Jump to content
BulForum.com

Chrome браузър


tedy

Recommended Posts

След над 10 години верен фен на Firefox, напоследък нещо се увеличиха сайтовете, където все нещо не работи като хората и употребявам Chrome за тях, например Фейсбук, някои клаудове и други по-дребни.

Вчера реших да пробвам да мина на Хром (и преди съм пробвал).

След многобройни мизерии, които почти преодолях къде с преглъщане както_са, къде с разни екстеншъни, закрепих нещата почти докрай.

Преглътнах дори това, че speedtest в хром изкарва доста по-ниски резултати от ФФ по незнайни причини.

Но остана дълговечния проблем с шрифтовете - В хром така и не успях да ги направя да изглеждат приятни и ненатоварващи за четене спрямо FF!!!

На тъмен фон светли букви шрифтът изглежда все едно е bold-нат и е много дразнещо, но далеч по-дразнещо е тъмен шрифт на светъл фон (повечето сайтове) - шрифта е blur-нат и е едно мъчение за зрението. Какво ли не пробвах, последно сетнах в flags LCD нещо си опция на Enabled и съвсем леко като че ли се подобри (най-вероятно си въобразявам), но сравнявайки с ФФ просто не виждам как бих ползвал този боклук за основен браузър...

 

Някой все пак успял ли е да докара по някакъв начин шрифтовете да са като в FF - crisp (с минимален (но наличен) антиалайзинг все пак), без такъв блър, и без да са като болднати на тъмен фон?

Всички други браузъри и програми в Windows са с перфектен за мен шрифт и всичко. (clear type в Windows е пуснат и настроен отдавна според предпочитанията ми). Изключването на clear type на системно ниво е абсурдна вероятност заради този боклук хром.

Хич не обичам да ползвам по 2-3 програми за една цел по възможност, особено браузър, та бих искал да мина на Хром въпреки отвращението ми от него, с разни адони го докарах до някаква ползваемост.

 

Също така не искам съвети да пробвам разни като Вивалди, Slimjet, Cent и т.н., пробвал съм ги почти всички такива, във всички има разни бъгове от различен характер и искам просто да ползвам the real thing, колкото и да е боклучав, просто шрифтовете остана да се оправят.

Link to comment
Share on other sites

Еми както казах, на тъмен фон са по-болднати, а на светъл са по-light и също по-неясни.

Може на някои да не им изглежда голяма разликата, но особено при някои случаи или при повече текст, става меко казано неприятно за четене и за зрението.

Ето шот с двата примера:

ПРИМЕР.

 

Думата "opinion" в десния пример е особено добро "попадение" за фрапираща разлика.

Link to comment
Share on other sites

Quote

 

Windows Registry editing fixed the font thickness issue for me completely,
we can tune the font thickness/darkness by calibrating FONTSMOOTHINGGAMMA value to
between 150 and 190 hexadecimal( 336 to 400 decimal )

- START -> RUN -> REGEDIT

- search for FONTSMOOTHINGGAMMA by keying "Ctrl F"
( will automatically take us to CurrentUser\ControlPanel\Desktop path)

- double-click mouse on FONTSMOOTHINGGAMMA enter any
thing between 150 and 190 hexadecimal.(the Lower the value, the thicker the fonts.)

- close the REGEDIT tool

- LOGOFF and then LOGON

Now all the fonts are very thick & very dark in Chrome Browser.

But we must make sure that ClearType smoothing is enabled in Windows
( controlPanel -> personalization -> appearance
-> Effects -> ClearType smooth check (ticked box) )

OR alternately in RegEdit ...

FONTSMOOTHING=2
FONTSMOOTHINGTYPE=2
FONTSMOOTHINGORIENTATION=1 for LCD-screen, 0 for CRT-screen

 

 

Link to comment
Share on other sites

vinyl_master, мерси, но това не оказа абсолютно никакъв ефект върху нищо, вероятно е за стари версии на софтуерите нещо. И по-добре, защото ако това пък ще ми наруши или промени шрифтовете в Виндовс или други програми, щеше да е по-зле, а навсякъде съм си доволен от тях, само Хром (и хром базираните явно) рендват отвратителни шрифтове. Ако шрифта е болд, изглежда по-малко афектирано от проблема.

Link to comment
Share on other sites

Нищо не помага, освен този екстеншън: Font Rendering Enhancer, който явно аплайва CSS3 за смутинга, и поне за нормалния тъмен шрифт на светъл фон (където буквите са по-тънки и блърнати спрямо обратния вариант) в голяма степен подобрява изгледа и сега е значително по-приятно за четене! Има настройка от 0 до 100, и някъде около 50 намирам за най-компромисен вариант.

При светли букви на тъмен фон проблемът е обратен - по-болднати от нормалното, но поне с това по-лесно може да се свикне, а въпросния екстеншън там почти не повлиява (и в негативна посока).

 

Като цяло това което разбрах от търсенето, е че при шрифт по-малък от около 22 пиксела се включва друг режим някакъв на смутинг (уж за по-стари версии, но и тук наблюдавам че за по-големи букви проблем почти няма), освен това интересното е че проблемът е в двете крайности в зависимост дали е светъл фонт на тъмен фон или тъмен шрифт на светъл фон, и ефектът е от по-тънки от нормалното букви, до по-дебели от нормалното в другия случай.

Това явно няма оправия в хром. Това го знам като проблем от години, на различни машини, драйвери и т.н. FF имаше подобен проблем за много кратък период преди доста години.

