Jump to content
BulForum.com

Мезета


Recommended Posts

Just now, Mockingbird said:

Абе ние и от дълготрайните (макар че са си направо малотрайни, имайки предвид колко бързо свършват :lol:) не сме, ама нищо не казваме..... :P


Смс това не е мой проблем, сеш'са? Ваш проблем е :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 741
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Верно е така....

То, като се замисля и моите висулки взеха да свършват....Ха резни малко сега, ха резни малко после и така като гледам останали 5-6 петъла да висят само....

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, RaptoR said:


Невъзможно е просто, но като дойдеш ще ти направя нещо подобаващо - аз още не съм сефтосал месомелачката от черния петък, а от пазара в Първомай съм накупил колаген, черва и пуски да те транжирам целия и да те натъпча вътре. Не сте опитали от моите малотрайни колбаси вие... :laughing1:

Смяташ да отваряш колбасарски цех ли Мисире? :lol::rofl:

Link to comment
Share on other sites

Най-накрая имам нитритна сол и мога да пробвам метода :)

Най-тъпото е, че ходих до Панагюрище, но се оказа, че човека не е магазин, нямаше го, та пак минахме през куриерски такси. Както и да е, Еконт-а миришеше на кимион и микс подправка за месо и колбаси :)  Ако на някой му е необходима такава сол, поръчах си 4 кила, та мога да отделя половинка или едно кило, то като гледам разхода за 1 кг месо, 4 кила ще ми стигнат за около 250 кила месо , така, че..

 

МетодЪТ:

"Другият метод на сухо осоляване е т.нар. контролирано  сухо осоляване.
Този метод придобива все по-голяма популярност и може би е вече единственият, който се прилага при промишленото осоляване на месо. Осоляването там се извършва в съотношение за кг месо - 30 грама нитритна сол и 2 грама захар.
За домашни условия за едно кило се препоръчват 15 грама нитритна сол и 15 грама обикновена смляна морска сол, 2 грама захар.  Осоляването се извършва на ръка - първо се втрива захарта и сетне солта.
Моят опит е показал, че са достатъчни 25 грама сол, 2 грама захар, които се смесват и втриват в месото. Най-добрият резултат се постига, когато при тях се добавят и останалите подправки - примерно 5 грама прясно смлян черен пипер, 2-3 грама кимион, счукана хвойна, или дафинов лист. Подправките зависят от това какъв продукт ще се прави, а тука говоря само за осоляването.
След втриването на солта и захарта, парчетата месо се слагат в подходящ найлонов плик, който се потапя във вода, за да излезе въздуха - нещо като условно вакуумиране, връзване на плика и в хладилника поне за 5-7 дни като от време на време се размачква с ръце и пликът се обръща. Може и да бъде в хладно помещение - на температура до +4С.
Впрочем, да престои повече от 7 дни не му вреди. 

Има и друг вариант - когато пликът се вакуумира. В този случай месото зрее малко по-бавно и този процес може да продължи 10-14 дни.
В процеса на осоляване месото пуща съвсем малко течност, но за сметка на това осоляването се получава точно както трябва и солта прониква цялото парче, а самото месо губи съвсем малко от полезните си вещества и запазва вкуса си много добре.
След ваденето от плика следва подсушаване с кухненска хартия, директно овкусяване с подправките, пресоване поне за едно нощ и сушене.
Процесът на сушене се съкращава поне с 1/3 от времето необходимо за сушене при неконтролираното осоляване.
Другото предимство е, че в процеса на осоляване и зреене на месото, ако се сложат и нужните подправки, те добре и пълноценно проникват в него и допълнително се овкусява и придобива по-нежен вкус."

Edited by dvdrw
грешна математика :)
Link to comment
Share on other sites

Добре бе, хора. Може и да прозвуча като тревопасен веган или смотан кемтрейлър (и двете не съм. жизнерадостен месоядец съм и не нося шапки от фолио), ама що не си зададете въпроса - Какво аджеба представлява процеса водещ до получаването на нитрити. Каква точно химия включва той, че да се получи и дали е добре за тялото и душата да се хапват такива работи? Да, нещата с тях се случват лесно, бързо и с добра повтаряемост, но струва ли си!? Производители на едро ли сте? Моралната страна на въпроса ако сте такива е съвсем различна бира! Не сте ли чували, че колкото в по - първична форма са съставките на храната, толкова по-полезни и безвредни са те?

Ако и вие ще вдигате крак като жабата, по-добре си спестете времето и усилието, и си купете джънк от произволно избран магазин. Същият боклук ще е, но поне няма да имате съмнителния кеф, че сами си правите гадното. Е...., вероятно магазинският джънк няма да ухае като вашия, но това не е особена разлика.

Edited by gado
Link to comment
Share on other sites

@Gado, гледай сега, аз не съм кой знае колко вещ в производството на колбаси/сушени меса в домашни (или в каквито и да е условия), чета тук-там, гледам да попивам информация и т.н.

