Jump to content
BulForum.com

Windows Server 2019 - обща тема


tedy

Recommended Posts

Айде за пореден път да направя тема за Windows Server, този път 2019.

Първоначално обявен за излизащ някъде Октомври 2018 около времето когато и Win10 1809 излезе, но и двете бяха спрени за няколко седмици заради бъг с изтриване на данни от реалокейтнати фолдери като Documents, Videos или подобни на друг партишън. Реално се е появил някъде Ноември ако не се лъжа.

Също както Server 2016 се появи с номер на версия 1607 и така си стои и до днес, така Server 2019 е с номер 1809 (от датата на излизане, макар не точна) и вероятно ще си остане с този номер, защото големите feature updates (semi-annual) прескачат server версиите по дефолт.

 

На пръв поглед е почти като 2016, държи се добре, има разните нови дребни features, които са залегнали в Win10 до този момент, ъпдейтва се пъргаво и бързо.

Инсталацията (виртуална машина върху SSD) отне 4 минути до десктоп, ни повече ни по-малко!

От наблюденията досега оставам с впечатлението, че е добър incremental improvement, предполагам и в реална обстановка ще върви маалко по-добре от предшественика си.

 

Засега виждам в интерфейса един доста кофти "фийчър", вероятно го има и в последния Win10. Това са скролбаровете. Трябва да проуча по-подробно дали има оправия.

По дефолт скролбаровете на повечето елементи са една тънка вертикална чертичка, както знаем (това се появи в Win10 някъде след излизането на Server 2016, където тая простотия я няма).

В по-предни Вин10 версии, тази чертичка ме кефеше, защото в момента, в който я посочиш с мишката, веднага ставаше широк скролбар, който веднага можеш да хванеш и местиш.

Тук обаче има едно забавяне от половин секунда преди да стане широк скролбар, който да можеш да местиш. Кликането по него преди това няма ефект. Би трябвало да има начин да се намали този delay до нула, защото ако няма, това е за мен доста сериозен недостатък, даже бих казал критичен. Непонятно за пореден път коя маймуна е решила да го направи така.

Освен това, засега всичко друго е Ок и е доволно :) .

Link to comment
Share on other sites

Аз имам няколко въпроса:

1. Тез сървърни версии могат ли да се нагодят за играене на игри?

2. Могат ли да се нагодят за пускане на UWP приложения и наличието на Microsoft Store?

3. Всичките телеметрии и схеми за "събиране на данни", дето по подразбиране са пуснати в Win10 и трябва да кликаш на бая места, за да ги спреш пуснати ли са на server версията?

4. Има ли проблеми с инсталиране на драйвери, които биха се инсталирали без проблем на Win10 и има ли workaround-и?

 

Идеята ми е дали ако си го направя за основна OS ще ми е комфортно?

 

Та, май това е за сега... :)

Link to comment
Share on other sites

1. Не знам, аз за игри съм инсталиран една 10-ка, специално за играене :) . Но не виждам защо да не може, има си уж всичко необходимо, DirectX и т.н., Nvidia драйвер се инсталира нормално за GTX-a и т.н.

2. Доколкото гледах (доста) преди време, UWP май не може да се пуснат под Server. Аз даже се радвам за това :) . Подобно е и с Кортана - има някакви нейни елементи за основна функция Search в старт менюто, и това е. Разните боклуци от 10-ката ги няма, безумните 'игри' и други такива нелепици. Само мисля, че Bluetooth стека го няма и май не знам дали може лесно да се добави. Блутут не ползвам изобщо, така че не ме касае.

3. Има телеметрии и на Server-a, макар мисля не толкова много като на 10, но почти всичко, което докопах се спира лесно.

4. Някои единични драйвери може да имат проблем. Воркароунди има, разбира се. При мен на вградената ланка I211-AT имаше такъв проблем заради тъпанарите Интел дето нарочно не са "предвидили" в драйверите си Server версиите, а делят продуктите си на консумер и сървър лан карти. Пипане в един inf файл оправи нещата и ланката си работи идеално до ден днешен. Иначе по принцип на Server някои редки програми, особено по-системни такива, авторите си ги делят на сървър и workstation едишъни, като разбира се сървър версията е по-скъпа :Р . Но това са програми като дефрагментери, system imaging софтуер за имиджи на дискове и т.н. Нищо, което да е някакъв проблем.

 

За комфорта, след като липсват почти всички боклуци от 10-ката, аз съм адски доволен от 2016-ката, а някой ден предполагам и от 2019-ката като я гледам и ръчкам в VM. Много програми имам инсталирани, и няма някоя, която да е проблематизирала по какъвто и да е начин затова че е на Server. Изключвам разбира се 1-2 по-системни, които просто инсталираш сървър версиите и толкова.

