Jump to content
BulForum.com

Увисване, дали е захранването..


tedy

Recommended Posts

Точно в 00:00 след около 2-3 месеца ъптайм, както си пишех в браузъра нещо (idle общо взето компа), спря да реагира и ни мишка, ни Num Lock, нищо. Чаках 10 мин. и натиснах Reset на кутията.

Monitora изгасна, но рестарт не последва. Натиснах и задържах за 5-6-7 секунди Power бутона на кутията, НИКАКЪВ ефект, LED-а на кутията си светеше, и вентилаторите си въртят.

Загасих го едва с физическия прекъсвач на самото захранване отзад. То e Cooler Master B700, първа ревизия, на около 5 години 24/7. Почти не е товарен компа, 99% от времето е под 5% CPU.

След това компа си запали нормално.

Ако не беше това с Пауър бутона дето не се загаси, щях да си помисля, че е някой драйвер, или софтуерно нещо. Наспоследък само един Скайп съм инсталирал, та първо за него се бях сетил.

 

За мен това клони към захранване, ама дали...?

Link to comment
Share on other sites

Това беше първото, което направих. Нищо няма дори 1-2 часа преди 00:00ч, и първото изобщо след това е към 00:09, където има стандартните "the previous shutdown was...." и т.н.

Преди над половин година се сещам, че и в BIOS увисна веднъж, докато настройвах кривите на вентилаторите.

Може да пробвам да ъпдейтна BIOS-a, защото е Ryzen и последно го направих към септ/окт 2017 и е възможно да е някакъв бъг. Тогава вече уж бяха оправили доста бъгове, но при мен остана, че не работи XMP профила на паметта - при него на 2933МХц компа не тръгваше, а паметта е 3000C15. Тръгваше на 2933 само при ръчна намеса и разхлабване на някои тайминги над тези в XMP. Текущо си карам на 2666/C14 оттогава.

И пак да кажа, беше в idle, иначе съм играл тежки игри с часове и дни без проблем, последно преди около 3 месеца.

 

Edit (6 месеца по-късно):

Да кажа за развитието. Още тогава смених захранването (за всеки случай) с Corsair CX550 и ъпдейтнах BIOS-a с последната за тогава версия. Да чукна на нещо, няма никакви проблеми оттогава, макар че не е 100% показателно дори за толкова време. Повече съм склонен да мисля, че BIOS-a е по-големия фактор. Захранването старото беше с групови регулации и презапасено като мощност, което за ниското потребление и usage pattern-a от райзена според мен не беше добро решение от самото начало, да не говорим, че самото то не беше от най-добрите модели като цяло, по-скоро в ниския клас.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...