Въпросния метод го пробвам за първи път, сложил съм сравнително малко парче месо, съответно, ако не ми допадне или нещо друго не ми хареса във вкуса и т.н.,  го бракувам и продължавам нататък. Този пич, чиито блог следя, едва ли е толкова глупав да ЩОМ си прави домашните меса и колбаси по този начин.

За колбасите от магазина по-добре да не коментираме. Мерси.

Edited by dvdrw
Link to comment
Share on other sites

Въпросът не е във вкуса. Вероятно ще докараш съвсем прилично, а може би и по-добре от традиционните технологии. Въпросът е, че това е едно доста неприятно (Е).

Производителите на едро приказват едни приказки, в които сравнянат леталната доза на натриевият хлорид с леталната такава на сместа от натриев хлорид и натриев нитрит. Разбирам ги. Бизнесът си е бизнис. Имам някакви впечатления, щото по случайност съм и професионално свързан с бранша. Медицинските изследвания в контролирана среда обаче сочат доста интересни резултати. Дори и в природата да има някъде богати източници на натриев нитрит, твоята обмяна на веществата като всеяден бозайник е устроена по-друго яче, вервай ми!

Може да се ебаваме с веганите, но не може да им се отрече, че в поне едно са прави. В колкото по-първична форма е една храна, толкова е по-полезна и безвредна! Аз лично си падам пурист. От там на сетне всеки има сива маса между ушите си и може сам да си прави сметката!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 7 months later...

Виждам, че съм пропуснал да ви скуулна за едно от последните ми мезета - изцяло ново изобретение. Ще си цитирам поста от ФБ да не пиша наново...
 

Quote

Един напълно случаен експеримент, който стана почти перфектен. Значи бях извадил едни пуешки джопани да ги пека в гърне на принципа чомлек. Добре ама стана така, че ги накиснах и ги забравих 3 дни... 4 броя бяха обилно заляти с ракия, после добре осолени и оставени в купата, доляти с вода в хладилника. По принцип идеята беше да се изкиснат една нощ и да се готвят, но на третия ден изпаднах в ситуация, в която нито имаше смисъл да ги пека, нито можех пак да ги замразя. Направо бях ги отписал, когато ме осени една идея, естествено вдъхновена от Мастъра. Изсипах течността, посолих пак добре и отново ги накиснах във вода. Седяха така още 2 дни, след което ги грабнах с мен и чак тук в Банкя. Една вечер преседяха в хладилника да се отцедят добре. Снощи вече бяха извадени, намазани със сол и обилно с пушен червен пипер. След което на принципа на Учителя се започна обработката. Загрята до 50 фурна на вентилатор, редене на решетката да стоят в средата на височина и голяма тава с вода отдолу. Нататък през час по 10 градуса нагоре към 60 и 70 и после през час и половина към 80 и 90. Следва шоково охлаждане и в хладилника за вечерта. Процедурата е позната. Обезкостяването е ужасна досада, но станаха невероятни! Дзверско нахвърляне с розе и бири, кой квото набара. Щях да кажа перфекция, но си мисля, че можеше по-рано да ги извадя. Ама пусто като имам лигльвци около мене дето все нещо им е сурово...


IWJFRGR.jpg

gvXvRBY.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Я! Ти да видиш!

Виден е открил (с малко помощ от Йода, де) граундрекинга и кътингедж ниско температурната обработка! Егати!

Пич, аз ако съм на теб, веднага подавам документи за патенти дори и на Марс и сядам да си чакам номинацията за нобеловата!  :lol:

 

П.п. Тръпна в нетърпение да видя какво ще е и, когато изобретиш сувид-а.... :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
10 minutes ago, Lucky Luciano said:

Катъка на кака ми също беше един път! Житата тоже.

Ся гледах, от петте езера, има макс една малка локва...


Добре са си петте езера на наша, еврейска цена. 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, pamporov said:

Тук вече нивото отива към "кашер".....:grin:


Кво да ти кажа - нещата са сериозни... :laughing1:

152731205_10223748226991238_521941375147

А ей така отивам на гости на Етиен... Въобще тая машина с две години закъснение я купих... 
 

IMG_20210321_132641.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, RaptoR said:

Ей така ги праиме нещата с Етиен!!!
 

Малий, как ма дразниш само, Мисир такъв! Тази година нищо не успях да направя. :lol:

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Godfather said:

Малий, как ма дразниш само, Мисир такъв! Тази година нищо не успях да направя. :lol:


Всичко е наблъскано здраво и се плющи мощно. Скоро ще си купя и шунковар - сега чета за разните модели. Отделно нямам никакво време да застъпя саламите... 
Предстои да се купува машина за вакуумиране, а предвид липсата на зима вече вероятно ще се прави и сушилня от някоя стара хладилна витрина в асансьорното... 
Още малко и колбаси отвън няма да се купуват изобщо. 

ЕДИТ: А ти си тотален мисир просто, при тия идеални условия там да се суши почти целогодишно. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...