Jump to content
BulForum.com

Мезета


Recommended Posts

Ооо, за лютите чушки може да отворим направо нова тема.

 

 

1632834211458.jpg

 

Това на снимката са ферментиращи чушки "Български морков", с малко лук и чесънче. Още 2-3 седмици ще са така, после ще ги пасирам за лют сос. 

Тази година на село посях 20-30 корена рибки и експериментално по малко български морков и табаско. 

Рибките са вече в буркани, пукани с марината от оцет, соев сос, сол, захар, чесънче, магданоз и топче бахар.

От моркова още бера и ще направя втора партида сос.

Табаското тъкмо започнаха хубаво да узряват, там идеята ми е а следвам оригиналната рецепта за сос Табаско, като единствено отлежаването в американска бъчва ще я имитирам с чипс. 

 

Извадил съм и семена и от двете, които съхнат в момента, евентуално за догодина да садя по-големи количества. 

Та както казах, има материал за отделна тема. :) 

Edited by deus_pld
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 741
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ама табаското ферментира години бре, мисир прохождащ! А българският морков е жива смърт! Не, че не му се намира колаят, ама пак е нечовешки. Виждам как си оформил водна тапа за да не прониква кислород в следствие на промените в температурата, което е хитро (това от вашия Ийсус ли го открадна).

 

Инак моята рецептичка е проста и в следствие на тази простота, съвършенна.

За 2.5 кила зверчета се взимат две китки копър и една китка магданоз. Копърът се накълцва на по-едро, а магданозът на ситно (но офенс Магданозе). Туряш към тях и десетина едри скилидки чесън, нарязани на много едро. Добавяш и два средни моркова, нарязани на скълцани на четири колелца, дебели по 4-5мм.

 

Трябват ти 7-8-9 буркана по 0.7л, в зависимост от типа чушки.

Чушките трябвя дя се пекнат така, щото хем от двете страни да имат коричка, хем да не се спукат в следствие на температурата.

На дъното на буркана се слага малко от копъро-магданозената-морковено-чеснова смес. Отгоре и се посипват една равна супена лъжица сол и две равни супени лъжици захар. А, ако зверовете са наистина зверове, захарта може да се вдигне до 3. Не, че ще станат по-малко люти, ама изживяването от похапването им ще започне да наподобява на онова, като от свирка сънрайз.

Нареждаш акуратно и сбито пуканите зверчета до към половината буркан и после добавяш още от сместта с подправките. След това втори ред акуратно подредени зверове. И най-отгоре, пак от подправките. Трябва обаче зверчетата да са още топли, но поомекнали под похлупак.

След това заливаш с 4 лъжици олио и допълваш с оцет (колкото да се покрие всичко), загрят до толкова, че да не можеш да си задържиш пръста в него повече от секунда и половина-две. Затваряш капачката и обръщаш със задника на горе.

На следващия ден обръщаш с капачката нагоре. А на по-следващия, вече можеш да се изкефиш на... Егати яките чушки!

Простичка рецепта, но стават наистина вълшебни чушлета, дето се ядат на акорд.

 

 

П.п. В допълнение мога да кажа, че маринатата от тези чушки след около седмица втасване на бурканите, не бива да се изхвърля след изплюскването на съдържимото. Понеже е уникална марината за мазни мръвки, дето ще цвърчат на барбекюто. Мазнотийките прекарали една вечер в този, инак отпаден продукт са наистина от друго измерение после.

 

П.п. 2 по принцип не съм екстремист и за това тази рецепта не съм я пробвал с български моркови, бхут джолоте и скорпиони, а само с по-безобидни представители, като чили, халапеньо, табаско и нашенските си чушляци. А, да.... не съм я пробвал и с изродите на дядо. Ама те и без това са прекалено ситни за да стават за нещо различно от сушене или консумиране в свежо състояние. Пък и те с държавен декрет бяха забранени за транспортиране или съхранение в близост до складове за боеприпаси или горива.

Link to comment
Share on other sites

Но проблем Гадо. 

Аз пък отдавна забравих за чушки в буркани.... Марината ми е сходна на твоята, но без захар и моркови... Ям брутално люто и само зехтина ми е достатъчно за "омекотяването". Пукам, изстиват, найлонче и фризер. Като ми се прияде, вадя доза (абсолютно като прясно изпукани са), забърквам си копър, магданоз, чесън, сол, оцет и зехтин, леко загряти (това заради зехтина) и после плющяне.... Зехтина може да бъде заменен с олио, като тогава загрявам повече марината....оставаме ги леко да поемат и изстинат, но не студени, и става страшно.... 

