Jump to content
BulForum.com

Моделизъм и 3D printing. Всичко за моделирането като хоби


gado

Recommended Posts

On 7/24/2021 at 1:12 PM, Godfather said:

Разправяй де, дай идеи за инструменти и химия. Иначе такива сглобки съм правил преди бая години и сега се запалих отново. Това си е оригинален Ревел разбира се. :)

Май ще трябва отделна тема, че ще са бая картинки, линкове и обяснения на чалъми. Отделно, че ако се окаже, че има и други крастясали, ще падне и яко фукня.

Иначе като за начало си вземи едно бързо и едно бавно лепило.

Това е добър пример за Бързо лепило.

Аз ползвам eдно на Mr.Hobby, но тия явна вече не го зареждат. Бързото лепило се използва за залепяне на вече фиксирани и центровани един, спрямо друг детайли. Обикновено са едро габаритни. Четчицата се оцежда, докато в долната и страна не остане едва забелижима леща от лепилото и с внимателно докосване по ръбовете на сглобката (не размазване, а докосване), лепилото се оставя да попие между елементите. Залепва почти веднага, но е добре да се изчакат няколко часа ако после ще се донатъкмяват по-силово и други елементи. Шова лепило направо си го виждаш как светкавично се влива в сглобката и в двете посоки. Прозорецът му за работа е изключително малък, понеже се изпарява изключително бързо и поради тази причина не се използва за предварително намазване на повърхностите. Естествено, крайно наложително е да се внимава да не се окапе макета, защото после ще трябва да се изчака поне седмица, преди да се изшкури противното лъскаво петно от пластмасата.

 

А това е Бавно лепило.

Аз и от него си ползвам на Мистър хоби.

Използва се като повечето лепила. Нанася се тънко и на двете контактни повърхности, изчаква се малко да завехне и се притиска и фиксира с лепенка. Ако съединиш частите с не завехнало лепило, можеш и да ги донатъкмиш в положение през следващата минута. Съхне цялостно обаче за около десетина часа.

 

Секундно лепило.

Използва се за монтаж на фото ец-ове. Или когато решиш да изгадняваш с хай детайлинг от рода на кабели, тръбички и всякакви ситни джвъчки, които биха направили бушевната ти чикия още по-блага. Задължително обаче, това лепило трябва да е от онежи, дето правят гъвкава сглобка.

Предимството и е, че посли ти подволява с пинсетите да кривиш и донагласяш детайлчето, без да има опасност да се откърти както стандартното секундно. Нанася се с апликатор. Аз използвам една по-дебела игла за шиене.

 

Аерограф.

Аз използвам Този. Със стандартно двойно действие е. Тоест, чрез степента на натискане на бутона се регулира количеството въздух, а чрез степента му на изтегляне назад, количеството боя. Минус му е, че има само една дюза, а не няколко с различни размери. Плюс му е цената и това, че е в комплект с компресорчето.

Една от основните разлики между аерографчета като това и това, всъщност е в степента на полираност на иглата. Е... Онова дето е 15 пъти по-скъпо има и две-три допълнителни лиготийки, но едва ли ще са ти нужни. Та интимната ми мисъл е, че като свалиш иглата на евтинкото и я хванеш на винтоверта и после около половин час я въртиш и търкаш върху лицева кожа, намазана с фина шлайф паста. Изведнъж и евтинкото започва да пръска съвсем финно и сносно. Не е нужно да я полираш цялата, а само работната и предна част.

 

Скрапер.

Резачки.

Трион тип - Бръснарско ножче

Шпоричка за нитове.

Пиличката за нокти на жена ти (онази меката, дето е с осем зони за полиране). После обаче и обещаваш да и купиш друга и по-хубава. :))

Приличен скалпел.

И нека не забравяме задължителния Dremel

Свят ще ти се завие, когато започнеш да събираш приставки за дремелчето. Цифромания си е, ама пък качеството си е качество.

Малък газов поялник също няма да ти е излишен никак.

Това до тук са ти основните инструменти и лепила, без които наистина няма как.

 

От там на сетне следва безбрежният океан на химиите. Дакална. Бояджийска. Подготвителна. Смивки и панел лайнери. Лакове. Боички. Разтворители. Течни маски. Филъри. И какво ли още не... А консумативите и помошните материали са безброй и всеки със своята свера на приложимост.

Специално при боите има доста тънкости.

