиката, за да се застраховат, защото ползвам безплатно цифров приемник . Само , че в записът на заповед няма никаква информация, освен сума , която се задължавам да изплатя при поискване .Това не ми се струва издържано юридически.

Link to comment
Share on other sites

Относно коя от двете услуги да предпочете : за хора които нямат сантиментални предпочитания към едното от двете решения, аз препоръчвам да ползват ЛАН.

 

От гледна точка на потребителя предимствата на ЛАНа са малко по-нисък пинг и по-високи скорости в България.

А на кабелния модем предимството е че в дома ви ще влезе само 1 кабел който ще се ползва и за телевизията и за интернета.

 

 

По втория въпрос ... този запис на заповед наистина е много крайно формулиран. Той е писан с мисълта за възможно най-недобросъвестните клиенти, които при прекратяване на договорните отношения отказват да върнат оборудването предоставено им безплатно за ползване за периода на ползване на услугите.

Клиентите които не им е хоби да създават конфликтни ситуации нямат никакви основания за притеснение.

За да не звучи толкова заплашително записа на заповед може на ръка да се допише за стойността на кое оборудване става въпрос.

Edited by furiozo
Link to comment
Share on other sites

получих лично съобщение с доста въпроси на които отговарям публично :

 

Като за начало, каква точно тази фирма, изкочи ей така от нищото, дали е свързана по някакъв начин с ekk или dcc или е напълно независим оператор. Носят се слухове, че хора от старият евроком са и собственици (Барбудев) дали има нещо вярно.. всъщност това не е много важно, кой точно е собственик, по скоро ме интересува дали няма след няколко месеца изведнъж да бъдат купени от ekk и съответно договорите и цените да се променят не към по-добро за клиента.

 

N3 не е обвързана с никоя друга компания от бранша. Хората вътре естествено идват от някъде, всеки си има история, някои са работили в Евроком, някой са работили в БТК, има и бивши работници от DCC. Конкретно бившите собственици на Евроком (Барбудев) нямат нищо общо.

Ако ви се иска да възкликнете "е все пак от къде идват парите" : Банкови кредити.

Фирмата има амбицията да съшествува много години на пазара и да се утвърди като основен фактор. Купуване от ekk или който и да било не влиза в плановете на N3.

 

Отностно цифровата телевизия, тази цена промоционална ли е или си е валидна (засега поне) за неопределен срок, т.е дали при връзване може да се заплати за една година напред и да излезе по 13 лева на месец.. или дори ще има и допълнителна отстъпка в такъв случай или бонус време.

 

13 лв. е дългосрочната цена. Имаше промоция при която цената беше по 11 лв. първите два месеца.

Може да се предплати за една година напред, при предплащане на период над 6 месеца получаваш 10% отстъпка.

 

Допълнително, ако в апартамента има два телевизора дали може да се пусне и на вторият кабел и в зависимост от това дали там ще има цифрова пак или просто аналогова какво се заплаща. Чух че в такъв случай аналоговата е безплатна, но ако се иска втори приемник дали той се заплаща вече или не и ако да на каква цена или съответно какъв става месечният абонамент в този случай?

 

Аналогова телевизия при съществуващ абонамент за цифрова е безплатна за всички телевизори в рамките на домакинството. Цифрова телевизия за втори приемник е по 7 лв/месец. За трети и нагоре е по 13 лв/месец. Условията за втори и нагоре приемник са същите като за първия - при сключване на едногодишен договор приемника се получава за временно ползване срещу запис на заповед; без обвързващ договор приемника трябва да се купи или да се ползва срещу депозит.

 

 

За интернета, кой е доставчика\ците, от който взимате интернет, или с които имате взаимна свързаност.

 

В момента купуваме от Interoute и Maxtelecom. Текат преговори с още 2 доставчика.

 

Дали N3 е част от тъй нареченият "пловдивски пиъринг" и дали има локални скорости под една или друга форма по високи от обявените.

 

Има принципно съгласие и тече проучване за свързване с Langame. От други доставчици за момента няма проявен интерес.

На LANa има локални скорости но те не са драстично по високи от българските.

На кабелните модеми няма - не е технически обосновано.

 

Обявените скорости гарантирани ли са или максимални възможни и съответно дали са сумарни за бг пиъринг и външна свързаност или българската свързаност е равна на външната. Симитрични ли са скоростите или ако не в какво съотношение са? От р2р гледна точка как е бг ъплоада?

 

Скоростите са такива каквито са обявени, нито повече нито по-малко. (естествено ако отсрещана страна може да ги поддържа)

На модемите скороста е една за навсякъде, отношението входящ:изходящ = 10:1 (технологичен лимит).

На ЛАНа обявените скорости са всъщност българските, международните са значително по-ниски, но тенденцията ще бъде да се изравняват, но за целта трябва да се увеличат трафиците с които оперираме (което ще стане с нарастване на броя клиенти).