Та, бурканчета и бурканища правих преди.... Без заварка, със заварка.... но така замразени имам целогодишно пресни пукани чушляци... Черна шипка, бяла шипка, морков, рибки, чили, халапеньо и т.н. Винаги прясна марина и адска вкусотия... 

А за мръви в марината, но комент.... Всичко се консумира.... Даже съдовете се облизват и нямат нужда от миене.... 

Link to comment
Share on other sites

Ако не се мариноват  и втасат, не ми ги хвали!

Тва прясно изпукани ми звучи като - Полу печени, ама с малко мазно и никакъв аромат и вкус... Не е за мен тази работа.

Link to comment
Share on other sites

В голяма грешка си. Пробвай... Забъркваш си гърмящата смес и консумираш на следващия ден.. Така е най-добре. Аз като не издържам ги налазвам след час-два... Седят много приятно хрупкави и чудесно ароматизирани от топлата марина.... Не че в бурканче са лоши, напротив, харесвам ги много, но така остават по-хрупкави, което за мен е част от играта... 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, gado said:

Ама табаското ферментира години бре, мисир прохождащ! А българският морков е жива смърт! Не, че не му се намира колаят, ама пак е нечовешки. Виждам как си оформил водна тапа за да не прониква кислород в следствие на промените в температурата, което е хитро (това от вашия Ийсус ли го открадна).

Ам чи да си ферментира, аз бърза работа нямам.

Ферментационният затвор (а.к.а. водната тапа) ми е от ферментатора за бира, но тъй като от доста време не варя, едно по едно намирам други приложения на такъмите. Иначе се продават по винарските магазини и по домашните потреби, 2-3лв струва. 

Рецептата е класика: чушлетата нарязани на едро и с изчистени семки, две склидики чесън на едро нарязани и малко лук.  притиснал съм ги, за да са покрити от маринатата, която представлява вода + 3,5% сол. Ферментират 2 седмици, но най-добре да се оставят още две-три. После се отцежда маринатата, а твърдите части се пасират. Човекът, който ми даде рецептата каза, че може да се добави малко оцет за вкус и/или в случай че рН е над 3,2. 

 

По принцип, ако гледаме скалата на Сковил, Табаското го дават по-люто от моркова.

Tabasco Hot Pepper (30,000-50,000 SHU);

The “Bulgarian carrot” is a pepper with mild heat, (10 000 – 30 000 SHU)

Лютивината на моркова обаче е по-остра и рязка, затова се усеща по-люта, отколкото е в действителност,

затова и е добре да ферментира. Процеса "убива" и омекотява част от лютивината. Отделно аз си поиграх и махнах семките на всяко чушле. На най-узрелите ги запазих за семе за догодина, суша ги сега върху марля. 

 

п.с.: нали уж сите сте модератори тука: отделете последните мнения в отделна тема, явно е, че ще има какво да си кажем. 

Edited by deus_pld
Link to comment
Share on other sites

On 9/29/2021 at 10:21 AM, djaba said:

Като се отворихте на люти чушки дайте рецептата за онези дето се продават саламурени, че не мога да ги докарам в къщи.

Обикновено са бяла шипка с уникална солено-леко кисела саламурка дето мога да си я пия като безалкохолно с водката.

Нямат захар, моркови, подправки и нищо друго освен чушки и вода. Имам съмнения с различни опити за 3 литра оцет и 500 гр. сол 

на 10 литра вода , но не съм сигурен. Така че, ако някой разполага със старата булгарплодска рецепта да я сподели, продават ги във

вакуумирани пликове от дебел найлон, пластмасови буркани с винтови капаци с различна големина и т.н. Надявам се някой да се сети...

 

Саламурени - вода и сол. Правил съм си така и бяла шипка и корнишони, зелени домати...

Link to comment
Share on other sites

Аз моята продукция вече я напънах. Иде ми да си посегна от кеф.

Оказа се, че и рибките и камбичките са расли в един двор и не знам кое, на кое е повлияло, ама са уникални зверчета. Маринатата обаче спасява положението до толкова, че се потя като ги почна, ама не мога да се спра да ги плюскам.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Аз пък снощи направих втория опит с шунковара:

 

IMG_20211020_062657.jpg

IMG_20211020_062643.jpg

 

Този път към бута сложих 30% бекон, а като подправки само черен пипер и малко сос Уорчестър, по препоръката на Гадо. Намалих и температурата и го извадих при достигане на 65 градуса в средата.

Получи се доста по-сочна и балансирана на вкус, консистенцията също беше идеална,но трябваше по-ситно да нарежа бекона, защото тия големи парчета ми натъртват малко. Още оня ден като подготвях месото си знаех, че така ще стане, ама беше късно вечер и ме домързя да го накълцам по-наситно. 

