Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)


Recommended Posts

6 hours ago, jozo said:

Какво значи застроен курбан? Курбан е сварено месо със сол и някой друга подправка, всичко останало НЕ е курбан, а вариация на тема супа!


Само за курбан не сме се разправяли! :rofl:
 

4 hours ago, Antares said:


Принципно като ме ухапе кученцето и си купувам идиотски чорапи. Ако не забравя, на следващата среща ще дойда с най-шарените, дето имам :lol:


:effemine2::gayviolet::effemine2:

Link to post
Share on other sites
  • Replies 9.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

11 hours ago, jozo said:

Какво значи застроен курбан? Курбан е сварено месо със сол и някой друга подправка, всичко останало НЕ е курбан, а вариация на тема супа!

Задължително застройка с червен пипер!

Всичко друго е мръсна вода с плаващи неща в нея

Link to post
Share on other sites
Just now, mIRCata said:

Задължително застройка с червен пипер!

Всичко друго е мръсна вода с плаващи неща в нея

И аз съм от партията на застройката! Няма да ям прането на хората я!

Link to post
Share on other sites

Абе хора, няма такова нещо, като курбан със застройка. Оригиналната рецепта за курбан, тази в казаните по селските сборове е една- рано сабаалем се гътат животните (овца и/или овен), обезкостява се, нарязва се и се слага у казаня да ври до следобяд на тих огън. Като подправки може ситно нарязан лук, сол, черен пипер. Сърба се вряла. Ако ти е твърде бистра- дробиш си ляп и продължаваш да сърбаш. Люти чушки също вървят, до изпотяване. 

Кви застройки, кви пет леа... 

 

Link to post
Share on other sites

Тука може да поспорим, за казаните по селските сборове, щото точно на такива съм я ял със застройката. Реално само на 1 място където съм ходил е била без.

Това, че на места са скръндзи и пестят от материали, не значи, че е правилно :)

Таз година пак на селски събор ядох застроена, сипана директно от казана.

Баба ми, редовно я викаха да прави, като бях по-малък, там също беше застроен. То може и от тук да ми е вкуса. Но в няколко села, където съм ял, както казах без 1 все беше със застройка. Останалото са скръндзи :) :) :)

Edited by mIRCata
Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, deus_pld said:

Абе хора, няма такова нещо, като курбан със застройка. Оригиналната рецепта за курбан, тази в казаните по селските сборове е една- рано сабаалем се гътат животните (овца и/или овен), обезкостява се, нарязва се и се слага у казаня да ври до следобяд на тих огън. Като подправки може ситно нарязан лук, сол, черен пипер. Сърба се вряла. Ако ти е твърде бистра- дробиш си ляп и продължаваш да сърбаш. Люти чушки също вървят, до изпотяване. 

Кви застройки, кви пет леа... 

 

+1111

 

Това, че някой си слагал картофки, застройка, фиде и прочие не значи, че това е курбан! Всеки може да си слага, квото си иска, ама това не е курбан!

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, kotora said:

И аз имам шарени чорапи на облаци :D 


И аз имам специални коледни със звънчета и звездички
 

2 hours ago, mIRCata said:

Задължително застройка с червен пипер!

Всичко друго е мръсна вода с плаващи неща в нея


Пълни слакърски глупости! Какъв червен пипер в курбана бе!!! Хората тука ако те чуят щи смлъстят кратуната с черпака. 
 

59 minutes ago, deus_pld said:

Абе хора, няма такова нещо, като курбан със застройка. Оригиналната рецепта за курбан, тази в казаните по селските сборове е една- рано сабаалем се гътат животните (овца и/или овен), обезкостява се, нарязва се и се слага у казаня да ври до следобяд на тих огън. Като подправки може ситно нарязан лук, сол, черен пипер. Сърба се вряла. Ако ти е твърде бистра- дробиш си ляп и продължаваш да сърбаш. Люти чушки също вървят, до изпотяване. 

Кви застройки, кви пет леа... 

 


Изключително добре казано. И правилно естествено. 
 

33 minutes ago, jozo said:

+1111

 

Това, че някой си слагал картофки, застройка, фиде и прочие не значи, че това е курбан! Всеки може да си слага, квото си иска, ама това не е курбан!


Жорка, картоф, морковче - може, лук - задължетно! Баш той избистря курбана. Всякакви други дивотии са мокри слакърски съчинения... 
Между другото именно по бистротата се познава майсторлъка на приготвящите. Размътиш ли курбана си некадърник 

Link to post
Share on other sites
48 minutes ago, mIRCata said:

Тука може да поспорим, за казаните по селските сборове, щото точно на такива съм я ял със застройката

Вариации на тема супа може да има всякакви, така че няма какво да спорим. Това, че във вашето село го правят различно, по-модерно, така щото няма как иначе бабите да накарат градските си метросексуални забити в телефоните внучета да им кусат мандажата, ако не е със застройка, фиде и крутони, не означава че не е правилно, просто не му викаме курбан, защото НЕ Е.  

Та бавно и полека се лъзнахме отново до първоизточника на повечето драпания в тоя форум- терминология и буквоядство :lol: 

Edited by deus_pld
Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, deus_pld said:

Вариации на тема супа може да има всякакви, така че няма какво да спорим. Това, че във вашето село го правят различно, по-модерно, така щото няма как иначе бабите да накарат градските си метросексуални забити в телефоните внучета да им кусат мандажата, ако не е със застройка, фиде и крутони, не означава че не е правилно, просто не му викаме курбан, защото НЕ Е.  