 

П.п. Егати колко дълго стана, а не съм казал почти нищо.

П.п.2 Верно вземи го премести това като отделна тема, че при интерес, тепърва има да се разисква и обяснява наистина много.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

4 hours ago, gado said:

Май ще трябва отделна тема, че ще са бая картинки, линкове и обяснения на чалъми.

 

Готово, вече си имаме отделна тема за развихряне. Май се очертава доста дискусия, щото викат, апетита идвал с яденето. :lol:

 

ПП. Галински, от инструментите само до аерографа още не съм го докарал. Този твоя обаче нещо не го намирам из нашите ширини, а не ми се чакат доставки от Китай. Я виж това нещо от Амазона бива ли го?

Link to comment
Share on other sites

  • Godfather changed the title to Моделизъм. Всичко за моделирането като хоби

Перфектно е аерографчето. Като клас е като моето, но с допълнителни дюзи, което е само плюс ако наистина крастясаш. Компресорът също е Ок, ама лично на мен ми идва малко токмачест при ограниченото ми място (шефката не отпуска повече) за чесане на крастата.

А апетитът наистина идва с яденето! Аз вече съм си и направил чертежите за отделна секция - дисплей, където да си наредя сюжетно нещата, че някак П-51 Мустаг ми седи странно, като е сбутан между разни фокета и месершмити. А Хел кат-а и бъбъл топ П-47 са като изцвъкани на отделен рафт. Няма да ти казвам къде и как съм наредил средните бомбардировачи на американците. И леките и средни и на германците. А тепърва ми предстои да правя още маса машини, но всичките ще са с изгадняване до дупка. От миналата зима съм захванал един ТБМ - Авенджър в мащаб 1:48, ама го тамъня като детайлинг, като за същия в 1:32, на който са му накичени всичките смоли и ец-ове

 

Ама почни да я правиш ракетата. Виждам, че няма вътрешни детайли, които да разгащтваш. И като я докараш до груба зглобка, ще ти кажа и за филърите (винаги остават фуги и цепнатини, дори и при смолните комплекти). Инак от сега си заръчай един черен Глосс праймър и декол софтенър (виждам, че и малко ваденки имаш в комплекта). За боите и лаковете, когато стигнеш до тях, ама си приготви едно средно по размер шкафче, че жена ти да не ти ги сипе в салатката. Да те предупредя само, че когато използваш деколната химия, първоначално ваденките ти ще стават като юфка накъдрени и сбръчкани, ама да не ти пука. После нещата си идват на мястото и при изсъхването ваденките ще приемат и най-фините извивки и разлики в нивата на основата. Инак и полагането на самите ваденки си е пиниз, ама опри до тях и ще ти кажа.

Жалко, че до есента няма да има как да ти покажа какво имам предвит.

Link to comment
Share on other sites

Мерси за напътствията! Да, сега ще почна лека-полека да я сглобявам и няма да бързам още с аерографа. Но пък ми идват разни свежи идеи за неговото използване, освен за моделите - доста интересно модване може да се направи на всичкия скучен хардуер и периферия. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Не, бе. Той аерографът си е нужен. Няма как без него. Обаче ми се струва, че след тази ракета няма да ти е много до шаренето на техниката.  :))

Като събереш корпуса в груб вид, без по-дребните детайли, покажи го. Довечера ще ти кажа и за филърите.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, gado said:

Ти да не излетя вече в космоса с тази ракета, бре!?

Не съм бе, още не съм почнал сглобяването, баси. Трябва да намеря малко време този уикенд. :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Гадински, тази неделя най-накрая успях да намеря време да седна и да сглобя ракетката (да са живи и здрави пичовете от Tamiya, че без "ултратънкия им цимент" много трудно щяха да се получат нещата, особено с по-дребните детайли. Доволен съм как се получи, но сега вече се отваря по-сериозната работа с боядисването. Я виж този кит дали изобщо става за нещо и дай идея за боите. :)

Saturn_V_assembled.jpg

 

ПП. Самият модел е далеч от перфектен, но за забавление става. Много яко са се издънили при двигателите на втората степен, баси - сложили са едни "купички", дето нямат нищо общо с реалната машина. Имаше и някои елементи, които не пасваха добре, та трябваше да играя доста с пилите (добре, че имам една камара миниатюрни такива). Лунният модул май смятам да го държа отвън, че вътре складиран в третата степен не върши никаква полезна работа. Даже си мисля вместо боя при него да използвам златисто фолио и да стане почти като истинския. :lol:

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, mIRCata said:

Сложи го на миниатюрна снимачна площадка :lol:

Може, ама първо трябва да приключа с боядисването и лепенките. :lol:

 

ПП. Оказва се, че тия шемети от Ревел тотално са объркали къде и как точно върви черната боя по първата и втората степен и май ще трябва да гледам в тубата един шемет, който беше боядисвал на базата на оригинални схеми от НАСА. Абе приятно забавление се очертава в предстоящите дълги и влажни есенно-зимни нощи. :)

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Godfather said:

Гадински, тази неделя най-накрая успях да намеря време да седна и да сглобя ракетката (да са живи и здрави пичовете от Tamiya, че без "ултратънкия им цимент" много трудно щяха да се получат нещата, особено с по-дребните детайли. Доволен съм как се получи, но сега вече се отваря по-сериозната работа с боядисването. Я виж този кит дали изобщо става за нещо и дай идея за боите. :)

Saturn_V_assembled.jpg

 

ПП. Самият модел е далеч от перфектен, но за забавление става. Много яко са се издънили при двигателите на втората степен, баси - сложили са едни "купички", дето нямат нищо общо с реалната машина. Имаше и някои елементи, които не пасваха добре, та трябваше да играя доста с пилите (добре, че имам една камара миниатюрни такива). Лунният модул май смятам да го държа отвън, че вътре складиран в третата степен не върши никаква полезна работа. Даже си мисля вместо боя при него да използвам златисто фолио и да стане почти като истинския. :lol:

 

 

 

 

 

 

Аерографчето е добро. Чудна работа ще ти върши, стига да не крастясаш прекалено и да решиш да изгадняваш. Колкото до несъответствията между детайлите, доброто решение е вряла вода и едва след сглобката пилите. Колкото до боите, то този модел е май само в бяло и черно, та за по-реалистичен ефект те съветвам да са семи глос.

Това с фолиото не е добра идея, повярвай ми! Идея си нямаш каква анална болка е да се залепи читаво и без дефекти то към модела. Казвам ти го от личен опит. АК имат прекрасни боички тру метал. Тънкостта при тях е, че за да се получи наистина реалистично, преди метала трябва да се нанесе черен праймър като основа. Праймърът се изчаква поне ден-два, преди да се боядисва отгоре. Между другото и праймърът и боята са адски тънколивки, та дори и на съвсем малки детайли ефектът е поразителен.

След последните боички се изчаква пак поне ден-два, преди да панелираш с масло или да лепиш лепенките. Като за лепенките ще ти трябва и декол софтенер. Ако се съмняваш в способностите си с лепенките и нагласянето им, ползвай и декол адаптер на повърхността. Ще ти даде доста широк времеви прозорец за донагласяне и центриране.

За сохтенера да те предупредя, че малко след нанасянето му, ваденката започва да прилича на юфка, ама не се шашкай. Важното е да не пипаш и докосваш по никакъв начин. След няколко часа, когато се изпари хинията, лепенката пак си е ок и започва наистина да прилича на рисунка, вместо да лъщи като изцвъкана. Най-на края, естествено - Лак за запечатване и уеднаквяване на повърхностите. Не прекалявай с него обаче.

 

П.п. Ще се разровя за една снимка на двигател Прат & Уитни, който съм правил (1:48), че да видиш тия боички на АК какво чудо правят.

4 hours ago, Godfather said:

Може, ама първо трябва да приключа с боядисването и лепенките. :lol:

 

ПП. Оказва се, че тия шемети от Ревел тотално са объркали къде и как точно върви черната боя по първата и втората степен и май ще трябва да гледам в тубата един шемет, който беше боядисвал на базата на оригинални схеми от НАСА. Абе приятно забавление се очертава в предстоящите дълги и влажни есенно-зимни нощи. :)

Ти пък що гледаш цветовата им схема? В 80% от случаите е доста далеч от истината. Аз примерно за един TBM-3 Avenger, дето го правя от две години в хай детайлинг (въпреки, че мащабът не предполага такова нещо), имам свалени към 1500 снимки в различни ракурси на цветовите схеми и карантиите му.