Edited by deus_pld
Link to comment
Share on other sites

Снимах снощи и аз, какви ги натворих в Созопол. Че бяха инсталирали ЖЕНА на скарата, а сърце юнашко не изтрая пред подобно извращение!

Ама дали заради осемте бири в процес на работа през деня, дали заради половинката Джони след това, или заради бутилката вино след него, забравил съм да включа ХДРто, та се чуват само брътвежите и вътрешно заводският хумор на доведените ми колеги. Пък основното действие се е получило, като секс на негри в тъмна стая.

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, XMD said:

Ся ща налазят, че си сексист :) 

Как така да не може жена на скарата!?

 

Общо взето жените знаем стават предимно на казана. Да въртят некви супи там. На скарата не е невъзможно да имат успехи. Но определено се допускат само в случай, че способните мъже наоколо са твърде пияни, за да действат на скарата! :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

Видене, дай насам някоя изпитана рецепта за шунковара, че вече два пъти си ям сам "творенията". Пробвах една от листчето в шунковара и една от чичо Митко, ама... 

Edited by alchemy
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, alchemy said:

Видене, дай насам някоя изпитана рецепта за шунковара, че вече два пъти си ям сам "творенията".


Тихо, че и аз имам леки проблеми. Слагам явно прекалено много подправки и стоката някак "търти" на вкус - не можеш изядеш повече от няколко парчета и ти става ташкън... 

Принципно аз следя рецептите на Мастъра и мой основен учител и вдъхновител бат Мити:

https://batimiti.blogspot.com/

Рецепти има в групите ни във ФБ ДОМАШНО ПРИГОТВЕНО и Как да си направим домашни колбаси и мезета

Link to comment
Share on other sites

On 10/28/2021 at 7:24 PM, XMD said:

Ся ща налазят, че си сексист :) 

Как така да не може жена на скарата!?

Абе.., то може. Ама само ако направеното ще го ядат други жени. Тъкмо ще имат за какво да си съскат и да си плюят.

Инак жена и месо на скара е наистина кофти комбинация. Нали, манджичка някаква да сготви с месото, бива. Обаче да го изпече на живата жар като хората, е те такова нещо още не съм виждал. Че те жените като цяло хич не са на ясно, по какво, аджеба, да познаят, че жарта е готова. Че да плеснат мръвката отгоре. Това първо.

Второ. Или ще ти я прегорят, или ще ти я турят в чинията, докато още шава ама добре овъглена. За подправките пък да не говорим! За тях всичко свършва до черния пипер, кимиона и солта (за последното обаче също нямат усет).

И изобщо, една манджа не я ли правиш с мерак, не става! А истината е, че жените мразят да готвят и когато се хванат да го правят, просто отбиват номера. Правят си там някакви заучени положения, но да видиш да влагат творчество в тая работа... Почти пълен ЪпсурТ!

 

 

Link to comment
Share on other sites

RaptoR, поръчвал ли си подправки от този Ангел, дето всички в групата от него взимат? Наистина ли са му толкова добри смеските?

Ще правя идните дни опит за салам "Камчия" в шунковара и мисля да си поръчам от него готов микс. Пък и гледам, че е от Пловдив.

Edited by deus_pld
Link to comment
Share on other sites

Определено човекът е на ниво. От много време го хвалят, а аз се каня да взема нитритна сол за тест. Смело поръчвай, няма да сбъркаш. 
А снощи кво мезе.. В масло .... Ама кво мезеее ... 

251357396_10225380700722061_674666760617

250999906_10225380718562507_500548363978

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, RaptoR said:

Определено човекът е на ниво. От много време го хвалят, а аз се каня да взема нитритна сол за тест. Смело поръчвай, няма да сбъркаш. 

Поръчах си смес за салам Камчия и смес за кюфтета. Към края на седмицата ще се правят проби :) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, RaptoR said:

Определено човекът е на ниво. От много време го хвалят, а аз се каня да взема нитритна сол за тест. Смело поръчвай, няма да сбъркаш. 
А снощи кво мезе.. В масло .... Ама кво мезеее ... 

251357396_10225380700722061_674666760617

250999906_10225380718562507_500548363978

Добре бе, Видене. Ти за нож не си ли чувал, че сте ги скубали и късали така сърнелите?

А после - Ами то няма, пък миналата година колко имаше....

Ами няма да има. Както се случи и с манатарката. Както се случи и с пачия крак. А мръчкула от години намирам само по единични бройки и то не всяка година.

Дивият кимион и той постепенно, но сигурно изчезва. Пак заради скубането.

Бахти...

Edited by gado
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...