Преди години стари версии на Photoshop имаха проблеми под Server 2003, но дори тогава имаше workaround и се инсталираше и работеше идеално. Днес разликите между сървър и несървър виндовс са далеч по-малки отколкото по времето на ХР/2003.

 

Можеш да го тестваш в VM с софтуера който ползваш за да видиш за себе си как ще е. Аз преди да мина на някой Windows (какъвто и да е), минава поне месеци тестове и ръчкане в VM :) .

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговорите. Конкретно за UWP на мен поне за момента също не ми трябват за лично ползване, но от време на време ми се налагат заради работата. Случва се да работя по един модул. който е за screen sharing и там прозорците на UWP приложенията имат някой специфики, които трябва да се прихванат, но пък за тоя конкретен случай винаги мога да си бодна една виртуалка с Win10. :)

Link to comment
Share on other sites

Или смени работата за да не ти се налага да се докосваш до UWP :D.... шегувам се.

В този контекст и малко извън темата, WINdows phone като че ли умря, според мен Windows е най-добре да си остане на десктопите и лаптопите, а за по-мобилните устройства Андроид вероятно ще настъпи още повече. Та това UWP не искам и да го чувам, само развалиха до голяма степен консуматорския виндовс (10).

Виртуалка да, естествено че може, но само ако сравнително рядко ти се налага да бараш нещо такова, иначе 24/7 виртуалка за основна работа, не е най-доброто решение според мен.

 

Във Win2016 има някои леко недомислици и даже липсващи неща в task scheduler, services, други са леко като че ли недовършени (има ги като ентрита, но не работят), в Win2019 като гледам са почнали да решават подобни неща - все неща, които на човек надали ще му потрябват, някои са maintenance хави дето и без това не му трябват, но е добре да вкарват малко повече ред в нещата с всяка версия. Предполагам това с 'ометрозивирането' (най-общо казано) на Вин последните години въведе големи сътресения почти навсякъде, и още дълго ще се виждат места и функции, които ще трябва да се доизглаждат след "развалянето".

Link to comment
Share on other sites

То и в миналата версия на Win10 имаше доста липсващи неща. Хванали са да пренаписват целия UI с UWP, уж за да е по-удобен за ползване от всякакви устройства, не само от desktop и редовно имаше пропуски, които допълваха с класическия интерфейс.

 

Сега със 1803 доста са позакърпили положението откъм такива липси, ама е мега бъгаво и не-интуитивно. Сума време не мога да намеря как на нова инсталация да добавя фонетична подредба...

 

Колкото до мобилките - бяха си тръгнали много добре, дори пробиха пазара, обаче последните flagman-и дето пуснаха + update-а от 8.1 на 10 тотално събори качеството и рязко умряха. Генерално откакто оня индиец-гей се качи на власт всичко взе да отива по дяволите...

Link to comment
Share on other sites

А да, май и на вин2019 са заровили това с подредбите по-надълбоко и по-трудно се стига до тях. Попсувах малко, но накрая като се добавят, поне с години не се бара и се успокоих :) . Щом съм го забравил, значи все пак общо взето няма кой знае какви нови кахъри засега.

За мобилните, не обичам и андроид да си призная, има доста недъзи и annoyances, но горе долу се трае заедно с факта, че на телефон или таблет не върша и няма да върша май никога нищо кой знае какво, там да върви добре навигация, вайбър/телеграм и един браузър що годе добре, това ми стига. И още десетина-двайсе рядко ползвани програмчета дето е "добре да имаш", и това е. Наличието на един или най-много два играча там, от една (тази) гледна точка е даже добре.

Абе не знам, по принцип съм заклет песимист и критикар, но понякога мога да призная, че нещата не са винаги само лоши и зле :) . Вин10 е нас*ана OS, но докато има Server, който до огромна степен не е закачен от повечето мръсотии на Вин10, ще продължавам да мисля, че нещата не са толкова зле :) .

Вин10 дето ми е за игрите още го държа на 1709 и не го ъпдейтвам изобщо, докато нещо вече не писне че "иска" повече. И понякога се удивлявам как някои хора "от другия лагер" продължават постоянно да плюят как автоматичните му ъпдейти им тровели живота, как Windows за нищо не ставал, как М$ развалили всичко... Еми развалиха доста неща, но специално за ъпдейтите се спират лесно, само не съм сигурен в Home версията дали беше толкова лесно, но те пък говорят като цяло за Windows, така че..

И аз мисля че вече постабилизират нещата, поне като гледам Win2019. Ъпдейтите минават по-така без да ме занимават с глупости, все по-малко внимавам какви точно ъпдейти слагам (за това контролът е по-малък вече, а и те ъпдейтите ги окрупниха в rollup updates..) и поне засега не съм имал проблеми, освен преди 2г. в началото с един ъпдейт дето нещо запъваше. Но признавам, че напоследък не съм имал и всичко минава плавно.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...