Jump to content
BulForum.com

User Friendly Linux дистрибуция?


gado

Recommended Posts

Дайте акъл за наистина френдли ориентирана спрямо пълен ламер Уиндоус потребител  Линукс дистрибуция. Потребител, който предимно играе игри, гледа или стримва на ТВ-то филми и отвреме навреме пише и разпечатва по някой документ. За последното така или иначе си предпочитам Оупън офиса.

Просто не искам да си развалям рахата, тепърва учейки задълбочено ненужни ми в дългосрочен план неща.

Тоест, погледнато реално, съм от онези примитиви, дето, когато трябва да сменят крушката, просто отвинтват старата и завинтват новата, вместо да викат шест специализирани профи-та, един от, които да държи лампата, четирима да въртят държащия лампата и един, дето да дебне на вратата, да не вземе да влезе в стаята някой, дето само да се представя за завинтвач на крушки.

И много МОЛЯ! Нека евентуалните отговори на питанката ми да бъдат обосновани като за уиндоус потребител на домашно ниво  ;)

 

П.п. То май си е за отделна тема. Та ако някой от Органите прецени, да не се свени да ми прехвърли питанката в такава.

Link to comment
Share on other sites

За десктоп ти препоръчвам Linux Mint. Лично аз предпочитам MATE версията. Това е графичната среда. Другият избор е Cinnamon, но MATE ми харесва много повече. От не знам колко години вече съм с Mint. То и като цяло съм много години изцяло на линукс за десктоп.

https://www.linuxmint.com/download.php

Точно като Windows потребител ще ти е много лесно да свикнеш с нея. Много стабилна е. Базирана е на Ubuntu, но е в пъти по - добре от самата нея. Мога да ти помагам с каквото ти се налага.

 

edit:

Ако си я качиш, едно от първите неща което трябва да направиш е да смениш тапета. Този който са го сложили стандартен в последната версия е нямам думи. Има страхотни стандартно които идват с дистрибуцията.

 

Link to comment
Share on other sites

Иване. Трябва ми нещо, дето като му поискам чаша вода, да не се налага да му казвам - Две крачки в ляво от дивана, после осем напред, крачка в ляво и осем напред.Две в ляво, две напред (инструкции за отваряне и затваряне на крана, ниво на водата в чашата и прочее). Еле пък да е спряла водата и вместо нещото да ме попита дали в този случай не искам да ми налее вода от тоалетната чиния, направо да ми нагребе и да ми я достави!

Дано разбираш какво се опитвам да ти кажа.

Че ще се махам от джама след спирането на подръжката за прекрасната 7 ( но напоследък и също като 10, крайно недискретна), ще се махам. Ако трябва ще се прекърша и ще започна да човъркам под Андроид, но няма да се тормозя с изучаване на ненужни ми боклуци. Главата ми и без това е достатъчно плътно натъпкана.

Link to comment
Share on other sites

Ще пробвам утре като втора ОС за известно време и ще споделя ламерското си мнение, като усещане.

Link to comment
Share on other sites

Още като видиш за колко време се инсталира барабар с целият софтуер и ще се чудиш защо се мъчиш с Windows-a. Имай предвид, че вече се използва libreoffice. Зад него стои екипът който създаде OpenOffice. Не вярвам да забележиш някаква разлика. Libre обаче е този който активно се разработва. Не преди обаче да си качиш OpenOffice, ако така предпочиташ. Друго което трябва да настроиш е който да ти е стандартният плейър. Идва с някакъв странен. Лично аз предпочитам да си ползвам VLC.

Link to comment
Share on other sites

Оо... И аз си предпочитам VLC. Проблемът е обаче, че като се опитам да свържа андроидското си ВЛЦ на телевизора с това, на десктопа. Започва да ми иска някакви пароли, а аз такива не съм задавал никъде. Но в момента медия центъра ми е на по-заден план. Водещото е истинският бяс, до който ме докараха малко меките, с наглите си опити да ме опънат през потника, без да сме се поцелували поне малко преди това.  Аз самият работя с крайни клиенти и ми е леко смешно някой да се опитва да ме лъзга така, по тънката лайсна, като ми пробутва ситно написан текст.

Link to comment
Share on other sites

Тука обаче съм на друго мнение. Не може OS която е на повече от 10 години да продължава да се поддържа. Дори и LTS(long term support) дистрибуциите на линукс не са с толкова дълъг период на поддръжка. Прекалено много неща се променят за да се поддържа толкова стара версия. Иначе е неприятен момент, но то от доста време се знае, че ще настъпи.