Българските скорости са симетрични 15:15, 20:20, 30:30 мегабита за трите тарифи съответно, медународните са в отношение 2:1, съответно 3:1.5, 4:2, 6:3.

Знам че на фона на грандиозните скорости с които се надцакват доставчиците тези числа на са впечатляващи но N3 не възнамерява да участва в наддаването, целта ни ще бъде просто скоростите да са "достатъчни". Знам че за типичния читател на този подфорум понятие "достатъчна скорост" не съществува ... но все някога лудостта трябва да спре.

 

Още нещо дали ip адресите са статични или динамични?

 

Ще са относително постоянни, ще се променят само при промени в структурата на мрежата.

 

Дали интернета се спира на клиенти, които имат вируси (стари спомени от гигабит )?

 

За това не съм сигурен, от 2 години не съм се занимавал с голяма мрежа и не знам колко е тежко положението със заразите. Мечтая това да не се налага, надявам се Microsoft да са позатегнали Windows-а, потребителите да са се пообразовали и да знаят по добре да се пазят. Но всъщност това едва ли е станало, по скоро се надявам кибер престъпниците да си крадат пароли, да си пращат спам и да си хакват поредната жертва само да не си ползват дрон армиите за флудове ... което е убийствения проблем от гледна точка на доставчика.

 

Има ли някакви локални екстри, нямам впредвид уарези и подобни, а например smtp сървър, гейм сървъри или нещо друго, което си заслужава да бъде споменато.

 

N3 не предлага клиентски пощи нито smtp сървър, препоръчваме ви да ползвате някоя от чудесните безплатни имайл услуги като Yahoo mail, Gmail, abv.bg и т.н.

Гейм сървъри ... нещата с игрите се промениха значително от преди няколко години, поне в моите очи, единственото нещо което мога да кажа за сега е "шъ видим".

 

За мрежата прочетох, че си написал, че е fttb, т.е пускате оптика до сградата, правилно ли съм разбрал? А иначе тази оптика от къде минава, в шахтите ли е под земята или въздушно или според ситуацията. Има едни жълти кабели, това вие ли сте?

 

Както съм писал и там FTTB за блоковете, за кварталите с къщи FTTB за момента е непосилна задача.

Кабелите са в каналната мрежа. Компромис може да се направи на места където канална мрежа няма, но за момента оперираме само в квартали където каналната мрежа е използваема.

Да, жълтите кабели сме ние.

 

Каква точно телефония смятате да предложите, нещо като itdnet с пакет минути към фиксирани мрежи и пловдивски номер ли?

 

Нещата не са утвърдени още но за момента това което е евентуалното направление в което ще се насочим е да партнираме с Maxtelecom като пренасяме тяхната VoIP услуга MaxVox, на тарифи сходни с техните.

Номерата са с код 0999.

Edited by furiozo
Link to comment
Share on other sites

Относно коя от двете услуги да предпочете : за хора които нямат сантиментални предпочитания към едното от двете решения, аз препоръчвам да ползват ЛАН.

 

От гледна точка на потребителя предимствата на ЛАНа са малко по-нисък пинг и по-високи скорости в България.

А на кабелния модем предимството е че в дома ви ще влезе само 1 кабел който ще се ползва и за телевизията и за интернета.

По втория въпрос ... този запис на заповед наистина е много крайно формулиран. Той е писан с мисълта за възможно най-недобросъвестните клиенти, които при прекратяване на договорните отношения отказват да върнат оборудването предоставено им безплатно за ползване за периода на ползване на услугите.

Клиентите които не им е хоби да създават конфликтни ситуации нямат никакви основания за притеснение.

За да не звучи толкова заплашително записа на заповед може на ръка да се допише за стойността на кое оборудване става въпрос.

 

Благодаря за бързия отговор :), май ще се спра на ЛАНа, както препоръчвате.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

От 2 дена съм абонат и за сега съм доволен. :)

Някой знае ли докога точно платените телевизии ще са безплатни?

Link to comment
Share on other sites

furiozo, случайно да знаеш кога ще имате покритие в Гагарин? Днес видях ваша кола да работи по кабелите около ресторант "Капитан Кук" - колелото на панаира.

Link to comment
Share on other sites

Аз ще помоля ако можеш,furiouzo,да кажеш горе долу кои са най-скоро планираните квартали за окабеляване?Не искам точни дати или нещо подобно,просто мисля,че ще е полезно хората да знаят(ако естествено е възможно) кога е плануван квартала им за окабеляване:)

Ако се сложи в главния пост би било много полезно ;)

 

п.с. Самия аз се интересувам кога ще стигнете до Кичука(и най-вече кв.Остромила :bgrin:)

Link to comment
Share on other sites

  • w00x changed the title to N3 / Vivacom

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...