Jump to content
BulForum.com

А Т Л А С


MuFFi

Recommended Posts

:rolleyes: :rolleyes: Нека всеки който е ходил в чужбина да сподели в този форум какво е видял и т.н.Ако искате ще се изпитваме по атласа(ако имате) и така,да е интерестно.Всеки да слага разни линкове със спътникови снимки от космоса. АКО ВИ Е ИНТЕРЕСТНО!!! :rolleyes: :rolleyes:
Link to comment
Share on other sites

Интересно ни е. Аз съм голям пътешественик по душа и най-много обичам да ходя на разни места. В чужбина съм бил само в САЩ, Австрия и Чехия. Първото ми излизане беше на гости на едни приятели в Австрия за Коледа в 7ми клас. Там по Коледа всичко е затворено та единственото нещо което видях във Виена бяха Белведере и Щефансдом. Е бяха впечатляващи разбира се но за човека-музей както вече ме наричат заради страстта ми към музеите, галериите и всякакъв род забележителности си е съвсем малко. После 2 пъти ходих до Чикаго на гости при баща ми и сестра ми за по 1 месец. И тая година бях за 5 дена с жената и един приятел по повод абитуриентството уж в Прага. Ако има толкова желаещи мога да разказвам ама за всяко едно пътуване ще отидат по много страници.

Link to comment
Share on other sites

Ми аз не съм ходил кой знае колко на далече но бях в Гърция,обиколих бая градове,разбирасе най-голямо впечатление ми направи музикалния магазин в град който е 4 пъти по-малък от Пловдив,а беше на 3 етажа + подземен ,половин ден седях вътре :)

Link to comment
Share on other sites

Аз бях в Испания - Палма де Майорка.. Вече няколко лета ходя там, но честно да ви кажа.. предпочитам си нашия Sunny Beach. Мястото е идеално за почивка, но ако човек е решил да се размаже, много трудно може да стане.. Градът е горе-долу колкото Пловдив на големина, но жителите му, мисля, са доста по-малко. Няма изпипани кафенета, както в Пловдив.. дори повечето се без климатик, тъй че трудно човек може да отмаря в тях през горещините. Единственото кафене с климатик, което намерих, се казваше "Капучино" и приличаше по-скоро на сладкарница...

Отделно в дискотеките се пускаше доста стара музика - хитове отпреди 1-2 години. Алкохолът, който сипват е в мизерно малко количество(нямат голяма или малка водка) - пълнят една висока и тясна чаша с лед до горе и ти сипват 25-30 грама водка - 5 Евро.

Потресен бях, когато отидох в един харабийски бар - "Москито". Зад бара беше наредено огромно количество алкохол, при което аз ентусиазиран помолих барманката да ми направи някакъв местен коктейл. Отговорът беше: "Не предлагаме коктейли"!

Като оставим настрана не толкова бурният нощен живот в самия град няма какво толкова да се види - една катедрала строена преди няколко стотин години(наистина е хубава, но се разглежда за 2 часа) и една кастилия.

Имат си и пещери на другия край на острова, които се водат голяма атракция, но ако питате мен са пълен ташак - в България си имаме къде-къде по-хубави...

Друго, което ми прави впечатление там е, че цените на всичко са почти същите като тези в България.. Изключение правят само някои плодове, хлябът и сиренето.. Месото дори е по-евтино, а да не говорим за алкохола - на доста по-достъпни цени от тук е!

Link to comment
Share on other sites

Била съм в Берлин,Бремен и Хамбург.Хабмург е наистина прекрасен град с атмосфера и страхотен нощен живот.Наистина прекрасен...

Ходила съм на евро пътуване с родителите си-Будапеща,Флоренция,Милано,Париж,Виена,Залцбург.Флоренция е градът за мен.Наистина много прекрасен.Пък и Давид е там. :D

Била съм и в добрия стар Лондон.И за мен това си остана градът-мечта.Ако трябва да избирам къде по света да живея,то това е мястото.Наистина.

И да не забравяме Амстердам,но за него не мога да кажа много,защото престоя ми беше кратък.Но кофи-шоп манията го тресе,мисля :woot

Презокеански пътешествия не съм предприемала.Но нямам и желание... :sick Много ми се иска да отида във Варшава и Краков,не знам защо,но Полша ме привлича доста.