 

Не съм пробвал да свързвам VLC с такова в андроид кутийка. Идея си няма какво и защо ти го иска. За да си инсталираш софтуер, трябва да използваш софтуерния център. Ще го видиш когато отвориш LM(star menu). Ако случайно ти се наложи да инсталираш софтуер който го няма в списъка(не ми се вярва), трява да свалиш .deb(Debian, Ubuntu) пакет и после просто кликваш два пъти вървху него. Това е и един друг момент. Не знам защо, но лично на мен под линукс винаги съм си настройвал всичко да се отваря с един клик. Някак ми е по - удобно. Под windows не го правя това.

Link to comment
Share on other sites

Just now, netrootbg said:

Тука обаче съм на друго мнение. Не може OS която е на повече от 10 години да продължава да се поддържа. Дори и LTS(long term support) дистрибуциите на линукс не са с толкова дълъг период на поддръжка. Прекалено много неща се променят за да се поддържа толкова стара версия. Иначе е неприятен момент, но то от доста време се знае, че ще настъпи.

 

 

Визирам букетът от пичи въшки, трипер и кондиломи, плюс подозрително намирисващ флор, дето се опитват да пробутват малко меките хитреци, барабар с кошницата лекарства срещу тях.

А като си говорим за TLC, помислиси какво се изпърдяха гръмко джамджиите, още в момента, в който анонсираха Вирус 10! Аре да няма нужда, а!

E6aл съм им майката недоклатена. Аз на хората, дето са ми давали пари не съм робувал, какво остава, на тия, дето ми искат.

Link to comment
Share on other sites

И това е така. Особено дразнещо е обратната информация която връща към техните сървъри. Няма начин на 100% да я спреш по нормален начин.

Link to comment
Share on other sites

Инсталирах на малък лаптоп точно Минт преди повече от две години за майка ми,до момента не е успяла да го "счупи"Говорим за доктор дето само клика по икони и хал хабер си няма от подръжка на ос.Проблем идва с разни софтуери дето са писани за уиндоус,някои нямат подкарване никак.С офиса има малки драми но са почти решими,ако се ползва за домашна машина Минт е супер...

Link to comment
Share on other sites

Не разбирам защо потребител, който досега е ползвал основно Дограмата, си мисли, че като мине на изцяло нова операционна система ще му е по-лесно, отколкото да остане на Уиндоус.
А за "следенето и изпращането на данни", там конспираторите и любителите на шпионски романи да се произнесат. За мен най-важното е жената да не ме следи....

Link to comment
Share on other sites

Елементарно бе, Ватсон! Човек трябва да е бохем в този живот, пък и обичам да ми е гадно  ;)

Тук нещата не опират до лесно и трудно.

Link to comment
Share on other sites

и в минт ли ще трябва програми писани за уин, да се промушват през WINE или има по-добра алтернатива?

остава и въпроса на гадо с игрите  и подкарването им.

Link to comment
Share on other sites

Аре, бе. Някой няма ли да отговори на човека, че мислих и аз да го задавам този въпрос.

Инак като първи впечатления от Приятелската Мента, доволен съм. Наистина е супер като за домашен уиндоус потребител. И само заради ограниченото дисково пространство, което съм заделил за двата и дяла все още не съм се втурнал да експериментирам с инсталация на игри.

Link to comment
Share on other sites

Относно игрите и програмите, ако въпросът наистина е бил сериозен - програми, имащи версия само за Windows няма да тръгнат без мошенгии от типа на Wine. Същото важи и за игрите. За игрите набира популярност proton, но лично аз не съм се занимавал. Прекалено малко време имам за игри и предпочитам да имам dual boot и времето да го инвестирам в играене на игри, отколкото да го инвестирам в проучване и занимавка със програмите, които да ми позволят да играя игри. Иначе чета доста добри мнения за proton, но по горните причини не съм го пробвал.

Иначе за дистро - на мен от години изборът ми е Mint. Това дистро ползвам за работа от доста време насам. - няма ги глупостите в Ubuntu, a същевременно нещата, които работят за Ubuntu работят на 90% и за ментата.

Link to comment
Share on other sites

Асене, лично на мен като абсолютно ламерски Уиндоус потребител, Приятелската Мента мие идва дюшеш! Нищо прекалено различно за боравене, като за ламер потребител на Уиндоус.

Друг е въпросът, че още не съм си взел второ ССД, че да спретна истински дуалбуут.