 

Edit: на някои страници (отново във фейсбук главно, поне засега забелязах) този екстеншън причинява някои проблеми, затова го махам. Отново в начален етап. Оставам си на FF за основен и явно Хром ще пускам само в краен случай ако нещо някъде хептен не работи с ФФ. Толкова противен и недодялан браузър като хром дори майкрософт не могат да създадат. Пробвах Vivaldi пак и доста неща са пооправени като лагавост и опции, но има няколко неща, които липсват, има и доста бъгчета, та все още е далеч да ми стане основен. Пък и явно заради енджина, има същите font проблемации. То аз свикнах (или намалих) с почти всички недъзи на Хрома, ама това с шрифтовете просто беше повратната точка. През 2013-2014 е имало някакъв по-сериозен проблем с шрифтовете (отново), който над половин година са "оправяли" докато оправят. Енциклопедичен пример за некадърността на гугъл, после ще ми плюят майкрософт... тия са битер. Такава рядка помия като хром, особено от подобна от най-богатите корпорации на света, е рядка и жалка гледка. Е, има и други, примерно от Оракъл, но там нещата са малко по-различни. Браузърът днес е в центъра на почти всички дейности на съвременния човек.

Link to comment
Share on other sites

Нема начин отново да ползвам майкрософтски браузър :D . Евър. А и Едге ще минава скоро на Chromium енджин, ще стане поредния хром клонинг, и предполагам по-скопен.

Едж го няма в Server 2016, затова не ми е и изобщо бил опция, а имам едни 10-ки тука, пусках го 2-3 пъти да видя кво що, но пък и основния ми мотив да пробвам да минавам на Хром беше че е най-разпространен и все повече уеб-а игнорира всичко освен много по-разпространения Хром. Но за момента изглежда още не мога да преглътна недъзите на Хром-подобните браузъри - гадните шрифтове (основно), и парадоксалното, че дори гугълски услуги като 3D google maps при мен работи по-добре под FF.

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, tedy said:

 и парадоксалното, че дори гугълски услуги като 3D google maps при мен работи по-добре под FF.

Може би някой от плъгините които ползваш е виновният?
Не виждам някаква разлика м/у Chrome–а и Firefox-а ми в 3д гугъл мапс 

А в спийдтестовете от другата тема, при мен Хром определено биеше с много Firefox .. Има нещо гнило :))

Link to comment
Share on other sites

Да, ама и със standalone апп-а на оокла резултатите бяха като в Хром (предполагам вътрешно и той е уеб приложение), а и наблюденията ми по реалните скорости на трансфер по-скоро потвърждават тези по-ниски резултати, та по-скоро Firefox има нещо гнило с speedtest :) . При пробите без рутер даже в дадени моменти имах показания около 1070+ мегабита/с.

В 3Д картите Хром понасича на моменти и не движи съвсем гладко, предполагам е въпрос на някакъв определен проблем при комуникацията с драйвери мрайвери, кой знае. Освен това след 5-10-тина минути разглеждане на 3Д света, текстурите изведнъж се губят почти и стават с много лошо качество и само реотваряне на таба с мапс го оправя. При ФФ разглеждах и половин час без проблем. Всичко тва под Server 2016.

Link to comment
Share on other sites

Дам, сега тествах на 2016 и Хрома определено се справя по-зле от Firefox-а, и двете се справят по-зле от колкото на 10-ката :))

Link to comment
Share on other sites

Всъщност като изключим 3D картите, спеедтеста изглежда по-коректен в Хром. При пробите ми директно без рутер към ISP където постигнах над 940 уп/даун вчера, бях под Вин10, където нямам Хром, но с апп-а на оокла. Там и ФФ показваше почти същите, даже един път май изкара малко над 1000.

Сега под 2016 пробвах пак директно без рутера -> и хрома и апп-а ми показват едни и същи добри резултати,

943/951.

Firefox и той показва същото :) . Новия рутер е поръчан, ще видим с него как ще е.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Google to restrict modern ad blocking Chrome extensions to enterprise users.

Предстои интересно бъдеще на Хром. За мен ад-блокинга е супер критичен елемент от един браузър. Може да се развият OS-базирани приложения, разни устройства с pi-hole и подобни повече, но аз лично предпочитам ад-он към браузъра по различни причини. Добре че си останах на FF, защото ако това се случи наистина...

Link to comment
Share on other sites

Не много потребители използват AdBlocker. Аз също не използвах. Просто в един момент стана много досадно, защото рекламите бяха върху съдържанието и активирах вградения на Opera. За определени страници дори съм го изключил, като тази например.

Link to comment
Share on other sites

Абе не е баш така. Адблокерите са от доста време на върха по популярност сред всички адд-они за всякакви браузъри. Сега, колко точно хора ползват не може да се каже, но са Много. Не знам доколко и какво показва статистиката за FF, но показва близо 5 милиона потребители. За хром показва 10 милиона +, което може да означава и 49 милиона примерно.

И с времето и все по-агресивния адвъртайзинг последно време, ще става все по-критично за повече хора. То ако не ползваха много хора, Гугъл и надали щяха да си правят труда да предприемат такива крути мерки.

Аз в уайтлиста съм сложил само страници като е-банкиране, и повечето гугъл сайтове, които са ми някак критични, то и в самите тях общо взето май няма и реклами (е, като изключим ютюб).

Доста хора в различни части на света са на 'кап'-иран интернет и ад-блока им спестява големи количества трафик.

Не знам дали изцяло ще резнат адблокерите, но при всички случаи доста хора вече виждат как FF стана даже по-лек и пъргав и добър от Хром, по-ефективен и т.н., и малко им трябва, барабар с увеличаващата се неприязън към Гугъл, чиито похвати се влошават последните години - орязването на Maps за сайтове, G Plus дето стана платен преди някоя друга година, и това е само малка част.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...