едит:Забравих да спомена пътешествията си отвъд Черно море,ама те не са много-о-о-о важни.Прости,Naso! :D

Link to comment
Share on other sites

Бил съм в Турция-там е супер шит.В Македония съм бил-много каманаци,грозна работа.В Полша съм бил само на летището във Варшава-не изглежда зле.Следва Германия.Дортмунд-живях там.Огромно впечатление ми направиха книжарниците.Имаше една Mayerische-просто нещо жестоко-3 етажа,огромно,книги,книги :woot Доста време прекарах там да разглеждам и чета разни неща.Музикални магазини-пари да имаш само.НО като нямаш се задоволяваш с разглеждане слушане на музика на аванта и куипуване на някой диск понякога.Другото в града беше гнусно.Дюселдорф-хубав град.Имат си и нещо като стар град-където е много красиво,супер много кръчми,Рейн,няколко доста интересни като архитектура сгради.яд ме е,че изпуснах една изложба на Анди Уорхол там :( Хамбург-не успях да видя много неща,но ми хареса все пак.Страшен град,а музикалната сцена е жестока/все пак яките групи в Германия винаги забиват в Хамбург,Кьолн и Дюселдорф понякога/.Катедрали,направо величествени.Мюнхен-красиво е там,просто някои сгради ме разбиха,стари,но златни както се казва.Бохум-много грозно,няма да коментирам.И тук ми се изчерпа скитането из чужбината.НО иначе мечтата ми е да ида в Австралия и Нова Зенландия,е скандинавските страни също.Кога ли ще стане???? :confused

 

И в Китай ми се ходи.Непал-там искам да ида на заточение за 1-2 месеца.

Link to comment
Share on other sites

Мечти...много са но напоследък ме влече по бившият Датски съюз(Дания, Норвегия, Фарьорски о-ви, Гренландия, Шетландски о-ви).

Link to comment
Share on other sites

И аз искам в Непал :)

По темата миналата година бях на гости на сестра ми в Гърция,за Атина лоши впечатления ужасно беше ... обаче на острова където бях 10 дена се разцепих(о-в Идра).Малко без коли и шум супер айляшко по цял ден скачахме от едни скали.Вечер на таверната беше много гот също :)

Link to comment
Share on other sites

Аз бях в Турция на море в Кушадасъ и Мармарис също и в Гърция. Видях бая нешта като стария град Ефес, Пмук кале,острова на кустенурките и много други неща.

Link to comment
Share on other sites

Европейските държави и градове, които съм посещавал:

  • Италия: Милано, Болоня, Флоренция, Венеция - незабравими места, невероятни градове, в които се потапяш като в сън, но за съжаление не остана време за Рим.
  • Белгия: Брюксел, Гент - страхотно уредена държава, незабравими спомени от перфектната кухня и невероятното разнообразие от местна бира.
  • Холандия: Амстердам - уникален град (трябва да му дадат статут на град-държава), тотално контрастиращ с всичко останало и нямащ нищо общо с визията на провинцията. Иначе страхотна държава с може би най-практичните за европа граждани (е понякога са досадно стиснати и пресметливи, ама то си е в тяхна полза)
  • Германия: Берлин (многократно), Дрезден, Лайпциг, Кьолн - най-интересно е страхотното преобразяване на Берлин след падането на стената и превръщането му в столица на обединена Германия.
  • Чехия: Прага - невероятно красив град в самия център на Европа, всичко тече толкова спокойно и непринудено (каквито са и самите чехи) - включително и бирата в кръчмите.
  • Англия: Лондон - най-космополитния европейски град, уникална пъстра атмосфера, невероятна лудница във всяко отношение; Рединг - типичната стара английска провинция.
  • Франция: Кан, Антиб, Ница, Монако - каквото и да се каже за този средиземноморски рай пак ще е малко. След плажовете в Кан и разходките по бул. "Кроазет", вече мога да си напиша завещанието :D. Впечатленията от Лазурния бряг до голяма степен компенсираха липсата на време за "отскачане" до Париж.
  • Австрия: Виена - освен по земята, този невероятно красив град трябва да се види и от въздуха (ниско прелитащ боинг преди кацане) - усещането ти спира дъха.
  • Унгария: Будапеща - когато се разхождаш из този град, разбираш защо унгарците са толкова напред с материала, за разлика от нас.
  • Полша: Варшава, Краков - понеже посещението датира преди падането на комунизма, много ми е интересно да видя сега разликата и промяната.
  • Румъния: впечатленията не са за споделяне :wacko:
  • Македония: Скопие, Охрид - пребиваването край това уникално езеро остави незабравими спомени.

TODO (или места в Европа, които трябва да посетя):

Испания (Барселона, Майорка), Швейцария (виждал съм я многократно, но само от въздуха), скандинавските страни.

 

Естествено бих се връщал многократно в описаните по-горе градове и държави, с изключение на Румъния.

Link to comment
Share on other sites

Преди няколко години съм бил в Барселона града като цяло много ми хареса макар че не успяхме да го обиколим целия :( на тяхната главна повече хора на едно място никога не сам виждал :) посетих там стадиона и музея на FC Barcelona да ви кажа този стадион е огромен като видях големите трибуни и се схванах целия :)

 

иначе ходил съм във Венеция, Ница, Белград и Триест но само транзитно единствено във Венеция се задържахме малко повече докато чакахме влаковете и посетихме там площада с гълъбите Сан Марко :) много ми хареса там и бих искал да се върна :)

Link to comment
Share on other sites

Била съм в САЩ, Гърция , Германия, Италия (за съжаление само в Лидодиезоло за ден-два), Белгия, Испания, Португалия, Франция.