Та бавно и полека се лъзнахме отново до първоизточника на повечето драпания в тоя форум- терминология и буквоядство :lol: 


Ти представяш ли си тука в нашия район да сервираш курбан с червен пипер? Щи го личнат врял в муцуната!!! :rofl:

Иначе нищо чудно скоро да го видим и с киноа и вегански помии

=============================

Честит ви Архангел Михаил! Ще взема аз сега да направя един курбан :laughing1:

Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, deus_pld said:

Вариации на тема супа може да има всякакви, така че няма какво да спорим. Това, че във вашето село го правят различно, по-модерно, така щото няма как иначе бабите да накарат градските си метросексуални забити в телефоните внучета да им кусат мандажата, ако не е със застройка, фиде и крутони, не означава че не е правилно, просто не му викаме курбан, защото НЕ Е.  

Та бавно и полека се лъзнахме отново до първоизточника на повечето драпания в тоя форум- терминология и буквоядство :lol: 

 

Пак +1111.

 

 

Бате вие може да му викате сякак, ама в курбан картофи няма! Може тъй да аму викате у ваше село, ама това си е супа не курбан.

 

Ако трябва да се върнем из основи, нали се сещате, че когато е започнал обичаят със жертвоприношения по някакъв повод, картофите не са известни по нашите географски ширини!? Капиш, колко сте в грешка!?

Edited by jozo
Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, RaptoR said:


Ти представяш ли си тука в нашия район да сервираш курбан с червен пипер? Щи го личнат врял в муцуната!!! :rofl:

 

Абе в интерес на истината точно за "нашия район" най-малко впечатление имам, щото аз тука съм парашутист. Нямам първомайска жилка, ам попаднах случайно покрай работата ми и още по случайнo се заселих :lol: 

НО, бях тази година на курбана, който татаревци дават на 21-ви май на Еленката и си беше съвсем бистър и хубав.  

Ся, благордоника по-горе явно по някакви по-изтънчени места ходи, където не са така скръндазви и ръсват фиденце, сигурно в Kапана някъде :D 

 

Link to post
Share on other sites

Аз не виждам с какво помагат тея мемета? Аз казах вече, всеки може да му слага ако иска куркума и артишок, ама това вече е супа! Ся червени пипери, застройки, картофчета и прочие някой си го е решил и друг го копира и хайде курбан било, е грешно и не е въпрос на стиснатост! Казваме горе с колегата как е правило, останали съчинения по картинката са нормални в БГ. То в 2 съседни села, има разлика на тоя или друг обичай, едни ще кажат така се прави, другите обратно какво остава за в цялата страна...

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, jozo said:

Аз не виждам с какво помагат тея мемета? Аз казах вече, всеки може да му слага ако иска куркума и артишок, ама това вече е супа! Ся червени пипери, застройки, картофчета и прочие някой си го е решил и друг го копира и хайде курбан било, е грешно и не е въпрос на стиснатост! Казваме горе с колегата как е правило, останали съчинения по картинката са нормални в БГ. То в 2 съседни села, има разлика на тоя или друг обичай, едни ще кажат така се прави, другите обратно какво остава за в цялата страна...

В интерес на дискусията - ти си този, който включи картофи, фиде и не знам си какво. Сега и куркума и артишок. Ние си говорихме за застройката.

Link to post
Share on other sites

Застройката е същото като картоф или фиде! Застройва се супа, не курбан..... Това е правилното, кой какво слага и баба му кво слагала едно време, не значи че това е правилно и така се прави. Ся, както казах във всяко населено място го разбират залично и твърдят: "Така се прави", не значи че е правилно, просто тата си е останало от някой или са го видяли от комшийката и много му е харесало.

Link to post
Share on other sites

Пичове, в момента се излагате като кифладжии - т'ва, че по вашите села го правят по един начин, въобще не означава, че из останалата част на България е същото. Т'ва е като да спорим боба с джоджен ли се прави или с чубрица (разбира се, че с чубрица) и дали сармите трябва да са малки или големи. Т'ва че в Дебилово и Голямо Тъпанаре го правят бистър по никакъв начин не означава, че в Дръвчево и Пънчево не го правят със застройка. Т'ва не знам каква Фитка без бибитка трябва да си, за да спориш, че начина, по който си свикнал е правилния :lol:

Link to post
Share on other sites

На кой му е по-голям Пишока: тоя дето е ял застроен курбан цял живот или тоя дето го е ял бистър ? 

Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, Antares said:

Пичове, в момента се излагате като кифладжии - т'ва, че по вашите села го правят по един начин, въобще не означава, че из останалата част на България е същото. Т'ва е като да спорим боба с джоджен ли се прави или с чубрица (разбира се, че с чубрица) и дали сармите трябва да са малки или големи. Т'ва че в Дебилово и Голямо Тъпанаре го правят бистър по никакъв начин не означава, че в Дръвчево и Пънчево не го правят със застройка. Т'ва не знам каква Фитка без бибитка трябва да си, за да спориш, че начина, по който си свикнал е правилния :lol:


Тука не позна - курбанът си е курбан и е един курбан, вариации на местна почва НЕ са курбан. Hence the hullabalu... 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...