 

П.п. Миро, а дебелите през това време какво правят?  :lol:

Edited by gado
Link to comment
Share on other sites

Мерси Гадински, ще взема само две-три бои за основните елементи, че все пак това нещо се разглобява на основните си степени и за двигателите също дават някаква боя металик, че иначе в момента стоят много пластмасови. То не, че ракетката ще стои разглобена през повечето време, ама все пак да си начеша крастата и с боядистването. А това нещо дирекно го поръчвам.  :)

Link to comment
Share on other sites

Заеби тази някаква, дето я дават!

Ползвай тези и ще ми благодариш после. Не мога да им намеря обаче готовите разтвори.

 

П.п. А сега да питам и аз - Що никъде не мога да кача снимки с размер по-голям 2.5мб?

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, RaptoR said:


Що па да не можеш? 

Ами не знам, ограничения някакви. А в днешно време и телефоните правят далеч по-големи снимки.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, gado said:

Ами не знам, ограничения някакви. А в днешно време и телефоните правят далеч по-големи снимки.


Така си е, но няма как навсякъде да си ограничен така.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Гадински, Мисирино неземен, докато търсех да си набавя подходящите бои, взех та си сглобих една "helping hands" установка, черпейки идя от един юнак в тубата. Просто поръчах тази евтина стиска с много солидна и тежка метална основа и в трите ъгъла залепих три гайки М10, на които завинтих тия джиджавки тип loc-line, които по принцип се използват за охлаждане при стругарски машини и прочие, но в случая вършат перфектна работа. В отворите накрая забих по едно 2'' алигаторче и всичко заспа. Даже една такава глезотия залепих и на рафта отдолу, за да е винга под ръка, в случай, че преместя някъде установката. Върши перфектно работа и за заниманията ми с електроника, както и за предстоящото "бояждийстване" на моделите. :lol:

 

ПП. Станах голям фен на loc-line технологията - на снимката се вижда и един друг по-солиден "гъши врат", който използвам за закачване на телефона или допълнително осветление.

helpinghands.jpg

Link to comment
Share on other sites

Това с крокодилчетата е Ок за електроника, но за моделизъм, не. Стискат прекалено силно и деформират повърхностите. А заради профила на челюстите, оставят и следи. Щипките за моделизъм трябва да са плоски и с възможност за регулиране на натиска. Аз лично не използвам фиксатори, въпреки, че при полагане на деколите, те могат да бъдат полезни.

Миниатюрните джвъчки си ги боядисвам директно на отливката (далеч по-удобно е) и после с четчица туширам местата на лееците.

 

П.п. И пак да попитам - Що навсякъде по сайтовете за споделяне на картинки го има тъпото ограничение за размер до 2.2-2.5мб?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, gado said:

Това с крокодилчетата е Ок за електроника, но за моделизъм, не.

Мдам, прав си, макар и седнал. Обаче веднага му намерих цаката - имам две такива пластмасови щипки, които дойдоха с една мижава основа, която не става за нищо. Първо си мислех да ги заместя с алигаторите, но след това размислих, че по този начин като на снимката е далеч по-удобно, защото за електрониката ще се налага така или иначе да използвам крокодилите. :)

 

ПП. Е намаляй ги снимките де, аз никога не качвам оригиналните дето са по н'ам си колко мегапиксела. Ей тази като я намаля на 900х506 пиксела и излиза само 73 КB.

helpinghands2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Това само за проба го качвам. Пък и да се види какво могат боичките на АК, въпреки, че моторът е още далеч от завършване (на онзи етап)

 

П.п. Диаметърът му е 3 санта.

20191103_193800-E.jpg

Edited by gado
Link to comment
Share on other sites

Яко се е получило! На мен вчера също ми пристигнаха част от нещата на АК, даже се виждат на снимката по-горе, малко металик версии плюс два прайма (бял и черен) с микрофилър. Този уикенд ще подкарвам бояджийството, ама лошото е, че трябва и другата седмица да им правя изпит на хайваните та ще видим. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Може и да греша, но когато става въпрос за металици, черният праймър е задължителен. Ама не прекалявай с праймърите, понеже скапват текстурата ако се олееш. А и този тип металици (тру метал) са много капризни от към основа и вадят и най-малките несъвършенства. На моята снимка си личита следите от матрицата заради металика. Не ги махнах само, защото цялото моторче е скрито. Просто моделът не позловява да го покажа разгащен.

Link to comment
Share on other sites

  • Godfather changed the title to Моделизъм и 3D printing. Всичко за моделирането като хоби

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...