Най-много ми харесаха следните места:

Брюксел - страхотен град с невероятна атмосфера, особено ако е покрай Коледа! Барселона - нямам думи - сърцето ми е там; Палма де Майорка; о-в Родос; Чикаго; Ню Йорк; Кьолн; Лисабон е готин отчасти, но е доста мръсен, за сметка на това е супер топло.. интересно е в общи линии. Но въобще не ми допадна Франция!

Link to comment
Share on other sites

Била съм първо в Гърция като по-малка с моите родители на почивка, но до Атина не стигнах, така че бих се върнала отново.

После посетих Турция за 3-4 дни, но също не видях много и пак бих отишла.

Преди десетина години бях на екскурзия във Франция - Париж, невероятен град с магическа атмосфера, видяхме доста неща - Айфеловата кула, катедралата Нотр Дам, Секре Кьор,Мулен Руж, триумфалната арка, нощна разходка по Шанз'елизе и др.(да ме простят франкофоните ако не съм изписала правилно имената на забележителностите) но и доста пропуснахме - не видях Лувъра, Версай и много други, така че с удоволствие бих се върнала поне още два пъти до Париж. Пътьом до Франция направихме еднодневен престой в Виена и Цюрих.

Много бих искала да посетя Япония, Тайланд, Сингапур и Индия. Но като за начало не бих отказала участие в някоя фиеста в Испания или карнавала в Рио де Жанейро(Бразилия) :P .

Link to comment
Share on other sites

Страната има площ 30.4 хил. кв. км. Граничи само с ЮАР - обща дължина на границата - 780 км. Разположена е на платото Басуто, с преобладаваща надморска височина - 2300-3000 м. На изток и юг територията е ограничена от Драконовите планини с най-висока точка вр. Табана Нтленяна - 3 482 м.

 

Климат - субтропичен, рязко континентален. Средните месечни температури - януари 25-26 градуса Сº, юли - 15 градуса Сº. Валежи - 750-1000 мм. Главна река Оранжева река с притока Каледон. Голяма част от територията е покрити със степи.

 

Население - 2 340 хил. жители. Гъстота - 77.1 жит. на кв. км. Естествен прираст 23. Средна продължителност на живота - мъже - 60 г, жени - 65 г.

 

Етнически състав - суто - 87.9 %, зулу - 11.8 % и други - 0.3 %.

 

Официален език - сесуто (суто) и английски.

 

Конфесионален състав - християни - 64.1 % (от тях католици - 60.4 %, протестанти - 39.6 %), християно-африкански църкви и секти - 13.8 %, местни традиционни вярвания и култове - 22.1 %. На работа в ЮАР, страната напускат до 80 % от трудоспособните мъже. Градско население - 27 %.

 

Столица - Масеру (120 хил. ж.). Други градове - Мохотлонг, Мохалесхук, Лерибе.

 

Административно деление - 10 окръга.

 

По-важни исторически събития и дати - ХVIII в. племената басуто, идващи от север, изтласкват от територията бушмените; 1850 г. - вождът на басуто Мошеш I обединява страната под своя власт; 1868 г. - установяване на британски протекторат - Басутолънд; 4 октомври 1966 г. - образувано независимо кралство Лесото.

 

Държавно устройство - конституционна монархия. 1996 г. - крал Мошвешве II (загива в катастрофа) и е наследен от Летсие III. Висш законодателен орган - парламент, състоящ се от краля, Сенат (горна палата) и Национална асамблея (долна палата от 80 депутата, избирани за 5 години). Непосредственото управление на страната се осъществява от правителство, начело с министър-председател.

 

Парична единица - лоти (L) = 100 лисенте. В страната свободно се използва и южноафриканският ранд (1 лоти = 1 ранд)

 

Стопанство - изостанала аграрна страна. Намира се в пълна икономическа зависимост от ЮАР. Над 70 % от трудоспособното население са заети в селското стопанство. Само 34 % от страната са пригодни за селскостопанска обработка и само 9 % се обработват. Основни култури - царевица, сорго, пшеница, ечемик и др. Развито е и животновъдството (640 хил. глави едър рогат добитък), производство на вълна и мохер (1.5 млн. овце, 1 млн. кози). Промишлеността е представена от малки и средни предприятия за преработка на суровини. Има разкрити залежи на диаманти, въглища, кварц, уран. Строи се съвместно с ЮАР голям високопланински хидроенергиен комплекс.

 

Транспорт - шосета - 520 км (с твърдо покритие - 900 км), ж.п. линии - 2.6 км и международно летище.

 

Туризъм - до 200 хил. туристи годишно, главно от ЮАР, посещават страната.

 

От София до Масеру - 8 015 км

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...