В този смисъл по-горе питанката ми беше, дали трябва да преинсталирам повечето игри през Wine, или уиндулският емулатор ще ги разпознава. Вероятно въпросът ми звучи тъпо в момента за копченатискачите. Но няма как да се ширя свободно в дисковото си пространство на този етап.

Link to comment
Share on other sites

Галине, малко е трудна работата с игрите. Освен да пробваш. Отиваш до .exe-то и проваш какво ще стане. Ако не, ще трябва да пробваш дали изобщо ще може да се инсталира и играе. За съжаление игрите са големият недостатък на Linux. Тук вина имат производителите на съответните. Малък пазар е и не си правят труда. Преди около година си сглобих една настолна машина и се принудих да си сложа Windows само заради игрите. Така и не съм пробвал как ще са под Linux. Трябва да взема да го направя. За нищо друго не ползвам Windows. На лаптопите си го няма дори и като виртуална машина.

Link to comment
Share on other sites

Иване, и на мен идеята ми е вече да ползвам Уиндоус само и единствено за игрите, и то ако наистина се налага! Слава Богу, някои от ценените от мен игри си имат издания и за Линукс. Но не мога да прежаля евъргрийните в заглавията от последните двадесетина години. Сещаш се, че по онова време Линукс беше една розова мечта за ламерския потребител и никой разработчик не си потеше задника да портва за тази ОС.

Предполагам и, че именно заради тези ми старчески слабости ще трябва да имам дуалбуут, вместо тотално да отсвиря малко меките рекетьори.

Тия си позволиха настоятелно да ми препоръчват подмяната на конфигурация с I7, 2 GB видео, 8 рам, щото не била съвместима с последната им боза. Мамка им и очилато-бозава! Преди тази препоръка бях чел някъде, че здраво инвестирали в разработка и производство на хардуеър. Та ми падна с'тинката, дето печелившо на честитите, които в следващите десетина години ще им се наложи на всеки 2-3 години да си сменят конфигурациите. Щото уж окончателната боза, вече няма да се подържа от тях. Вика да няма нужда и моята лепта да налива в мижавата фондацийка  на онзи сварен, очилат плъх. Щот завалата иначе бачка единствено  про боно и не прехвърли капитала си в собствена фондация, щото да не плаща такива данъци, ами светът да добрува.

Дет се вика - Ай сиктир бе @ыSЭ+# този!

Link to comment
Share on other sites

On 2/7/2020 at 2:19 AM, gado said:

 

В този смисъл по-горе питанката ми беше, дали трябва да преинсталирам повечето игри през Wine, или уиндулският емулатор ще ги разпознава. Вероятно въпросът ми звучи тъпо в момента за копченатискачите. Но няма как да се ширя свободно в дисковото си пространство на този етап.

Има нова версия на Proton. Пробвай с нея.

Link to comment
Share on other sites

@gado ще го кажа така - именно заради игрите съм на dual boot. Имаше период, в който се мъчех да подкарам всичко под линукс - broodwar (стария) вървеше безпроблемно (дори по-добре, отколкото под Win7), същото беше и с half life, по новите игри на Вгъзард (d3, sc2) бяха малко по-проблемни и изискваха малко магии, като SC2 ми излизаше с брутални артефакти. Но като цяло играенето под линукс си е предизвикателство - пускаш wine и почваш да се молиш. Може и да тръгне без сериозни проблеми, но може и да излезне екран/съобщение с грешка и айде при чичо гошо с грешката, пишеш дистрото и почваш да четеш тонове бъгрепорти, гайдове пък трябва да съобразиш дали те се отнасят точно за твоята среда (дистро, версия на wine, версия на играта) и се почва едно ходене по мъките. Познавам хора, които са достатъчно големи ентусиасти, и го правят. За мен лично напоследък времевия бюджет за игри е много малък и предпочитам да го изхарча за същинска игра, а не в ровене в дебрите на линуксарските форуми, в търсене на решение, което се постига супер лесно с dual boot.
Отново казвам - с proton може и да е доста по-лесно, но просто не съм инвестирал време в тестването му...

Link to comment
Share on other sites

Мдаа....  Дуал буут ще е явно.

Проблемът с Протон е, че е само за клапанджийски заглавия, до колкото виждам. А аз имам евъргрийни, на които държа, които едва ли са в тяхната библиотека. Говорим за Роуг скуадрон, Фрилансър, всичките джедайски академии, AIM частите (последното и без това със зор го накарах да тръгне на многоядрен процесор).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...