Jump to content
BulForum.com

eGPU дилема - за и против


Recommended Posts

Първо честита Коледа на всички!

Значи огромна хардуерна дилема ме захапа за празниците и май не е лошо да се отвори дискусия по въпроса, която може да бъде полезна по принцип. :lol:

Става въпрос за следното - окрилен от разни интересни тестове на външни Thunderbolt 3 кутии за видео карти изведнъж ми се прииска да сглобя нещо такова за лаптопа ми, вместо втори отделен геймърски десктоп. Лаптопа е Dell XPS 13 9380 и с изключение на видеото си е доста набримчен за такава мобилна машина - i7-8565U, 16GB RAM, 1TB Intel 660p NVMe M.2, 13.3”, 4K UHD (3840 x 2160) IPS дисплей, като най-важното в случая - цели два Thunderbolt 3 USB-C порта.

Та дилемата в случая е дали да не взема една такава eGPU кутия като тази Akitio Node и нещо от типа на RTX 2070 Super и да реша веднъж завинаги проблема с игрите за този лаптоп, или просто да сглобя нова десктоп система, която естествено ще дойде доста по-скъпа. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Just now, netrootbg said:

Всичко хубаво, но... 13.3"

Няма ли да е прекалено малко за игри? За работа и разнасяне е добре, но за игри?

Ванка, въпреки, че игрите могат да се играят и на екрана на лаптопа, все пак във въпросната кутия се слага нормална карта, която си има необходимите портове, за които можеш да закачиш една камара външни монитори. Идеята ми е да закача 4К гейминг монитор на Азус към въпросната кутия ако се реша на този вариант (монитора така или иначе го ползвам в момента за втори екран в къщи). На практика далеч по-разумно е използването на външен монитор, който да се закачи директно за картата в тази кутия, защото така няма да се товари излишно Thunderbolt 3 интерфейса с обратния стрийм от картата към екрана на лаптопа. Ако игрите се играят на екрана на лаптопа, освен крайното неудобство на малкия екран има и някъде около 20-30% спад на производителността, заради задръстването на Thunderbolt 3 интерфейса. Но иначе с външен монитор играта (no pun intended) заспива на три без коз. :)

Link to comment
Share on other sites

Razer го правят този номер от доста време с техните блейдове, щом за тях е ОК, то би трябвало нещата да работят без проблем

Всъщност няколко пъти съм се замислял над същото, за моят Dell Precision, който като гледам е със същите спекс като твоят XPS, но не знаех че и други освен Razer правят такива кутийки за външни видеота.. :))

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, ARPAnet said:

Razer го правят този номер от доста време с техните блейдове, щом за тях е ОК, то би трябвало нещата да работят без проблем

Всъщност няколко пъти съм се замислял над същото, за моят Dell Precision, който като гледам е със същите спекс като твоят XPS, но не знаех че и други освен Razer правят такива кутийки за външни видеота.. :))

Мдам, Razer-a е може би най-добрия вариант, но само за базовия модел Razer Core X, който няма никакви екстра портове като далеч по-скъпия Chroma модел. Цената на базовия модел в канадски долари в момента е $390, което е почти съпоставимо с по-евтиния вариант на Akitio по-горе. Обаче Chroma модела няма никакъв смисъл при цена от $550, само заради допълнителните USB и Gigabit Ethernet портове, както и заради RGB шарениите. Смисълът на тия портове е точно никакъв, защото използването им натоварва допълнително Thunderbolt 3 интерфейса и сваля ефективната производителност на картата в кутията. Иначе и двете кутии поддържат само 500 вата за видео картата, макар и по-скъпата да върви със 700 вместо 650 ватово захранване.

Link to comment
Share on other sites

Малко ъпдейт на сагата - отказах се от идеята за външна видеокарта към лаптопа и отидох на варианта с харчене на много повече пари за отделна десктоп система. Какво всъщност обърна везните в посока против този вариант:

  • Сигурност на първо място - да се смесват сериозни неща (включително банкиране) с игри, модове и какво ли още не изобщо не е никак добра идея, меко казано.
  • Старата ми мултимедийна машина изведнъж сдаде багажа както си гледах последния епизод на Мандалориан-а и това предреши окончателно избора - на практика в момента ми трябва нова мултимедийна система, която пък защо да не е и със сериозни геймърски възможности.
  • Наскоро сглобената Ryzen 7 2700X/RTX 2070 Super система отиде като подарък за сина. :lol:
  • Горните събития създадоха нова дилема - дали да се ходи на нещо от типа на micro-ATX заради компактността или просто да не се занимавам с глупости и да си нахвърлям нормална система. Е, вторият вариант победи окончателно (въпреки мрънкането на жената, която не харесва големи кутии с технологии) и така се стигна до следното решение: дъно MSI Meg X570 Ace, CPU: AMD Ryzen 7 3800X, RAM: Trident Z RGB Series 32GB DDR4 3600MHz CL17 Dual Channel Kit, кутия Cooler Master H500P Black Mesh, захранване Corsair Fully Modular RM850x 80 PLUS Gold, диск 1TB Western Digital Black SN750 NVMe SSD M.2 PCI-Ex4. Временно машината се тества с добрия стар GeForce 210 (който няма проблем с филмите по начало) докато се реша на най-важната стъпка, каква аджеба видео карта да сложа в това "нещо". Снимки по-късно в темата за хвалбите. :)
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...